jeszcze odrobinkę soli. Ugotowany makaron odcedziłam, wrzuciłam do pyrkającego wolno na ogniu sosu, wymieszałam. Po rozłożeniu porcji na talerze makaron posypałam dość szczodrze czosnkowo-pikantną bułką i delikatnie startym serem Grana Padano. Wszystko pysznie, tylko bardzo brakowało mi do tego kieliszka białego, lodowato zimnego wina. Następnym razem. Bo wiem, że na pewno będzie następny raz z talerzem tego makaronu. SKŁADNIKI(...)350g pół dużego bakłażana, 200g 4 ząbki czosnku 10cm kawałek czerstwej, podsuszonej bagietki lub mocno czerstwa pszenna bułka 10 listków świeżej bazylii łyżka kaparów z zalewy 2 łyżki startego sera Grana Padano olej roślinny suszone oregano sól
Karo in the Kitchenteraz opcje mamy dwie: albo stoimy nad patelnią i cierpliwie czekamy, aż omlet zetnie się od spodu i na jego jeszcze półpłynny wierzch wykładamy nadzienie, posypujemy łyżką startego sera i natką pietruszki, a następnie delikatnie składamy omlet na pół albo zawijamy go i jeszcze kilka chwil dosmażamy. Albo i nie, bo ja na przykład wolę środek półpłynny i mój osobisty(...)sobie łopatką podważamy boki omleta tak, by nie ścięta masa jajeczna spływała pod spód. Góra będzie już widocznie bardziej ścięta niż w poprzedniej wersji, wykładamy na nią nadzienie, posypujemy serem i pietruszką, składamy omlet na pół lub zawijamy go w rulon, pomagając sobie łopatką a najlepiej dwiema. Od razu zsuwamy z patelni na talerz i wcinamy, bo szybko stygnie. Kurki
Karo in the Kitchenspodzie i tortillę dosmażamy kolejne 5-7 minut na małym ogniu, już bez przykrycia, aż ziemniaki na spodzie zrobią się znowu smakowicie chrupiące. Na wierzchu rozkładamy małe kawałki sera, szybko się rozpuszczą. Smaczna jest i na ciepło, i na zimno. W Hiszpanii zimną podaje się jako przekąskę (tapas). Oryginalny przepis to same jajka i ziemniaki, a masa jajeczna jest jednolita(...)jajek M 500g ziemniaków 2 gałązki szczypioru z cebulką 3 łyżki śmietany, ja używam 18%, nie musi być gęsta 3-4 plastry dowolnej wędliny 4-5 plasterków żółtego sera lub 2-3 łyżki startego szalotka lub mała cebula olej do smażenia ziemniaków masło klarowane do smażenia omletu ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej sól pieprz KONIECZNA – patelnia z pokrywką
Karo in the Kitchenkostki margaryny 1/2 szklanki cukru 3 jajka 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki oleju 1-2 łyżki kakao Masa serowa: 1 kg sera twarogowego (dałam wiaderkowy "Mój Ulubiony" z Wielunia) 3/4 szklanki cukru 1 i 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki oleju 2 budynie śmietankowe lub waniliowe 1 cukier waniliowy 6 jajek(...)dwukolorowy sernik). 2. Masa serowa: Rodzynki sparzyć i ostudzić. 4 białka ubić na sztywno. 2 jajka i 4 żółtka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puszysta masę. Dodać ser, olej, mleko, budynie i dokładnie wymieszać. Na koniec dodać ubite białka i wymieszać łopatką. Masę przelać na ciasto w blaszce. Po wierzchu rozsypać rodzynki i delikatnie zatopić w masie serowej
Na Ciasteczkowych PapierachPrzepis powstał przez przypadek, podczas robienia innego dania, które się nie udało :) Składniki: 25 dag wieprzowego mięsa mielonego 4 pieczarki 1/2 papryki czerwonej 5 dag żółtego sera 1 jajko łyżeczka papryki słodkiej sól, pieprz, majeranek Sposób przygotowania: Pieczarki i ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach, paprykę pokroić w małą kosteczkę. Wszystko wymieszać z mięsem mielonym, jajkiem i przyprawami (jeśli
Na Ciasteczkowych Papierachschabu, bo ile można jeść tradycyjnego schabowego, ale że nie miałam za dużo pieczarek powstało takie oto nadzienie. Składniki: 3 plastry schabu 2 jajka 2 pieczarki 5 dag sera żółtego jajko i bułka tarta do panierowania sól, pieprz, majeranek Sposób przygotowania: 1. Jajka ugotować na twardo i przekroić każde na 6 części. Pieczarki zetrzeć na tarce o dużych oczkach(...)udusić. Kotlety dobrze rozklepać. Na każdy kotlet nałożyć 4 cząstki jajka, odrobinę pieczarek i trochę startego sera. Dokładnie zawinąć, żeby zawartość nie uciekła. Panierować w rozkłóconym jajku z solą, pieprzem i majerankiem oraz w bułce. Smażyć na rumiano. Smacznego
Na Ciasteczkowych Papierachgarście makaronu kolanka 2 kiełbasy śląskie opakowanie warzyw mrożonych (u mnie mieszanka marchewka, groszek, fasolka szparagowa, kalafior, brukselka) w sezonie oczywiście używamy świeżych warzyw 1/4 papryki czerwonej 5 dag sera żółtego Sos: 2 jajka 1/2 szklanki mleka 1 łyżka koncentratu pomidorowego sól, pieprz, majeranek, bazylia, papryka słodka Sposób przygotowania: Ziemniaki kroimy w półplasterki, gotujemy i studzimy. Makaron gotujemy w osolonej(...)półplasterki a paprykę w kostkę. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy. Naczynie żaroodporne smarujemy margaryną. Układamy w kolejności: ziemniaki, kiełbasa, makaron i warzywa. Zapiekankę zalewamy sosem i posypujemy startym serem. Całość zapiekamy ok. 30 min. w 180 stopniach. Smacznego
Na Ciasteczkowych Papierachłyżeczki proszku do pieczenia Kubusiowy budyń: 2 i 3/4 szklanki soku marchwiowego typu "Kubuś" 2 czubate łyżki cukru 2 budynie śmietankowe bez cukru Warstwa sernikowa: 500 g mielonego sera 120 g cukru 2 jajka 1 łyżeczka cukru waniliowego 1/4 szklanki oleju Sposób przygotowania: 1. Do miski wsypać mąkę, dodać cukier i masło, posiekać nożem. Dodać jajko i proszek(...)minuty. Gorący budyń wylać na podpieczone ciasto, wyrównać, odstawić na ok. 20- 25 minut do ostygnięcia. 3. Z białek jajek ubić sztywną pianę. Do drugiej miski włożyć ser, cukier, cukier waniliowy, żółtka i olej, krótko zmiksować na jednolitą masę. Dodać pianę z białek, delikatnie wymieszać łyżką. Masę serową wyłożyć na wierzch ostudzonego budyniu. Wstawić do piekarnika nagrzanego
Na Ciasteczkowych Papierachmlecznej 100 g czekolady gorzkiej 200 g masła 1,5 szklanki cukru pudru 4 jajka 3/4 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa serowa: 1 kg sera do serników 3/4 szklanki cukru 3 jajka 1 budyń śmietankowy 1 cukier wanilinowy Dodatkowo: 400 g malin Sposób przygotowania: 1. Czekoladowy spód: Obie czekolady rozpuszczamy na parze i odstawiamy(...)wymiarach 20x35 cm wyłożonej papierem do pieczenia, ale nierównomiernie tworząc górki i dołki (masa jest gęsta więc nie będzie z tym problemu). 2. Masa serowa: Do miski przekładamy ser. Stopniowo dodajemy cukier, cukier wanilinowy oraz po jednym jajku cały czas miksując.Na koniec dodajemy proszek budyniowy i miksujemy na gładką masę. Zawartość miski przelewamy na czekoladowy spód. Na wierzchu rozkładamy
Na Ciasteczkowych Papierachwygląda super to jeszcze jest pyszna :) Przepis cytuję za autorką. Składniki: 18 szt. krakersów 1 puszka szprotek w pomidorach (dałam filety śledziowe w pomidorach) 3 jajka 50 g żółtego sera ok. 5 łyżek majonezu sól, pieprz czerwona papryka w proszku szczypiorek do posypania Sposób przygotowania: Ser zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, dodać 3 łyżki majonezu, wymieszać. Żółtka zetrzeć
Na Ciasteczkowych Papierachstrąk czerwonej papryki 2 - 3 ząbki czosnku 1 duża cebula 150 g wędzonego boczku 300 ml śmietanki słodkiej 12 % 2 jaja 100 g sera żółtego sól, pieprz gałka muszkatołowa słodka i ostra papryka Sposób przygotowania: Ziemniaki obrać z łupinek, pokroić na plasterki. Pora, czosnek i cebulę pokroić na plasterki, paprykę(...)poukładać ziemniaki. Całość zalać śmietanką. Zapiekankę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, zapiekać około 30 minut. Na około 10 minut przed końcem pieczenia posypać startym na dużych oczkach serem żółtym
Na Ciasteczkowych Papierachmasła wykonanie: Masło roztapiamy i łączymy z rozkruszonymi herbatnikami. Przekładam do wyłożonej papierem do pieczenia foremki, wyrównujemy i dociskamy do dna blaszki. składniki na masę serową: 900 g białego sera 250 ml kwaśnej śmietany 18% 3 łyżki mąki pszennej 3 jajka 1 żółtko 250 g cukru pudru 2 łyżeczki soku z cytryny otarta skórka z 1 cytryny(...)łyżeczki ekstraktu waniliowego wykonanie: Ser mielimy 3 razy. Wszystkie składniki przekładamy do naczynia. Chwilkę miksujemy (nie za długo aby bardzo nie napowietrzyć sernika). Masę przelewamy na ciasteczkowy spód. Sernik pieczemy w kąpieli wodnej. Do większego naczynia żaroodpornego lub blaszki wkładamy foremkę z sernikiem, wlewamy wodę, tak ok. 1 cm wysokości. Pieczemy
Domowy Smak Jedzeniahansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: sałata rzymska 2 pomidory ogórek 70 g oliwek zielonych (po odsączeniu) 200 g sera sałatkowego typu greckiego oliwa bazylia suszona Sałatę umyć i osuszyć. Porwać na kawałki. Pomidory sparzyć, zdjąć skórkę, pokroić w średniej wielkości kostkę. Ogórka obrać, pokroić w półtalarki. Dodać odsączone oliwki(...)pokrojony w kostkę ser. Całość posypać bazylią, skropić oliwą i wymieszać. SMACZNEGO
kulinarnyswiatdomisernik będzie gotowy. Składniki ( na tortownicę średnicy 26-28cm ) Spód: 150 g herbatników kakaowych typu Petit Beurre 100 g masła 100 g czekolady mlecznej Masa serowa: 1 kg sera sernikowego ( z wiadereczka ) 200 g czekolady mlecznej 100 g czekolady gorzkiej 3 pełne łyżeczki żelatyny 200 ml śmietanki 30% 1/2 szklanki cukru pudru Frużelina jeżynowa : 250 g jeżyn(...)się wodą. Pozostawić czekoladę do rozpuszczenia. Żelatynę zalać niewielką ilością zimnej wody - pozostawić do napęcznienia. Kiedy żelatyna napęcznieje, naczynie wstawić do gorącej wody i poczekać, aż żelatyna się rozpuści. Ser zmiksować z cukrem pudrem, dodać ostygniętą, ale płynną czekoladę - zmiksować. Dodać płynną żelatynę - dokładnie połączyć składniki. Na koniec dodać ubitą śmietankę - delikatnie wymieszać i wyłożyć masę serową na spód
kolorowotorcikowosprawą pysznego i absolutnie nie skomplikowanego w przygotowaniu nadzienia. Przedstawiam kolejny, wakacyjno-kulinarmy pomysł moich domowych kuchareczek:) Składniki: 6 ziemniaków puszka kukurydzy 2 puszki tuńczyka 20 dag sera czerwona papryka jogurt naturalny kilka ząbków czosnku Wykonanie: Ziemniaki dokładnie myjemy i kroimy na pół. Wydrążamy część środka, robiąc miejsce na inne składniki. Do ziemniaków wkładamy tuńczyka, kukurydzę i pokrojoną(...)kostkę paprykę. Na koniec posypujemy startym serem i pieczemy do momentu, aż ziemniaki będą miękkie, a nadzienie się przypiecze. Podajemy z sosem zrobionym z jogurtu naturalnego i czosnku
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała