spędzać ten czas z Bliskimi? Na dzisiejszym talerzu wylądowała dobrze nadziana buła :) Skła dniki: 4 bułeczki 4 duże jajka pęczek szczypiorku pół czerwonej papryki 4 duże plastry szynki żółty ser (dowolna ilość) sól, pieprz pomidorki koktajlowe masło Przygotowanie: Z bułeczki wycinamy górę, wraz ze środkiem. Wkładamy kawałek masła, szynkę, kawałki sera oraz część posiekanego i posolonego szczypiorku
ChilliJemyfetą. Moim hitem jest przsmaczna Gibanica. Mogłabym zjeść jej całą blachę. Nie dziwni mnie, że w kuchni bałkańskiej zajmuje honorowe miejsce. Słowo "gibanica" pochodzi od arabskiego gban - ser. Przepisy na gibanicę są różne: z makiem, wiśnią, kapustą, szpinakiem, dynią lub kaszą manną. Gibanicę w Serbi je się o każdej porze dnia i jest przekąską, którą można szybko zrobić(...)mamy niespodziewanych gości. Gibanica 500 g kory (ciasto filo) 300 gram tłustego twarogu 3 jaja opakowanie sera feta ok szklanki oleju słonecznikowegp 2 łyżeczki proszku do pieczenia kubek naturalnego jogurtu Ciasto filo rozmrozić według przepisu na opakowaniu. Twaróg, fetę pokruszyć so miski, wbić jaja, olej, jogurt i proszek do pieczenia. Wymieszać. Na blasze do peczenia wysmarowanej warstwą oleju rozłożyć
AZgotuj!łyżek oleju 200 ml. woda ( potrzebna do ciasta ) 1 łyżeczka soli Farsz: 250 gr. mięsa wieprzowego 3 ząbki czosnku 150 gr. ziaren kukurydzy ( z puszki lub świeżej ) 200 gr. sera 1 łyżka oliwa z oliwek Smarowanie: 1 jajko Przygotowanie: Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy sól, wmieszać drożdże ( w letniej wodzie rozkruszyć drożdże ). Zrobić w środku dołek, wlać trochę wody(...)Każdą z nich rozwałkowujemy na stolnicy posypaną mąką na okrągły placek o średnicy 18 cm. Na połowie nałożyć mięso z czosnkiem i kukurydzą i posypać wszystko z tarkowanym żółtym serem. Ciasto zginamy w połowie i formujemy pieroga. Ważne, aby dobrze skleić brzegi. Calzone ułożyć na blaszce wyłożonym papierem do pieczenia . Na talerzu roztrzepać jajko, posmarować ciasto. Włożyć do nagrzanego piekarnika
Smaczne Potrawyoraz na wieczorne spotkania w gronie przyjaciół. Składniki: 2 szklanki makaronu typu świderki 20 dkg. krewetek królewskich 3 łyżki stołowe oliwy lub oleju 3 ząbki czosnku 15 dkg. tarkowanego sera żółtego śmietana 18%, pół szklanki natka pietruszki świeżej lub suszonej, 2 łyżki stołowe sól pieprz Przygotowanie: Ugotować makaron w osolonej wodzie na al dente i odcedzić. Al dente znaczy(...)odlać ją łyżką stołowa.Gotowe krewetki odstawić z ognia, dodać śmietankę, wymieszać i doprawić solą oraz pieprzem. Makaron gorący wyłożyć do talerzy, polać sosem z krewetkami i posypać starkowanym serem. Oczywiście ilość składników można zmniejszyć lub zwiększyć w zależności od upodobań i smaku. Polecane przepisy: Pulpety w sosie pomidorowym z makaronem, pieczone udka z ziemniakami . Smacznego. Podoba Ci się
Smaczne PotrawyDobre śniadanie to bardzo dobry początek dnia. Przedstawiamy propozycje na śniadanie inne niż klasyczne czyli jajecznica zapiekana. Składniki: 7 jajek 5 łyżek mąki 2 łyżki mleka 15 dkg. sera sól pieprz 2 pomidory 10 plasterków szynki 5 łyżek posiekanego szczypiorku trochę masła do posmarowania formy Przygotowanie: Jajka umyć, rozbić i wymieszać dokładnie w oddzielnej miseczce. Przyprawić solą, pieprzem, dodać trochę(...)mleka i starkowany żółty ser a następnie wymieszać . Jeśli masa stanie się zbyt gęsta możemy dodać jeszcze trochę mleka. Pomidory dokładnie umyć i pokroić na ćwiartki. Formę wysmarować masłem, wyłożyć dno cienkimi plastrami szynki na nią położyć pokrojone pomidory, posypujemy posiekanym szczypiorkiem. Wstawić formę do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec przez 5 minut. Po tym czasie wyjąć wlać
Smaczne PotrawyGrillowany melon z twarogiem i miodem Melon z dodatkiem białego sera i miodu, dla zapewnienia energii i poprawy nastroju. Składniki Przepis na 2 osoby 1 melon 2 łyżki miodu ½ owocu granatu 150 g sera twarogowego Sposób przygotowania Melon, pomimo swoich walorów smakowych, jest owocem niedocenianym, a grillowanie w pełni pozwala cieszyć się jego smakiem. Melona kroimy
Miód i pieprzszybko. Najczęściej przygotowanie leczo, gulaszu, czy ratatouille trwa dość długo, warzywa i mięso muszą się długo dusić, my pokażemy jak można zrobić je szybciej, wzbogacając do tego smak serem i orzeszkami. Długo zastanawialiśmy się jak nazwać tą potrawę. Gulasz jest cięższy i główną rolę odgrywa w nim mięso, leczo to głównie duszona cebula z papryką i dodatkiem wędzonki, ratatouille(...)średniej wielkości pachnące pomidory 600 g mięsa (my użyliśmy wieprzowiny, ale również można dodać drób, lub wołowinę) 1 cebula 2 łyżki przecieru pomidorowego 150 ml rosołku 50 g sera feta 50 g orzeszków pinii (można użycz łuskanego słonecznika, lub innych miękkich orzeszków) Przygotowanie: Mięso pokroić w małe kawałki i podsmażyć na mocnym ogniu, odłożyć na bok. Warzywa (cukinie, bakłażana, paprykę
KasiaiKrzysiu.plCzasami robię takie małe słoiczki pełne aromatu. Słoiczek pierwszy Składniki: Ser feta Pomidorki koktajlowe Czosnek Listek bazylii Kilka ziaren kolendry 3 goździki Oliwa. Do słoiczka wkładam składniki zalewam oliwą i odstawiam. Na drugi dzień mam fantastyczne dodatki do sałatki oraz aromatyczną oliwę, którą można polać na kromkę razowego chleba. Lub użyć dowolnie według potrzeb i wyobraźni. Słoiczek drugi Ser feta
Smaki Przyprawy i Kolorycały dzień. Składniki: 3 średnie marchewki, 1 średnia czerwona cebula, 2 łyżki oliwy, ½ łyżki Bengali (nasiona kozieratki, czarnuszki, kuminu, oraz kopru włoskiego), Świeżo zmielony pieprz, Sałata roszpunka, Kozi ser Dresing: 2 łyżki oliwy, Sok z cytryny, 1 ząbek czosnku (wyciśnięty) Wykonanie: Marchew i cebulę włożyć do blaszki do pieczenia. Pogrzać oliwę wsypać nasiona i smażyć około 10 sekund. Następnie polać(...)całość na warzywa włożyć do piekarnika i podpiec około 40 min. Po upieczeniu, wyłożyć na talerz. Polać składniki ½ dresingu oraz solą i pieprzem. Wszystko obsypać sałatą pokruszyć serem i polać pozostałą częścią dresingu. Podawać ciepłe
Smaki Przyprawy i Koloryczasie zdejmujemy groszek i pieczemy jeszcze 5 minut. W międzyczasie miksujemy jajka i powoli dodajemy śmietankę. Dodajemy bazylię i doprawiamy. Gdy ciasto jest gotowe, posypujemy je połową startego sera i wykładamy pomidory. Wylewamy na to kremowy mix. Posypujemy wierzch resztą sera i pieczemy 20-25 minut. Po upieczeniu przycinamy ciasto. Podajemy z sałatą. Smacznego
Smaki Przyprawy i Koloryteaspoon ground nutmeg, 200 gr mascarpone cheese, 3/4 cup all-purpose flour, 3 egg whites Składniki: Makaron Penne 450 gr mrożonego szpinaku (posiekanego), 1 cebula, 1 ząbek czosnku, Ser mascarpone, 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej, 3/4 mąki, 3 białka Tomato sauce: 1 onion (chopped) 1 red pepper, seeded and diced 1 garlic clove (crushed) Can whole peeled tomatoes, 1 tablespoon tomato(...)garnka, przykryj i gotuj, aż szpinak się rozmrozi. Zdejmij przykrywkę i zwiększ ogień. Polós, popieprz i dodaj gałki muszkatołowej. Potem ostudź w misce, dodaj mąkę i jajka oraz ser, uformuj małe owalne kotleciki i włóż do lodówki na 30 min. Gotuj gnocchi we wrzącej posolonej wodzie przez około 5 min. Wyciągnij je cedzakiem i wysusz. Ugotuj penne
Smaki Przyprawy i Koloryrazy. Składniki: 2,5 szklanki mąki przesianej 1 żółtko, 1 szklanka mleka, Drożdże, Łyżka cukru, Sól, 3 łyżki oliwy Na wierzch pizzy: Przecier pomidorowy, dodałam taki z kartoniku, Ser, może być mozzarella, Cebula, Salami, Oregano. Oczywiście można zrobić pizze inaczej, według własnych upodobań, ale polecam to ciasto. Jest smaczne, ma świetny kolor wychodzi wspaniale. Do garnuszka wlać szklankę mleka(...)wyłożyć na papier do pieczenia. Ponieważ taki cienko rozwałkowany placek ciężko potem przełożyć na blachę. Placek posmarować oliwą, aby się nie kleił. Posmarować przecierem i na to dalej kolejno ser, salami, cebulka co lubicie. Piec około 15-20 min 210 stopniach. Po wyjęciu posypać oregano i gotowe. Do tego polecam świeżo wyciskany sok z pomarańczy
Smaki Przyprawy i Koloryziemniaki 50 dag · ser biały 40 dag · cebula 4 szt · mąka pszenna 50 dag · woda ciepła 1 szkl · sól · pieprz · olej Ziemniaki obieramy, płuczemy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości studzimy. Cebulę obieramy kroimy w kostkę i podsmażamy na złoto na rozgrzanym oleju. Zimne ziemniaki mielimy w maszynce do mięsa wraz z białym serem, dodajemy 3/4 usmażonej cebuli
Camilla w kuchniszynka, łopatka) 1 cebula 6-7 pomidorów 1 cukinia 1 papryka 2 bakłażany 1,5 szklanki ugotowanego ryżu (najlepiej brązowego) 5 łyżek oleju 3 łyżki oliwy 150 g żółtego sera sól,pieprz szczypta słodkiej papryki świeża bazylia natka pietruszki Sposób wykonania Mięso myjemy pod bieżącą wodą, a następnie kroimy w drobną kostkę . W dużym rondlu podgrzewamy trzy łyżki oleju, następnie(...)oraz pieprzem, polewamy oliwą, a następnie wkładamy na 25-30 minut do piekarnika, nagrzanego do 200 stopni. Po tym czasie, na wierzch zapiekanki, układamy cienko pokrojone plastry żółtego sera, zmniejszamy temperaturę do 160 stopni i zapiekamy jeszcze przez dziesięć minut Wyjętą zapiekankę, posypujemy drobno posiekaną natką pietruszki, oraz świeżą bazylią i podajemy
Miód i pieprzwyprzedzeniem i dokończyć tuż przed rozpoczęciem meczu. Udana zabawa sportowa i kulinarna gwarantowana! Chrupiąca ciabatta z pesto rosso Chrupiące grzanki czosnkowe Chrupiące grzanki z kremowym kozim serem Chrupiące czosnkowe grzanki z włoską oliwą Ciabatta z kozim serkiem, rukolą i czarnymi oliwkami Chrupiące tosty z wędzonym serem Drożdżowe pierożki z kapustą i pieczarkami Drozdżowe ślimaczki z cukinią i czosnkiem Flatbread
Moja smaczna kuchnia