ser - 16500 przepisów (strona:165/1100)

Cannelloni ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i serem ricotta 214

pszenna 2 łyżkiNatka pietruszkisól, pieprz, gałka muszkatołowaPRZYGOTOWANIE:*Farsz do CannelloniW pierwszej kolejności podsmażamy posiekaną dymkę na oliwie. Dodajemy pokrojone suszone pomidory i szpinak. Składniki podsmażamy na małym ogniu. Dokładamy ser Ricotta i odrobinę startego Grana Padano. Dolewamy śmietanki 30%, doprawiamy solą i pieprzem. Wszystko razem smażymy, aż do momentu uzyskania gęstego farszu. Na końcu dodajemy posiekana natkę pietruszki. Pamiętajmy

kulinarnyJa
Penne z wędzonym łososiem z warzywami w kremowym sosie z pistacjami 140

min.Porcja dla 3 osóbKoszt przygotowania: 23,00 złSKŁADNIKI:300 g makaronu penne80 g wędzonego łososia200 g świeżych brokuł50 g świeżego szpinaku1/2 czerwonej papryki1/2 zielonej papryki1/2 żółtej papryki150 g sera ricotta200 ml śmietany 16%40 g sera grana padano2 szalotkikoperek1/2 łyżeczki startej skórki z cytryny6 pistacjioliwasól, pieprzPRZYGOTOWANIE:Brokuły myjemy, kroimy i blanszujemy w osolonej wodzie. Na oliwie podsmażamy posiekaną szalotkę. Dodajemy(...)pokrojoną w kostkę paprykę. Następnie dodajemy ser ricotta i śmietanę. Wszystko doprawiamy solą i pieprzem W między czasie wstawiamy makaron do gotowania w osolonej wodzie. Do naszego sosu dodajemy brokuły i szpinak, chwilę podsmażamy. Pod koniec dodajemy posiekany koperek i starty ser grana padano. Makaron odcedzamy i łączymy z naszym kremowym sosem z warzywami. Pastę przekładamy na talerz. Dodajemy wędzonego

kulinarnyJa
Farfalle w serowym sosie 184

Chodź nie jest klasykiem, rodem ze słonecznej Italii to zachowuje w sobie włoskie akcenty. Dziś chciałbym Was zaprosić na moje farfalle w kremowym sosie serowym. Bazę sosu przygotowałem z sera brie i parmezanu. Do tego aromatyczne przyprawy i gotowe. Mam nadzieje, że moja dzisiejsza kulinarna inspiracja zachęci Was do eksperymentowania w kuchni.Czas przygotowania: 25 min.Porcja dla 4 osóbKoszt przygotowania(...)złSKŁADNIKI:4 szklanki makaronu farfalle (kokardki)100 g sera brie1/2 szklanki startego parmezanu1 szklanka śmietany 12%1 czerwona cebulanatka pietruszkioliwaoreganobazyliasól, pieprz białyPRZYGOTOWANIE:Na oliwie szklimy posiekaną w kostkę czerwoną cebulę. Dodajemy śmietanę, pokrojony ser brie i starty parmezan. Dolewamy 1/2 szklanki przegotowanej wody. Smażymy na małym ogniu do momentu, aż sery się rozpuszczą. W między czasie wstawiamy makaron do gotowania

kulinarnyJa
Sałatka z kozim serem, gruszką i żurawiną 249

Coś dla fanów koziego sera.Szybka i prosta w przygotowaniu wegetariańska sałatka z kozim serem, gruszką i prażonymi orzechami nerkowca. Sałatka idealna na letnią kolację.Czas przygotowania: 15 min.Porcja dla 1 osobyKoszt przygotowania: 10,00 złSKŁADNIKI:80 g sera koziego1/2 świeżej gruszki1 łyżka suszonej żurawiny1 łyżka orzechów nerkowcakilka czerwonych winogronrukolaoliwaświeżo mielony pieprzPRZYGOTOWANIE:Na talerzu układamy rukolę. Następnie dodajemy obraną(...)pokrojoną gruszkę.Układamy plastry koziego sera. Na patelni prażymy orzechy nerkowca i dodajemy do sałatki. Na końcu wszystko posypujemy suszoną żurawiną i pokrojonymi na pół winogronami. Polewamy oliwą i przyprawiamy świeżo zmielonym pieprzem. Smacznego

kulinarnyJa
Tarta z cebulą i kiełbasą wg Julii Child 186

porcja na 2 tarty, połowę zostawiłam na kolejny dzień)2 szklanki mąki tortowej170g zimnego masłałyżka soli1/2 szklanki zimnej wodyna nadzienie2 średnie cebule200g kiełbasy (w przepisie polecano gotowaną białą kiełbasę)ser szwajcarski do posypania2 jajka (w przepisie 3, ale u mnie los zadecydował inaczej) 200g śmietany 18%sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smakuSposób przygotowania:Mąkę przesiać do malaksera, wsypać sól, dodać(...)blacie oprószony mąką. Wstawić do lodówki na min. 2h, a maksymalnie 2 dni.W tym czasie, podsmażyć na oliwię pokrojoną w piórka cebulę, aż zmięknie. Pokroić w plastry kiełbasę, zetrzeć ser na tarce. W misce połączyć śmietanę z jajkami i doprawić do smaku solą, gałką i solidnie pieprzem. Formę na tartę wysmarować masłem.Po 2h wyjąć ciasto z lodówki, podzielić

W kuchni wieczorem
Kurczak z brzoskwiniami i malinowym dressingiem 172

satysfakcji jak naprawdę udana realizacja przepisu, który zrodził się w naszej głowie. Sałatka, którą dziś przygotowałam miała łączyć słodycz sezonowych owoców z sytością smażonego mięsa. Charakteru nadaje jej wędzony ser. Wszystko to już w kuchni było - drób z owocami czy ser z żurawiną, a jednak i tak wyjątkowo jestem dziś z siebie zadowolona :)Składniki (2 porcje):2 małe piersi(...)kurczaka1 brzoskwinia250g malin8 liści sałaty100g sera wędzonego100g cukru50ml wodySposób przygotowania:Piersi z kurczaka solimy i pieprzymy. Smażymy całe do zrumienienia i kroimy w paski.Brzoskwinię kroimy na 16 części. Również można podsmażyć, wtedy będą bardziej miękkie, ale nie trzeba.Maliny smażymy z wodą i cukrem, aż sos zgęstnieje.Na półmisku układamy porwane liście sałaty, pokrojonego kurczaka i brzoskwinię, plasterki sera. Całość

W kuchni wieczorem
Risotto z zielonymi szparagami i łososiem 155

zamrażalniku. Potem taką szklaneczkę dolewam do wywaru ze szparagów (jak w tym przepisie) czy z grzybów i to w zupełności wystarczy. Po trzecie, używajcie parmezanu lub grana padano, bo ser naprawdę robi różnicę.  Po czwarte, eksperymentujcie! Do risotta można dodać naprawdę różne składniki. Byle nie wszystkie jednocześnie. Radzę max 3 składniki poza bazową cebulkę i serem dodawanym na końcu(...)zająć 18-20 minut.Pod koniec mieszania (3 minuty przed końcem) dodajemy do ryżu odłożone wcześniej główki szparagów i łososia. Po zdjęciu z ognia dodajemy do risotta garść parmezanu. Resztą sera posypujemy porcje po wyłożeniu na talerz.UWAGA! Soli używam tylko na początku do cebuli, by się nie przysmażyła. Samo danie "dosalam serem

W kuchni wieczorem
Calzone 28671

stolnicę, ponownie wyrobić i podzielić na 4 części. Każdą część rozwałkować na koło. Ciasto powinno być cienkie. Farsz (składniki mogą być dowolne): 6 pieczarek ½ piersi z kurczaka ½ papryki czerwonej ½ sera mozzarella w kulce oliwki zielone 150 g sera żółtego ulubione przyprawy Pierś z kurczaka umyć, pokroić na mniejsze kawałki, posypać przyprawą np. kebab-gyros. Usmażyć i wystudzić. Pieczarki i paprykę(...)pokroić na mniejsze kawałki. Na połowę każdej pizzy ułożyć składniki: pieczarki, mięso, paprykę, kawałki sera mozzarella, oliwki. Całość posypać startym serem. Brzegi ciasta posmarować wodą, ciasto złożyć na pół i skleić jak pieroga. Przełożyć na blachę posypaną mąką. Z wierzchu każdy pieróg posmarować delikatnie wodą i posypać ziołami prowansalskimi. Całość pieczemy w 180 stopniach z termoobiegiem przez 15-20 minut

kulinarnyswiatdomi
Ciasto poduszkowiec 340

składnikiciasto* 5 jajek* 3/4 szklanki cukru* 1/2 szklanki oleju* 1/2 szklanki wody* 2 szklanki mąki pszennej* 2 i 1/2 łyżki kakao* 1 łyżeczka proszku do pieczeniamasa serowa* 500 g sera na serniki (president)* 1 budyń waniliowy* 1/2 szklanki cukru* olejek waniliowySposób wykonaniamasa serowaSer, cukier, budyń i olejek zmiksować na gładką masę.ciastoOddzielić białka od żółtek.Białka ubić z połową cukru(...)delikatnie wymieszać, a na koniec dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao i również delikatnie wymieszać.Ciasto przelać do formy (36/24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Ser przełożyć do worka foliowego na mrożonki, odciąć róg i wyciskać ser na ciasto po skosie tak aby utworzyć wzór w postaci kratki.Wstawić do nagrzanego piekarnika. piec w temp

Mix smaku
Śniadanie- wypchaj się! 175

spore kromki chleba tostowego i 2 razowego4 łyżeczki ketchupu2, przecięte wzdłuż na 4 części kawałki dobrej wędlinyPół parówkiKilka listków rukoli lub innej sałatyPół dużej pieczarki2 kawałki dużego pomidora2 kawałki sera żółtego (ja użyłam morskiego), przekrojone na 4 części każdy4 łyżeczki sera Corregio4 jajkaMasło do wysmarowania foremekPieprz, sól i bazyliaPrzygotowanie:Wysmaruj masłem lub innym tłuszczem 8 wgłębień w foremce na muffiny(...)pieczarkę i pomidora. Posyp je pieprzem, solą, a pomidora także bazylią. Odstaw na chwilę do wystygnięcia. Pokrój w drobną kostkę i włóż po trochę do każdej z muffinek. Przykryj serem żółtym i posyp serem corregio. W oddzielnych czterech wgłębieniach umieść jajka. Posyp solą, pieprzem. Piecz w rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza piekarniku, przez 15-20 minut.Wyjmij muffinki na talerze, połóż

Gotowanie to kochanie
Francuska zupa cebulowa na piwie 176

porcji:1 l wywaru drobiowego lub warzywnego500 g cebuli (u mnie jedna czerwona, dwie białe, 5 szalotek)250 ml piwa ciemnego1 łyżka masła10-12 kromek bułki lub bagietki200 g sera ementaler lub radamer1 łyżeczka cukrugałka muszkatołowasól, pieprzCZAS PRZYGOTOWANIA: 30 MINPOZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY1. W garnku z grubym dnem rozpuszczamy masło. Wszystkie cebule kroimy w piórka i wrzucamy do garnka - dusimy kilka(...)blendujemy na krem i z powrotem wrzucamy odłożoną cebulę. Dodajemy piwo, doprawiamy gałką muszkatołową, solą, cukrem i pieprzem, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 2-3 minuty do odparowania alkoholu.3. Ser ucieramy, posypujemy nim kromki i zapiekamy w piekarniku, aż ser się rozpuści. Zupę przelewamy do miseczek i układamy w niej po dwie kromki bułki. Możemy też kromki z serem zapiec

My Culinary Art
Filet ze szpinakiem w cieście francuskim 173

ciasta francuskiego doskonale łączy się  ze szpinakiem i mięskiem drobiowym. Polecam.SKŁADNIKI1 duży płat ciasta francuskiego lub dwa pojedyncze1 podwójny filet  z  kurczakaopakowanie szpinaku rozdrobnionego10 dag. sera koziegopół opakowania sera fetta2 ząbki czosnkusól. pieprz do smakuprzyprawa do kurczaka2 łyżki oleju1 łyżka oliwy1 cebulapasta z suszonych pomidorów ( nie musi być)WYKONANIEMięso płuczemy, każdy płat odchudzamy, czyli kroimy(...)rozgrzewamy 1 łyżkę oleju. Dodajemy cebulę,smażymy na małym ogniu , aż będzie złocista, mieszamy od czasu do czasu.Do  cebulki dodajemy odciśnięty szpinak doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy pokruszony ser, czosnek. Chwilę smażymy.Mięso drobiowe obsmażamy na 1 łyżce oliwy, lekko, delikatnie do ścięcia.Płaty  ciasta francuskiego  dzielimy na cztery kawałki. Każdy smarujemy pastą z pomidorów, na każdy

W kuchennym oknie Ewy
Sałatka jarzynowa z żółtym serem 257

Sałatka jest dobra zawsze. Szczególnie przy jakiś uroczystościach czy imprezie sprawdzi się idealnie. U mnie dzisiaj taka z marynowanymi pieczarkami, które otrzymałam od firmy Orzech. Dodałam też ser żółty a całość podałam z pieczonym mięsem. Coś pysznego!Składniki :* pół słoika pieczarek marynowanych Orzech* szczypiorek* 2 jajka * 4 ziemniaki * 2 marchewki* 2 kiszone ogórki * 200g sera żółtego np goudy(...)mały słoiczek majonezu* mała śmietana 18%* sól, pieprz świeżo mielonyPrzygotowanie :Jajka, ziemniaki oraz marchewkę ugotować. Wystudzić, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Ogórki pokroić w drobną kostkę, ser zetrzeć na tarce. Szczypiorek posiekać. Śmietanę połączyć z majonezem, przyprawić. Tortownicę wyłożyć folią spożywczą. Ułożyć pieczarki, posypać koperkiem. Ułożyć marchewkę, trochę sosu z majonezem. Kolejna warstwa ziemniaki oraz ogórki. Troszkę sosu

Magiczne Życie Marty
Serowe paluchy z ciasta francuskiego 2609

wybierają, może przydać się ten smaczny przepis. Serowe paluchy to idealna i chrupiąca przekąska, którą wykonamy w ekspresowym tempie. Wystarczy, że posiadamy w lodówce gotowe ciasto francuskie, trochę żółtego sera i dowolne przyprawy oraz zioła. Idealnie pasują do piwa i czerwonego wina. Zapewniam, że każdy, kto lubi słone przekąski, będzie zachwycony. :) Składniki (na około 30 paluchów(...)arkusze ciasta francuskiego (po 350-400 g każdy)250 g żółtego sera, np. cheddara1 roztrzepane jajko do posmarowaniaprzyprawy: słodka i ostra papryka, tymianek, oregano, bazylia, sól (świetnie się sprawdzi również kminek)Przygotowanie:Arkusz ciasta francuskiego rozwinąć, posmarować jajkiem, a następnie posypać połową sera i ulubionymi przyprawami. Przykryć drugim arkuszem ciasta i czynność powtórzyć. Całość lekko przycisnąć by ser przykleił się

Food Square

Proponowane wyszukiwania