chleba 2 duże jajka 10 dag sera żółtego startego na tarce o drobnych oczkach sól, pieprzzioła prowansalskie olej do smażenia Sposób wykonania: Jajka roztrzepać, przyprawić solą, pieprzem, ziołami, dołożyć starty ser, wymieszać. Olej rozgrzać na patelni. Każdą kromkę chleba namoczyć z obu stron roztrzepanymi jajami. Smażyć na rumiano z jednej i z drugiej strony
pieprzny smaczekSkładniki: farsz: -1 kg pieczarek -1 średnia cebula -150 g żółtego sera -sól, pieprz -olej do smażenia ciasto: -450 g mąki pszennej -1 jajko -1 szklanka gorącej wody -2 łyżki oleju -1 łyżeczka soli Wykonanie: W naczyniu łączymy mąkę z solą i jajkiem. Wlewamy wodę i drewnianą łyżką energicznie mieszamy ciasto. Chwilkę odczekać (aby się nie oparzyć(...)drobną kostkę. Podsmażamy na oleju aż się ładnie zeszkli, i dodajemy pieczarki. Smażymy ok. 10 minut, następnie dusimy pod przykryciem aż cebula zmięknie. Doprawiamy solą i pieprzem. Pieczarki najczęściej puszczają dużo wody, dlatego należy je dokładnie odcedzić (to ważne, gdyż uniemożliwi to lepienie pierogów). Dodajemy do nich ser starty na cienkich oczkach i mieszamy dokładnie cały farsz. Ciasto wałkujemy
KasiekGotujebardziej ziarnistą. składniki: 1 duża podwójna pierś z kurczaka 200 ml śmietanki 30 % 50 ml bulionu drobiowego 75 g sera z niebieską pleśnią 75 g sera cheddar olej kokosowy do smażenia sól,pieprz makaron, u mnie rurki Malma posiekana natka pietruszki do posypania Pierś kurczaka pokroić w niedużą kostką. Rozgrzać odrobinę oleju kokosowego i podsmażyć kurczaka. Delikatnie doprawić solą
Monia miesza i gotujeprzygotować poniższe danie. 1 mały kabaczek 1 szklanka ryżu 300 g mięsa mielonego 2 czerwone papryki 2 cebule 1 słoik przecieru pomidorowego sól, pieprz, majeranek ser do posypania olej do smażenia Kabaczka kroimy na krążki o wysokości ok 5-7 cm,.Wydrążamy środek, solimy ze wszystkich stron i pozostawiamy na czas przygotowania farszu. Ryż gotujemy w osolonej wodzie(...)lekko podsmażamy i przyprawiamy. Cebulę i paprykę kroimy w kostkę i smażymy do miękkości, dodajemy mięso i przecier pomidorowy, na samym końcu ryż. Masę mieszamy i przyprawiamy. Krążki kabaczka układamy w naczyniu żaroodpornym, nakładamy farsz i zapiekamy 30 minut w 160 stopniach. Na 5 minut przed końcem posypujemy serem
Jadło i czytadłołyżeczki cukru 1/2 szklanki letniego mleka 30 g rozpuszczonego masła 1 jajko 1/2 łyżeczki soli Farsz 1 spora cebula 350 g pieczarek 3 łyżki starego żółtego sera sól pieprz olej do smażenia jajko do malowania bułeczek Wykonanie: Do miseczki wlewamy mleko, dodajemy drożdże, cukier i łyżkę mąki. Dokładnie mieszamy, przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia(...)piórka. na patelni podgrzewamy olej i smażymy warzywa, do lekkiego przyrumienienia. Przyprawiamy i odstawiamy do przestygnięcia Gdy ciasto już wyrośnie dzielmy je na kawałki i każdy wałkujemy. Placuszki układamy na papierze do pieczenia, brzegi malujemy rozkłóconym jajkiem, układamy na nich farsz i posypujemy serem. Odstawiamy do wyrośnięcia na 30-40 minut. Piekarnik
Kulinarne przygody Gatitystole. Krokiety ze szpinakiem i fetą Składniki : naleśniki : 600 ml mleka 2 jajka około 1,5 szklanki mąki pszennej 1/ łyżeczki soli olej do smażenia farsz : 500-600 g szpinaku (u mnie brykiet) 270 g sera feta 3 ząbki czosnki sól, czosnek granulowany dodatkowo : 3 jajka 2 szklanki bułki tartej olej do smażenia do podania sos czosnkowy i szczypiorek. Przygotowanie(...)miski wlewamy mleko, wbijamy jajka, dodajemy mąkę i sól - miksujemy na gładkie ciasto. Patelnie rozgrzewamy smarując olejem, smażymy rumiane naleśniki. Farsz: na patelnie (u mnie teflon) wrzucam szpinak (lekko rozmrożony) podduszamy kilka chwil aż całkowicie się rozmrozi, dodajemy ser oraz przeciśnięty czosnek. Całość dusimy do odparowania i połączenia się składników. Na koniec doprawiamy do smaku czosnkiem granulowanym i solą
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkikurczaka z kasztanami, żurawiną i serem lazur SKŁADNIKI: 2 filety z kurczaka 4 upieczone kasztany bez skórki 2 łyżki suszonej żurawiny listki świeżej mięty sól 40 g sera pleśniowego lazur olej do smażenia 100 ml białego wytrawnego wina Filety z kurczaka myjemy, osuszamy i delikatnie rozbijamy. Pieczone kasztany i suszoną żurawinę drobno siekamy i mieszamy ze sobą. Na mięsie układamy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkigniazd nasiennych 1 cebula, pokrojona w drobną kostkę 2 posiekane ząbki czosnku 1 łyżeczka kminku 1 łyżeczka suszonego tymianku 1 litr bulionu warzywnego olej do smażenia sól pieprz miękki kozi ser koperek Przygotowanie: Buraki myjemy, nie obieramy. Każdego buraka zawijamy w kawałek folii aluminiowej, układamy na blasze i pieczemy 60-80 minut w temperaturze 200 stopni C. W garnku
Smakowity Blog Kulinarnypołączeniu z boczkiem i serem pleśniowym SKŁADNIKI400 g makaronu farfalle (kokardki)podwójna nieduża pierś z kurczaka200 g boczku - tu szynkowy3 serki topione kremowe (po 100g)100g sera lazurpęczek bazyliisólpieprz olej do smażenia (chyba że mamy bardzo tłusty boczek - wtedy nie potrzebujemy dodatkowego tłuszczu)PRZYGOTOWANIE Makaron gotujemy w/g przepisu na opakowaniu. Boczek kroimy w małą kostkę i podsmażamy(...)kurczaka pokrojonego w kawałki. Smażymy i doprawiamy solą i pieprzem. Odcedzony makaron przekładamy do naczynia żaroodpornego.Dodajemy kurczaka z boczkiem. Serki i lazur kroimy w kostkę.Dodajemy posiekaną bazylię i mieszamy.Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni ( z termoobiegiem)piekarnika. Zapiekamy pod przykryciem przez około 20 minut.W połowie czasu możemy przemieszać, żeby sery się dobrze wymieszały z makaronem
Moje Kuchenne Rewelacjedodajemy mięso mielone i pieczarki. Smażymy do miękkości. Dodajemy cukinię i całość dusimy ok. 5 minut. Następnie dolewamy ok. 1 szklankę wody, doprawiamy i dusimy 15 minut. Na koniec podbijamy sos śmietaną i trzymamy na ogniu do wrzenia ciągle mieszając. Makaron odcedzamy i nakładamy na talerze. Polewamy sosem i posypujemy startym na dużych oczkach serem. Dekorujemy świeżą natką pietruszki
Emcia Pichciboczek. 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 5 plastrów chudej wędliny (szynki) 4 kostki mrożonego szpinaku 1 kg ziemniaków 100 g żółtego sera 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 jajka Sól Pieprz Liść lubczyku Olej do smażenia Cebule kroimy(...)bardzo drobna kosteczkę. Szklimy ja na rozgrzanej patelni z odrobina oleju. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, kostki mrożonego szpinaku i drobno pokrojoną chudą wędlinę. Całość smażymy do momentu aż cebula będzie miękka. Ser ścieramy na tarce o średnich oczkach. Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce na drobnych oczkach. Odciskamy je z nadmiaru wody. Dodajemy przesmażoną cebulę z szynką i szpinakiem
VioletoweKucharzeniemleka 1 jajko 10 dag. sera żółtego sól, pieprz, vegeta, zioła prowansalskie WYKONANIE: makaron gotujemy aldente, szynkę, cebulę, kiełbasę, pomidory koktajlowe i zielony ogórek smażymy z przyprawami na klarowanym maśle, ser ścieramy na dużych oczkach , łączymy z jajkiem i mlekiem, naczynie żaroodporne smarujemy masłem i układamy warstwy: makaron, szynkę z kiełbasą, makaron... wszystko zalewamy jajkiem z mlekiem
Kuchnia Beatydołu. Smażymy na małym ogniu, do przypieczenia i zrumienienia. Ściągamy na deskę, smarujemy przypieczona stronę serkiem, solimy lekko, pieprzymy, posypujemy startym cheddarem. Bułka wraca na patelnię, serem do góry – nakładamy pokrywkę i smażymy do momentu rozpuszczenia cheddara. Dolne części bajgli zdejmujemy i rozkładamy na talerze. Kładziemy na nie po garści sałaty i po 3-4 plastry bekonu. Na patelnię(...)wlewamy pozostały tłuszcz wysmażony z bekonu (jeśli było go mało – masło). Kładziemy przecięciem do dołu górne części bajgla i od razu w każdą z dziur wbijamy po 1 jajku. Smażymy na małym ogniu, bez przykrycia, do momentu aż zobaczymy że białko od spodu jest ścięte na wysokość 3-4mm. Przykrywamy pokrywką i dosmażamy, pilnując – białko powinno się prawie całkowicie
Karo in the Kitchendente w osolonej wodzie (czas taki jak podany na opakowaniu). Odcedzamy. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła klarowanego i wrzucamy szpinak. Doprawiamy go solą, pieprzem i czosnkiem. Smażymy około 6-7 minut. Ser żółty i mozzarelle ścieramy na tarce o grubych oczkach, odkładamy około 3 łyżek startych serów do posypania zapiekanki, resztę dorzucamy do farszu. Ser pleśniowy kroimy w drobną kostkę
PatiGotujesól. Miksujemy. Potem dodajemy 4 łyżki mąki, miksujemy. Następnie dodajemy kolejne 4 łyżki mąki i znowu miksujemy. Czynność powtarzamy do momentu, aż dodamy całą mąkę. Naleśniki smażymy na bardzo rozgrzanej patelni. Ser na twaróg mieszamy z cukrem, cukrem waniliowym i jogurtem. Usmażone naleśniki smarujemy serem i kładziemy na nich truskawki pokrojone w ćwiartki. Zwijamy w rulonik lub trójkąt
Passion of Cooking