mną już od dłuższego czasu, dość dawno go nie robiłam, więc zostało zjedzone z prawdziwym apetytem. Składniki 1 paczka zmielonego mrożonego szpinaku 400 g makaronu penne 300 g żółtego sera 1-2 ząbki czosnku 2-3 cebule 1 kostka warzywna 200 g śmietany 18% Sposób Na oleju zeszklić cebulę, dodać pokruszoną kostkę warzywną oraz czosnek przepuszczony przez praskę(...)całości dorzucić zamrożony szpinak, podgrzewać aż się rozpuści, po odparowaniu wody wlać śmietanę, całość pogotować kilka minut. W międzyczasie ugotować makaron, oraz potrzeć żółty ser. Gotowy makaron odcedzić, dodać do sosu i wymieszać. Na koniec posypać serem i ponownie wymieszać. Częścią sera można posypać wierzch
Kuchenne aromatypełna litości dla tej drugiej postanowiłam zrobić porządek z tym rabarbarem! Wyszło to, co widać na załączonych zdjęciach. Ciasteczka są naprawdę bardzo dobre, łączą w sobie słodycz sera i kwaśny posmak rabarbaru. Składniki 1 gotowe ciasto francuskie 10 dag rabarbaru 20 dag sera białego 2 jaja 3 łyżki oleju 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki cukru waniliowego(...)łyżki cukru pudru sól Sposób Biały ser zmiksować z olejem, cukrami oraz żółtkami. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę, połączyć z masą serową, dodać mąkę ziemniaczaną, całość delikatnie wymieszać. Ciasto francuskie rozłożyć, pokroić na kwadraty 5 na 5 cm. Na każdy kwadrat nałożyć łyżeczkę sera, na to kawałki rabarbaru, brzegi ciasta można złożyć do siebie. Ciasteczka układać
Kuchenne aromatyWykorzystując sezonowe owoce: kończące się śliwki oraz maliny i rozpoczynające winogrona wyszła tarta z serem łącząca w sobie wiele smaków: słodkość sera z waniliowym posmakiem, gorycz śliwek, kwaśność winogron i malin. Ciasto wyciągnięte z zamrażalnika wykonane przy okazji pieczenia tarty śliwkowej . Ciasto 25 dag mąki pszennej 12 dag masła 1 żółtko 1 łyżka brązowego cukru szczypta soli 3 łyżki(...)wody Masa serowa 1 kostka białego sera twarogowego 3 łyżki śmietanki 12% 2 jajka 1 op. cukru waniliowego cukier do smaku Sposób 1. Mąkę przesiać do miski, dodać posiekane zimne masło, cukier oraz sól, następnie dołożyć żółtko oraz 3 łyżki wody. Całość szybko zagnieść. Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i umieścić na pół godziny
Kuchenne aromatymakaronu penne 200g koncentratu pomidorowego 1 cebula 2 łyżki oleju 200 g boczku 200 g świeżego szpinaku 2 ząbki czosnku 600 ml śmietany 30% 200 g żółtego starego sera sól pieprz Sposób Boczek pokrojony w paseczki podsmażamy na patelni na 2 łyżkach oleju. Dodajemy pokrojoną cebulę i smażymy do czasu jej zmięknięcia. Dodajemy koncentrat, posiekany szpinak oraz roztarty czosnek(...)około 3 minutach dolewamy śmietanę oraz 150 ml wody. Doprawiamy solą i pieprzem. Do żaroodpornego naczynia wlewamy sos, wrzucamy suchy makaron, dosypujemy 100 g startego sera i mieszamy, tak aby sos dokładnie otulił makaron. Zapiekankę przykrywamy folią aluminiową, zapiekamy w piekarniku w 180 st. C. Po około 40 minutach (makaron ma być al dente) posypujemy zapiekankę pozostałym serem i zapiekamy
Kuchenne aromatyOderwana od pieluch przygotowałam noworoczny schab. Przepis pochodzi z mega starego poradnika domowego, podaję go w oryginale, choć przyznam, że teraz nie robiłabym sosu, jedynie mięso podlałam winem, a ser potarłam i przykryłam nim całość, bowiem z tym rozpuszczaniem sera bywa ciężko. Składniki 75 dag schabu 15 dag wędzonego boczku 25 dag pieczarek 25 dag żółtego sera(...)obsmażyć na tłuszczu na rumiano. Posolić, posypać przyprawami, ułożyć w naczyniu żaroodpornym, pokryć plastrami wędzonego boczku i warstwą uprzednio podsmażonych pieczarek. W rondelku stopić pokrojony lub utarty żółty ser, podgrzać z winem na małym ogniu, nie dopuszczając do wrzenia. Przygotowanym sosem zalać mięso i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 250 stopni na około 20 minut
Kuchenne aromatyMała warzywna przekąska, idealna na poprawę nastroju ;-) Składniki: 2 małe cukinie 2 marchewki pół czerwonej papryki ser koryciński (może być też twarożek, mozzarella lub zwykły ser żółty) oliwa z oliwek sól, pieprz, zioła prowansalskie łyżeczka miodu sok z połówki cytryny Jedną z cukinii kroimy na cienkie, długie paski, najlepiej to wychodzi za pomocą obieraczki do warzyw. Posypujemy z obu stron(...)oliwą z oliwek. Podsmażamy, ale bardzo krótko, żeby nie straciła chrupkości. Paprykę kroimy w paski. Plastry do zawijania rollsów grillujemy z obu stron. Następnie na całą grubość nakładamy pokruszony ser. Na jednym końcu układamy po kilka warzywnych słupków i zawijamy. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni i na opcji grill podpiekamy nasze rollsy, niezbyt długo, jakieś 5-7 minut
Czerwona Porzeczkakostki masła 2 jajka 0,5 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku go pieczenia po 1 łyżce: siemienia lnianego, orzechów drobno posiekanych, rodzynek, żurawiny Masa serowa 500 gram sera białego półtłustego 0,5 szklanki cukru pudru 100 ml śmietanki 30 % 2 łyżeczki żelatyny 50 gram zmielonych migdałów 50 gram zmielonych orzechów 60 ml gorącej wody Masa śmietanowa 600 ml śmietanki(...)proszkiem do pieczenia oraz wystudzone płatki. Mieszamy składniki delikatnie, wylewamy na tortownicę o średnicy 24 cm. wyłożoną papierem pergaminowym. Pieczemy 20 minut w temperaturze 160 stopni C. Ciasto studzimy. Ser mielimy trzykrotnie w maszynce do mięsa. Do zmielonego sera dodajemy śmietankę oraz orzechy z migdałami mieszamy. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, studzimy dodajemy do masy serowej. Galaretkę rozpuszczamy
kgwjanczewonaszą 26 rocznicę ślubu :) Ozdobi każdy stół i wywoła uśmiech na twarzach bliskich:) Warto go zrobić także bez okazji, kolory dobieramy wg gustu i nastroju :D Wystarczy ser, galaretki i troszkę chęci, zapraszam :) Jeśli zostanie Wam musu i część masy serowej, zróbcie deser, jak ja, zdjęcia poniżej :) biszkopty okrągłe 2 galaretki szafirowe + 375 ml wody kupisz(...)KLIK 2 galaretki ametystowe + 375 ml wody kupisz w KLIK 1 kg sera mielonego polecam z (KLIK) 3 galaretki truskawkowe + 750 ml wody 50- 60 dag truskawek mrożonych do dekoracji: 200 ml śmietanki 30% +śmietanfix + łyżka cukru pudru kolorowa cukrowa posypka Najpierw wykładam dno tortownicy (28 cm) biszkoptami. Brzoskwinie odcedzam z soku, sokiem nasączam biszkopty. Brzoskwinie
Takie tam pichcenieszparagi. Zależało mi na szybkiej kolacji, więc - przyznaję bez bicia - kupiłam gotowe ciasto francuskie na spód. W swoich propozycjach tart czy zapiekanek nie stosuję żadnych sosów. W zamian dodaję sery, które lubię i które ładnie się topią. Składniki : gotowe ciasto francuskie 2 pory z jak największą ilością zielonego kilka szparagów 3 plastry szynki 100 g gorgonzoli kilkanaście liści mięty(...)dałam odmianę omszoną) kilka plastrów sera typu mozzarella pieprz Formę wykładamy papierem do pieczenia, a potem ciastem francuskim, pamiętając o wykonaniu rantów. Przygotowujemy nadzienie: Pory dobrze opłukać i pokroić na półtalarki. Rozdrobnić szynkę. Szparagi opłukać i przełamać. Twardsze części pokroić na drobne kawałki, miękkie części - na grubsze kawałki. Zostawić w całości główki szparagów. Wymieszać pory z szynką i szparagami
Weekendy w domu i ogrodziedobrze, ponieważ szpinak to cenione źródło witamin, błonnika i soli mineralnych, bogate w żelazo i fosfor. Poniżej przedstawiam przepis mojej uzdolnionej sąsiadki Franczeski, na szpinakowy krem z pierścią kurczaka, serem pleśniowym, kiełkami i grzankami. No to do dzieła: - 1 opakowanie mrożonego szpinaku w liściach - 1 opakowanie ser pleśniowy błękitny lazur (jeśli ktoś nie przepada, to można zastąpić serkiem topionym(...)patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka, posypaną szczyptą tymianku. Na drugiej patelni podsmażamy szpinak, przyprawiamy 4 ząbkami czosnku, szczyptą soli i pieprzu oraz dodajemy kawałki sera pleśniowego błękitny lazur. Jak się wszystko wymiesza, a ser będzie rozpuszczony w szpinaku to umieszczamy wszystko w blenderze. Wyciągamy z bulionu ugotowaną marchewkę, pietruszkę i czosnek i również wrzucamy do blendera
upichconaZapiekanka z kurczakiem, porem i ryżem z dodatkiem startego żółtego sera, przyprawą do kurczaka i majonezem to smaczne, sycące a zarazem proste danie jednogarnkowe w sam raz na obiad lub kolację. składniki na żaroodporną formę 23cm na 35cm 2 mniejsze piersi z kurczaka lub jedną większą 2 woreczki ryżu ( po 100 g ) 200 g sera żółtego 2 pory(...)kieleckiego z czosnkiem przepis Ryż w woreczkach gotujemy według przepisu na opakowaniu. Białe, opłukane części pora kroimy w talarki. Oczyszczonego i umytego kurczaka kroimy na niewielkie paseczki. Żółty ser ścieramy do miski na tarce o małych oczkach. Na dnie żaroodpornego naczynia posmarowanego tłuszczem układamy pokrojone pory a na nich warstwę ugotowanego ryżu. Na warstwie ryżu kładziemy kawałki pokrojonego kurczaka
Smakowite DaniaTofu zalicza się do skrajności. Albo je kochasz, albo nienawidzisz. Specyficzny produkt, któremu trzeba nadać smak. Dopiero wtedy staje się niepowtarzalne. Tofu, "ser" pozyskiwany z soi, u większości przypadków wegan i osób z nietolerancją laktozy, zajmuje zaszczytne miejsce na liście składników spożywczych codziennej diety. Popada jednak ze skrajności w skrajność. Albo się je kocha, albo nienawidzi. Byłam po środku(...)bardzo podatny grunt kulinarny - można z nim robić różne rzeczy, świetnie chłonie aromaty, dlatego bardzo dobrze nadaje się do marynowania. TOFU MARYNOWANE NA OSTRO-KWAŚNO /własny;/ 1 kostka sera tofu 3 papryczki chili 2 ząbki czosnku sok z 2 limonek 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka białego świeżo mielonego pieprzu oliwa z oliwek Papryczki chili myję, osuszam, kroję
W kuchni Karmel-itkimleko będziemy musieli rozstać się na dłuższy czas, o ile nie na zawsze. Świat się przecież od tego nie kończy! Niemniej, początkowo bardzo ubolewałam, gdyż jako wielka miłośniczka serów wszelakich, w jednej chwili musiałam zrezygnować z przyjemności ich spożywania. Jednak z perspektywy tych kilku tygodni nie żałuję swojej decyzji - czuję się znacznie lepiej i bardziej komfortowo. Czym jest laktoza(...)jeść przy nietolerancji laktozy? Należy sobie uświadomić, że koniecznie trzeba zrezygnować z mleka krowiego i PRAWIE WSZYSTKICH jego przetworów, za wyjątkiem produktów fermentowanych - kefirów, zsiadłego mleka czy maślanki. Jogurty, sery, pasty kanapkowe muszą odejść w zapomnienie. W przypadku słodyczy, należy omijać szerokim łukiem wszystkie te, które zawierając mleko w proszku (odtłuszczone i pełne), serwatkę, mleko zwykłe, śmietankę. Dobrze więc będzie
W kuchni Karmel-itkidomu z pieczenia z pewnością poprawią nam nastrój! :) Jest pysznie! :) Składniki: ok. 800 g filetu z piersi indyka, 3-4 garści szpinaku, ok. 10 suszonych pomidorów z zalewy, ser,* szynka serrano, oliwa, sól, pieprz, 1/2 szklanki białego wina Szpinak umyć i osuszyć, pokroić drobno następnie umieścić w miseczce. Pomidory drobno posiekać, dodać do szpinaku, dodając trochę oliwy, zalewy z pomidorów(...)Zetrzeć ser, przyprawić solą i pieprzem. Filet z indyka umyć i rozbić na cieńszy, równy kawałek. Wyłożyć zawartość miseczki na mięso i dokładnie zwinąć, dobrze dociskając. Mięso obłożyć dokładnie szynką wędzoną, następnie związać przy pomocy bawełnianego sznurka. Piekarnik nagrzać do 170 stopni. Mięso umieścić w naczyniu żaroodpornym, lekko polać oliwą z oliwek i podlać winem. Pieczemy przez
Plate of Joyświąteczny stół. Igor Antoszewski i Michal Wester - zdobywcy I miejsca - przygotowali dla Was pyszną kaczkę z puree z topinamburu i czerwoną kapustę oraz krem z buraka z kozim serem i chrzanem. Kaczka z pewnością będzie odpowiednią propozycją na obiad pierwszego dnia świąt, a krem z buraczków może zastąpić tradycyjny barsz wigilijny! Zdobywycy II miejsca - Piotr Archiciński i Marcin Krzesiński - przygotowali(...)Porto zredukować z czosnkiem tymiankiem i szalotką. Dodać demi- glace pogotować przez chwilę wszystko razem- odcedzić dodatki smakowe( szalotka, czosnek, tymianek). Krem z buraka z kozim serem i chrzanem (Igor Antoszewski, Michał Wester) Składniki na 4 porcje: 600 g buraków, 200 ml wywaru warzywnego, 400 ml soku jabłkowego, 100 g masła, 100 g koziego sera, 50 g chrzanu, sól
Plate of Joy