Składniki: 1 cienka kiełbasa, 1 cebula, groszek konserwowy, kilka plasterków salami, kilka pieczarek, ketchup, sól, pieprz, 2 gotowe ciasta francuskie, 2 pomidory, 3 ząbki czosnku, dwie garście startego sera żółtego, olej. Przygotowanie: Pieczarki i kiełbasę pokroić w plastry, cebulę pokroić w półksiężyce i razem podsmażyć. Pomidory pokroić w plastry. Jeden placek ciasta francuskiego posmarować ketchupem. Podsmażone pieczarki, kiełbasę(...)cebulę wymieszać razem z groszkiem, pomidorami, serem żółtym, pieprzem i solą oraz wyciśniętym czosnkiem. Wyłożyć farsz na ciasto, obłożyć plastrami salami ( dwa plastry zostawić ). Na wszystkie składniki położyć drugi placek ciasta francuskiego i dobrze skleić z dolnym ciastem. Na górę położyć salami, pokrojone na cztery części. Piec na papierze do pieczenia, w rozgrzanym piekarniku (180stopni) przez ok.35min
W kuchni u MonikiSkładniki: ( na 4 roladki) 4 plastry schabu, 4 małe kawałki sera żółtego, ogórek kiszony, 2xcebula, kawałek kiełbasy, jajko, mąka, sól, pieprz, 2 listki laurowe, 3 ziarenka ziela angielskiego, kilka suszonych grzybów. Przygotowanie: Schab rozbić na cienkie plastry, posolić i popieprzyć. Na każdy plaster mięsa położyć po kawałki sera żółtego, cebuli, ogórka kiszonego, i kiełbasy. Mocno zawinąć i obtoczyć w jajku
W kuchni u MonikiSkładniki: opakowanie sera feta, kapusta pekińska (połowa lub mała), 3 ząbki czosnku, 4 sztuki ogórka konserwowego, duży pomidor, kawałek kurczaka wędzonego - mogą to być 2 skrzdełka lub udko, puszka kukurydzy, 2 jajka ugotowane na twardo, sól, pieprz, majonez. Przygotowanie: Kapustę pekińską pokroić w paski. Ser feta, ogórki, jajka i pomidora pokroić w kostkę. Kurczaka obrć z kości
W kuchni u Monikioliwy z oliwek, 2 czerwone cebule, pokrojone w kostkę, 4 ząbki czosnku, posiekany, 250 g pieczarek, pokrojonych w kostkę, 165 g czarnych oliwek, pokrojonych w plasterki, 220 g startego sera żółtego, 550 g piersi z kurczaka ( dwie większe piersi pojedyncze), pokrojone w paski, 80 g pomidorów suszonych, odsączonych z oliwy i pokrojonych, oregano, przyprawa do gyrosa. Ponadto: 1 jajko(...)Odstawić na ok.1h30min., do podwojenia swojej wielkości. Po wyrośnięciu ciasto ponownie wyrobić i podzielić na cztery równe części. Rozwałkować (najlepiej robić pojedynczo ). Na połowie położyć farsz i posypać serem żółtym. Brzegi ciasta lekko posmarować wodą ( tylko nie może być zimna). Ciasto zgiąć w pół i dobrze skleić brzegi, formując pieroga. Na blaszkę położyć papier do pieczenia, który należy
W kuchni u Monikipieprz, papryka czerwona, Sos: 300 ml gęstego soku pomidorowego lub przecieru pomidorowego z kartonika, 3 ząbki czosnku, bazylia lub 300ml gotowego sosu bolognese. Ponadto: 2-3 garście startego sera żółtego. Przygotowanie: Jajka, mleko i mąkę razem zmiksować. Usmażyć cienkie naleśniki (grube pękają przy zwijaniu). Gdyby ciasto było zbyt gęste dodać więcej mleka. Cebulę pokroić w kostkę i lekko(...)włożyć do naczynia żaroodpornego. Do soku pomidorowego wcisnąć ząbki czosnku i wsypać bazylię ( bazylii dać dość sporo). Wymieszać i gotowy sos wylać na naleśniki. Górę posypać startym serem żółtym. Włożyć do piekarnika do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni na ok.25 min. Ja przykryłam naczynie żaroodporne. Smacznego
W kuchni u Monikibardzo fajnym pomysłem na śniadanie. Nie trzeba się tu ściśle trzymać przepisu. Podstawą jest bułka i jajko, a resztę składników można dobrać według własnego smaku. Składniki: bułka, starty ser żółty, 2 plasterki wędliny, 1 koktajlowy pomidor, jajko, sól, pieprz, mix ziół. Przygotowanie: Odkroić górę bułki i wyciągnąć miękką częśc bułki ze środka. Spód bułki wyłożyć serem żółtym
W kuchni u Monikigotowe już roladki włożyć do niego i chwilę razem poddusić. Składniki: 3 pojedyncze piersi z kurczaka, 250 g świeżego szpinaku (może być również mrożony). 60g suszonych pomidorów, 110g sera feta, sól, pieprz. Przygotowanie: Piersi z kurczaka rozciąć wzdłuż na pół, rozłożyć i lekko rozbić. Z pojedynczej piersi wychodzi dość duża roladka, także w celu zrobienia mniejszych roladek pierś(...)Szpinak opłukać i poodcinać ogonki. Zagotować wodę i wrzucić na chwilę do niej szpinak, do sparzenia (tak by zmiękł). Odcedzić i posiekać. Dodać pokrojone drobno pomidory suszone i pokruszyć ser feta. Wymieszać. Farsz położyć na posoloną i popieprzoną wcześniej pierś. Zawinąć roladkę i owinąć dość mocno ściskając folią spożywczą. Końce folii zawiązać. Zagotować wodę i włożyć do niej
W kuchni u Monikiszklanka), 7g suchych drożdży, 2 łyżeczki soli, 1 łyżeczka cukru, 2 łyżki oregano, garść świeżej bazylii (12g), łyżka oliwy lub oleju, 200g przecieru pomidorowego - temperatura pokojowa, 135 g startego sera żółtego - temperatura pokojowa, 2 łyżki bazylii, jajko, kminek, majeranek lub ulubiona przyprawa do posypania na wierzch. Dodatkowo: Najlepiej smakują z sosem majonezowo czosnkowym. Możesz wykorzystać swój przepis, kupny(...)niej ciasto, przykryć ściereczką i odstawić na 1h. Gdy ciasto wyrośnie podzielić je na trzy części. Ciasto rozwałkować. Przecier pomidorowy wymieszać z bazylią, posmarować placek i posypać startym serem żółtym. Ciasto złożyć na pół. Widelcem skleić końcówki. Wyciąć paski - paski nie mogą być zbyt grube gdyż będą się źle skręcały. Przygotować blachę. Wyłożyć ją silikonem lub papierem
W kuchni u Monikimoże być na kostkach), 5 cebul ( ja miałam cebule różnej wielkości, po pokrojeniu w kostkę 450g), 2-3 marchwie - po obraniu ok.190g, 65 g masła, sól, pieprz, grzanki, starty ser żółty. Przygotowanie: Cebulę pokrojoną w grubą kostkę podsmażyć na maśle, na małym ogniu. Dodawać po kilka łyżek bulionu by cebula się nie przypaliła (zupa wtedy wyjdzie gorzka). Dusić(...)bulionu i gotować chwilę. Doprawić do smaku. Zdjąć z ognia i zmiksować (ja użyłam blendera). Przed podaniem gdy zupa jest na talerzu bądź w miseczce po wierzchu posypać startym serem żółtym i dodać kilka grzanek. Smacznego
W kuchni u MonikiSkładniki: 500g polędwiczek wieprzowych, cebula (jedna do środka zrazów i jedna do sosu), ogórek kiszony (dwa, trzy), kawałek sera żółtego, sól, pieprz, serek topiony, 2 ząbki czosnku, brokuł - kilka różyczek. Przygotowanie: Mięso pokroić na plastry i rozbić. Posolić i popieprzyć. Na każdy plaster mięsa położyć po kawałku cebuli, sera, brokuła i ogórka. Dobrze zawinąć
W kuchni u MonikiPrzepis na tę sałatkę dostałam od koleżanki, której bardzo za niego dziękuję. Na początku zastanawiałam się jak będzie smakować ser feta razem z ryżem, ale muszę przyznać, że to jest całkiem fajne zestawienie. Do tego pierś kurczaka, ananasy z puszki, kukurydza, majonez, czosnek, przyprawy i wyszła bardzo smaczna sałatka. Składniki: puszka ananasów (po odsączeniu 260g), pokroić w kostkę(...)pojedyncza pierś kurczaka (ok. 200g), ugotowana w soku z puszki ananasów (w razie potrzeby dolać wody), pokroić w kostkę, woreczek ryżu (125g), ugotowany, 200 g sera feta, pokroić w kostkę, puszka kukurydzy, 4-5 łyżek majonezu, 3-4 ząbki czosnku, wycisnąć, sól, pieprz. Przygotowanie: Wszystkie składniki razem połączyć i doprawić solą i pieprzem. Smacznego
W kuchni u Monikipokroić. Farsz: 2 większe cebule, pokrojone w kostkę, 300 g pieczarek, pokrojone w kostkę, 400 g papryki konserwowej, odsączonej, drobno pokrojona, 4-5 ząbków czosnku, wyciśnięte, 160 g startego sera żółtego, sól, pieprz, olej. Przygotowanie: Ciasto: Mąkę przesiać przez sitko, wymieszać z solą i suchymi drożdżami. Mąkę odgarnąć na boki wlać oliwę lub olej i mleko. Okrężnymi ruchami palca połączyć(...)Cebulę i pieczarki podsmażyć na oleju z wyciśniętymi ząbkami czosnku. Posolić i popieprzyć do smaku. Gdy pieczarki z cebulą będą już ostudzone, dodać drobno pokrojoną paprykę konserwową oraz ser żółty. Wymieszać. Gdy ciasto wyrośnie, podzielić je na pół. Rozwałkować na prostokąt. Położyć część farszu. Zawinąć jak roladę. Kroić niezbyt szerokie, ale też nie za wąskie paski
W kuchni u Monikiwtedy muszę kombinować co by sobie smacznego zjeść :) Dziś uszczęśliwiłam się krokietami z chleba tostowego. Robi się je błyskawicznie. Składniki: (na 4 krokiety) 4 kromki chleba tostowego, 4 plasterki sera żółtego, 4 plasterki wędliny, 1 jajko, bułka tarta, olej do smażenia, pieprz. Przygotowanie: Odciąć skórki od chleba. Chleb rozwałkować. Na każdą kromkę położyć po plasterku sera żółtego i po plasterku
W kuchni u Monikisuchych drożdży, 2 łyżeczki soli, 1 łyżeczka cukru, 1 łyżka oregano, 1łyżka bazylii, łyżka oliwy lub oleju. Ponadto: 200g koncentratu pomidorowego Pudliszki - temperatura pokojowa, 150 g startego sera żółtego - temperatura pokojowa, jajko, kminek, majeranek lub ulubiona przyprawa do posypania frykasów, garść posiekanej świeżej bazylii, 250g mięsa mielonego, 1 mała cebula, oliwa lub olej, sól, pieprz, majeranek. Sos majonezowo czosnkowy(...)cebulą pokrojoną w kostkę, w małej ilości oleju lub oliwy. W czasie smażenia doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Pozostawić do ostygnięcia. Gdy mięso ostygnie wymieszać je razem ze startym serem żółtym. Koncentrat pomidorowy Pudliszki wymieszać razem z posiekaną świeżą bazylią. Ciasto: Mąkę wymieszać z solą, cukrem, bazylią i oregano. Mąkę odgarnąć na boki i w środek wlać olej lub oliwę
W kuchni u Monikiciasta francuskiego, 1 żółtko do posmarowania. Nadzienie : 15dkg gotowanej szynki ( tu użyta została szynka konserwowa), 1 cebula, zielona pietruszka lub szczypiorek, 2 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany, 1 białko, 15dkg sera żółtego, pieprz i sól do smaku. Przygotowanie: Szynkę, ser żółty i cebulę pokroić w drobną kostkę. Jeżeli ma być dodany szczypiorek, również drobno go pokroić natomiast pietruszkę posiekać. Wszystko
W kuchni u Moniki