bułki tartej kumin ziele angielskie suszona kolendra ząbek czosnku pęczek posiekanego koperku oliwa z oliwek szczypta soli sos serowy kubek śmietany 18% (sojowej lub zwykłej) ulubiony „śmierdzący” ser pieprz ząbek czosnku oliwa brokuł ryż Wykonanie: Kilka ziaren kuminu, ziela angielskiego i kolendry ucieracie w moździerzu. W misce mieszacie mięso z jajkiem, bułką, startym czosnkiem, przyprawami, solą i koperkiem(...)minut. Odcedzacie. Czosnek siekacie drobno, wrzucacie na sporą patelnię z odrobiną oliwy. Lekko podsmażacie. Wrzucacie brokuł i podsmażacie dalej. Po chwili wlewacie śmietanę i dodajecie porwany na kawałki ser. Smażycie tak parę minut, aż się roztopi. Piekarnik nagrzewacie do 180 stopni. Do naczynia żaroodpornego wrzucacie klopsiki, brokuł i zalewacie sosem serowym, pieprzycie według uznania. Wkładacie do piekarnika
GRUBY WAŁEKCiasto: 1,5 szklanki mąki, 1,5 szklanki cukru, 3 łyżki kakao, 250 g margaryny, 3 łyżeczki proszku do pieczenia, cukier waniliowy, 4 jajka, Masa serowa: 60 dkg białego sera, 4 jajka, szklanka cukru, 125 g masła. Wykonanie: Margarynę, cukier, kakao, cukier waniliowy podlać 5 łyżkami wody i gotować przez 5 minut (ciągle mieszając). Kakaową masę ostudzić, dodać 4 żółtka(...)wymieszać. Następnie musimy odlać 1/2 szklanki masy a do pozostałej dodajemy mąkę, proszek do pieczenia oraz pianę z białek. Ciasto wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia formę. Ser powinniśmy zemleć,połączyć z pozostałymi składnikami i utrzeć na gładką masę. Masę serową wykładamy na ciasto. Ciasto wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnia i pieczemy około 1 godziny. Na koniec ciasto
paapilotkaakotleciki lub ryż zjadany jest tylko z dżemem lub musem owocowym na słodko]..i tak oto są kotleciki ryżowe.. 1 szkl. ryżu cebula 2 jajka 5 dkg sera żółtego sól,pieprz, wegeta natka pietruszki bułka tarta do panierowania Ryż ugotować na sypko.Cebulę pokroić i podsmażyć do miękkości.Przestudzony ryż wymieszać z jajkami ,startym serem żółtym.Doprawić
Moje domowe kucharzenieSkładniki : - sałata lodowa - czarne oliwki - ser feta - pomidor - ogórek - 1/2 czerwonej cebuli - łyżka oliwy - łyżka soku z cytryny Przygotowanie : Umyć i posiekać sałatę. Pokroić w kostkę pomidora, ogórka, ser feta i cebulę. Wszystko wsypać do miski i wymieszać z oliwkami. Na końcu pokropić oliwą i sokiem z cytryny. Smacznego
Kuchenne innowacjeMrożona mieszanka warzywna (używamy swojej ulubionej, czym więcej różnych warzyw tym lepiej, oczywiście można dodać świeże warzywa, oraz wszystkie wyżej wspomniane „resztki” z lodówki. 200 g potartego sera 4 jajka wegeta przyprawy (na przykład zioła prowansalskie, oregano, bazylia itp.) Podstawą jest mięso, warzywa i ziemniaki, jednak za równo rodzaje warzyw jak i mięsa, oraz samo przyprawienie pozostawiamy waszej(...)resztą ziemniaków. Górna warstwa podobnie jak dolna może być gruba. Przyprawiamy ziemniaczki. W czterech miejscach robimy małe zagłębienia i wbijamy jajka, tak żeby nie uszkodzić żółtka. Całość posypujemy tartym serem i do pieca. Pieczemy w temperaturze około 200’C (termoobieg 180’C) przez 40-50 minut. Tak żeby ziemniaki były miękkie, dużo zależy od rodzaju ziemniaków, oraz
KasiaiKrzysiu.pltylko przeciąć skórkę, nacięcia na krzyż. W czajniku zgotowałam wodę i wrzątkiem polałam pomidory. Ściągnęłam z nich skórkę, pokroiłam w ósemki, wydrążyłam gniazda nasienne, a miąższ pokroiłam w kostkę. Ser mozzarella pokroiłam na plastry grubości około 3 milimetrów. Ustawiłam piekarnik na 220-240 stopni i zajęłam się ciastem. Uderzyłam pięścią w wyrośniętą kulkę ciasta, aby pozbyć się powietrza i rozkręciłam(...)posypałam pomidory świeżo zmieloną solą, pieprzem i suszoną bazylią. Na wierzch ułożyłam plasterki mozzarelli, skropiłam oliwą z oliwek i piekłam jeszcze około 5-8 minut do czasu rozpuszczenia się sera. Po upieczeniu wystarczy wyciągnąć pizzę i jeść. Oliwa zrobiła naprawdę świetną robotę! SMACZNEGO życzy BLONDYNKA
Blondynka Gotujeczerwonej soczewicy 1 cebula 150 g kukurydzy z puszki 200 g passaty pomidorowej 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1-2 ząbki czosnku przyprawy: pieprz, tymianek, opcjonalnie sól mozarella lub żółty ser olej rzepakowy do smażenia Wykonanie: Cukinie umyć, osuszyć i przeciąć na wzdłuż. Każdą połówkę wydrążyć i delikatnie posolić. Soczewicę ugotować według instrukcji z opakowania, nie solić. Na oleju rzepakowym(...)passatę i koncentrat pomidorowy - wymieszać i podgrzać. Na koniec doprawić farsz przyprawami. Cukinie ułożyć na blasze. Każdą cukinię napełnić farszem. Na wierzchu ułożyć kawałki ozarelli lub posypać startym żółtym serem. Zapiekać w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C przez 30-40 minut. Podawać posypane siekaną natką pietruszki. Smacznego
kolorowotorcikowotaka, zwana przez Greków chłopską, składa się z grubo krojonych warzyw: dojrzałych pomidorów, ogórka, czerwonej cebuli pociętej w piórka, papryki, czarnych oliwek (najlepiej z pestkami, są bowiem bardziej aromatyczne), sera feta (nie "typu" feta), oliwy z oliwek, octu winnego, natki pietruszki, oregano, oraz soli i pieprzu. Składniki proste i sezonowe i z pewnością najlepiej smakują w słonecznej Grecji, gdzie(...)przeciwnie - drobne modyfikacje być może rażą zwolenników tradycyjnej kuchni greckiej, ale stanowią ciekawą wariacje na dobrze znany i lubiany temat. Składniki obejmują nie tylko wspomniane już warzywa, oliwę i ser feta, ale również sałatę karbowaną. Pierwszym krokiem przy przygotowywaniu takiej sałatki jest oczywiście dokładne umycie i osuszenie składników, a w razie potrzeby obranie pomidorów ze skórki. Wszystkie warzywa, poza sałatą
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaweekend. Tak więc już dzisiaj należy zaopatrzyć się w potrzebne składniki, blender i do dzieła. Samo przygotowanie zajmuje 15 minut. Składniki: 500 g białego sera 125 g serka mascarpone 300 ml mleka skondensowanego słodzonego 3 jajka (osobno żółtka i białka) 2 łyżki mąki ziemniaczanej szczypta soli himalajskiej 1 laska wanilii 3 świeże figi. Przygotowanie: Piekarnik nastawiamy(...)program góra-dół. Małą foremkę, u mnie tortownica o średnicy 17 cm wykładamy papierem do pieczenia. Do blendera wlewamy mleko skondensowane, żółtka, serek mascarpone. Całość miksujemy. Dodajemy po kawałku sera białego i miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Na koniec wsypujemy mąkę ziemniaczaną i ziarenka wydłubane z laski wanilii. Całość miksujemy jeszcze przez chwilkę. W drugiej misce ubijamy na sztywną pianę
Naturalna KuchniaZagnieć ciasto z pozostałymi składnikami. Odstaw na 50 minut do wyrośnięcia. Uformuj okrąg i ułóż na kamieniu. Na wierzch: - plasterki cukinii - plasterki kiełbasy chorizo - pomidor malinowy - oliwki - ser - ulubiony - piórka cebuli Na cieście rozłóż piórka cebuli, oprósz startym serem, ułóż plastry pomidora i pozostałe składniki. Pieczemy w gorącym piecu przez 25 -35 minut
SMYKWKUCHNIsame w sobie są słone. Doskonała przekąska, przystawka czy jak w przypadku młodszego dziecka - dodatek do śniadania :) 5 filetów śledziowych solonych 1 czerwona papryka pół cebuli 10 dag. żółtego sera natka pietruszki 2 łyżki majonezu 3 łyżki śmietany Śledzie wymoczyć w zimnej wodzie przez kilka godzin. Jak już pozbędą się nadmiaru soli pokroić je w kostkę. Paprykę, cebulę oraz(...)ser pokroić w drobną kostkę i wymieszać ze śledziami. Majonez i śmietanę połączyć i dodać do śledzi i warzyw. Gotową sałatkę posypać natką pietruszki. Smacznego
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniewykwintne danie: jajka w kokilkach. Jajka w kokilkach - wykwintne niedzielne śniadanie Składniki: (dla dwóch osób) 2 jajka 2 plasterki szynki parmeńskiej lub szwardwaldzkiej 2 suszone pomidorki garść rukoli odrobina sera twardego typu parmezan pieprz, sól Jajka w kokilkach - wykwintne niedzielne śniadanie Smarujemy kokilki oliwą z suszonych pomidorów. Jajka w kokilkach - wykwintne niedzielne śniadanie Wkładamy po jednym plasterku szynki do kokilek(...)dajemy po jednym suszonym pomidorku. Jajka w kokilkach - wykwintne niedzielne śniadanie Następnie rukolę. Jajka w kokilkach - wykwintne niedzielne śniadanie Wbijamy po jednym jajku i posypujemy solą, pieprzem i tartym serem. Jajka w kokilkach - wykwintne niedzielne śniadanie Pieczemy 15 minut w 180 stopniach w piekarniku. Jajka w kokilkach - wykwintne niedzielne śniadanie Podajemy ze świeżym chlebkiem i masełkiem. Możemy też z rukoli
Pyza i Surówkablogi kulinarne natknęłam się na intrygujące połączenie sernika i masła orzechowego. Brzmi dość dziwnie. Takie ciężkie i kaloryczne... chyba, że zainwestujemy w domowe masło orzechowe i pyszny twarożek zamiast sera z wiaderka :) Zastanawiam się do jakiej kategorii zaliczyć ten przepis. U mnie była to kolacja, ale równie dobrze może stanowić śniadanie, deser lub drugie śniadanie. Krem jest wyjątkowo pyszny, wyrazisty(...)sycący. Zapraszam wszystkich, którzy kochają masło orzechowe i serniczki :) Składniki: 3-4 łyżki twarożku 1-2 łyżeczki domowego masła orzechowego jogurt naturalny orzeszki ziemne Ser zmiksować z masłem orzechowym. Można regulować intensywność smaku, dodając mniej lub więcej masła. Przełożyć do miseczki, podawać z jogurtem i orzeszkami ziemnymi. Smacznego
Chocolate Muffin Blogmiodem. * Najlepszy jest szpinak mrożony. Można użyć również świeżego szpinaku, wtedy należy mniej więcej dwie garści umytego szpinaku zmiksować z mlekiem na gładka masę, a następnie dodać pozostałe składniki. Ser: 150 g półtłustego twarogu 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka cukru pudru Przygotowanie: Wszystkie składniki rozgniatamy widelcem lub miksujemy na gładką masę. Serem smarujemy naleśniki, składamy w trójkąt zwijamy
bistro mamaPonownie coś dla zwolenników włoskich smaków. Tym razem zapiekanka z dużą ilością bakłażana. U mnie na zapiekance pojawiła się mozzarella, ale spokojnie można ją zastąpić żółtym serem w dowolnej ilości. SKŁADNIKI 3-4 bakłażany 500 g mięsa mielonego 1 duża cebula oliwa 2 czerwone papryki 2 duże pory (lub 4 małe) 3 ząbki czosnku 2 puszki pomidorów krojonych 1 kulka(...)mozzarelli lub żółty ser świeża bazylia i oregano 2 łyżki koncentratu pomidorowego sól, pieprz, zioła prowansalskie, chilli 1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej + 1/4 szklanki wody można dodać 1/4 cukinii PRZYGOTOWANIE Bakłażan umyć, pokroić w cienkie plastry, po czym podsmażyć z obu stron na patelni grillowej lub zwykłej z odrobiną oleju (z olejem nie należy przesadzać, bo bakłażan nam go wchłonie
Passions hobbies life