oszukujmy się - jaka by nie była, trzeba ją kochać! A ta kura... jakie ma piersi! Skusiłem się i zebrałem pozostałe składniki na pierś z kurczaka z kozim serem i białym sosem. A dobrałem mianowicie: - dwa filety z w/w kury - 1 małą cebulę - 2 duże, podłużne ziemniaki - ok. 100 g koziego sera - po 4 szt. liścia laurowego i ziela angielskiego(...)przygotowaną część drobiu przekroiłem wzdłuż na dwa mniejsze płaty. Do smażenia wybrałem olej ponieważ ma neutralny smak, a zależało mi na wyeksponowaniu w potrawie aromatu białego sosu i koziego sera. Całość natychmiast podajemy z pokruszonym kozim serem i pietruszką, bo zimna kura to kiepska kura
Right Behind The Kitchenzasmakował prawdziwych włoskich kopytek kojarzy je pewnie z czymś delikatnym. Czasami wystarczy odrobinę siły aby pod naporem języka i podniebienia te małe poduszeczki rozpłynęły się w ustach. Gnocchi z serem ricotta, cukinią i pecorino Robimy. Na ok. 4 porcje potrzebujemy: - 0,8 kg dużych ziemniaków (najlepiej kleistych) - ok. 130-150 g mąki pszennej - 100 g sera ricotta - 1 czubata łyżeczka(...)soli - porządna szczypta pieprzu białego i gałki muszkatołowej - jajko - średnia cukinia - 3 ząbki czosnku - kilka gałązek świeżej bazylii - odrobinę oliwy oraz łyżkę masła - mała garść sera pecorino Ziemniaki albo gotujemy albo pieczemy w całości w piekarniku (ok. 180-200 st.) aż będą miękkie. Jeśli gotujemy, wówczas po odcedzeniu i ostudzeniu, należy podsuszyć je przez kilka minut w piekarniku. Cel jest
Right Behind The Kitchenminut w piekrniku. Najprostszy sos do pizzy jaki możecie na prędce zrobić, to wymieszać przecier pomidorowy z kilkoma żykami suszonego oregano, odrobiną soli, cukru i oliwy. A ser? Nie musi być to zawsze żółta mozzarella. Możemy użyć białej albo pokruszyć kawałki fety a nawet ser plesniowy. Ten ostatni mocno pozytywnie mnie zaskoczył. Na minutę przed wyciągnięciem pizzy(...)piekarnika położyłem na placku spore kawalki sera plesniowego - błękitny lazu. Delikatnie rozpuścił się i nadał pizzy calkiem innego wymiaru.Z resztą - rezygnując całkowicie z sera obniżymy kaloryczność dania i też jest gites. Jak to się robi? Jeśli myślicie dniami i nocami o dobrej pizzy koniecznie musicie zaopatrzeć się w kamień do pizzy. Mnie się udało kupić na Allegro kamieć
Right Behind The Kitchenmimo iż były uwędzone, pokrojone na malutkie kosteczki do degustacji były ciągle soczyste i delikatnie owinięte dymem, jakby je niedawno wyciągnięto z wędzarni. Rewelacja. Następne stoisko z serami - od świeżych miękkich, po takie hardkorowe, dojrzewające po kilkanaście miesięcy. Dla mniej i bardziej wytrawnych smakoszy serów znajdzie się zawsze coś dobrego z oferty Gospodarstwa Rodzinnego Gremza. Podobną ofertę mieli Państwo(...)Biały z Puchaczowa - sery od krówek i kózek. Gospodarze Ci dodatkowo mieli w ofercie najprawdziwsze jaja kurze z ekologicznego chowu - każde jajko inne, nieco zdeformowane przez matkę naturę, w różnym odcieniu. Bo takie są po prostu dobre jaja! Oprócz serów można kupić tam wyśmienite masło - krowie lub kozie. Wśród wystawców było kilku producentów rozmaitych warzyw i owoców
Right Behind The Kitchenlubi leniwych pierogów? Nie znam takiej osoby:) Tym razem chciałabym Was zachęcić do zrobienia „leniwych z patelni”, a dokładnie placuszków z białym serem, mąką i jajkami, które uświetniłam pysznymi powidłami Mamy Agnieszki Składniki: 300 g sera białego 100 g mąki pszennej 2 jajka 2 łyżki cukru waniliowego powidła śliwkowe Wykonanie: Biały ser przepuścić przez praskę, dodajemy mąkę, jajka, cukier waniliowy
Ania i Marcin gotująJest to produkt niskokaloryczny, otrzymywany z białka jaj. Polecana dla osób z nietolerancją glutenu i skazą białkową, jak i dla diabetyków. Lekki delikatny smak w połączeniu z drobiem, ulubionym serem kozim w towarzystwie mieszanki sałat (polecamy tą z radicchio, o lekko orzechowym smaku), skropionym słodko kwaśnym dressingiem. Składniki 4 filety z udek kurczaka 1 opakowanie wędzonej newelli(...)koziego sera (roladka) mieszanka sałat garść pestek dyni Marynata: 50 ml oliwy z suszonych pomidorów 1/2 płaskiej łyżeczki soli 1 ząbek czosnku Dressing: 70 ml oliwy z oliwek 50 ml miodu 1 łyżeczka musztardy dijon 20 ml octu z białego wina Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Filety z udek marynujemy 2 godziny w oliwie wymieszanej z przeciśniętym
R'n'G KitchenBardzo smaczne, wytrawne placki z dynią, kozim serem i suszonymi pomidorami. Zasmakowały nawet największemu anty-fanowi koziego sera, który wcinał je z uśmiechem na ustach. Świetnie komponują się z suszonym pomidorem, jako dodatek natomiast wybrałam starty parmezan. By uzyskać piękny, pomarańczowy kolor proponuję wybrać dynię hokkaido. Składniki (10-11 placuszków): 150 gram startej dyni 50 gram koziego sera w roladce(...)pomidorów) parmezan do podania Białka ubijam na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Pomidory kroję w paski. W drugiej misce mieszam żółtka, mąkę, suszone pomidory, startą dynią, pokruszony ser i przyprawy. Dodaję stopniowo ubite białka i dokładnie mieszam szpatułką. Na patelni rozgrzewam olej i smażę na niej placki po 1-2 minuty z każdej strony, na średnim
Mango Papajamakaronu typu łazanki 1 duża papryka 2 duże cebule 3-4 ząbki czosnku 10-12 żółtych pomidorków koktajlowych cherry 300 g jogurtu naturalnego typu greckiego 2 jajka 20 dag sera żółtego masło do wysmarowania formy Przyprawy do fileta: ½ łyżeczki soli ½ łyżeczki mielonego pieprzu czarnego ½ łyżeczki pieprzu ziołowego szczypta papryki ostrej mielonej 1 czubata łyżeczka papryki słodkiej mielonej Przyprawy do jajek(...)jogurtem i serem: 1 łyżka papryki słodkiej mielonej 1 płaska łyżeczka papryki ostrej mielonej ½ łyżeczki gałki muszkatołowej ½ łyżeczki pieprzu ziołowego szczypta pieprzu czarnego mielonego 2 łyżki majeranku 1 płaska łyżeczki czosnek granulowanego ½ łyżeczki soli Sposób przygotowania: Makaron łazanki gotujemy al dente w osolonej wodzie z odrobiną oleju. Ugotowany przelewamy na rondelku zimną wodą i częścią (około 2/3) wylepiamy spód
Kolorowy Przepisownikrodzajami sera.Doskonałe jako przekąska imprezowa lub na ciepłą kolację. Szybkie i łatwe do zrobienia. Składniki na 6 sztuk: arkusz ciasta francuskiego pierś z kurczaka 1 mały krążek sera camembert 1 kulka mozarelli (125g) 60 g żółtego sera kilknaście pomidorków koktailowych ostra i słodka papryka sól pieprz 2 ząbki czosnku 1 łyżka oleju Pierś z kurczaka pokroić na drobne(...)kawałki, wymieszać z czosnkiem i przyprawami i usmażyć na oleju. Ciasto francuskie podzielić na 6 kawałków i wylepić nim foremki do tartaletek. Każdy ser podzielić na 6 kawałków. Pomidorki przekroić na połówki. Na dno tartaletek ułożyć po plasterku żółtego sera, wyłożyć mięso a następnie pomidorki, mozarellę i plasterki camemberta. Piec w 200*C około 20-25 minut. Podawać na ciepło
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaSpadolini to kulki z ziemniaków usmażone jak frytki a następnie zapieczone z żółtym serem i polane ketchupem. Dobrze sprawdzą się jako przekąska np do meczu lub na małe spotkania, wtedy wszyscy mogą je jeść wykałaczkami z jednego półmiska. Jeżeli nie macie łyżki do wydrążania, pokrójcie ziemniaki na kostki lub na frytki. Składniki: 6 dużych ziemniaków 5 plasterków żółtego sera ketchup(...)wody i zamoczyć w niej ziemniaki na pół godziny. Dzięki temu po upieczeniu będą chrupiące. Usmażyć kulki w rozgrzanym głębokim tłuszczu. Następnie wyłowić i wyłożyć na talerz przekładając plastrami sera. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 150*C aż ser się stopi. Polać ketchupem
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaSerniki bez spodu to moje ulubione. Do tego dodałam skórkę i sok z pomarańczy, dzięki czemu był bardzo aromatyczny i oblałam czekoladą. Zrobiłam go ze swojskiego sera, co jeszcze dodało mu smaku. Bardzo smakował mojemu mężowi, który jest miłośnikiem serników. *foremka 21 cm Składniki: 190 g masła 150 g cukru 6 jajek 700 g sera białego skórka otarta z pomarańczy(...)pomarańczy 1 torebka budyniu waniliowego 75 g mlecznej czekolady 2 łyżki mleka 1 łyżka płatków migdałowych Ser zmielić w maszynce do mielenia mięsa dwukrotnie. Miękkie masło utrzeć z cukrem. Ucierając dodawać po żółtku, natępnie po łyżce sera, skórkę i sok z pomarańczy oraz budyń. Z białek ubić pianę i delikatnie wymieszać z masą serową. Przełożyć do tortownicy
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniasernik pojawił się u mnie na świątecznym stole, dlatego musiał być maksymalnie dopieszczony. Do jego zrobienia użyłam swojskiego świeżego sera i aż 12 swojskich jajek. Dzięki nim miał piękny żółty kolor. Masa serowa jest gęsta, soczysta i ciężka ale biszkopt jest leciutki i delikatny co razem tworzy bardzo smaczną całość. Oparłam się na przepisie Siostry Anastazji, ale biszkopt zrobiłam(...)swojemu i odrobinę zmieniłam masę serową. Pominęłam dodatek budyniu i mąki ziemniaczanej ale jeśli chcecie użyć sera wiaderkowego to należy je dodać. Źródło przepisu- Wielka Księga Ciasta Siostry Anastazji, str. 341: sernik brzoskwiniowy. * duża blaszka 29*41 cm Składniki: na biszkopt: 4 jajka 1 niepełna szklanka cukru 1 szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia na masę serową
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniałyżki oleju na nadzienie: 1 makrela wędzona 1 i 1/2 szklanki mleka 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 duży pomidor 150 g żółtego sera wędzonego 2 łyżki czarnych oliwek gałka muszkatołowa sól biały pieprz zioła prowansalskie dodatkowo: bułka tarta i masło do formy Składniki ciasta połączyć i dokładnie wyrobić na jednolite ciasto (najlepiej(...)mikserem z hakami). Odstawić w ciepłe miejsce pod przykryciem na około pół godziny. W tym czasie przygotować składniki: pomidora i oliwki pokroić w plasterki, cebulę i czosnek posiekać, ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach, makrelę przebrać z ości, formę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Wyrośnięte ciasto rozwałkować i wylepić nim dno i boki foremki. Cebulę i czosnek podsmażyć
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnianieziemsko. Kawałek tego sernika to prawdziwa bomba kaloryczna, ale nawet to nie jest w stanie powstrzymać przed sięgnięciem po następny kawałek. *foremka 25*34 cm Składniki: 1 kg sera białego w kostce 8 jajek 500 ml śmietanki kremówki 1 szklanka oleju 1 szklanka mleka 2 opakowania budyniu toffi 1,5 szklanki cukru szczypta soli paczka okrągłych biszkoptów puszka kajmaku(...)orzechów włoskich łyżka masła 50 g gorzkiej czekolady Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Na spodzie rozłożyć herbatniki. Ser zmielić w maszynce do mięsa najlepiej dwukrotnie. Żółtka utrzeć z cukrem. Nadal ucierając dodawać ser, kremówkę i olej. Budynie rozpuścić w mleku i wlać do masy serowej. Białka ubić z solą na sztywną pianę i dodać do sera. Masę serową wylać
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniazdarzyło żeby sernik nie wyszedł. Najważniejsze, żeby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej i żeby był dobrze upieczony (najczęściej piekę metodą obniżania temperatury). No i oczywiście ważny jest ser- najlepiej własnoręcznie zmielony swojski twaróg ale nie powiem, często używam sera z wiaderka i też jest niczego sobie. Ten sernik tak kusił mojego męża, że zaczął kroić jeszcze gorący jak tylko(...)mąki pszennej 150 g mąki krupczatki 200 g masła 100 g cukru 2 łyżki kwaśnej gęstej śmietany 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia na masę serową: 1 kg sera 7 jajek 50 g masła 150 g cukru pudru 1 opakowanie budyniu waniliowego (40 g) 2 łyżki kwaśnej śmietany 100 g skórki pomarańczowej 100 g suszonej żurawiny 100 g rodzynek Mąki wymieszać
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia