śniadanie, obiad czy kolację. Prosta w wykonaniu, smaczna i dietetyczna. Składniki: 200 gram ogórków sałatkowych ze skórką 200 gram pomidorów 1 cebula 2 ząbki czosnku 100 gram twardego sera typu feta 1 duży pęczek natki pietruszki Sos: 3 łyżki oliwy Sok z ½ cytryny Pieprz Sól Ok. ½ łyżeczki cukru Wykonanie: Ogórki i pomidory kroimy w dużą kostkę. Cebulę obieramy, kroimy(...)łączymy, doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy aż powstanie emulsja. Sos dodajemy do sałatki. Przykrywamy i wstawiamy do lodówki co najmniej na 2 godziny. Przed podaniem wierzch sałatki posypujemy pokruszonym serem. SMACZNEGO
Smaki Ewykaparowym. Propozycja na śniadanie a i może na kolację. Składniki: Garść mieszanki sałat ( można kupić gotowe już do użycia ) 4 pomidorki koktajlowe Kilka plasterków czerwonej cebuli ( cienkich ) Plasterek szynki Ser feta ( o niskiej zawartości tłuszczu ) ok 2 cm z typowego opakowania ½ ogórka kiszonego 1 jajko ugotowane na twardo Sos: 1 łyżeczka majonezu ( light ) 1 łyżeczka kaparów + 1 łyżeczka zalewy(...)Wykonanie: Do miseczki dodajemy kolejno sałatę, ogórka pokrojonego w plasterki, pomidory przekrojone na połowę, cebulę. Szynkę kroimy na zapałki i dodajemy również do surówki. Ser feta rozdrabniamy w kostkę około 1 cm. Jajko ugotowane na twardo dzielimy na ćwiartki, kładziemy na wierzchu surówki. Z majonezu, kaparów i zalewy robimy sos, intensywnie go mieszamy tak aby rozdrobnić kapary. Sos nakładamy
Smaki Ewytego roku będzie na mojej grządce, ale do tego jeszcze trochę czasu. Dzisiaj przedstawiam surówkę w roli głównej z sałatą lodową. Składniki: ½ główki sałaty lodowej 6 pomidorków koktajlowych ¼ opakowania sera typu feta ¼ szklanki pestek dyni Sos: 3 łyżki wody 3 łyżki oliwy Łyżeczka soku z cytryny Łyżeczka suszonej pietruszki Sól Pieprz Cukier Wykonanie: Sałatę myjemy, kroimy na kawałki. Do sałaty(...)dodajemy do pokrojone na ćwiartki pomidorki i pokruszony ser. Pestki dyni prażymy na patelni i pozostawiamy do wystygnięcia. Z wody, oliwy, soku z cytryny, suszonej pietruszki robimy sos typu winegret i doprawiamy solą, pieprzem i cukrem. Sosem polewamy sałatę. Na koniec całość posypujemy pestkami dyni. SMACZNEGO
Smaki Ewystanowi problemu. Składniki: 500 gram filetów z kurczaka 500 gram pieczarek Pikle ze słoika ( warzywne jesienne: cebulka, papryka, marchew ) Pomidory z puszki krojone Vegeta Sól Pieprz Olej do smażenia Ser do posypania Wykonanie: Kurczaka kroimy na małe kawałki, przyprawiamy vegetą i pieprzem. Pozostawiamy na chwilę do zamarynowania. W tym czasie pieczarki kroimy w plasterki. W wysokiej patelni rozgrzewamy olej, obsmażamy(...)pikle. Doprawiamy solą i ewentualnie pieprzem. Całość dusimy pod przykryciem około 15 minut. Gdy podczas duszenia odparuje zbyt dużo płynu, możemy uzupełnić wodą. Podajemy z ugotowanym makaronem i posypujemy serem. SMACZNEGO
Smaki EwySkładniki: 300 gram kiełbasy typu śląska 1 cebula 5 pieczarek Koncentrat pomidorowy ( mały słoik ) Ok 100 śmietany słodkiej 2 łyżeczki mąki Sól Pieprz Olej Woda ok 1 ½ l starty ser makaron Wykonanie: Kiełbasę i cebulę kroimy w dosyć drobną kostkę. Podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Na koniec dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki. Po podsmażaniu dodajemy wodę, pozostawiamy trochę. Pozostałą(...)pomidorowym ( niecały słoik )i mąką. Porządnie mieszamy. Dodajemy do gotującej się potrawy. Mieszamy. Całość doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Gotujemy kilka minut. Podajemy z makaronem i posypujemy startym serem. SMACZNEGO. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments
Smaki Ewyprzez praskę ½ łyżeczki soli 1 łyżeczka sosu sojowego pieprz czarny pieprz Cayenne ( troszkę ) Dodatkowo 250 gram pieczarek 1 cebula olej 150 ml śmietany 18% słodkiej Ok. 100 gram sera gorgonzola Wykonanie: Z podanych składników robimy marynatę ( wszystko razem mieszamy ). Polędwiczkę przecinamy na połowę wzdłuż. Każdy kawałek przecinamy również wzdłuż na 3 podłużne paski, ale nie do końca. Splatamy(...)temp. 185 o C pod przykryciem. Po tym czasie do garnka wlewamy śmietanę, dodajemy zlany sos z pieczenia, gotujemy aby zredukować płyn i na koniec dodajemy rozdrobniony ser. Całość chwilkę gotujemy mieszając. Polędwiczki podajemy z przygotowanym sosem. SMACZNEGO. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function
Smaki EwyRodzina będzie prawie w komplecie. Dla Was dzisiaj przygotowałam surówkę z cukinii, to tak na początek wiosny. Polecam bardzo aromatyczną, chrupiącą surówkę. Składniki: 1 młoda cukinia 1 pomidor Plaster sera mozzarelli Sos 2 łyżki wody 3 łyżki oliwy Sok z cytryny ( ok 2 łyżeczki ) Cukier, sól ( do smaku ) 1-2 ząbków czosnku Kilka listków świeżej bazylii Pieprz kolorowy Wykonanie: Cukinię(...)myjemy, nie obieramy. Ścinamy paski cukinii za pomocą obieraczki do warzyw. Dodajemy pokrojony pomidor i ser. W innym naczyniu z podanych składników przygotowujemy sos z drobno pokrojoną świeżą bazylią i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Całość mieszamy. Sosem polewamy surówkę. SMACZNEGO. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function
Smaki Ewypolecić. Składniki: Opakowanie jarmużu ( 200 gram ) Pomidory z puszki krojone 250 gram twarogu 150 ml mleka 2 jajka 3 ząbki czosnku 1 cebula 1 łyżka masła Sól Pieprz Tary ser Ciasto 250 gram mąki 125 gram masła 3 łyżki zimnej wody 1 łyżeczka soli Olej do smarowania formy Wykonanie: Z mąki wody, masła i soli zagniatamy ciasto. Schładzamy(...)roztrzepujemy z mlekiem i pokruszonym twarogiem, dodajemy przestudzone pomidory i mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Na podpieczone ciasto kładziemy jarmuż i wylewamy masę twarogowo – pomidorową. Całość posypujemy startym serem. Zapiekamy w ogrzanym piekarniku przez 25 minut w temperaturze 190 o C. Dobrze smakuje na ciepło i zimno. SMACZNEGO. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject
Smaki Ewygram mięsa mielonego 600 gram ziemniaków 1 marchewka 1 cebula 8 pieczarek 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 ogórki kiszone 2 plasterki boczku wędzonego 500 ml wody Sól Pieprz olej Ser tarty Wykonanie: W naczyniu typu wysoka patelnia, wlewamy oko 2 łyżek oleju, podsmażamy mięso mielone przez kilka minut. Po tym czasie dodajemy pokrojoną cebulę i ponownie chwilę smażymy. Następnie dodajemy(...)koncentratem pomidorowym. Doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy pod przykryciem do miękkości ziemniaków i marchewki. Gdy podczas duszenia wyparuje nam zbyt dużo płynu, można dolać wody. Danie podajemy posypane serem tartym. SMACZNEGO. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments
Smaki Ewyręce. Dzisiaj proponuję sałatkę z makrelą wędzoną i jak to sałatka - jest smaczna. Składniki: Wędzona makrela 2 ogórki małosolne ( można wykorzystać zamiennie kiszone ) Czerwona fasola z puszki ½ szklanki startego sera Majonez Wykonanie: Makrelę obieramy, pozbywamy ości i dzielimy na mniejsze kawałki. Ogórki kroimy w słupki. Fasolę po wyjęciu z puszki, przepłukujemy zimną wodą. Po odcedzeniu umieszczamy w sałatce razem(...)serem tartym. Do całości dodajemy majonez. Mieszamy. Na sałatce układamy kiełki. Na ogół nie ma konieczności doprawiania solą, gdyż makrela jest solona jak i ogórki. SMACZNEGO. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement
Smaki Ewyłyżeczka suszonej pietruszki 2 łyżki posikanego koperku ½ łyżeczki mielonej kolendry 1 łyżeczka majeranku 3 łyżki siekanego szczawiu Sok z cytryny Sól Pieprz Szczypta cukru Dodatkowo 2 łyżki tartego żółtego sera Wiórki masła 1 łyżka siekanego koperku Wykonanie: Rybę układamy w naczyniu do zapiekania, solimy i ścieramy na nią skórkę z cytryny. Zabezpieczamy folią i wstawiamy do lodówki na około(...)oraz zioła: cząber, pietruszkę, 2 łyżki koperku, mieloną kolendrę, majeranek i posiekany szczaw. Doprawiamy sola, pieprzem, sokiem z cytryny i szczyptą cukru. Po zamarynowaniu ryby zalewamy przygotowanym sosem, posypujemy serem i wiórkami masła. Zapiekamy w piekarniku przez 20 minut w temperaturze 180 o C. Przed podaniem dodatkowo posypujemy koperkiem. SMACZNEGO. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject
Smaki EwySkładniki: Makaron tagliatelle ( opakowanie ) Opakowanie mrożonego szpinaku 1 pojedyncza pierś z kurczaka ( spora ) 8 pieczarek 4 ząbki czosnku 100 ml słodkiej śmietany 18% Vegeta Sól Pieprz Masło klarowane Tarty ser Wykonanie: Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Pierś z kurczaka kroimy w paseczki, przyprawiamy vegetą, solą, pieprzem. Odstawiamy na chwilę do zamarynowania. W między czasie pieczarki(...)chwili dodajemy śmietanę, czosnek przeciśnięty przez praskę, ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy i chwilę razem gotujemy. Do tak przygotowanego szpinaku dodajemy ugotowany makaron. Ponownie mieszamy. Podajemy posypane tartym serem. SMACZNEGO. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments
Smaki EwyOstatnio kupiłam bób, chciałam go początkowo zrobić z natką kolendry i kozim serem. Do kolendry zrobiłam podejście numer dwa, no cóż myślę, że było to podejście ostatnie. Nie każdy jest miłośnikiem kolendry ( natki, bo nasiona uwielbiam ), ja zdecydowania do miłośników nie należę. Tak więc bób zrobiłam inaczej. Wyszło smacznie. Składniki: 500 gram bobu surowego 50 gram sera typu feta
Smaki Ewystałego menu. Pracy z nimi niewiele a są bardzo smaczne. Weekend zapowiada się grillowo, proponuję więc trochę odmiany w postaci nadziewanych pieczarek. Składniki: Dowolna ilość dużych pieczarek Ser lazur złocisty Wykonanie: Z pieczarek usuwamy nóżki ( łatwo się je wykręca ). Nie obieramy ich, tylko myjemy i osuszamy. Do kapeluszy nakładamy pokruszony/ pokrojony ser lazur. Układamy na grillu i czekamy. Oczywiście grillujemy
Smaki Ewyzmęczyły mnie już upały. Na dzisiaj proponuję piersi z kurczaka nadziewane i oczywiście nie pieczone ale duszone w sosie. Składniki: 6 pojedynczych filetów z kurczaka ( raczej małych ) 150 gram sera gorgonzola Czerwona słodka papryka Mały pęczek natki pietruszki 400 ml śmietany 18% Sos paprykowy ( ze słoika, publikowany na blogu ) ½ papryki czerwonej świeżej Woda Mąka Sól Olej sznurek Wykonanie: Z filetów(...)odcinamy polędwiczki ( można je zamrozić, wykorzystamy je w przyszłości ). Ostrym, cienkim nożem w każdy filecie robimy kieszonkę ( uważnie aby nie uszkodzić mięsa ). Natkę pietruszki siekamy i mieszamy z serem. Masę serową dzielimy na 6 części ( tyle ile mamy filetów ). Do każdej kieszonki wkładamy przygotowaną masę serową. Końcówkę fileta związujemy ściśle sznurkiem. Przyprawiamy solą i czerwoną papryką. Na rozgrzanym oleju obsmażamy
Smaki Ewy