razowa czosnkowa pizza* z jajkiem, kukurydzą, pomidorem, szynką i mozzarellą*razowo-pszenna, dodałam granulowany czosnekWytrawne śniadania bywają u mnie rzadko, ale jak już są to
More food, love and dreamsczekoladowym spodzie Kwiecisty makowiec drożdżowy. Jak przygotować efektowny makowiec? Szybki piernik borówkowy Pyszny daktylowiec (ciasto). Sernik z dodatkiem kaszy manny Szybkie pomarańczowe ciasto Murzynek z serem. Czekoladowe ciasto z serem. Ciasto marcepanowe. Przepis dla wielbicieli marcepanu. Delikatnie cytrynowa babka. Szybkie, łatwe i bardzo puszyste ciasto dla każdego. Rolada z masą makową. Drożdżowy makowiec. Szybkie pomarańczowe ciasto z kisielem Szybkie ciasto(...)Ciasto piegusek z jabłkami. Ciasto z makiem. Szybki piernik z jabłkami Pyszna babka w łaty. Najłatwiejsza babka dwukolorowa. Makowiec zatapiany w cieście. Pyszne ciasto makowe. Ciasteczka / pierniczki: Miękkie pierniczki domowe. Przepis na pierniki. Kruche ciasteczka (z maszynki) Świąteczne kruche ciasteczka z cynamonową nutą Ekspresowe ciasteczka cynamonowe Drożdżowe pierniczki (miękkie) Nakrapiane makowe ciasteczka. Ciasteczka z makiem. Kruche ciasteczka do wycinania Miodowe
Słodkie okruszkiWtedy kiedy masz wszystkiego po trochu w lodówcę powstają najlepsze rzeczy. Taka spontaniczna pizza z tego co miałam pod ręką. Smak nas zaskoczył bo połączenie ananasa
VioletoweKucharzenieLubicie pizzę? Mało kto chyba nie lubi, co? Moi synowie ja uwielbiają i jedli by przy każdej okazji. Taka przyrządzona w domu smakuje im najbardziej, co
Z Majeczką w kuchniDzieciaki uwielbiają fast foody, często przygotowuję swoje wersje w domu, przynajmniej wtedy wiem co jedzą. Warzywa możemy dobierać indywidualnie wg swoich smaków i zawsze może smakować
Z Majeczką w kuchnibył niczym niezwykłym, choć darzony należnym szacunkiem. Oczywiste było, że wypiekano go w domu, a ciepło pieca służyło potem innym celom. Cóż to za czasy teraz nastały, że domowy chleb stał się atrakcją, choć dobrze, że coraz więcej z nas go piecze. "Innym sposobem można przechować śliwki, wiążąc po dwie za ogonki i zawieszać na sznurku rozciągniętym w piwnicy(...)pysznym posłaniu z orzechowego kremu frangipane . To będzie ich wersja na słodko. Na słono skarmelizuję je z octem balsamicznym i ułożę na kremowym twarożku z koziego sera, dodam rozmaryn i śliwkowy chutney jeszcze z zeszłorocznych zapasów. Teraz pora na werdykt. Każda pyszna, każda inna. Remis, jednogłośnie. Słodko-słono, śliwkowo, pysznie. A która dla Was? TARTA
KUCHARNIASernik na zimno z porzeczkami – najprostszy ! Sernik na zimno z porzeczkami. Uwielbiam serniki, ale te pieczone częściej opadają niż rosną, w moim obecnym piekarniku
Kuchnia na wzgórzuByć może wiele pań ma swoje wypróbowane ciasto do pizzy, bo przecież to jest podstawa tego dania. Jeśli jednak dalej eksperymentujecie, to zapraszam do wypróbowania
W kuchennym oknie Ewydawało. Potem zaczęła mi pomagać Madzia i blog się przekształcił w ogólnokulinarny. I taki jest do dzisiaj. Tak na marginesie wspomnę, że niedługo do tych wszystkich smakołyków dołączą jeszcze sery (nowa pasja Madzi) i nalewki - moja nowa pasja. Ale wróćmy do chlebów i do automatu. Jak wspomniałem nie używam od dawna tej maszyny. Właściwie to służyła mi już teraz wyłącznie(...)taką okazją jest nasza nowa zabawka czyli automat do chleba marki Unold. To solidna niemiecka marka sprzętów AGD. Taka chlebowa maszyna to idealna rzecz dla tych, którzy chcieliby jeść domowy chleb, a nie bardzo się na tym znają. Nie bardzo mają ochotę zgłębiać wszelkie tajniki pieczenia, albo w ogóle kulinaria ich nie kręcą. Tutaj nie trzeba się znać na niczym
Marder&Marder Manufactureskładniki na ciasto: 250 g mąki 160 g masła, zimnego 2 żółtka 80 g cukru pudru 1 łyżka śmietany 1 szczypta soli wykonanie: Mąkę przesiewamy na
Domowy Smak JedzeniaSkładniki: ciasto: 2 kubki mąki krupczatki 1 kubek maki kukurydzianej 1 kostka masła 3 łyżki cukru 5 żółtek 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa Serowa: 1
Luźna Kuchniadodajemy wino, przyprawy i mieszamy wszystko dokładnie. Dusimy przez 20 minut na wolnym ogniu. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Układamy na przemian płat makaronu, warstwa mięsa, warzywa (groszek i marchewka), ser gouda i znowu makaron. Robimy tak, aż do wyczerpania składników (2 warstwy). Wkładamy do rozgrzanego piekarnika (175 stopni) na 25 minut. 5 minut przed końcem pieczenia posypujemy parmezanem i dalej(...)layers). We put in the oven (175 degrees) for 25 minutes. 5 minutes before end of cooking sprinkle with parmesan cheese and we bake further. Done :)!. Przepis na domowy makaron / Recipe for homemade pasta
Projekty ze smakiemDawno zapomniane zsiadłe mleko :) Jak zrobić takie mleko w domu? Jeżeli nie mamy mleka prosto od krowy, to kupujemy mleko świeże w sklepie takie jakie
chleba naszegoTosty z patelni - to określenie, które wiele lat temu jako mały chłopiec wymyślił mój syn, nazywając tak kromki chleba obtoczone w jajku, posypane różnymi dodatkami
Walijskie Pichcenie