Pyszne naleśniki z serem, moje dzieci je uwielbiają. Można jeszcze jak kto woli, polać je polewą czekoladowąNaleśniki kakaowe z serem SKŁADNIKI:CIASTOmąka - 2 szklkakao
Kuchnia Danusirównież podać z makaronem lub jako samodzielną przekąske na lato. składniki na 4 porcje 500 g fasolki szparagowej 500 g pieczarek 150 g startego żółtego sera 2 cebule olej do smażenia szczypta suszonej bazylii szczypta suszonego oregano czarny pieprz sól przepis Z umytej fasolki odcinamy końcówki z ogonkami a większe sztuki przekrawamy na pół. Do garnka z lekko(...)pieczarek odparuje. Do podsmażonych pieczarek dodajemy ugotowaną fasolkę i wszystko chwilę razem podsmażamy pod koniec smażenia całość doprawiamy solą, czarnym pieprzem, bazylią i oregano, mieszamy i zdejmujemy z ognia. Tak przygotowaną fasolkę z pieczarkami uładamy na talerzach i posypujemy startym żółtym serem. Artykuł Fasolka szparagowa z pieczarkami + film pochodzi z serwisu Smakowite Dania
Smakowite Daniazewnątrz skorupka, ale środek wypłynie. To będzie coś jak gotowanie bardziej w oleju niż smażenie. Czyli oleju dajemy tyle, aby swobodnie pływały kuleczki, coś mniej więcej jak przy smażeniu pączków. Ja zwykle robię więcej kuleczek i je zamrażam lub odgrzewam w piekarniku następnego dnia. Aby nie wyszły nam suche kuleczki, to lekko pryskam je oliwą i posypuję dodatkowo przyprawą(...)jajko 1/2-1 szkl. mąki 100 g startego drobno sera żółtego sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku przyprawa do ziemniaków bułka tarta do obtoczenia olej do smażenia Sposób przygotowania Ziemniaki przeciskamy przez praskę. Dodajemy ser i mąkę, jajko oraz przyprawy. Wyrabiamy ciasto. Ciasto powinno być dość zwarte. urywamy kawałki ciasta wielkości orzecha włoskiego i obtaczamy w bułce. Smażymy na złoty kolor
Mieszam w Garnkusamego końca) . Na patelni rozgrzać masło i przez około 30 sekund podsmażyć na nim posiekany czosnek, a następnie dodać posiekaną botwinę (same liście z łodyżkami ) Smażyć kilka chwil. Doprawić pieprzem i odstawić z palnika. Ser feta pokroić w drobną kostkę i wymieszać z podsmażoną botwinką. Każdą kieszonkę kotleta napełnić farszem z botwiny i fety i obtoczyć je w roztrzepanym(...)jajku, a następnie w płatkach kukurydzianych. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu z dwóch stron. Kotlety z mortadeli z botwiną i serem feta
O kuchni z uczuciemSkładniki : * pół kg mięsa mielonego z łopatki * mała szalotka * kilka pieczarek * 3 suszone pomidory odsączone z oliwy * łyżka startego żółtego sera * bułka namoczona w mleku * jajko * sól, pieprz * bułka tarta do panierowania * olej rzepakowy do smażenia Przygotowanie : Szalotkę drobno posiekać, przesmażyć na łyżce oleju razem z posiekanymi pieczarkami. Dodać(...)mięsa razem z posiekanymi pomidorami oraz odciśniętą bułką. Można dodać czosnek, ale już tutaj dominuje takie połączenie smaku że nie dodawałam. Wymieszać z przyprawami, jajkiem i serem. Uformować kotlety, panierować w bułce tartej, smażyć na złoty kolor. Podawać z ziemniakami, sosem pieczarkowym i konserwową papryką
Magiczne Życie Martyszklanki mąki pszennej 2 jajka 1,5 szklanki mleka 0,5 szklanki wody gazowanej Szczypta soli Olej do smażenia Składniki na farsz: 0,5 kg pieczarek 250 g sera żółtego Sól, pieprz Panierka: 1 jajko 100 g bułki tartej Przepis: Mąkę przesiewamy, dodajemy resztę składników(...)Doprawiamy je do smaku solą i pieprzem. Po ich wystygnięciu dodajemy je do startego na grubych oczkach sera. Całość mieszamy i nakładamy na naleśniki, które następnie zawijamy.Zawinięte naleśniki moczymy w rozbełtanym jajku i obtaczamy z każdej strony w bułce tartej. Następnie smażymy je na patelni wysmarowanej tłuszczem na złoty kolor
Emcia Pichciklarowanego 4 jajka 2 łyżki śmietany pół łyżeczki czosnku granulowanego łyżeczka suszonych ziół prowansalskich (lub kilka listków drobno posiekanych świeżego tymianku, bazylii, oregano, rozmaryn) pieprz sól garść tartego żółtego sera (ja użyłam cheddara) garść rukoli Ziemniaki obieramy i kroimy w drobną kostkę, żeby szybciej się upiekły. Przygotowujemy patelnię o średnicy około 26 cm. Ziemniaki wrzucamy na ciepły tłuszcz (2 łyżki(...)ruchem odwracamy ją do góry dnem i wykładamy tortillę na talerz. Następnie ostrożnie zsuwamy ją z powrotem na patelnię tym razem zrumienioną stroną do góry. Posypujemy startym serem po górze i przykrywamy. Smażymy około 3-4 minuty, aż spód się zarumieni. Delikatnie i ostrożnie zsuwamy tortillę na talerz i posypujemy obficie rukolą. Smacznego Artykuł Hiszpańska tortilla z ziemniakami i brokułem
PatiGotujeciasto 2 szklanki mąki 1 szkl. mleka 1 szkl. wody 4 jajka pół łyżeczki soli olej do smażenia Na farsz 400g mrożonego szpinaku 200 g sera feta 4 ząbki czosnku sól, pieprz 15 dag sera żółtego. Składniki na ciasto miksujemy i odstawiamy na 30 minut, po czym smażymy cienkie placki na patelni (24 cm). Masło roztapiamy, dodajemy czosnek
Jadło i czytadłochrupiącej panierce. Składniki na farsz:-1/2 kg mielonego mięsa-6 pieczarek lub 15 dkg pieczarek mrożonych-cebula-5-7 dkg żółtego sera-sól, pieprz, przyprawa do mięs-olej lub masło klarowane do smażenia Składniki na ciasto naleśnikowe:-2 szklanki mleka-1,5 szklanki mąki-2 jajka-2 łyżki oleju-szczypta soli i cukru-dodatkowo bułka(...)patelni najpierw szklimy cebulkę a następnie dodajemy pokrojone pieczarki. Kiedy pieczarki się podsmażą dodajemy nasze mięso.Chwilę smażymy razem. Przekładamy do miski i studzimy a następnie dodajemy tarty żółty ser i mieszamy. Teraz przygotowujemy ciasto na naleśniki. Miksujemy wszystkie składniki i ciasto gotowe. Na rozgrzanej patelni smażymy placki naleśnikowe
Maminek kulinarnymasa stanie się lepka, gęsta i mocno brązowa. Zdejmujemy z ognia.3. MIĘSO + SER (5 min)Mięso umieszczamy w misce, dodajemy świeżo zmielonego pieprzu oraz musztardy, NIE SOLIMY. Formujemy burgery (ok. 1,5 cm grubości i średnicy nieco większej niż makaronowe bułki, gdyż burgery skurczą się w trakcie smażenia) i wyciskamy w ich środku małe zagłębienie, które spowoduje, że po usmażeniu(...)usmażeniu każdej strony, nie dociskamy ich też łopatką do patelni – te zabiegi pozwolą na uzyskanie soczystych burgerów. Po zdjęciu z patelni na każdego burgera kładziemy plaster sera, aby lekko się roztopił.4. SMAŻENIE BUŁEK (8 min)Ostrożnie wyciągamy makaronowe bułki z naczynia i kładziemy je na dobrze rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju i smażymy na rumiano. Nie ruszamy bułek łopatką
Nerds Kitchenprzewracanie nie stanowi żadnego problemu, patelnia jest teflonowa i wymaga minimum oleju do smarowania, co 3 lub 4 naleśnik, rozprowadzam pędzelkiem cienką warstwę. Naleśniki smażymy na jasny złoty kolor. MASA SEROWA: - 250 g białego sera - 1 jajko - 2 łyżki śmietany (zamiennie użyj jogurtu greckiego) - ziarenka z 1/2 laski wanilii - 2 łyżki cukru Całość zmiksuj blenderem na gładką masę. POMARAŃCZE(...)około 10 minut, pomarańcze puszczą sok, który odparuje i troszkę się skarmelizuje tworząc gęsty aromatyczny sos. Usmażony naleśniki układamy na dużym talerzu smarujemy cienką warstwę sera, składamy na cztery, tak aby powstała ćwiartka. Smażymy na małej ilości tłuszczu. Możecie użyć masła i oleju. Naleśniki smażymy na złoty kolor z obydwóch stron. Wykładamy na talerze, polewamy pomarańczami i oprószamy cukrem pudrem
SMYKWKUCHNIprzywiera do patelni, zaś woda gazowana sprawia, że będzie bardziej puszyste. Smażymy cieniutkie naleśniki. Ja smażę na patelni naleśnikowej, jeśli nie macie, to rozważcie zakup. Naleśniki i wszelkiego rodzaju małe placuszki wychodzą genialnie. Usmażone naleśniki odstawiamy do ostygnięcia. Farsz: 1 kg białego, półtłustego sera, zmielonego lub rozgniecionego 1 kg ziemniaków(...)ugotowanych i przepuszczonych przez praskę 6 dużych cebul łyżeczka majeranku łyżeczka cząbru łyżeczka lubczyku 3 ząbki czosnku sól, pieprz, gałka muszkatołowa Cebule drobno siekamy i smażymy na złoto na niewielkiej ilości oleju. Ziemniaki i ser łączymy, dodajemy zioła, przeciśnięty czosnek, przestudzoną cebulę. Doprawiamy solą, pieprzem, gałką. Smarujemy cienką warstwą farszu naleśnik, boki zaginamy do środka i rolujemy. Tak postępujemy
ladykitchenlekko odchudzone. Składniki: 10 sztuk, średniej wielkości 500 g mąki 350 ml ciepłego mleka 25 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru Sól ,pieprz Olej do głębokiego smażenia Dodatkowo: Kwaśna śmietana 18% Żółty ser, tarty Papryka Czerwona cebula Ser feta Ewentualnie coś zupełnie innego, co lubicie ,ale śmietana i ser musi być – tak jest w oryginale. Drożdże z cukrem(...)się ciasto.Przykryć i odstawić na 0,5 godziny.Następnie odrywać małe kawałki ciasta, rozpłaszczać w dłoniach i smażyć na rozgrzanym oleju , z każdej strony na złoty kolor. odkładać na papierowy ręcznik .Jeść z powyższymi dodatkami gorące.Najpierw śmietana , potem ser i dowolne dodatki
Ladylaura.sposób coś sknocić! Najlepiej smakują jeszcze ciepłe. Składniki: - 1/2 kg sera białego - 1/2 szkl. cukru - 3 jajka - 3 szkl. mąki - łyżeczka sody - olej do smażenia Przygotowanie: 1. W misce rozgniatamy widelcem ser z cukrem. Kiedy już dobrze się wymieszają dodajemy jajka oraz wymieszaną z sodą mąkę. 2. Rękami szybko wyrabiamy ciasto. Powinno być miękkie, ale nie kleić(...)Szklanką z cienkimi brzegami wykrawamy kółka, a następnie kieliszkiem w środku mniejsze kółeczka. Te mniejsze kółeczka można połączyć, ponownie rozwałkować i wykroić oponki, ale ja po prostu je smażę:) Są świetne, takie na jednego gryza i już! 4. W garnku lub na dużej patelni rozgrzewamy olej. Musi go być dosyć sporo 0,5 - 0,75 litra. Kiedy olej będzie dobrze
Kraina Tysiąca Smakówłyżeczka soli 5 łyżek masła 3 spore cebule (lub 4 małe) kilka pieczarek (ja miałam 10 szt.) przyprawy: sól, pieprz, 1,5 łyżeczki suszonego majeranku żółty ser (ok. 150 g) olej do smażenia Drożdże umieszczamy w miseczce (nie bardzo małej, bo mój zaczyn prawie wykipiał), dodajemy cukier, 3 łyżki mąki i 4 łyżki ciepłego mleka. Odstawiamy w ciepłe miejsce. Mąkę(...)grubym dnem rozgrzewamy ok. 2 łyżek oleju i wrzucamy cebulkę. Gdy będzie już szklista i nieco zmięknie, dodajemy pieczarki i smażymy do momentu, aż wszystko będzie miękkie. Doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Odstawiamy do ostygnięcia. Żółty ser ścieramy na tarce (ja zrobiłam to na grubych oczkach). Do cebulki można dodać przeróżne dodatki. Pokrojoną w kostkę szynkę, oliwki, suszone pomidory
Ratunku obiad