450 g mąki pszennej chlebowej 1 łyżeczka soli 2 łyżeczki drożdży suchych (8 g) 2 łyżki oliwy z oliwek 250 ml ciepłego mlekaNadzienie:1/2 kg
Świat Domowej Kuchni1/2szklanki mąki - 2 szklanki mleka - 1 szklanka wody - 1 jajko - szczypta soli, szczypta cukru NADZIENIE - 10 plastrów szynki - 10 plastrów sera żółtego Wykonanie. Wszystkie składniki ciasta naleśnikowego miksuję, odstawiam na 15-20 minut, aż mąka napęcznieje. Po tym czasie smażę na lekko natłuszczonej patelni, na wysokim ogniu cienkie naleśniki z obu stron(...)lekko złoty kolor. Usmażone naleśniki układam na talerzu jeden na drugim. I po kolei na każdym naleśniku nakładam z boku po plastrze szynki i sera, składam naleśnik na pół i jeszcze na pół. Powstałe trójkąty smażę na delikatnie natłuszczonej patelni, na wolnym ogniu z obu stron aż ser się rozpuści. Podaję na ciepło. Smacznego
Kuchnia z widokiem na ogródśmiałków? ;) Czeskyburger wołowina / rukola / panierowany hermelín / sos tatarski Moja ocena: 5 Jeden z lepszych burgerów z nowego menu. Prosty pomysł o fenomenalnym smaku. Panierowany i smażony hermelín (rodzaj czeskiego sera typu camembert) przygotowywany z sosem tatarskim to prawdziwa petarda i sądzę, że chociaż raz trzeba tego połączenia w Sztrassie wypróbować. Dla mnie to prawdziwy český sen o burgerze
Food Squaremakaronu typu spaghetti pomidory pelati lub słoik domowego sosu pomidorowego ok.15 ciemnych oliwek łyżka lub dwie kaparów cebula 2 ząbki czosnku parmezan lub inny twardy ser łyżka oleju do smażenia sól pieprz suszone oregano Nastawić wodę na makaron. Gdy zacznie wrzeć, posolić i wrzucić makaron. Gotować al dente. W czasie gotowania wody na patelni rozgrzać łyżkę oliwy. Cebulę i czosnek
Weekendy w domu i ogrodziepasta z tamaryndowca *powstałą aromatyczną substancję możemy zamrozić w kostkach do lodu i używac do gotowania SMACZNEGO! Zobacz też przepis na Bakłażan zapiekany ze smażoną cebulką, pomidorami i serem feta <klik> Zobacz też przepis na Naturalny słodzik-domowa alternatywa cukru i odpowiednik aspiryny <klik
Pora na pora i pomidoraSkładniki: 1/2 kg mięsa mielonego z indyka 1 bułka 1 szklanka mleka 1 ząbek czosnku 2 łyżki mąki 250 ml śmietany kremówki 100 g żółtego sera sól pieprz olej do smażenia Wykonanie: Bułkę namoczyć w mleku. Mięso włożyć do miski, dodać odciśniętą bułkę, drobno posiekany czosnek, sól, pieprz. Wymieszać na jednolitą masę. Łyżką nabierać małe kotleciki i obtoczyć w mące(...)Smażyć na rozgrzanym oleju na rumiany kolor z obu stron. Przełożyć kotleciki do naczynia żaroodpornego, zalać śmietaną i posypać startym serem. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C około 40 minut
O kuchni z uczuciemDzisiaj w blogowym menu konkretne danie, duża porcja białka. Pomysł prosty, ale zadowoli nie tylko zagorzałych mięsożerców, szczególnie męskiej części. Wybrałam jednak chude i zdrowe mięso
Czerwień i błękitwyjaśnień. Wystarczy kilka plastrów żółtego twardego sera, najlepiej salami ok. 1,5 cm grubości, wytaplać w gęstym cieście naleśnikowym doprawionym ziołami. Potem wrzucamy na rozgrzaną patelnię i smażymy z obu stron, aż ser stanie się miękki. Podajemy z ziemniakami pure i kalafiorem. Możecie oczywiście podawać z czym Wam lepiej smakuje, np. z ryżem, kuskus czy inna opcja. Do kotletów najlepiej
vegetanieDzień dobry, Cypryjczycy mieli głowę, gdy wymyślali swoją dumę narodową, halloumi! Jak żaden inny znany mi ser, nadaje się on do smażenia i grillowania, ponieważ jakimś cudem nie rozpływa się na patelni. Kusi za to delikatną ale zwartą konsystencją i lekko słonym smakiem. Próbowaliście go kiedyś? Jeśli nie, to serdecznie Was namawiam! Dla mnie i mojego Męża halloumi to prawdziwy(...)słoiku, zakręć i energicznie wstrząśnij. Kostkę sera halloumi pokrój na 6 grubych plastrów. Przygotuj 3 miseczki, do pierwszej wsyp trochę mąki, do drugiej wbij i rozbełtaj jajko, do trzeciej wsyp sezam. Na patelni rozgrzej trochę oliwy. Plastry halloumi obtaczaj w mące (strzepnij nadmiar), następnie w jajku oraz w sezamie i smaż z obu stron na oliwie aż panierka lekko się
Chilli Czosnek i Oliwatymianek 1 liść laurowy 1 litr bulionu warzywnego 100 g białego wina półłwytrawnego sól i pieprz do maku 4 kromki bułki wrocławskiej 4 plastry ostrego sera żółtego Sposób przygotowania : Cebulę smażymy na oleju, dodajemy tymianek i liście laurowe. Następnie dolewamy bulion i wino, gotujemy przez około 25-30 min. Kromki bułki obkładamy serem i kroimy
Gosia gotujeduży burak - 1 szalotka - 100 g ryżu długoziarnistego z dzikim - 100 ml białego wytrawnego wina - 300 ml bulionu warzywnego - 3 łyżki masła - oliwa z oliwek do smażenia ryżu - świeży majeranek - 100 g sera typu feta Przygotowanie: Buraka obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach. Podsmażamy na patelni na łyżce masła, następnie podlewamy 100 ml bulionu. Dusimy jeszcze chwilę, kilka minut(...)masła i oliwie. Wsypujemy ryż i smażymy aż ziarenka ryżu zaczną się robić przezroczyste. Wlewamy wino, a kiedy odparuje dolewamy stopniowo po 100 ml bulionu i dusimy, aż bulion wyparuje a ryż osiągnie odpowiednią dla nas miękkość. Następnie łączymy uduszonego buraka z ryżem, doprawiamy 1 łyżką masłem i świeżym majerankiem. Ciepłe risotto posypujemy serem typu feta. # Zaryżykuj # UncleBens
Życie zaczyna się w kuchniczerwona cebulanatka pietruszkioliwaoreganobazyliasól, pieprz białyPRZYGOTOWANIE:Na oliwie szklimy posiekaną w kostkę czerwoną cebulę. Dodajemy śmietanę, pokrojony ser brie i starty parmezan. Dolewamy 1/2 szklanki przegotowanej wody. Smażymy na małym ogniu do momentu, aż sery się rozpuszczą. W między czasie wstawiamy makaron do gotowania. Sos doprawiamy szczyptą oregano, bazylii, solą i białym pieprzem. Ugotowany makaron odcedzamy z wody i dodajemy
kulinarnyJawsypać mąkę wymieszaną z sodą, dodać szczyptę soli, jajka, mleko i barwnik. Robotem dobrze wymiksować, ciasto powinno mieć konsystęncję gęstej śmietany. NADZIENIE Ser połączyć z cukrem waniliowym, cukrem i śmietaną, dobrze rozetrzeć. Naleśniki smażyć na rozgrzanej patelni na oleju. Z naleśników wycinać za pomocą noża serduszka, lub specjalną foremką. Serduszka smarować serem, układać po 3 serduszka. Gotowe naleśniki
Kuchnia Danusioliwy i smażymy na niej cukinie posoloną i oprószoną ziołami prowansalskimi. W tym czasie pomidorki kroimy na połówki a ogórki w plasterki. Sery kroimy w kostkę. Na patelni smażymy także piórka cebuli. Gdy cukinię usmażymy z obu stron to układamy ją na talerzu w raz z pozostałymi składnikami. Polewamy oliwą na której smażyliśmy
Bon Appetit Małgorzatyśrednia czerwona cebula 2jajka 1/2 łyżeczki majeranku 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej kilka gałązek szczypiorku sól i pieprz do smaku bułka tarta do panierowania olej do smażenia Farsz: 20 dkg startego żółtego ostrego sera(...)pokroić w drobniutką kosteczkę i poddusić na złoto na łyżeczce oleju, dodać do całości. Dłoną zrobić z masy placek na środku ułożyć ser i uformować krokieta, panierować w bułce i kłaść na rozgrzaną patelnie z olejem. Smażyć na rumiano po około 5 minut z każdej strony. W międzyczasie przygotować sos. Na patelni rozgrzać masło i wrzucić umyte, pokrojone
Gosia gotuje