Składniki: kalafior 1 średni, jajka 1 sztuka, bułka tarta 1,5 szklanki, suszone pomidory 2 sztuki, papryka czerwona 1/2 sztuki, pieprz ziołowy 1 łyżeczka,kurkuma mielona
W Mojej Kuchni LubięPizza z ogromną ilością roszponki, zielonego ogórka i awokado? Ktoś chętny? Pyszna, powiedzmy, że lekka i zdrowa. Smacznego! Składniki : Ciasto : * 15dag świeżych drożdży * szklanka letniej wody
Magiczne Życie MartyMoże pełnia sezonu ziemniakowego już za nami, ale na szczęście są one dostępne cały rok:) Dzisiaj chciałam Wam zaproponować ziemniaki faszerowane na dwa sposoby;) Mam nadzieję
Kuchnia Pełna PasjiTe święta były wyjątkowe. Postanowiliśmy podejść bardziej ambitnie do tematu wędlin i kiełbas i przygotować je samodzielnie. W efekcie, wraz z DobraKielbasa.pl, przygotowaliśmy: białą kiełbasę wędzoną
OstryKęsliście laurowe i wlewamy rosół. Na małym ogniu doprowadzamy całość do wrzenia. Mała uwaga co do rosołu – powinien być jak najmocniejszy w smaku, mocno kolagenowy i esencjonalny. Jeśli Wasz domowy rosół należy do tych „cienkich”, warto go przed użyciem do klopsów odparować i ewentualnie jeszcze mocniej doprawić. Ilość pozostaje bez zmian – potrzebne nam 750ml – weźcie litr rosołu i odparujcie(...)SKŁADNIKI KLOPSY (8 porcji – 8 sztuk) 500g mielonej wołowiny (zawartość tłuszczu 15 do 20%) 500g mielonej wieprzowiny (najlepiej mięso od szynki) 50g czerstwej podeschniętej bułki pszennej 50-70g sera cheddar 50g słoniny wędzonej (jeśli nie znajdziecie – bardzo tłusty wędzony boczek) 1 jajko L 50g cebuli 2 ząbki czosnku 1 płaska łyżeczka soli 1 płaska łyżeczka pieprzu
Karo in the Kitchenkolejna książka zasiliła moją domową biblioteczkę. Tym razem jest to zbiór polskich przepisów na pyszne potrawy. Książkę otrzymałam od Troy . "Polska książka kucharska" urzekła mnie ilością przepisów. Praktycznie pomysł na obiad, sałatkę na spotkania z przyjaciółmi czy pyszne wypieki można znaleźć właśnie w tej książce. Aż ponad 600 stron z przepisami i poradami. Została oprawiona(...)Ciasta i ciastka gotowane * Ciasta kruche i półkruche * Ciasta i ciastka z makiem * Ciasta z owocami * Ciasta i ciastka ptysiowe * Ciasta i ciastka z serem * Ciasta wytrawne i pikantne * Mazurki i keksy * Pierniki i pierniczki * Tarty i tartaletki * Torty i torciki * Masy i kremy * Lukry, poncze, polewy * Napoje
Zrób to smaczniePrzy takiej pogodzie, niech przynajmniej nasze talerze będą kolorowe i smaczne:) Byle do wiosny!!!:-) Chciałam zaprezentować wam moją ulubioną sałatkę. Zdecydowanie jest to sałaty element mojej
Kuchnia Pełna PasjiPizza z serowym brzegiem to pomysł na urozmaicenie tradycyjnej formy podania pizzy. Wbrew pozorom, poniższa pizza jest prosta do przygotowania i o wiele smaczniejsza niż kupne
UgotowaćNie należę do osób, które często wypiekają chleby. Jednak coraz częściej skłaniam się w ich stronę. Uwielbiam świeżutkie pieczywo. Ciepłe pieczywo. To ono sprawia, że
Poezja Smaków - blog kulinarnyDzień dobry wszystkim odwiedzającym :) Dziś z racji mniejszej ilości czasu na przygotowania, szybka potrawa. Wiec jak smacznie i szybko to wiadomo, że włoskie i że makaron
vegetaniebyć wdzięczna losowi za czas, który w gratisie na to otrzymałam zupełnie nie chcąc i nie prosząc. Przepis na tę sałatkę to taka mała inspiracja dla Was na domowe przetwory. Otóż ja, z czystej ciekawości, zaczęłam marynować niemal wszystko co wpadło w moje dłonie. Dynię, marchew i gruszkę wykorzystałam jako pierwsze. Marynowałam je w zalewie o zapachu goździków(...)powodzeniem wykorzystywać do potraw np. jako dodatek do gotowych dań, zup lub sałatek. Składniki na sałatkę: garść roszponki 1 mały batat olej do grillowania kozi ser suszone pomidory marynowana dynia i gruszka orzechy laskowe dressing miodowo- musztardowy: łyżka musztardy francuskiej, łyżka miodu, łyżka oliwy z oliwek, szczypta soli i pieprzu Rozgrzej patelnię grillową
Mango Papajawww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis autorski (mój). Domowa wersja kebaba, która z pewnością jest zdrowsza i równie smaczna - jak klasyczny fast food. Można użyć ulubionych warzywa i dodatków. Dowolność jest nieograniczona. (4 porcje) 1 duża bułka (450g) do kebaba 400-450g filetów z udek kurczaka (może być pierś) 100g kapusty pekińskiej 1 duży(...)Bułkę przekroić na 4 części i przeciąć tak, aby powstały kieszonki. Podgrzać w piekarniku. Mięso wymieszać z sosem. Do bułek wkładać farsz w kolejności wg uznania (najlepiej zacząć od sera, aby się rozpuścił). Całość posypać prażoną cebulką i polać ketchupem
Di gotujePrzekąska idealna do domowych dipów. Do tego smaczna na ciepło lub na zimno. Jak kto woli. Już mówię czemu tyle tych pyszności;) Weekendowo spotkaliśmy się z naszymi znajomymi z Kampinosu - tego typu przekąski (pół torby! - nikogo to już nie dziwi, że przyjeżdżam prawie zawsze z kulinarnymi tobołami;) były wręcz rozchwytywane. Zanim ktokolwiek rzucił hasło, że można(...)zleciał, że zanim się obejrzałam trzeba było ruszać do Kampinosu. Ale ciasto spełniło swoją funkcję - smakowało i zaspokoiło pierwszy głód (a ja pozałatwiałam swoje sprawy;) Jedynymi dodatkami były żółty ser i posypka mix przygotowana z maku i siemienia lnianego (zdrowo też jest;) nie podaję konkretnych składników, weźcie na oko, proporcje zależą od tego ile sera lubicie, jak cienko rozwałkujecie ciasto
Zasmakuj KuchniPrzepisy zbieram od dawna. Wycinałam z gazet, zapisywałam w zeszytach, pomijam już książki i książeczki, bo tych się też trochę uzbierało. Zawsze stosuję jedną zasadę. Wypróbowując
mojewypiekiinietylkominutę przed wyciągnięciem pizzy z piekarnika położyłem na placku spore kawalki sera plesniowego - błękitny lazu. Delikatnie rozpuścił się i nadał pizzy calkiem innego wymiaru.Z resztą - rezygnując całkowicie z sera obniżymy kaloryczność dania i też jest gites. Jak to się robi? Jeśli myślicie dniami i nocami o dobrej pizzy koniecznie musicie zaopatrzeć się w kamień do pizzy. Mnie się(...)musi mieć idealnego kształtu okrągłego placka. Wydaje mi się właśnie, że kształt pizzy ma akurat najmniejsze znaczenie, a im bardziej fikuśna w kształcie tym ciekawsza na talerzu. Zatem na domowym poligonie mączno-drożdzowym lepiej sprawdzi się kamieć kwadratopodobny. Więc kamień wkładamy do zimnego piekarnika i nastawiamy piekarnik na pełną moc, tj. 250-260 stopni. Po osięgnieciu tej temepratury
Right Behind The Kitchen