Ser halloumi jest przepyszny i pasuje do wielu składników, zarówno wytrawnych jak i potraw z dodatkiem owoców. Ostatnio jest to nasz ulubiony dodatek do sałatek, które dzięki nim są treściwsze i smaczniejsze. Pyszna sałatka z pieczonym burakiem, pomarańczą, figą i pestkami dyni. Całość polana olejem z pestek dyni, który łączy wszystkie smaki w jedność. Składniki (na 2 porcje): garść roszponki(...)figa 50 gram sera halloumi + 2 łyżki oliwy z oliwek 1 pomarańcza 1/4 szklanki pestek dyni 1 burak kilka łyżek oleju z pestek dyni Buraka owijam w folię aluminiową i piekę w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez godzinę. Studzę, obieram i kroję w cienkie plastry obieraczką do jarzyn. Ser kroję w plastry o grubości 1 cm i smaruję oliwą
Mango Papajawww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis autorski (mój). Szukałam w internecie przepisu na jakąś sałatkę brokułową z serem. Wybór mega... Nie mogłam się zdecydować - albo brakowało mi niektórych składników. Tak powstała moja wersja, która smakuje rewelacyjnie! Śmiało możecie podwoić proporcje, bo zapewniam, że zniknie ona bardzo szybko. 250g brokuła 150g kukurydzy konserwowej (około 1/2 puszki) 100g sera(...)feta (użyłam tłustej) 75g żółtego sera 2 jajka 1 czerwona papryka konserwowa (mała) 2-3 łyżki prażonej cebulki Dodatkowo: majonez + jogurt naturalny (w proporcji 1:1) sól, pieprz koperek (opcjonalnie) Brokuł ugotować na parze (*) (nie może być rozgotowany). Ser żółty zetrzeć na tarce (o grubych oczkach), ugotowane (na twardo) jajka, fetę i paprykę pokroić w kostkę. Wszystkie składniki
Di gotujeSmaczny chleb pszenny na żytnim zaczynie z duża ilością ziaren słonecznika oraz siemieniem lnianym i sezamem. Bardzo łatwy do wykonania. Zaczyn 4 łyżki zakwasu żytniego razowego
Przepisy na domowy ser i chlebmięsa mielonego z indyka 1 żółta papryka 2 cebule 1 pomidor 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka bazylii 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka suszonego lubczyku 1 łyżeczka granulowanego czosnku ser żółty sól i pieprz do smaku Sposób przygotowania: Ciasto: Do miski przesiewamy mąkę, robimy wgłębienie, do którego wkruszamy drożdże, dodajemy szczyptę cukru i kilka łyżek letniego mleka. Łyżką zagarniamy(...)Wyrośnięte ciasto krótko zarabiamy i wałkujemy na grubość około 3-4 mm (można podzielić je wcześniej na 2 części). Z każdej części wykrawamy koła (ja użyłam wiaderka po mielonym serze, ale wielkość jest dowolna). Każdy krążek smarujemy odrobiną koncentratu pomidorowego, nakładamy troszkę sera startego na drobnych oczkach, następnie farsz i ponownie ser żółty. Zlepiamy bułeczki i układamy łączeniem do spodu
Kolorowy Przepisownikfriends. SKŁADNIKI (3 porcje): 200-250 g makaronu (u mnie fettucine) 150 g wędzonego łososia 1/2 czerwonej cebuli 8-10 pomidorków koktajlowych 200 g jogurtu greckiego 50 g sera typu cheddar 3 ząbki czosnku swieżo mielony czerwony pieprz oregano (lub inne ulubione zioła) 1 łyżeczka oleju INGREDIENTS (3 portions): 200-250 g pasta (fettucine this time) 150 g smoked salmon(...)rosołową – makaron (czy ryż) jest wtedy moim zdaniem smaczniejszy. Gdy woda się grzeje siekamy łososia na drobne kawałki, cebulę kroimy w drobną kostkę, pomidorki przekrawamy na pół, a ser ścieramy na drobnych oczkach tarki. Na patelnię rozgrzaną z łyżeczką oleju wrzucamy cebulę i smażymy aż się zeszkli. Do cebuli na patelnię dorzucamy pokrojone pomidorki, dalej smażymy ciągle mieszając
Martyna Cooksmasło i wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Po wyrobieniu pozostawiamy pod przykryciem w ciepłym miejscu do podwojenia objętości. składniki na nadzienie: 500 g grzybów leśnych np. borowików 100 g sera żółtego, może być wędzony 1 cebula 1 jajko 1 łyżeczka tymianku 1 łyżka posiekanej natki pietruszki sól, pieprz tłuszcz do smażenia wykonanie: Grzyby oczyszczamy, myjemy i drobno kroimy. Cebule obieramy(...)kroimy e kostkę i podsmażamy na tłuszczu. Dodajemy grzyby i dusimy, aż płyn odparuje, następnie odstawiamy do wystudzenia. Po wystudzenia dodajemy jajko, starty ser, tymianek, natkę pietruszki, mieszamy i doprawimy solą oraz pieprzem. Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części. Jedną rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm i wykrawamy 8 kwadratów. Na środek każdego nakładamy nadzienie i zwijamy boki
Domowy Smak Jedzeniaząbek czosnku ulubione zioła (u mnie zioła prowansalskie) Dodatki: 3 figi 3 plasterki prosciuto 1/2 kulki mozzarelli (ok. 60 g) 1/2 serka camembert (ok. 60 g) 50 g sera typu Lazur garść liści bazylii Pastry: 1 glass wheat flour 1/2 glass whole wheat flour 1 spoon olive oil 25 g fresh yeast 1 teaspoon sugar 1/2 glass warm water/milk Sauce(...)woda z jogurtu odparuje, wyłączamy kuchenkę i odstawiamy sos do ostygnięcia. Teraz czas na krojenie tego wszystkiego co znajdzie się na pizzy Mozzarellę, camembert i figi kroimy w plastry, ser typu lazur w kostkę, prosciutto rwiemy na kawałki. Wracamy do ciasta. W tym czasie powinno było mniej więcej podwoić swoją objętość. Wyjmujemy je z miski i zagniatamy jeszcze kilka razy
Martyna Cooksdanie można przygotować z kaszy, która została nam z poprzedniego dnia i zrobić taki obiadowy recykling - zdrowo i ekonomicznie;) Składniki: 200 g kaszy gryczanej 200-250 g sera typu feta (ser typu jest lepszy, bo się ładniej klei, nie polecam prawdziwej fety, bo jest zbyt sucha) 1 duża czerwona cebula 1 jajko 3 łyżki bułki tartej łyżka drobno(...)kasza wchłonie cały płyn i będzie miękka. W tym przypadku kasza powinna się nawet trochę rozgotować. Cebulę bardzo drobno posiekać i zeszklić na łyżce oleju rzepakowego. Ugotowaną kaszę, ser, jajko, cebulę i natkę pietruszki połączyć na gładką masę. Doprawić pieprzem. Sól już nie będzie konieczna, ponieważ odpowiednią słoność zapewni nam ser. Formujemy kuleczki wielkości dużego orzecha włoskiego mocno ściskając masę
Kulinarne Inspiracjewww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis autorski (mój). Diablotki to kruche ciasteczka z żółtego sera. Można je podawać do zup lub po prostu jako przekąskę. Dla mnie najlepiej smakują w formie ciasteczek. W internecie można znaleźć mnóstwo przepisów na diablotki z ciasta francuskiego i o różnych kształtach. Chyba najpopularniejszymi są paluszki. Jeśli mogę coś Wam doradzić - to od razu róbcie(...)podwójnej porcji. Są naprawdę przepyszne! (17 sztuk) 90-100g żółtego sera (najlepiej o ostrym smaku, użyłam havarti) 1/2 szklanki mąki 30g masła/margaryny 30g smalcu (można zastąpić masłem/margaryną) 5 łyżek prażonej cebulki 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku 1 szczypta soli (duża) Mąkę połączyć z solą i przyprawami. Dodać starty (na średnich oczkach tarki) ser i wszystko
Di gotujePyszne i pomysłowe pasty są miłym dodatkiem do codziennych kanapek. Pasta z sera żółtego i szczypiorku będzie błyskawicznym pomysłem na urozmaicenie śniadaniowych propozycji.To proste w przygotowaniu smarowidło do kanapek najlepiej smakuje ze świeżym pieczywem. składniki na ok 200 g pasty 150 g sera żółtego pęczek szczypiorku 4-5 łyżek śmietany 18 % lub gęstego jogurtu naturalnego czarny pieprz sól przepis Szczypiorek(...)drobno siekamy. Ser żółty ścieramy do miski na tarce o małych oczkach. Do sera dodajemy posiekany szczypiorek, śmietanę lub jogurt naturalny, całość doprawiamy szczyptą soli oraz czarnym pieprzem i dokładnie mieszamy
Smakowite Daniaprzeróżne wariację kulinarne na moim stole! Składniki na pizzerinki z cukinii: 1 duża cukinia 1 słoiczek przecieru pomidorowego szynka w plastrach 1 opakowanie pomidorków koktajlowych 2 opakowania mozzarelli żółty ser w plastrach pesto czerwone z suszonych pomidorów 6 ząbków czosnku bazylia oregano sól kolorowy pieprz Sposób wykonania: Cukinię kroimy w grube plastry i układamy na blaszce. Przez praskę przeciskamy czosnek(...)pokrojone pomidorki i kawałki mozzarelli. Dodajemy oregano, świeżą bazylię, kolorowy, mielony pieprz i sól. Na wierzch pokrojonej w plastry cukinii nakładamy po pół łyżeczki pesto i całość zakrywamy żółtym serem. Ser może być pocięty wzdłuż na małe plasterki, albo jeśli wolicie to możecie go zetrzeć na tarce. Polecam również dodanie gorgonzoli lub innego bardzo wyraźnego w smaku sera. Pasować będą
Kuchnia Pani WiosnyŹródło przepisu Zakwas: 2,5 łyżki aktywnego zakwasu żytniego 1,25 szklanki mąki żytniej 1150 150 ml wody Zostawić przykryty na 10-12 godzin w temp
Przepisy na domowy ser i chlebDynia i szałwia to duet doskonały... Spróbujcie pieczonej dyni z dodatkiem sera corregio, szałwii, czosnku i chili. Świetna jesienna przekąska :) SKŁADNIKI 1 kg dyni hokkaido 80 g bułki tartej 8 łyżek oliwy 1 papryczka chili 2 ząbki czosnku 10 listków szałwii 5 łyżek sera corregio sól pieprz PRZYGOTOWANIE Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Dynię obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy(...)solą i pieprzem. Papryczkę (bez pestek) i czosnek drobno siekamy. Układamy dynię w naczyniu żaroodpornym, polewamy pozostałą oliwą. Posypujemy czosnkiem, chili i listkami szałwii. Wierzch posypujemy bułką tartą i serem. Zapiekamy przez około 35-40 minut (aż dynia będzie miękka). Od razu podajemy. Smacznego
Moje Kuchenne Rewelacjemnóstwo opcji, m.in : pierś z kurczaka (wcześniej upieczona/ugotowana i pokrojona na kawałki) wędliny (dobre jakościowo) tuńczyk w sosie własnym łosoś wędzony (również świetne źródło zdrowych tłuszczy) tofu twarożek ser feta Oczywiście, to nie wszystko, ale ja najchętniej wybieram właśnie powyższe produkty. Idealnie nadają się do przygotowania szybkiego posiłku. Jajek raczej unikam ze względu na specyficzny zapach, a nie chciałabym(...)jako białkowy dodatek do posiłków. Ja uwielbiam w połączeniu z kaszą gryczaną, kalafiorem i papryką. Pycha! :) Oprócz tego najchętniej wybieram pożywne sałatki na bazie kaszy i warzyw. Nierzadko dodaję ser feta lub mięso, np: kasza jaglana + cukinia + papryka + cebulka + ser feta + przyprawy (tylko sól i pieprz) Pokrojone warzywa podsmażam na niewielkiej ilości oleju, zalewam odrobiną
Kuchnia Elliesmażenia (najlepiej taka z powłoką ceramiczną, wtedy stosujemy minimalne ilości tłuszczu). Składniki: ciasto: 2 jajka 2 szklanki mąki 1 szklanka mleka 1 szklanka wody szczypta soli farsz: 100 g sera typu Feta 500 g świeżego szpinaku (może być również mrożony) 2 ząbki czosnku pieprz do smaku 1 łyżeczka mąki olej do smażenia Przygotowanie: Zmiksować jajka ze szczyptą soli, dodać(...)punkt pominąć. Na patelni rozgrzać olej, dodać drobno posiekany czosnek, po chwili dodać mąkę (cały czas mieszać, aby nie przypalić). Następnie dodać szpinak, przyprawić pieprzem (nie solić, gdyż ser Feta jest słony). Smażyć chwilę, aby ewentualnie odparowała woda. Do gorącego szpinaku dodać rozdrobniony ser Feta, dokładnie wymieszać (nie smażyć). Pod wpływem ciepła ser lekko zacznie się topić i oklejać szpinak
Kuchcik gotuje