pieprzymy, doprawiamy suszonym oregano. Do pomidorów wkładamy pokrojonego bakłażana. Podgrzewamy mocno. Mieszamy, dodajemy ugotowany odcedzony makaron. Mieszamy całość. Już na talerzach posypujemy porcje pokrojonymi listkami świeżej bazylii i posypujemy serem. Oryginalnie sycylijczycy ścierają do tego celu ciężko dostępną u nas, twardą ricottę , tzw. ‘ricotta salata’. Jeśli macie – podpowiedzcie mi gdzie kupujecie. Jeśli nie macie, każdy inny twardy lub półtwardy(...)ser z mleka owczego też da radę. Górale mają łatwiej – świeża bryndza prosto z Krupówek będzie idealnym uzupełnieniem. A jeśli macie tylko pecorino romano (dostępny w stałej ofercie w sieciach Lidl, Biedronka, Alma, Piotr i Paweł) – twardy owczy ser – sypcie go śmiało. Chyba, że Sycylijczyk zagląda Wam przez ramię ;) SKŁADNIKI 2 średnie bakłażany 1 puszka (400g) pomidorów całych lub krojonych
Karo in the KitchenChińskie mieszanie ze smażeniem, czyli stir fry. Tym razem z serem tofu i krewetkami. Wok nie ma ze mną lekko, za to my mamy obiad szybko i pysznie! Każdą potrawę stir fry zaczynamy od zagrzana w woku oleju – olej powinien znosić wysokie temperatury i nie może się palić, dlatego najlepszy będzie olej arachidowy, rzepakowy, słonecznikowy lub kukurydziany. Do oleju wsypujemy(...)ekonomicznie. Szykujemy wszystkie składniki. Krewetki zostawiamy w całości, możecie też przekroić je wzdłuż na pół (ja to nazywam ‘cudowne rozmnożenie’, w końcu robi się ich ostatecznie dwa razy więcej ). Ser tofu i bakłażana ze skórką kroimy w centymetrową kostkę. Seler naciowy myjemy i pozbawiamy go włókien, kroimy go na cienkie plasterki. Kapustę pekińską kroimy na drobne kawałki. Imbir i czosnek
Karo in the Kitchenłyżki cukru 2 jajka 250 ml mleka 1/2 łyżeczki soli 70 g masła roztopionego 1 łyżka ekstraktu waniliowego (ja użyłam domowego) Dodatkowo: 250 g sera białego 1 żółtko 1 łyżka cukru pudru jeżyny 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego domowy dżem z czarnej porzeczki domowy dżem malinowy z miętą Ser, żółtko, cukier i ekstrakt dobrze zmiksowałam(...)czasie rozwałkowałam ciasto na duży prostokąt, wycięłam okrąg trochę większy niż moja forma do tarty i wyłożyłam do formy wysmarowanej masłem i posypanej mąką. Wyłożyłam na ciasto przygotowany ser biały na słodko, na nim poukładałam jeżyny, które na końcu posypałam kruszonką. Z pozostałego ciasta pozwijałam sobie drożdżówki z dżemem z czarnej porzeczki i malinowym z miętą. Tartę piekłam
Blondynka Gotujebłędy merytoryczne i logiczne (np. ciepłe powietrze jest lżejsze (sic!) od zimnego, dziury w jezdniach jako wynik niepłacenia podatków przez rodziców). Składniki : pajdy chleba grube plastry (3-4 mm) sera wędzonego pomidor pomidorki koktajlowe szczypiorek lub dymka pasta tahini plastry wędliny ząbek czosnku dobra oliwa Propozycja 1 (wegańska) Kromkę chleba położyć na blasze. Kończyć będziemy ją potem. Propozycja 2 (wegańska(...)posmarować pastą tahini. Na niej rozłożyć połówki pomidorków koktajlowych i rozdrobniony szczypiorek. Ułożyć całość na blasze. Propozycja 3 (mięsna) Na kromkę chleba położyć plaster wędliny, na to plaster żółtego sera. Na nich ułożyć połówki pomidorków koktajlowych i rozdrobniony szczypiorek. Ułożyć całość na blasze. Propozycja 4 (wegetariańska) Na kromkę chleba położyć plaster wędzonego sera. Na nim ułożyć połówki pomidorków koktajlowych
Weekendy w domu i ogrodziezapewniam Was, że gdy raz zrobicie sobie burgera w domu, to już nigdy nie będziecie nęceni wizją reklamowej buły. Składniki: Bułka pełnoziarnista lub np. kukurydziana Mięso mielone z indyka Ser żółty Ogórek zielony Pomidor Cebula biała Musztarda, chrzan tarty, majonez Ananas z puszki Sól, pieprz Przygotowanie: Składniki zaproponowane przeze mnie były jak zwykle kwestią przypadku. Obowiązkowym zestawem do burgera domowej(...)odwrócimy na drugą, to solimy i pieprzymy, a po chwili na patelnię wrzucamy plaster pomidora i cebuli. Dajemy im chwilkę na grillowanie i układamy na kotlecie. Przykrywamy plasterkiem sera żółtego, ananasem i kolejnym plasterkiem sera. Wszystko razem trzymamy na patelni do momentu roztapiania się sera. Bułę wyciągamy z piekarnika, przekrajmy. Dół smarujemy majonezem, układamy na nim plasterki ogórka, kładziemy kotleta
Karczma Honoriettyoraz chrupiące chipsy z jabłka, pachnące cynamonem oraz chips z szynki parmeńskiej, który nadaje całości idealnej chrupkości. Rukola dodaje kanapce delikatnej ostrości. Pasta z suszonych pomidorów oraz kawałek pleśniowego sera jest idealnym spoiwem w tym daniu, nadaje mu pysznej konsystencji a zarazem charakterystycznego, wytrawnego smaku. Te wszystkie składniki powodują, że danie nie jest zbyt przesłodzone, z pewnością nie jest nudne(...)równoważy się po... wypiciu łyka odpowiednio dobranego do tego dania piwa czyli portera bałtyckiego. Porter bałtycki to typ piwa, który świetnie komponuje się z mięsnymi sosami, wędzoną szynką, dojrzewającym serem oraz ciemnymi winogronami. Uznałam, że świetnym pomysłem na przystawkę do tego trunku będzie słodko-wytrawna grzanka, gdyż piwo świetnie pasuje do mięsnego oraz lekko słodkiego smaku. Jeśli
Mango Papajapieczarkami, ze schabu odciekło trochę soku - usuwamy go z naczynia żaroodpornego i przelewamy do jakiegoś pojemniczka - nie wyrzucamy! Przyda się on podczas przygotowywania beszamelu. Składniki na beszamel: - 80 gram sera Emmentaler - 2 łyżki sera Gran Padano do posypania - 250 mililitrów mleka - 20 gram masła - 20 gram mąki pszennej - sól - pieprz Przygotowanie beszamelu: Zaczynamy od starcia Emmentalera na drobnych oczkach(...)dłoń trzepaczkę i do zasmażki dodajemy mleko - mieszamy energicznie, co by się nam nic nie przypaliło i wszystko elegancko zgęstniało. Doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy starty na początku ser. Na samym końcu mieszamy wszystko z sosem z mięsa oraz pieczarkami. Kolejność warstw w naczyniu żaroodpornym: schab, beszamel z pieczarkami, ser Gran Padano. Pieczemy w temperaturze 160 stopni (funkcja termoobieg
Życie zamknięte w smakuprzysporzyć mogą pierogi. Niby takie nieporadne, a to bogactwo smaków i składników. Proponowałam już pierogi z mąki gryczanej z tartymi jabłkami , a teraz czas na pierogi różowe z serem. Niestety coś pożarło mi zdjęcia gotowych pierogów - ostały się tylko te zaraz po zlepieniu. Obiecuję, że jak będę robiła je raz jeszcze (a będę na pewno), to sfotografuję efekt finalny(...)RÓŻOWE PIEROGI Z SEREM Składniki: - 350 gram mąki - 1 małe jajko - około 125 mililitrów letniej wody - sól - 400 gram białego sera - 100 mililitrów soku malinowego - 1 jajko - 250 mililitrów śmietany Przygotowanie: Zaczynamy od przygotowania farszu. Rozcieramy biały ser, dodajemy jajko i 40 mililitrów soku malinowego (radzę powoli, żeby farsz nie był zbyt płynny). Mieszamy i ucieramy na jednolitą masę
Życie zamknięte w smakuszpinakowy pojawiał się na stole dość często i znikał jak za dotknięciem czarodziejskiej różdżki. Jedzenie rozpoczynało się już w chwili, gdy tarta trafiała do piekarnika. Intensywny aromat kruchego ciasta, sera i czosnku niósł się po całym domu, tworząc gęstą atmosferę cieknącej śliny i wyczekiwania. Milkliśmy. Wszyscy. Bez wyjątku. A potem blacha pojawiała się na stole i po serii chuchania(...)dmuchania, gorące jeszcze danie trafiało do naszych żołądków. Ser nie miał czasu rozciągać się i prezentować swoich nadzwyczajnych akrobatycznych zdolności, kruche ciasto nie zdążało skruszeć, a szpinakowo-serowa masa stężeć i stwardnieć. A potem pozostawało jedynie gładzenie się po brzuchach i wspominanie. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function
Życie zamknięte w smakuprzy tym nie jest zbyt skomplikowane. Niepozorny sos nadaje mu szczególnego smaku. Można nim zaskoczyć nie tylko domowników, ale i gości. Składniki: 2 pojedyncze filety z kurczaka Ser camembert z grzybami leśnymi Sól Czerwona papryka słodka Wykałaczki Sznurek wędliniarski Olej Sos 1 por Vegeta Pieprz Oliwa woda Śmietana 18% słodka Sól Wykonanie: Z sera camembert odkrawamy 2 trójkąty(...)połowy sera ). W filetach ostrym nożem robimy podłużne otwory, w taki sposób aby nie uszkodzić fileta. Do wykonanych otworów wkładamy po trójkącie sera. Całość spinamy wykałaczkami i sznurujemy sznurkiem ( jak na zdjęciu ). Tak przygotowane filety przyprawiamy, solą i czerwoną papryką. Pozostawiamy do zamarynowania. W tym czasie myjemy pora i drobno go kroimy. Na patelnię nalewamy 2 łyżki oliwy, dodajemy pora
Smaki EwyZapiekanki można wymyślać na 1000 sposobów i dzięki temu dzisiaj prezentuję zapiekankę z makronem, kurczakiem i całą masą warzyw. Oczywiście nie zabrakło również sera. Wykorzystałam kurczaka z poprzedniego dnia ale można usmażyć lub ugotować kurczaka specjalnie do tego dania. Składniki: Kawałki kurczaka ( najlepiej z sosem) ½ opakowania makronu ( świderki ) Mieszanka ze słoika ( marchew, kukurydza, groszek ) 2 ogórki kiszone ½ słoika papryki konserwowej(...)cebula 100 -150 gram startego sera Łyżka oliwy Sól, pieprz Czosnek granulowany Zioła prowansalskie Pieprz cayenne Wykonanie: Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Ogórki, paprykę, cebulę kroimy na kawałki. Rozdrabniamy również kurczaka. Wszystkie warzywa razem z kurczakiem łączymy, mieszamy i przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, pieprzem cayenne, czosnkiem i ziołami prowansalskimi. W naczyniu z zapiekania umieszczamy połowę makaronu, skrapiamy oliwą
Smaki EwySylwester tuż tuż, więc przedstawiam szybką i efektowną przekąskę – pomidory z mozzarellą. Wystarczy kilka pomidorków, trochę sera, przyprawy i gotowe. Składniki: Dowolna ilość pomidorków ( małych ) Ser mozzarella Sól Pieprz Bazylia suszona Bazylia świeża Oliwa Wykonanie: Pomidorki i ser kroimy na plasterki. Plasterek pomidora przyprawiamy sola, pieprzem i bazylią na niego kładziemy plasterek ser – skrapiamy oliwą, ponownie pomidor
Smaki Ewypojawią się na mojej grządce ( a do tego jeszcze daleko ). Składniki: 1 młoda cukinia 1 ząbek czosnku 1 jajko 50 ml śmietany 18% słodkiej 6 pomidorków koktajlowych 50 gram sera fety Sól Pieprz Gałka muszkatołowa – szczypta Tarty ser ( ja wykorzystałam mozzarellę, można inny ) olej Wykonanie: Cukinię kroimy na plastry ½ cm. Podsmażamy na patelni z obu stron. Nadmiar oleju po smażeniu(...)odsączamy na ręczniku kuchennym. Jajko, śmietanę, czosnek przeciśnięty przez praskę, ser feta, mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Cukinię układamy w naczyniu do zapiekania, dodajemy pokrojone pomidorki. Zalewamy masą, posypujemy tarty serem i zapiekamy w piekarniku około 20 minut w temperaturze 180 o C. Pycha. SMACZNEGO. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject
Smaki Ewyoraz chrupiące chipsy z jabłka, pachnące cynamonem oraz chips z szynki parmeńskiej, który nadaje całości idealnej chrupkości. Rukola dodaje kanapce delikatnej ostrości. Pasta z suszonych pomidorów oraz kawałek pleśniowego sera jest idealnym spoiwem w tym daniu, nadaje mu pysznej konsystencji a zarazem charakterystycznego, wytrawnego smaku. Te wszystkie składniki powodują, że danie nie jest zbyt przesłodzone, z pewnością nie jest nudne(...)równoważy się po... wypiciu łyka odpowiednio dobranego do tego dania piwa czyli portera bałtyckiego. Porter bałtycki to typ piwa, który świetnie komponuje się z mięsnymi sosami, wędzoną szynką, dojrzewającym serem oraz ciemnymi winogronami. Uznałam, że świetnym pomysłem na przystawkę do tego trunku będzie słodko-wytrawna grzanka, gdyż piwo świetnie pasuje do mięsnego oraz lekko słodkiego smaku. Jeśli
Mango PapajaSałatka z brokułami i serem feta to idealny dodatek do Waszych potraw z grilla. Składniki : brokuły 4 duże pomidory 2 małe czerwone cebule puszka kukurydzy 200g ser feta 4 duże łyżki słonecznika łuskanego 150g jogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka pieprzu Sposób przyrządzenia : brokuły gotujemy al dente w osolonej wodzie(...)kroimy w talarki jogurt naturalny mieszamy z dwiema łyżkami majonezu, z czosnkiem wcześniej przeciśniętym przez praskę słonecznik prażymy na patelni ok 4 minuty, aż będzie miał złocisty kolor ser feta kroimy w kosteczkę w półmisku układamy brokuły, posypujemy kukurydzą, cebulą, pomidorami, serem feta, solimy i pieprzymy, a następnie polewamy sosem - czynności powtarzamy na przemian, a na koniec posypujemy uprażonym słonecznikiem
zobacz ich smak