smacznie - polecam. Fajna na przekąskę w pracy, ale również na wczesna kolację w domu lub lekki obiad. Składniki: 150g wędzonego łososia (u mnie z czarnym pieprzem) 100g sera pleśniowego camembert 100g sera Feta czerwona papryka 150g szpinaku świeżego Baby pieprz oliwa pół łyżeczki soku z cytryny Przygotowanie: Szpinak myjemy i osuszamy.Wykładamy na talerze. Paprykę kroimy(...)plastry. Ser feta drobimy i razem z papryką również układamy na talerzach. Ser pleśniowy przecinamy w plastry. Łososia wykładamy na wierzch (ręcznie rwiemy). Przygotowane składniki skrapiamy przygotowaną oliwą (2-3 łyżki), wymieszana z sokiem z cytryny oraz pieprzem. Smacznego
ChilliJemyZdecydowanie fajna opcja do zabrania w pojemniczku do pracy :) Składniki: ok 100g łososia wędzonego (u mnie z pieprzem) garść czarnych oliwek ok 10 sztuk pomidorków koktajlowych opakowanie sera feta dwie garści rukoli 1/3 szklanki ziaren słonecznika Przygotowanie: Rukolę myjemy, osuszamy na ściereczce i wkładamy do wysokiem miseczki. Fetę drobimy na kawałki. Pomidorki i oliwki kroimy na pół(...)dodajemy do rukoli wraz z serem. Dzielimy łososia na drobne kawałki i dodajemy do reszty składników. Posypujemy ziarnami słonecznika i Dokładnie mieszamy. Sałatki nie trzeba solić ze względu na ser feta oraz łosoś, które same w sobie są słone. Jeżeli użyjecie łososia bez pieprzu to można ją delikatnie popieprzyć. Jeżeli uważacie, że do sałatki trzeba dodać sosu to można dodać
ChilliJemyBardzo lubię tradycyjne spaghetti bolognese, ale czasem dobrze jest troche urozmaicić stare przepisy. Dzisiaj makaron spaghetti podano na talerzu z sosem pomidorowym, grillowanym kurczakiem i żółtym serem. Szybkie w zrobieniu, sycące i bardzo aromatyczne. Polecam :) Składniki: 50dag makaronu spaghetti puszka pomidorów krojonych bez skórki garść świeżej bazylii natka pietruszki 2 łyżki koncentratu pomidorowego 20dag sera żółtego duża pierś(...)sosu. Po ok 5 minutach odstawiamy do lekkiego przestudzenia i blendujemy na gładką masę. Kurczaka kroimy w kostkę, posypujemy lekko solą, pieprzem oraz papryką i grillujemy z każdej strony. Ser żółty trzemy na tarce do miseczki. Umyta natkę pietruszki drobno siekamy. Makaron układamy w średnio głębokich talerzach. Polewamy go sosem, na który wykładamy kurczaka. Posypujemy żółtym serem oraz pietruszką. Smacznego
ChilliJemygorącą wodą). Tak, jak to zwykle bywa, gotową wyrobioną masę odstawiamy do wyrośnięcia. W tym czasie przygotowujemy farsz. Mozarellę rozdrabniamy rękoma i dorzucamy do niego twaróg, czy też inny ser, na jaki mamy ochotę. Najlepiej jednak sprawdzają się te rozpuszczalne pod wpływem temperatury i takie też powinno się ze sobą mieszać. Mówi się jednak, że gruzińskie gospodynie dodają do chaczapuri(...)taki ser, jaki akurat mają pod ręką, toteż nie przejęłam się specjalnie moją mozarello-twarogowo-oscypkową papką. ;] Nadzienie powinno być lekko słone, jeśli więc mamy chęć na bardzo słony ser, należy go przedtem dokładnie wypłukać i odsączyć. Można go również przez kilkanaśce minut pomoczyć w wodzie. Farsz jest już gotowy. Ciasto po wyrośnięciu ugniatamy raz jeszcze do momentu uzyskania jednolitej
Kuchenna Kontrrewolucyakanapkami z nią. Wynik kombinacji, by się nie zmarnowała jest bardzo smaczny i widoczny na zdjęciu. :) 350g polędwicy z indyka w tubie (u mnie indykpol) ok. 50g żółtego sera 1 jajko bułka tarta świeży szczypiorek keczup odrobina oleju do smażenia Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach. Polędwicę kroimy w centymetrowe plastry (około 4 kotleciki) i każdy obtaczamy(...)jajku i tartej bułce. Smażymy z jednej strony na złoto, po czym obracamy. Kotleciki posypujemy sporą ilością sera, zmniejszamy temperaturę na patelni i nakrywamy ją pokrywką. Smażymy polędwicę do momentu rozpuszczenia sera i zrumienienia z drugiej strony. Podajemy na podgrzanym talerzyku posypane świeżym posiekanym szczypiorkiem i polane keczupem
Kuchenna Kontrrewolucyaszamotu, jak granitu nie można myć detergentami i wodą, by nie zepsuć jego działania. Dużo łatwiej pozbyć się resztek po pieczeniu z tego drugiego, nawet jeśli wycieknie na niego ser. Skrobiąc jego powierzchnię trudniej go uszkodzić. granit o wiele dłużej utrzymuje ciepło (nawet po 2h od pieczenia wciąż był bardzo ciepły), pieczenie więc na nim kilku pizz pod rząd(...)zalewie przyprawy kuchni włoskiej 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 ząbek czosnku pół łyżeczki soli morskiej świeżo mielony pieprz czarny dodatki: 4 małe kabanosy tarczyński czerwona papryka cebula żółty ser/ wiórki mozzarelli pomidor Mąkę przesiewamy do miski. Drożdże rozcieramy z glukozą i wlewamy do mąki. Dodajemy oliwę i mieszamy. Powoli dolewamy letnie mleko, dodajemy sól i zagniatamy do momentu, aż ciasto
Kuchenna Kontrrewolucyafilet z kurczaka 0,5 kg pieczarek 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 1 cebula bulion warzywny 1 jajko 1 łyżka bułki tartej sól pieprz płatki chilli olej Kujawski ser żółty natka pietruszki Pieczarki obieramy, cebulę drobno kroimy i przesmażamy na oleju Kujawskim. Dodajemy drobno pokrojone papryki i filet z kurczaka. Podczas smażenia wlewamy bulion warzywny i wszystko doprawiamy solą(...)rogi ciasta wystawały na zewnątrz. Wstawiamy do piekarnika i podpiekamy ok. 10 minut w temperaturze 200 stopni. Następnie wyjmujemy foremki i nakładamy przygotowany farsz. Wierzch posypujemy startym serem lub ser kroimy w cienkie paseczki i układamy z niego kratkę. Zapiekamy przez kolejne 10 minut na złoto. Smacznego! Wierzch posypać tartym żółtym serem i zapiekać przez kolejne 10 minut na złoto
Salonik smakówtaką sałatkę każdy z chęcią wtedy zje :) Szybka i smaczna, a młode buraki to po prostu poezja smaku :) Składniki : 3 młode buraki 2 cebule dymki 50g koziego sera garść roszponki 1 łyżka słonecznika łuskanego 4 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki octu balsamicznego z miodem 2 ząbki czosnku Przyprawy : kardamon pieprz czarny Buraki(...)myjemy, obieramy i kroimy w plastry. Posypujemy je pieprzem i kardamonem. Układamy na tacce z folii aluminiowej, a tackę do parowaru. Włączamy urządzenie na 20 minut. Ser kozi kroimy na kawałki. Cebule dymkę drobno siekamy. Oliwę z oliwek łączymy z octem balsamicznym z miodem. Obieramy i kroimy drobno czosnek, który wrzucamy do oliwy z octem i mieszamy
Parowar Facetakawusi. Sernik gotowany na biszkopcie z truskawkami Składniki: BISZKOPT jajka-6 szt cukier-1 szklanka mąka-1 szklanka proszek do pieczenia-1 łyżeczka kakao-3 łyżki MASA SEROWA ser biały w kostkach - 1 kg mleko - 1/3 szkl jajka - 4 szt cukier - 250 g masło - 200 g budyń śmietankowy - 1 opak Galaretka do zalania galaretki truskawkowe - 2 opak woda gotowana(...)Wstawić ciasto do piekarnika, piec 35 minut w 175 stop. Upieczone i ostudzone ciasto, przekroić na połowę. Masa serowa: Ser zemleć w maszynce 2 razy. Utrzeć masło z cukrem, następnie dodać żółtka, zmiksować. Do utartego masła, dodawać po łyżce sera, cały czas ucierać. Białka ubić na sztywno, dodać do sera, delikatnie wymieszać. Przełożyć
Kuchnia Danusipotas, żelazo, wapń, fosfor - to wszystko znajduje się w tej sałatce. Jest dość kaloryczna, ale pełna dobrych tłuszczów i składników odżywczych. Składniki 100 g roszponki 100 g sera pleśniowego 1 awokado 60 g pistacji sól ziołowa Roszponkę myjemy na sicie i odstawiamy do odcieknięcia. Pistacje obieramy ze skorupek i prażymy. Ostawiamy do ostygnięcia. Następnie sałatę przekładamy do dużej miski(...)Awokado obieramy ze skóry i kroimy w kostkę. Ser pleśniowy także kroimy w kostkę. Użyłam sera pleśniowego Lazur Srebrzysty . Na sałatę wrzucamy awokado i ser pleśniowy. Posypujemy prażonymi pistacjami i doprawiamy solą ziołową. Całość można skropić oliwą z oliwek z dodatkiem ziół lub polać ostrym sosem pomarańczowym . Sałatkę podajemy z ulubionym pieczywem. Awokado to bardzo kaloryczny owoc
My Chcemy Jeśćtrafiły do kuchni francuskiej, a potem powędrowały do innych europejskich krajów. W Polsce szparagi znane są od XVIII wieku. Składniki 1 pęczek zielonych szparagów 3 - 4 plastry sera żółtego 2 ząbki czosnku 1 łyżka ziaren słonecznika 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru ziołowa oliwa z oliwek Szparagi dokładnie myjemy, osuszamy na ręczniku papierowym(...)ugotowanych szparagów odlewamy wodę i ostawiamy do odcieknięcia. W naczyniu żaroodpornym układamy szparagi. Skrapiamy ziołową oliwą z oliwek. Czosnek ścieramy na tarce lub siekamy i nacieramy nim szparagi. Ser żółty rwiemy na mniejsze kawałki. Użyłam sera żółtego Piórko , który jest serem długo dojrzewającym o obniżonej zawartości tłuszczu. Ma go zaledwie 3 proc. Posypujemy nim szparagi. Całość doprawiamy ziołami prowansalskimi
My Chcemy Jeśćtemperatury do 190-200 stopni. Jajka sadzone na boczku w bułce 2015-06-06 23:33:55 Sadzone jajko w nieco nietypowej formie – upieczone w bułce z dodatkiem boczku, sera, pomidorów i przyprawione tymiankiem. Prosta w przygotowaniu przekąska nie tylko na śniadanie. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 2 średniej wielkości (ok. 10 cm średnicy) lekkie pszenne bułki(...)cienkich (1-2mm) plasterków boczku dopasowanych do rozmiaru bułek 1 nieduży pomidor 1 łyżka pokrojonych na paseczki suszonych pomidorów w oleju 1 łyżka grubo startego żółtego sera o mocniejszym smaku (gruyère, tylżycki, itp.) 1 płaska łyżeczka tymianku Instrukcje Z bułek odcinamy wierzchy i drążymy wnętrza; powinny być zagłębione na 2-3 cm. Pozostawiamy jednak ok. 1 cm miąższu
Kulinarna PokusaDziś zapraszam na pyszne, smażone szparagi, obtoczone w serze bursztyn, podane z jajkiem w koszulce i aioli cytrynowym. Przepis pochodzi czerwcowego wydania magazynu 'Kuchnia'. Zapraszam do przygotowań! Szparagi (dla dwóch osób): 1/2 pęczka zielonych szparagów sól i cukier do smaku 2 jajka, rozbełtane 100 g sera bursztyn, startego 1 łyżka bułki tartej olej do smażenia Aioli cytrynowe: 1 białko(...)kremowej konsystencji. Doprawiamy solą, świeżo mielonym pieprzem. Odstawiamy na bok. 3. Na patelnię wlewamy tyle oleju, żeby pokryły szparagi, rozgrzewamy. W jednej misce umieszczamy rozbełtane jajka, w drugiej tarty ser wymieszany z bułką tartą. Szparagi obtaczamy w jajku, potem w serze i smażymy na złoty kolor w tłuszczu. Odsączamy na ręczniku papierowym, przekładamy na dwa talerze. 4. W garnku zagotowujemy
My Culinary ArtProsta, tania, smaczna i sycąca sałatka z kapustą, surowym kalafiorem, kukurydzą oraz żółtym serem to znakomita propozycja do potraw z grilla lub jako samodzielna przekąska. Chrupiąca i szybka w przygotowaniu sałatka będzie świetnym pomysłem dla niespodziewanych gości. składniki na 6 porcji 1/2 główki małej kapusty mały kalafior 25 dag sera żółtego 400 g kukurydzy z puszki 100 g majonezu czarny(...)pieprz sól przepis Kapustę siekamy, przekładamy do miski i delikatnie solimy, mocno ugniatamy dłonią i odstawiamy na 15 minut żeby zmiękła. Kalafior kroimy na mniejsze kawałki. Ser żółty kroimy w kostkę w kostkę. Do kapusty dodajemy kalafior, pokrojony ser oraz odsączoną z zalewy kukurydzę i majonez, całość doprawiamy niewielką ilością soli i czarnym pieprzem, wszystko dokładnie
Smakowite DaniaKremowa i ostra zupa z kukurydzy. Z racji tego, że zupa jest lekko słodka, postanowiłam dodać do niej ser typu śródziemnomorskiego Arla Apetina "Red peppers & chilli". I to podkręciło smak zupy, dodało jej nutki ostrości. Dobry pomysłem było także dodanie pomidorów suszonych z zalewy. Zupa była pyszna i szybko zniknęła z talerzy. Polecam... KREMOWA ZUPA KUKURYDZIANA Z SUSZONYMI(...)POMIDORAMI I SEREM SAŁATKOWYM. Składniki na 3-4 porcje: 2 puszki kukurydzy kawałek jasnej części pora 1 ząbek czosnku 3 małe ziemniaki 1/2 opakowania sera Arla Apetina "Red peppers & chilli" 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 10 sztuk pomidorów suszonych, odsączonych z zalewy 1000 ml bulionu warzywnego 1 łyżka masła + 2 łyżki
Zakątek rozkoszy kulinarnych