zrobię gorące śniadanie! JAJKA ZAPIEKANE W KOKILKACH. SKŁADNIKI: 3 jajka 3 plastry ulubionej szynki 3 plastry kiełbasy kawałek zielonego ogórka mały ogórek konserwowy lub kiszony 1/2 pomidora 3 plastry sera żółtego przyprawy:sól, pieprz, trochę vegety, i przyprawa kamisa suszone pomidory z czosnkiem i bazylią. WYKONANIE: szynkę, kiełbasę, ogórki kroimy na cienkie paski, mieszamy, ser żółty i pomidory kroimy(...)drobną kostkę, jajka roztrzepać, ale nie ubijać, połączyć jajko z "farszem" , ser zostawiamy do posypania, wyparzyć kokilki, posmarować cieniutko oliwą z oliwek, wlać część jajka, pokroić bułę w księżyce, położyć na jajku, zalej wszystko resztą jajka, posyp serem do piekarnika na 15-20 min w 180 stopni (z termoobiegiem) GOTOWE
Kuchnia Beatyzupy wyjdzie sporo, miksować na puree. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Zupę podajemy na gorąco, ozdobioną kleksami z jogurtu greckiego i natką pietruszki, oraz grzankami. Grzanki: chleb tostowy ser feta ser żółty Kromkę chleba smarujemy serem feta, następnie układamy plaster sera żółtego, przykrywamy 2 kromką chleba. Zapiekamy w opiekaczu. Podajemy na ciepło. SMACZNEGO
kulinarnyswiatdomimnie jakoś naszło, żeby zrobić coś z ciasta z francuskiego. Kilka dni temu kupiłam ser waniliowy do sernika, ale stwierdziłam, że się nic nie stanie jak zabiorę z wiaderka 2 łyżki twarogu:) Dzięki temu powstał wieniec z ruloników z ciasta francuskiego z serem. Składniki: 1 ciasto francuskie 2 łyżki sera waniliowego z wiaderka 3 łyżeczki cukru Posypujemy deskę (blat(...)cukrem i kładziemy na niej ciasto francuskie papierem do góry. Wałkiem delikatnie przejeżdżamy po cieście tak, aby cukier się do niego przykleił Zdejmujemy papier i smarujemy ciasto 2 łyżkami sera Zwijamy całość w rulon Kroimy w plasterki szer. ok. 1 cm Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia w taki sposób, żeby papier wystawał na zewnątrz, ale od spodu tortownicy Układamy ruloniki
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comjuż trzeci przepis na sernik, który podaję:) Były dwa z galaretkami, na zimno: z truskawkami i z brzoskwiniami i borówkami . Teraz sernik z gotowanego sera przekładany trzema plackami kruchego ciasta. Składniki: na kruche ciasto: 400 gramów mąki 200 gramów masła 150 gramów cukru pudru 3 jajka 1/2 proszku do pieczenia na ser: 1 kg sera waniliowego z wiaderka(...)ciastem. Wygodnie jest nawinąć ciasto na wałek i przełożyć do formy Każdy placek nakłuwamy widelcem i pieczemy ok. 20 minut Po wyjęciu odstawimy do wystudzenia Teraz przygotujemy masę serową: ser, cukier i jajka zagotowujemy ciągle mieszając Do mleka wsypujemy mąkę ziemniaczaną, dobrze mieszamy i wlewamy do masy serowej Do gorącej masy dodajemy kilka kropel zapachu pomarańczowego Gorącym ciastem przekładamy
www.szczesliwakuchnia.blogspot.commuszelek. I to było w sam raz na jedną porcję :) Składniki: 5 dużych muszli makaronowych ok. 100-150 gramów mięsa mielonego (tyle mniej więcej mi zostało) 2 plastry sera żółtego 1 mała cebula lub kawałek białej części pora 2 nieduże pieczarki pieprz Zagotowujemy wodę, solimy i wrzucamy muszle. Gotujemy al dente, czyli na półtwaro. Ja gotowałam troszkę za długo(...)obieramy i myjemy pieczarki, kroimy w kosteczkę Cebulę również obieramy i kroimy w kosteczkę Na patelnię wrzucamy mięso z cebulą i pieczarkami i smażymy na małym ogniu doprawiając pieprzem Ser żółty kroimy w kwadraty Podsmażone mięso z cebulka i pieczarkami nakładamy łyżeczką do muszli Na każde nadzienie nakładamy po dwa kwadraciki sera żółtego Nagrzewamy piekarnik (u mnie termoobieg
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comkukurydzy 1 słoiczek selera konserwowego 5 jajek ugotowanych na twardo 6 łyżek majonezu (jak dla mnie najlepszy Kielecki, ponieważ on sam w sobie jest już dobrze przyprawiony) 100 gramów sera żółtego posiekana natka pietruszki (ok. 2 łyżek) por sól, pieprz - opcjonalnie Seler, groszek i kukurydzę odcedzamy z zalewy Ser żółty ucieramy na tarce o drobnych oczkach Por myjemy i kroimy(...)plasterki Ugotowane jajka kroimy w kosteczkę W salaterce układamy warstwami składniki: najpierw 2/3 sera żółtego, kukurydzę, seler, 3 łyżki majonezu, por, jajka, 3 łyżki majonezu, groszek, 1/3 sera żółtego i posypujemy posiekaną natką pietruszki Smacznego :) W myśl akcji
www.szczesliwakuchnia.blogspot.composypania wierzchu sól pieprz ziołowy 1 łyżeczka masła do duszenia Na wierzch do posmarowania: 4 płaskie łyżki jogurtu naturalnego (można pominąć) 4 plasterki żółtego sera (może być ser w kawałku, wówczas należy go zetrzeć na tarce o dużych oczkach) Najpierw przygotowujemy farsz. Pokrojoną cebulkę i marchewkę startą na dużych oczkach podduszamy na łyżeczce masła i przyprawiamy Pierś z kurczaka myjemy(...)naczynia żaroodpornego Nastawiamy piecyk na 190 stopni Smażymy w sumie 4 placki i każdy przygotowujemy według przepisu podanego wyżej Następnie każdą roladkę smarujemy jogurtem naturalnym i układamy na wierzch ser żółty (ewentualnie posypujemy startym). Można pominąć jogurt na wierzchu i dać sam ser Naczynie przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do piecyka na 30 minut. Po tym czasie folię zdejmujemy
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comgramów makaronu penne trochę margaryny do posmarowania naczynia 500 gramów serka mascarpone 2 jajka garść listków świeżej bazylii 2 kulki mozzarelli pokrojone w plasterki 150 gramów mozzarelli - starty żółty ser pieprz ziołowy sól W bulionie gotujemy makaron al dente, odsączamy Żaroodporne naczynie smarujemy grubą warstwą margaryny Serek mascarpone mieszamy z jajkami i przyprawami Piecyk rozgrzewamy na termoobiegu do 160 stopni(...)jajkami... ... i układamy połowę makaronu Posypujemy połową porcji posiekanych listków bazylii Na to wlewamy drugą połowę mascarpone z jajkami... układamy plasterki jednej kulki mozzarelli... i posypujemy mozzarellą - żółtym serem i doprawiamy Następnie układamy drugą warstwę makaronu, bazylii, plasterki mozzarelli i sera żółtego Zapiekamy 20 minut na termoobiegu, a następnie przykrywamy wierzch folią aluminiową, włączamy grzanie góra-dół, ustawiamy piecyk
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comBłyskawiczne sycące danie z kaszą jaglaną, grillowaną cukinią i serem feta podawane na ciepło lub na zimno. Składniki: 1/2 szkl. kaszy jaglanej kilka suszonych pomidorów ze słoiczka 100 g sera feta mała cukinia 2-3 łyżki oleju ze słoiczka z pomidorami sól, pieprz, oregano oliwa Do niewielkiego garnka wsypać kaszę jaglaną i przepłukać. Wylać wodę i wlać szklankę świeżej. Gotować(...)olejem ze słoiczka. Cukinię pokroić na cienkie plastry, skropić oliwą, oprószyć solą i oregano. Następnie usmażyć z obu stron na patelni grillowej. Suszone pomidory pokroić w paski, a ser feta w kostkę. Do kaszy dodać cukinię i pomidory. Wymieszać i ewentualnie doprawić. Przełożyć na talerz, a na wierzchu ułożyć kostki sera
wyzwania kuchennełopatki 3 łyżki oleju rzepakowego 1/2 puszki groszku 1/2 puszki kukurydzy 1/2 puszki fasolki czerwonej 1 jajko sól pieprz kawałek sera żółtego ok 150 g 2 łyżki bułki tartej + bułka do wysypania foremek tłuszcz do wysmarowania foremek zielona cebulka PRZYGOTOWANIE: Na patelni rozgrzewamy olej, a następnie podsmażamy(...)przykryciem 3-4 minuty. Podsmażone mięso przekładamy do miski, dodajemy odcedzone z zalewy kukurydzę i fasolkę. Następnie wbijamy jajko, doprawiamy całość solą i pieprzem i dosypujemy bułkę tartą . Ser żółty ścieramy na tarce o drobnych oczkach i połowę sera dodajemy do masy. Całość dokładnie mieszamy. Przekładamy masę do foremek wysmarowanych tłuszczem i wysypanych bułką tartą. Ugniatamy masę w foremkach
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiświetnym daniem obiadowym. Wybieramy ziemniaki duże aby łatwo było je nafaszerować. Kompozycja farszu jest dowolna i możemy dodać wszystko to, co lubimy. Ziemniaki faszerowane indykiem z pieczarkami i żółtym serem SKŁADNIKI: 4 duże ziemniaki 130 g filetu z indyka 4-5 pieczarek - kapelusze przyprawa do kurczaka 1-2 plastry żółtego ser sól szczypiorek PRZYGOTOWANIE: Ziemniaki myjemy i gotujemy w mundurkach(...)około 20 minut. Filet kroimy w kostkę, pieczarki również, ser w paseczki. Na patelni podsmażamy filet w przyprawie, dodajemy pieczarki i dusimy około 15 minut, ściągamy z ognia, przekładamy do miseczki dodajemy żółty ser - mieszamy. Ugotowane ziemniaki odcedzamy, przekrawamy wzdłuż, wydrążamy część środka, faszerujemy farszem . Zapiekamy w 240 stopniach przez około 20 minut. Podajemy posypane
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiwizytą. Fakt, że są przygotowane z gotowego ciasta nie umniejsza ich smaku. Można przygotować je na wiele sposób, a dziś nasza propozycja klasyczna z dodatkiem szynki i żółtego sera. Zakręcone pizzerinki z żółtym serem i szynką SKŁADNIKI: 1 ciasto drożdżowe (miałam gotowe) 5 plastrów żółtego sera 3 plastry szynki konserwowej sos meksykański szczypiorek(...)PRZYGOTOWANIE: Ciasto rozwijamy, smarujemy pikantnym sosem meksykańskim, układamy plastry żółtego sera oraz plastry szynki konserwowej, całość posypujemy szczypiorkiem i zwijamy w roladę, która kroimy w plastry. Każdy plaster przekładamy z osobna na blaszkę i wstawiamy do nagrzanego do 220 stopni piekarnika na około 17 minut - pizzerki mają być zarumienione
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkipszenicy durum. Jest on bogatym źródłem białka, tłuszczy jak i wielu witamin i składników mineralnych. Polecany jest do spożywania przez wielu dietetyków. Czosnek i ser camembert podkreślą smak całego dania. Obiad ten jest smacznym, szybkim i cieszącym podniebienie pomysłem. Makaron ze szpinakiem, camembertem i czosnkiem SKŁADNIKI: 110 g świeżego szpinaku 125 g sera camembert(...)przepłukując zimną wodą. W rondelku roztapiamy masło, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek po chwili dodajemy szpinak i wszystko dusimy razem przez 7-8 minut doprawiając solą ziołową. Ser camembert kroimy w kostkę, dodajemy do szpinaku i mieszamy podgrzewając na niewielkim ogniu do roztopienia sera. Następnie dodajemy makaron, mieszamy i podajemy tuż po przygotowaniu
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiBruschetta z pomidorami i gorgonzolą SKŁADNIKI: 6 kromek z weka 2 duże pomidory 4 ząbki czosnku 3 łyżki oliwy + do smarowania sól ziołowa pieprz świeżo mielony 1/2 łyżeczki oregano ser gorgonzola około 50 g PRZYGOTOWANIE: Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Kromki z weka smarujemy oliwą, rozsmarowujemy delikatnie połowę czosnku na kromkach - wstawiamy do pieca na 5 minut na grill(...)sól ziołową i oregano - mieszamy, dodajemy pomidory i dokładnie mieszamy. Bruschetty wyciągamy z pieca nakładamy pomidory dość obficie i wkładamy ponownie na 3-4 minuty. W tym czasie kroimy ser, wyciągamy ponownie bruschetty, nakładamy ser i wkładamy do pieca na 2-3 minuty do roztopienia sera
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki