Składniki : ser toffu pomidor ogórek mix sałat ewentualnie cebula ziarna słonecznikowe, siemię lniane Przygotowanie : Umyte pomidory i obrane ogórki pokroiłam, cebulę podobnie Sałaty lekko rozdrobniłam, a ser pokroiłam w małą kostkę Po wymieszaniu składników, całość polałam sosem z musztardy, miodu i soku z cytryny Sałatka posypana ziarnami zyskała jeszcze bardziej na smaku. Dodatek kaszy uczynił sałatkę pełnowartościowym
Proste Potrawyjednocześnie zaskakujące swoja formą i nazwą. Muffiny z dynią, papryką fetą i szpinakiem Składniki (na 6 muffinów) ok. 200 g dyni 1 papryka 3 garści świeżego szpinaku 1/2 kostki sera feta 3 jajka 2 ząbki czosnku pieprz i sól Muffiny z dynią, papryką fetą i szpinakiem Wykonanie Dynię i ser feta kroimy w malutka kostkę. Można też zetrzeć na tarce
Pyza i Surówkabutów do stroju galowego. Raz kiedyś byłam i mnie już oświecono czemu się ludzie dziwnie gapili. Składniki: sałata pół obranej ze skórki gruszki łyżeczka suszonej żurawiny łyżeczka pestek dyni ser pleśniowy kostka czekolady 99% Sos: oliwa z oliwek odrobina(!) octu jabłkowego szczypta pieprzu szczypta cynamonu 1.Sałatę podrzeć na kawałki. Gruszkę obrać i pokroić. Ser pokroić. Do pojemnika 2. Podprażyć
Fiolka w kuchnitrafnych memów. Pora już tylko się modlić o przychylność, opowiedzieć kilka legend dotyczących oceniania i zrobienia sobie po - jednodniowych gdyńskich wakacji. Składniki: brokuł łyżeczka oliwy/ulubionego oleju 2łyżki startego twardego sera np.parmezan czy cheddar pół garstki ulubionych orzeszków - u mnie pini sól pieprz szczypta chili Wykonanie: 1.Ugotuj brokuła do miękkości w osolonej wodzie. (pamiętaj by warzywo wrzucać na wrzątek bądź gotować(...)parze) 2.Brokuł do gara, dodaj ser i resztę przypraw oraz oliwę 3.Zblenderuj /ugnieć widelcem Pastę podałam na kanapkach z zielonym ogórkiem,pestkami i ziołami. Smacznego
Fiolka w kuchniSkładniki: 1 nieduża podwójna pierś z kurczaka kawałek pora liście rukoli tarty żółty ser sól, pieprz Panierka: jajko mąka bułka tarta Sposób wykonania: 1. Mięso myjemy, porcjujemy na 4 kotlety. Rozbijamy, oprószamy solą i pieprzem. 2. Pora kroimy w półplasterki, obsmażamy na odrobinie oleju. 3. Na każdym kawałku mięsa na środku dodajemy kolejno: tarty żółty ser, trochę pora, kilka listków
Kuchnia domowa AniBardzo sycąca i prosta do wykonania zapiekanka ziemniaczana. 1,5 kg ziemniaków ok. 200 g kiełbasy (użyłam drobiowej) 2 średnie cebule 200 g śmietany 18% 200 g łagodnego żółtego sera sól i pieprz olej do smażenia cebuli i kiełbasy Nieobrane ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, następnie odcedzić i zostawić do ostygnięcia. Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na rozgrzanym(...)wymieszać z solą i pieprzem (do smaku). W naczyniu żaroodpornym układać po kolei ziemniaki, śmietanę, cebulę i kiełbasę. Ułożyć tak 3 warstwy. Na wierzchu ułożyć pokrojony w grube plastry ser. Piec w temperaturze 180°C około 25 minut
BullioUwielbiam dania typu zapiekanki. Dziś brokułowa pod sosem beszamelowym. Mmmm ! Składniki: 1 brokuł, 2 jajka, 3 ziemniaki, ½ szklanki startego sera, 2 łyżki masła, 2 łyżki bułki tartej, sól do smaku, 1 łyżka posiekanej zieleniny. Składniki na sos: ½ szklanki mleka, 4 dag masła, 4 dag maki, 2 żółtka jaja, sól do smaku, 1 kostka rosołowa. Wykonanie sosu: Masło z mąką zasmażyć(...)plastry. Ziemniaki obrać i również ugotować i pokroić w plastry. Brokuł podzielić na różyczki, wymieszać delikatnie z jajkami i ziemniakami. Następnie przełożyć do naczynia żaroodpornego, zalać sosem, posypać startym serem i polać zrumienionym masłem z bułką tartą. Wstawić do nagrzanego piekarnika, zapiec na złoto i posypać zieleniną
Tradycyjna Kuchniabułki tartej kumin ziele angielskie suszona kolendra ząbek czosnku pęczek posiekanego koperku oliwa z oliwek szczypta soli sos serowy kubek śmietany 18% (sojowej lub zwykłej) ulubiony „śmierdzący” ser pieprz ząbek czosnku oliwa brokuł ryż Wykonanie: Kilka ziaren kuminu, ziela angielskiego i kolendry ucieracie w moździerzu. W misce mieszacie mięso z jajkiem, bułką, startym czosnkiem, przyprawami, solą i koperkiem(...)minut. Odcedzacie. Czosnek siekacie drobno, wrzucacie na sporą patelnię z odrobiną oliwy. Lekko podsmażacie. Wrzucacie brokuł i podsmażacie dalej. Po chwili wlewacie śmietanę i dodajecie porwany na kawałki ser. Smażycie tak parę minut, aż się roztopi. Piekarnik nagrzewacie do 180 stopni. Do naczynia żaroodpornego wrzucacie klopsiki, brokuł i zalewacie sosem serowym, pieprzycie według uznania. Wkładacie do piekarnika
GRUBY WAŁEKCiasto: 1,5 szklanki mąki, 1,5 szklanki cukru, 3 łyżki kakao, 250 g margaryny, 3 łyżeczki proszku do pieczenia, cukier waniliowy, 4 jajka, Masa serowa: 60 dkg białego sera, 4 jajka, szklanka cukru, 125 g masła. Wykonanie: Margarynę, cukier, kakao, cukier waniliowy podlać 5 łyżkami wody i gotować przez 5 minut (ciągle mieszając). Kakaową masę ostudzić, dodać 4 żółtka(...)wymieszać. Następnie musimy odlać 1/2 szklanki masy a do pozostałej dodajemy mąkę, proszek do pieczenia oraz pianę z białek. Ciasto wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia formę. Ser powinniśmy zemleć,połączyć z pozostałymi składnikami i utrzeć na gładką masę. Masę serową wykładamy na ciasto. Ciasto wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnia i pieczemy około 1 godziny. Na koniec ciasto
paapilotkaakotleciki lub ryż zjadany jest tylko z dżemem lub musem owocowym na słodko]..i tak oto są kotleciki ryżowe.. 1 szkl. ryżu cebula 2 jajka 5 dkg sera żółtego sól,pieprz, wegeta natka pietruszki bułka tarta do panierowania Ryż ugotować na sypko.Cebulę pokroić i podsmażyć do miękkości.Przestudzony ryż wymieszać z jajkami ,startym serem żółtym.Doprawić
Moje domowe kucharzenieSkładniki : - sałata lodowa - czarne oliwki - ser feta - pomidor - ogórek - 1/2 czerwonej cebuli - łyżka oliwy - łyżka soku z cytryny Przygotowanie : Umyć i posiekać sałatę. Pokroić w kostkę pomidora, ogórka, ser feta i cebulę. Wszystko wsypać do miski i wymieszać z oliwkami. Na końcu pokropić oliwą i sokiem z cytryny. Smacznego
Kuchenne innowacjeMrożona mieszanka warzywna (używamy swojej ulubionej, czym więcej różnych warzyw tym lepiej, oczywiście można dodać świeże warzywa, oraz wszystkie wyżej wspomniane „resztki” z lodówki. 200 g potartego sera 4 jajka wegeta przyprawy (na przykład zioła prowansalskie, oregano, bazylia itp.) Podstawą jest mięso, warzywa i ziemniaki, jednak za równo rodzaje warzyw jak i mięsa, oraz samo przyprawienie pozostawiamy waszej(...)resztą ziemniaków. Górna warstwa podobnie jak dolna może być gruba. Przyprawiamy ziemniaczki. W czterech miejscach robimy małe zagłębienia i wbijamy jajka, tak żeby nie uszkodzić żółtka. Całość posypujemy tartym serem i do pieca. Pieczemy w temperaturze około 200’C (termoobieg 180’C) przez 40-50 minut. Tak żeby ziemniaki były miękkie, dużo zależy od rodzaju ziemniaków, oraz
KasiaiKrzysiu.pltylko przeciąć skórkę, nacięcia na krzyż. W czajniku zgotowałam wodę i wrzątkiem polałam pomidory. Ściągnęłam z nich skórkę, pokroiłam w ósemki, wydrążyłam gniazda nasienne, a miąższ pokroiłam w kostkę. Ser mozzarella pokroiłam na plastry grubości około 3 milimetrów. Ustawiłam piekarnik na 220-240 stopni i zajęłam się ciastem. Uderzyłam pięścią w wyrośniętą kulkę ciasta, aby pozbyć się powietrza i rozkręciłam(...)posypałam pomidory świeżo zmieloną solą, pieprzem i suszoną bazylią. Na wierzch ułożyłam plasterki mozzarelli, skropiłam oliwą z oliwek i piekłam jeszcze około 5-8 minut do czasu rozpuszczenia się sera. Po upieczeniu wystarczy wyciągnąć pizzę i jeść. Oliwa zrobiła naprawdę świetną robotę! SMACZNEGO życzy BLONDYNKA
Blondynka Gotujeczerwonej soczewicy 1 cebula 150 g kukurydzy z puszki 200 g passaty pomidorowej 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1-2 ząbki czosnku przyprawy: pieprz, tymianek, opcjonalnie sól mozarella lub żółty ser olej rzepakowy do smażenia Wykonanie: Cukinie umyć, osuszyć i przeciąć na wzdłuż. Każdą połówkę wydrążyć i delikatnie posolić. Soczewicę ugotować według instrukcji z opakowania, nie solić. Na oleju rzepakowym(...)passatę i koncentrat pomidorowy - wymieszać i podgrzać. Na koniec doprawić farsz przyprawami. Cukinie ułożyć na blasze. Każdą cukinię napełnić farszem. Na wierzchu ułożyć kawałki ozarelli lub posypać startym żółtym serem. Zapiekać w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C przez 30-40 minut. Podawać posypane siekaną natką pietruszki. Smacznego
kolorowotorcikowo