kasza manna – 0,5 szklanki- kokos – 0,5 szklanki- jajka – 2 szt- cukier – 2 łyżki- olej do smażenia – 100 ml- cukier puder – 2 łyżki SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Ser ucieramy. Mieszamy z żółtkami, kaszą, cukrem i podprażonym na patelni kokosem. Ubijamy pianę z białek i delikatnie dodajemy do masy serowej. Na rozgrzany olej kładziemy łyżką
Ostra na Słodkoracuszki serowe. Składniki: 250 g sera białego 2 jajka 2 łyżki dżemu Łowicz 100% z rokitnika garść rodzynek 2 łyżki mąki kukurydzianej olej kokosowy do smażenia cukier puder do posypania Przygotowanie: Do miseczki przekładamy ser i rozdrabniamy go widelcem. Następnie dodajemy jajka, dżem z rokitnika, rodzynki i mąkę kukurydzianą.Mieszamy dokładnie masę. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy i kładziemy dużą
słodkie i nie tylko historie kulinarnepowinna być elastyczna, by móc z niej formować placki. Ciasto dzielimy na 6 małych części i każdą wałkujemy bardzo cienko na placki. Przygotowujemy farsz: czyli kroimy ser, pomidora i szynkę. Na patelni smażymy przygotowane wcześniej placki bez tłuszczu. Czekamy aż zaczną pojawiać się bąbelki na powierzchni ciasta lub spód będzie już mocno zarumieniony, wówczas przewracamy na drugą stronę. Na połowie
Kolizje Smakówłyżki śmietany (12 lub 18 % ) 2,5 szklanki mąki 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka spirytusu lub octu olej do smażenia ew. cukier puder do obsypania pączków. Wykonanie: Ser rozdrobnić widelcem ,lub przecisnąć przez praskę, dodać jajka , śmietanę i cukier. Połączyć całość np mikserem. Dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto ręką.Nie musimy przejmować(...)się jeśli w cieście będą widoczne drobne grudki sera. W garnku rozgrzać olej (ok 1l) W celu sprawdzenia czy olej jest już dobrze nagrzany wrzucamy mały kawałeczek ciasta. Gdy ten szybko wypływa na wierzch możemy zacząć smażyć pączki. Dłonie zwilżamy wodą i formujemy z ciasta kulki wielkości orzecha włoskiego.Wrzucamy na tłuszcz i smażymy 2-3 min do zrumienienia. Pączków
Malinowa Kawiarenkacebul 2-3 ząbki czosnku pół łyżeczki kozieradki pół łyżeczki pieprzu (u mnie był to zielony) pół łyżeczki soli 2-3 kromki chleba kawałek wegańskiego żółtego sera 2 łyżki oleju roślinnego do smażenia Przygotowanie: Obierz cebulę i czosnek. Cebulę pokrój w półplasterki, czosnek przeciśnij przez praskę. Rozgrzej olej w garnku i partiami dodawaj cebulę aż cała się zeszkli. Gdy cebula(...)koniec gotowania). Dokładnie wszystko wymieszaj i smaż około minuty. Dodaj 1-1,5 wody i gotuj pod przykryciem około 20 minut. W międzyczasie przygotuj grzanki w dowolny sposób, albo w jaki ja to robię. Chleb pokrój w kostkę, skrop delikatnie oliwą np. truflową, posyp suszonym czosnkiem, przemieszaj, a na wierz ułóż starty ser . Zapiekaj w piekarniku w temp
greenscarfsmażeniadżem/powidła/biały ser/ świeże owoce do podaniaW misce mieszamy mąkę gryczaną z mąką orkiszową, mleko, jaja, stewię i szczyptę soli, tworząc przy tym dość rzadkie ciasto na naleśniki. Jeśli będzie zbyt gęste dodajemy kilka łyżek wody (najlepiej gazowanej, co spulchni ciasto). Rozgrzewamy patelnię oraz olej kokosowy i smażymy na niej naleśniki (niech będą cienkie
Mango Papajazimna wodą a następnie gotujemy zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Odstawiamy do wystygnięcia. Pierś oprószamy solą i pieprzem i smażymy na patelni, również odstawiamy do ostygnięcia. Ananasa, żółty ser i kurczaka kroimy w kostkę, wrzucamy do miski, dodajemy ryż i pozostałe składniki sałatki, Wszystko dokładnie
Kulinarne przygody GatitySKŁADNIKI 300g pełnoziarnistego fusilli (świderki) 1 większy bakłażan 2 ząbki czosnku 1 puszka pomidorów krojonych sól, pieprz 2 łyżki posiekanej bazylii tarty parmezan lub inny ser (np. corregio, pecorino ) oliwa do smażenia PRZYGOTOWANIE Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Bakłażana obieramy i kroimy w kostkę. Podsmażamy na oliwie do miękkości, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. Wlewamy pomidory
Moje Kuchenne RewelacjeChicken tenderloin. Składniki. 40 dag polędwiczek z kurczaka 3 jajka 3 łyżki majonezu 1,5 łyżki mąka ziemniaczana 12 dag ser żółty pełnotłusty 2 łyżki posiekanej pietruszki sól pieprz chilli w proszku olej do smażenia Wykonanie. Do przygotowania naszych kotlecików, wykorzystamy polędwiczki z drobiu. Dla mniej zaawansowanych, wyjaśniam. Polędwiczkami popularnie nazywa się te luźne kawałki przy kurzej piersi. Czasami(...)kostkę, doprawić, solą, pieprzem i odrobiną chilli. Do miski wybić jajka, roztrzepać, dodać majonez, mąkę ziemniaczaną, osolić i całość wymieszać. Następnie dodać starty żółty ser, pokrojone polędwiczki i natkę pietruszki. Całość jeszcze raz wymieszać. Smażyć na średnio nagrzanej patelni, nakładając łyżką na rozgrzany olej. Formujemy na patelni kształt kotleta jaki chcemy. Ja formowałem moje szarpańce w obręczach
Kulinarny karnet Christopherazapieczona pod jajeczną pierzynką, tworzy oryginalne i smakowite danie 1 h 4 składniki: naleśniki : przepis TUTAJ farsz: woreczek kaszy jęczmiennej 3 ogórki kiszone 10 dag sera żółtego 2 jajka pieprz, sól wykonanie: Naleśniki smażymy jak w przepisie u góry. W międzyczasie gotujemy kaszę, ogórki kroimy w drobną kostkę, a ser trzemy na tarce jarzynowej. Przygotowujemy nadzienie: kaszę, ogórki
Ania i Marcin gotująsera półtłustego 100 g kwaśnej gęstej śmietany 1 jajko 150 mąki pszennej 1 płaska łyżeczka cukru waniliowego 1 łyżeczka sody oczyszczonej olej do smażenia Dodatkowo: cukier puder ulubiony dżem Sposób przygotowania: Biały ser rozdrabnić widelcem, dodać śmietanę, jajko, sodę, mąkę i cukier. Wyrobić dokładnie na jednolitą masę i odstawić na 20-30 minut. Na patelni rozgrzać olej, nałożyć
Gosia gotujeząbek czosnku500 ml przecieru pomidorowegosól, pieprz, zioła (bazylia, oregano, zmielona czerwona papryka, natka pietruszki)ser feta do położenia na wierzchuser żółty do starciaolej do smażeniaSposób przyrządzenia:Cukinie kroimy wzdłuż na pół i wydrążamy środek, aby powstały rynienki, w które będziemy nakładać farsz. Na patelni smażymy cebulę, krótko czosnek i wrzucamy mięso mielone. Mięso doprawiamy solą, pieprzem, czerwoną mieloną papryką
upichcicciepłą kolację, idealnie smakują podane z sosem pieczarkowym. składniki na około 15 placków 2 małe cukinie 2 cebule 1 marchewka 15 dag sera żółtego 3/4 szklanki mąki pszennej 2 jajka olej do smażenia czarny pieprz sól przepis Umyte cukinie razem ze skórką ścieramy na tarce o dużych oczkach, na tarce ścieramy również obraną marchew, cebulę oraz żółty(...)ser. Do startych na tarce składników dodajemy jajka oraz mąkę, całość doprawiamy solą i czarnym pieprzem.Wszystko bardzo dokładnie mieszamy. Na rozgrzanym oleju smażymy niewielkie placki z obu stron na złoty kolor, po usmażeniu odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku
Smakowite Daniamąki pszennej - 2 jajka - 1 szkl. mleka - 1 szkl. wody - sól Wszystkie składniki zmiksować na jednolite ciasto, odstawić na pół godziny. Następnie na natłuszczonej patelni smażyć cienkie naleśniki. Farsz: - 400 g szpinaku - 200 g sera feta - cebula - 1 ząbek czosnku - olej - sól, pieprz Cebulę i czosnek posiekać, podsmażyć na łyżce oleju, dodać szpinak, smażyć kilka minut. Na koniec dodać pokruszoną
Proste Potrawymąki pszennej50 g cukru1 łyżeczka cukru waniliowego2 żółtka1/2 łyżeczki sody oczyszczonej1/2 łyżeczki spirytusu lub octu125 ml kwaśniej śmietanyDodatkowo:tłuszcz do smażenia, smażyłam na 2 kostkach smalcucukier puder do posypania Wykonanie: Biały ser przeciskamy przez praskę lub przecieramy przez sito. Mąkę przesiewamy razem z sodą. Wszystkie składniki mieszamy w misce i zagniatamy ciasto(...)kółeczka. W międzyczasie w rondelku rozgrzewamy tłuszcz. Najlepiej robić to powoli i na małym ogniu. Gdy już będzie wystarczająco gorący wkładamy pączki i smażymy do uzyskania złotego koloru. Usmażone pączki układamy na talerzu wyłożonym ręcznikami kuchennymi, gdy papier wchłonie tłuszcz przekładamy je na suchy talerz
Kulinarne przygody Gatity