ser - 17000 przepisów (strona:505/1134)

Pizza z owocami morza 159

mieszanki owoców morza – około 200g 1 łyżka jogurtu 1 łyżka majonezu 1 łyżka ketchupu 1 łyżeczka czosnku suszonego 1 papryczka chilli świeża 1 płaska łyżeczka ziół dalmatyńskich tarty ser żółty siekana natka kolendry Składniki na ciasto wygniatamy , wyrabiając na gładkie ciasto , które musi nam samo odchodzić od rąk . Taki proces trwa około 15 minut , a więc niezbyt krótko(...)rozmrażamy , wykładamy na sitko i zlewamy wrzątkiem -sparzamy , pozostawiamy do odcieknięcia . W miseczce , mieszamy jogurt , majonez, czosnek , zioła dalmatyńskie , ketchup i tą pastą smarujemy spód do pizzy . Solimy , prószymy serem i układamy na wierzchu owoce morza , razem z pokrojoną papryczką chilli . Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 250 C -pizza musi być wstawiona do już gorącego piekarnika . Pieczemy około 10 minut

Ogrodnik w podróży
Dynia duszona w warzywach 149

Dziś zdecydowanie królują u mnie jesienne smaki i kolory! :) Składniki: 1,25 kg dyni, 3 łyżki mąki, 2 łyżki smalcu, 1 pęczek warzyw, zielony groszek, 10 dag żółtego sera, 3 łyżki przecieru pomidorowego, sól do smaku, pieprz do smaku, olej do smażenia, papryka mielona  słodka do smaku Wykonanie: Dynię oczyścić, pokroić, doprawić do smaku, panierować w mące i usmażyć(...)rozgrzanym smalcu. Warzywa obrać, pokroić , przyprawić do smaku i udusić na oleju do miękkości. Następnie warzywa wymieszać z przecierem pomidorowym i startym serem. Usmażoną dynię wyłożyć na półmisku, obłożyć warzywami i podawać zaraz po przyrządzeniu

Tradycyjna Kuchnia
Makaron z sosem cukiniowo - pomidorowym. 159

się bardziej pochylamy ;-) Składniki; 1 mała cukinia 3 pomidory 1 łyżka masła 2 ząbki czosbku 1 mała cebula só, pieprz, 2 łyżki śmietany 20 dag makaronu ( ja użyłam swiderki) ser do posypania ( ja użyłam oscypka ) natka pietruszki do posypania Cukinie myjemy i kroimy w drobną kostke. Moja cukinia była już bardzo dojrzała więc miała też twardą skórke dlatego ją obrałam(...)mieszając aby się idealnie rozprowadziła. Makaron wcześniej gotujemy według przepisu na opakowaniu. Po odcedzeniu dodajemy do sosu. Delikatnie mieszamy aby cały makaron ładnie nam się obkleił sosem. Podajemy posypany serem i zieloną pietruszką. Smacznego

Radość kipiąca uśmiechem.
Zapiekane bułeczki z arabską nutą i wędzonym kurczakiem 171

bułeczki, np. kajzerki (u mnie lekko czerstwe, ale świeże też się nadadzą) 2 szczypty przyprawy arabskiej 2 jajka klasa M 2 grubsze plastry wędzonego kurczaka 1 duży plaster żółtego sera szczypiorek Przygotowanie: Odcinamy dno bułeczek, następnie wydrążamy środek uważając by nie zrobić dziury.Bułeczki układamy na blasze do pieczenia. Plaster sera tniemy w drobne paski lub kostkę i posypujemy

Słodkie okruszki
Lekkie wina na jesienne dni.... 145

posmak. Jest to wino znakomicie zharmonizowane  i orzeźwiające.  Sprawdzi się świetnie do potraw pikantnych, makaronów a także  deserów lub samodzielnie jako aperitif.  Uwydatni charakterystyczny smak serów w szczególności sera feta, gouda i pleśniowych, przyciąga wzrok żywymi refleksami. Podawaj schłodzone do temperatury 6°C. To propozycja dla osób pełnych pozytywnej energii i optymizmu. Czyli coś dla mnie

Wanilia i Kardamon
Tarta z figami, serem pleśniowym i boczkiem 204

opakowanie ciasta francuskiego 3 dojrzałe figi 90 g sera pleśniowego ( najlepiej gorgonzola ) 6 cienkich plastrów wędzonego boczku 2 jajka 5 łyżek śmietany 18% sól i pieprz listki bazylii Piekarnik nagrzać do 180°C. Formę wylepić ciastem, przykryć papierem do pieczenia i wysypać na wierzch suchą fasolę ( ciasto dzięki temu nie podniesie się podczas pieczenia ). Zapiec 15 min. Figi pokroić(...)plastry. Boczek pokroić w mniejsze kawałki i podsmażyć na chrupiąco. Na podpieczonym spodzie ułożyć plastry fig, dodać pokrojony w kostkę ser i boczek. Posypać listkami bazylii. Jajka i śmietanę mieszamy razem. Doprawiamy solą i porządnie pieprzymy. Pieczemy ok 30 min do ścięcia masy i zrumienienia ciasta. Podajemy na ciepło lub zimno

Atlas Smaków
Rogaliki z ciasta francuskiego na słono 186

Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego, 100g szynki gotowanej ( ja miałam w plasterkach ), 60g startego sera żółtego, 65g czerwonej papryki konserwowej, 10-15g słonecznika, majeranek, bazylia, 1 łyżka koncentratu pomidorowego, jajko. Przygotowanie: Szynkę i paprykę pokroić w drobną kostkę, dodać do nich starty ser żółty, koncentrat pomidorowy i łyżeczkę bazylii - wymieszać razem wszystkie te składniki.. Ciasto francuskie pokroić

W kuchni u Moniki
Tarta z porami i pomidorkami cherry 154

proszku do pieczenia - 1 łyżeczka cukru - szczypta soli nadzienie: - 2 pory - 1 cebula - ok. 7-8 małych pomidorków  - sól - oregano -  przyprawa Tikka Masala firmy Rafex - 1 okrągły ser pleśniowy - 3 łyżeczki kaszki mannej masa jogurtowo- jajeczna: - kubeczek jogurtu naturalnego - 2 jajka - szczypta gałki muszkatołowej Przygotowuję ciasto- łączę ze sobą mąkę, margarynę, żółtka, proszek do pieczenia, sól i cukier(...)pory z cebulą. Przygotowuję polewę- mieszam 2 jajka, dodaję do tego kubeczek jogurtu i szczyptę gałki muszkatołowej. Wylewam na ciasto. Układam pomidorki przekrojone na pół oraz pokrojony na kawałki ser pleśniowy. Posypuję oregano oraz  przyprawą Tikka Masala . Całość piekę przez 30 minut w temp. 170'C. Tarta idealna jest na ciepłą kolację :-) SMACZNEGO

Wielopokoleniowo
Sernik z czekoladą i żurawiną 136

dokładnie połączyć na jednolitą masę. Wyłożyć na dno wysmarowanej i wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy (średnica 24 cm), dokładnie ugnieść i docisnąć przy brzegach. Wstawić do lodówki do schłodzenia. Ser trzykrotnie zemleć. Jajka, żółtka, cukier i cukier waniliowy ubić na puszystą masę, dodać do niej ser oraz budyń i zmiksować. Następnie dodać żurawinę i posiekaną czekoladę. Delikatnie wymieszać.  Masę

Nie tylko w kuchni
Placuszki z cukinii z żółtym serem 141

sosem z posiekanym koperkiem, mogą też być dodatkiem do sosów z mięsem. Polecam wypróbować, dla mnie pyycha:) Składniki na ok 15 placuszków: dwie młode cukinie (razem ok 70dkg) 20dkg sera żółtego  2 jajka 1 mała cebula 4łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej sól i pieprz do smaku posiekana natka pietruszki (ok 3 łyżki) olej do smażenia Cukinie umyć(...)grubych oczkach", posolić ( ok pół łyżeczki ) i zostawić na ok10 min aż puści sok. Odcisnąć a sok wylać. Dodać jajka, obydwie mąki, posiekaną na drobno cebulę, natkę pietruszki, starty ser i ewentualnie sól i pieprz do smaku. Smażyć na rumiano z obu stron. Smacznego

Maślane ciasteczko
Kolorowa sałatka z roszponką 133

Wiosna i lato na talerzu. Kolorowo, smacznie i zdrowo! Składniki ( na dwie porcje): 2 – 3 garści sałaty roszponki, 150 g szynki, 150 g żółtego sera, ½ puszki kukurydzy, ½ czerwonej słodkiej papryki, 1 mała cebula, 1 pomidor, 1 ogórek, sól, pieprz, zioła prowansalskie, oliwa Sposób przygotowania: Sałatę opłukać i osuszyć. Kukurydzę odcedzić. Cebulę obrać, pokroić w piórka. Ogórka, pomidora, paprykę pokroić(...)nieduże kawałki, ser i szynkę w małą kostkę. Na talerzu rozłożyć roszponkę, a na niej pozostałe składniki. Całość oprószyć solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i skropić oliwą. Smacznego

Nie tylko w kuchni
Pomarańczowy sernik z zapiekaną polewą kawową. 144

Chociaż ten sernik piecze się bardzo długo, to efekt jest wart czekania. Jest to najlepszy sernik jaki do tej pory upiekłam. Składniki:   Na masę: 60 dag sera z wiaderka lub trzykrotnie zmielonego, 25 dag serka mascarpone, 5 jajek, 1 szklanka cukru, 1 łyżka mąki ziemniaczanej lub budyniu, 2 łyżki mąki pszennej, ½ cukru waniliowego, 1/3 szklanki śmietany kremówki(...)lekko ostudzić. Masło utrzeć z cukrem na puszysty krem, dodać mąkę, kawę, jajko i zmiksować. Przelać masę do tortownicy i odstawić na czas przygotowywania masy serowej.   Przygotować masę. Ser, serek mascarpone, mąkę ziemniaczaną lub budyń, mąkę pszenną, cukier oraz cukier waniliowy zmiksować na gładką masę. Cały czas miksując dodawać po jednym jajku. Następnie dodać śmietankę, zmiksować. Na koniec dodać

Nie tylko w kuchni
Krokiety z maślakami i ziołami prowansalskimi 168

mleka, 1/4 szklanki wody, 2 jajka, 1 czubata łyżeczka ziół prowansalskich, 1/3 łyżeczki soli Na nadzienie: około 300 - 350 g małych maślaków, 1 cebula, około 60 - 70 g żółtego sera, sól, pieprz, słodka papryka w proszku, zioła prowansalskie, Dodatkowo: 2 jajka i bułka tarta na panierkę, olej do smażenia Sposób przygotowania: Przygotować naleśniki - mleko i wodę wlać do miski, dodać(...)patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę, grzyby i dodać przyprawy. Smażyć do czasu zeszklenia się cebuli.Zdjąć z ognia i przestudzić. Na naleśniki nałożyć po porcji grzybów i żółtego sera ( startego lub w plastrach), założyć brzegi i zwinąć. Krokiety zamoczyć w rozskłóconym jajku, obtoczyć w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju na złoto z obu stron. Podawać na gorąco. Smacznego

Nie tylko w kuchni
Roladki ze schabu z czosnkiem niedźwiedzim w pikantnym sosie warzywno grzybowym 139

kuchni miało być.  A teraz czas na roladki w pysznym sosie, które przygotowałam na niedzielny obiad. Zapraszam! Składniki: Na roladki: 600 g schabu bez kości, 6 plasterków żółtego sera, sól, pieprz, czosnek niedźwiedzi, 2 - 3 jajka, bułka tarta, olej do smażenia Na sos: czerwona słodka papryka, żółta słodka papryka, papryczka chili, 3 cebule, 400 g pieczarek lub grzybów leśnych(...)przyprawą do zup i sosów w płynie. Zdjąć z ognia. Schab pokroić w plastry i cienko roztłuc, oprószyć solą i pieprzem z obu stron. Na kotletach ułożyć po plasterku sera i posypać czosnkiem niedźwiedzim.  Zwinąć w roladki, spiąć wykałaczkami, umoczyć w skłóconym jajku, obtoczyć w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju z wszystkich stron na rumiano

Nie tylko w kuchni
Ciasto czekoladowo serowe z wiśniami i migdałami 176

szklanki cukru pudru, 5 jaj, 4 czubate łyżki kakao, 1 opakowanie cukru waniliowego, 1 szklanka oleju, 500 g wydrylowanych wiśni świeżych lub mrożonych, Masa serowa: 1000 g sera z wiaderka, 2 budynie śmietankowe bez cukru, 1 szklanka cukru, 4 jaja, 100 g płatek migdałowych, 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia Sposób przygotowania: Jajka, cukier puder i cukier waniliowy zmiksować.  Mąkę(...)wierzchu równomiernie rozłożyć wydrylowane wiśnie.  Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (funkcja góra dół) i podpiec przez 15 minut. W tym czasie przygotować masę serową. Ser zmiksować z cukrem, jajkami, budyniem i proszkiem do pieczenia. Na spód piekarnika wstawić dużą blaszkę wypełnioną wodą (masa serowa nie będzie pękała w trakcie pieczenia).  Masę wyłożyć na podpieczony spód, wstawić

Nie tylko w kuchni