jest w tym wypadku - połączenie smaku suszonych pomidorów, marchewki oraz brokułów. Spróbujcie. Składniki : 250g rigatoni 4 ząbki czosnku 2 średnie marchewki 1/2 słoika suszonych pomidorów 250g różyczek brokułów 100g sera żółtego w kostce 0,75l bulionu warzywnego świeża bazylia sól i pieprz Sposób przyrządzenia : marchewkę obieramy, kroimy w grubsze półplastry i gotujemy razem z brokułami w lekko osolonej wodzie czosnek(...)minut, aż makaron będzie niemal gotowy suszone pomidory kroimy w cienkie paski i wraz z ugotowanymi warzywami dodajemy do makaronu doprawiamy solą i pieprzem oraz posypujemy startym serem żółtym całość dokładnie mieszamy by równomiernie rozprowadzić ser i dusimy na małym ogniu przez około 2-4 minuty by warzywa się zagrzały wykładamy na ciepłe talerze, możemy posypać jeszcze nieco startego sera
zobacz ich smakpostanowiłam przyrządzić sałatkę, która jest jedną z lepszych, jakie jadłam w życiu. Ot tak skradła moje serce i od dziś jest moją ulubioną. Składniki (na 2 porcje): 70 gram sera halloumi łyżka oliwy z oliwek 1/2 awokado 2 figi 1/2 granata mix sałat zagęszczony ocet balsamiczny Ser kroimy w plastry. Na patelni grillowej rozgrzewamy oliwę z oliwek i smażymy plastry(...)sera po 3-4 minuty z każdej strony. Na talerzu układamy mix sałat, pokrojone w plastry awokado, figi oraz grillowany ser halloumi. Całość posypujemy granatem i polewamy zagęszczonym octem balsamicznym. Smacznego, Klaudia
Mango PapajaGruszki, ser pleśniowy i orzechy to połączenie idealne. Spróbujcie koniecznie :) SKŁADNIKI 4 duże twarde gruszki 3 łyżki masła 100 g niebieskiego sera pleśniowego 100 g orzechów włoskich sok z cytryny PRZYGOTOWANIE Gruszki myjemy, przekrawamy wzdłuż i za pomocą łyżeczki usuwamy gniazda nasienne. Skrapiamy sokiem z cytryny, by nie ściemniały. Ser rozgniatamy widelcem i mieszamy z masłem. Dodajemy dość grubo
Moje Kuchenne Rewelacjezawsze! Ale ojj tam ojj tam , taka dawka kalorii od czasu do czasu absolutnie nie zaszkodzi ;) Cieniutkie naleśniki zrumienione na prawdziwym, pachnącym maśle i zapiekane z jajkiem sadzonym i serem żółtym – u mnie cheddarem. Danie niesamowicie smaczne i niesamowicie sycące! Idealne zarówno dla długie, leniwe śniadanie, jak i obiad. Gwarantuję, że talerz zostanie opróżniony do zera! Polecam! SKŁADNIKI(...)szkl * jajko – 1 szt * woda gazowana – 1 szkl * proszek do pieczenia -1 szczypta * sól – 1 szczypta * olej – 2 łyżki DODATKOWO: * jajko – 1 szt * ser żółty – ok. 30 g * masło * świeża natka pietruszki * sól, pieprz SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Składniki na naleśniki dokładnie mieszamy , smażymy 2 duże naleśniki, składamy w koperty. Na patelni roztapiamy masło, kładziemy złożone
Ostra na SłodkoBardzo kruche i rozpływające się w ustach schabowe w postaci medalionów. Kruchość zawdzięczamy mleku, intensywności nadaje cebula i ostry ser. Idealne na rodzinny obiad! Mięso podałam na talerzu Jesień PORCELANA BOGUCICE 700 g schabu Sól Pieprz Przyprawa do wieprzowiny Skworcu (klik) 5 cebul 5 pieczarek 100 g żółtego sera (ostrego) 1,5 szklanki mleka 1 szklanka bułki tartej(...)plastry. Rozbijamy bardzo cienko, przyprawiamy solą i pieprzem. Schabowe zalewamy mlekiem i odstawiamy na kilka godzin do lodówki. Cebulę oraz pieczarki kroimy w kosteczkę. Przesmażamy na rozgrzanej patelni. Ser ścieramy na tarce o średnich oczkach. Schab odsączamy z mleka. Doprawiamy przyprawą do wieprzowiny. Na każdym plastrze (bliżej brzegu) układamy po dużej łyżce cebuli z pieczarkami oraz ser. Zawijamy
VioletoweKucharzenieciasto Kilimandżaro Ciasto kokosowo-kakaowe z masą serową jest troszkę pracochłonne, ale pracę można sobie podzielić. Biszkopt i placek kokosowy upiekłam dzień wcześniej wieczorem, a rano zrobiłam ser i przekładałam ciasto. Efekt końcowy-pycha! Żródło Ciasta S Anastazji Składniki: Biszkopt kakaowy 6 jajek 1 szklanka cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)stopniach około 20 minut. Masa serowa 700 g twarogu (dałam półtłusty) 1 łyżka mąki ziemniaczanej 5 żółtek 100 g margaryny (dałam masło) 200 g cukru 1 cukier waniliowy Ser zmielić przez maszynkę lub zblendować i wymieszać z pozostałymi składnikami. Włożyć do garnka i gotować na wolnym ogniu stałe mieszając około 3 minuty. Podzielić ser na dwie części. Gorącym serem przekładać
O kuchni z uczuciemcarbonaara to doskonałe włoskie danie, które szybko i smacznie możemy przygotować. Ciekawy smak sosu uzyskujemy poprzez połączanie boczku ,śmietany , sera oraz odpowiednio dobranych przypraw. Takie proste , a takie smaczne. Zapraszam do wypróbowania przepisu. SKŁADNIKI: 20 dag boczku wędzonego można pół na pół zmieszać z szynką 20 dag sera żółtego, np. parmezan 2 żółtka 250 ml. śmietany zioła typu tymianek(...)Boczek kroimy w kostkę i i dobrze wysmażamy na oliwie. Następnie boczek wyjmujemy z patelni i na tłuszczu podsmażamy cebulę i czosnek. Śmietanę rozbijamy z żółtkami, ziołami i startym serem. Ponownie dodajemy do cebuli boczek wlewamy rozbitą masę śmietanowo - jajeczną. Wszystko mieszamy i chwilę smażymy doprawiając sos solą i pieprzem. Makaron gotujemy Al-dente. Łączymy z sosem
W kuchennym oknie Ewymożna przygotować sobie jakieś smaczne śniadanko. U mnie najczęściej są to wariacje z jajkami. Dziś chciałabym zaproponować wam kolejną wersję popularnej i prostej w przygotowaniu jajecznicy. Tym razem dodaję ser feta, który nadaje jej charakterystycznego, kwaskowego smaku - dla mnie rewelacja! 2-3 jajka pół opakowania sera feta mała cebula pieprz maslo Na maśle przesmażyć drobniutko posiekaną cebulkę, gdy się zrumieni(...)dodać pokrojoną lub pokruszoną na drobne kawałki fetę. Smażyć na niewielkim ogniu aż ser się roztopi. Wbić jajka, delikatnie wymieszać, poczekać aż jajka zetną się do poążdanej konsystencji. Doprawić (raczej nie solić, bo ser jest słony) i od razu podawać. Smacznego
Codzienne GotowanieZapiekanka ta jest odmianą bardzo popularnej na Wyspach zapiekanki makaronowej z serem. Jest ono bardzo łatwa i stosunkowo szybka w przygotowaniu, co pewnie zadowoli wszystkich zapracowanych. Nie nalezy niesety do dan dietetycznych, ale jest prosta i sycaca. Składniki: 250g ulubionego makaronu, najlepiej cienkie rurki (kolanka) puszka tuńczyka w oleju 2 czerwona cebula 2 łyżki natki pietruszki 200g żółtego sera 200ml(...)śmietany 1 jajko 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej sól, pieprz Przygotowanie: Makaron ugotować al dente. Odcedzić. Makaron dokładnie wymieszać z tuńczykiem, drobniutko posiekaną cebulą, posiekaną natką pietruszki i połową sera. Jajko rozkłócić ze śmietaną, dodać gałkę muszkatołową, doprawić solą i pieprzem. Makaron zalać śmietaną i dokłądnie wymieszać. Przełożyć do żaroodpornego naczynia do zapiekania, posypać pozostałym serem, popruszyć papryką w proszku
Codzienne Gotowaniesię prezentował, dlatego też postanowiłam spróbować go odtworzyć. Wraz ze mną wyzwania podjęła się Mirabelka . "Cygan" to schabowy usmażony w tradycyjnej panierce, podany z przesmażonymi pieczarkami, zapieczonym żółtym serem i udekorowany keczupem. Jednym słowem wszystko co najlepsze! Kotlet jest naprawdę wspaniały i godny polecenia, a na talerzu prezentuje się bardzo efektownie. Polecam! Składniki: 2 kotlety schabowe 1 jajko(...)bułka tarta olej do smażenia kotletów 150g niedużych pieczarek masło do smażenia pieczarek żółty ser keczup sól, pieprz Przygotowanie: Na patelni roztopić masło. Pieczarki obrać i pokroić w ćwiartki, wrzucić na patelnie i smażyć aż lekko zmiękną. Kotlety rozklepać, posolić i popieprzyć, obtoczyć w bułce tartej, następnie w roztrzepanym jajku i ponownie w bułce. Smażyć na dobrze rozgrzanym oleju
Codzienne Gotowanienieco w innym stylu, a mianowicie - faszerowane skorupki. Farsz oparty jest na pieczarkach, a cały jest mocno doprawiony, wręcz pikantny. Tuż przed podaniem jajka są zapiekane z żółtym serem, dobrze smakują z kleksikiem keczupu ;) Są na prawdę pyszne, gorąco polecam:) Składniki : 6 jajek ugotowanych na twardo 200g pieczarek 1-2 cebule 2 ząbki czosnku sól, pieprz pietruszka, koperek, szczypiorek(...)papryka słodka papryka ostra lub pieprz kajeński olej do smażenia żółty ser starty na tarce keczup Przygotowanie : Jajka ugotować i ostudzić (UWAGA - nie tłuc skorupek! ja odruchowo często to robię). Na patelni rozgrzać oliwę, przesmażyć na niej drobno pokrojoną cebulkę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Pieczarki obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, wrzucić na patelnię i przesmażyć. Jajka
Codzienne Gotowaniedrożdżowym uwielbiam to , ze smakuje na słodko jak i na wytrawnie. Jest plastyczne i możemy z niego zrobić wszystko! Dziś zapraszam na ślimaczki z farszem porowo selerowym z dodatkiem sera feta. Jeśli o mnie chodzi wole na ciepło - tak smakują mi najlepiej z odrobiną ketchupu. Ale na zimno też smaczne a do tego czerwony barszcz - pycha! Składniki; ciasto(...)masła roztopionego 250 ml. mleka ( nie gorącego) farsz; 1 duzy por poł małego selera 2 ząbki czosnku 2 łyzki oliwy sól i pieprz do smaku 10 dag sera typu feta 1 jako do posmarowania ślimaczków sól i pieprz Przygotowanie; Mleko zagotować - do niego dodac masło oraz cukier. Rozpuscic i odstawić do lekkiego ostygnięcia. Mąke przesiać, dodac sól
Radość kipiąca uśmiechem.najbardziej foremne na świecie to one nie są, ale smakują super. Aż trochę żal było je ucierać na placki, zamiast po prostu chrupać na surowo. Placki podałam z niebieskim serem pleśniowym i rukolą, żeby przełamać trochę delikatny smak marchewki. Rukola wciąż rośnie sobie na dwóch grządkach- kwitnie w najlepsze, ale młode listki są na tyle delikatne, że można je urywać(...)podjadać. Co też robię za każdym (zbyt rzadkim) razem, kiedy uda mi się pojawić w ogrodzie. MARCHEWKOWE PLACKI Z NIEBIESKIM SEREM I RUKOLĄ 350g marchewki (nasze) 1 śr cebula 3 jajka 3 czubate łyżki mąki kukurydzianej sól, pieprz do smaku 1/4 łyżeczki całego kminku tłuszcz do smażenia niewielki kawałek sera z niebieską pleśnią (u nas Danish Blue) garść rukoli
les mirabellesDrożdże świeże – 50 g Cukier – 1 łyżeczka Sól –1 szczypta Oliwa z oliwek – 1 lyżka Woda ciepła – ¾ szkl FARSZ: Papryka czerwona – 1 szt Papryka zielona- 1 szt Ser żółty gouda – 10 dag Ser żółty morski – 10 dag Ser żółty edamski – 10 dag Koncentrat pomidorowy Suszone oregano, bazylia Do miski wsypujemy mąkę, sól, drożdże kruszymy i dodajemy do ciepłej wody(...)ciasto. Odstawiamy w cieple miejsce aż podwoi swoją objętość. Wyrośnięte ciasto ponownie zarobione wykładamy na natłuszczoną blachę podsypaną mąką. Na ciasto wykładamy koncentrat wymieszany z ziołami, posypujemy papryką i serami, wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 25 minut
Camilla w kuchniDodam nawet, że potrawy te są wyjątkowo smakowite! :-) Smaczne, proste i szybkie w wykonaniu. Makaron się gotuje, szpinak lekko dusi, my w tym czasie kroimy pomidorki i ser - i w 15 minut mamy obiad! Ale może po kolei ;-) SKŁADNIKI (na 2 porcje): - ok. 200 gram szpinaku mrożonego - 1 cebula - 1 ząbek czosnku - 1 duża kula sera mozarella(...)przyprawiam i duszę pod przykryciem ok. 10 minut od momentu rozmrożenia się szpinaku (w sumie do ok. 20 minut). W tym czasie gotuję makaron, kroję pomidorki na pół i ser mozarella w plasterki. Na ugotowany makaron wykładam szpinak, układam pomidorki, ser i posypuję słonecznikiem, Pyszne danie gotowe! :-) SMACZNEGO
Wielopokoleniowo