Kocham obecną porę roku! W tym czasie wszystko jest świeże, bez chemii, w sklepach, na bazarach mamy różnorodny wybór warzyw i owoców. Korzystajmy z tego jak
JaglusiaOd zawsze wiedziałam, że proste jedzenie jest najlepsze. Tak też było w tym przypadku, kiedy to znalazłam pomysł na dzisiejszą chińską roladę. Nie wiedziałam, jak ją
CookYourselfNie było, to ani poprawne, ani konieczne. Jednak wydarzyło się. M. jest biedny i chory - postanowiłam mu ulżyć w cierpieniach i tak powstał ogromny, mający miliard
Brzuszki ŁakomczuszkiFocaccia to włoskie pieczywo drożdżowe. Zazwyczaj wzbogaca się ją o dodatek rozmarynu czy soli. Przyznam, że nie rozumiałam fenomenu focacci do czasu, aż zaczęłam ją tradycyjnie
Poezja smakujedzenia i wagę i wcisnąć guzik - proste prawda? funkcja szybkiego nagrzewania - bardzo przydatna gdy czas nas goni - a dla miłośników zdrowej żywności są piecyki w których możemy przygotować domowy jogurt. Jest jeszcze jedna niezwykle wygodna rzecz a mianowicie bardzo łatwo wyjąć możemy wewnętrzną szybę piekarnika i ją wyczyścić! Każdy znajdzie coś dla siebie - zwolennicy nowoczesności zachwycą się się(...)przepis na pyszną sałatkę z pieczonych buraków wg szefa Wojtka Lewandowskiego - taką własnie robiliśmy na spotkaniu składniki (na 4 porcje) 2 średniej wielkości buraki 70 g sera gorgonzola Garść obranych orzechów włoskich Sok z jednej cytryny 2 ząbki czosnku, zmiażdżone 4 łyżki oliwy Łyżka miodu, lub do smaku Sól i pieprz przygotowanie Buraki ułożyć na ruszcie
Stare GaryChleb anyżowy pszennożytni na drożdżach i na zakwasie . Kiedyś nie lubiłam anyżu, ale odkąd przekonałam się do włoskiego kopru (fenkuł) to i polubiłam anyż. Anyż jest
codojedzeniaMakaron ze szpinakiem i piersią z kurczaka to pomysł na prosty, szybki i pyszny obiad:) Mam nadzieję, że po spróbowaniu tego przepisu również podzielicie moje zdanie
Kuchnia Pełna PasjiPyszny chlebek z oliwkami, bez drożdży, bez wyrabiania i wyrastania. Jego przygotowanie zajmuje jedynie 15 minut! Wykonany z mąki Szymanowskiej ekologicznej i Polskiego Oleju Rzepakowego. Można
Kuchnia MagdaLenyWitamy :) Pamiętacie marchewkę z groszkiem z młodych lat ? Szczególnie ze stołówki szkolnej lub przedszkola ? Większość wspomina to jako mały koszmarek, którym nas napychano. Podobnie było ze
vegetanieSmak to jeden z najcenniejszych doznań, które możemy wzbogacić w czasie podróży. Kuchnia regionalna daje możliwość poznania dogłębnie kultury i historii regionu. Dzięki potrawom możemy poznać
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaLubicie pizzę? Ja uwielbiam! Ale tylko i wyłącznie tą domowej roboty :) Wiadomo, żeby zrobić pizzę potrzeba troszkę czasu - wyrośniecie ciasta, przygotowanie farszu i upieczenie tego włoskiego przysmaku. Dziś proponuję Wam pomysł na szybką, a ponad to dietetyczną i zdrową pizzę niskotłuszczową! Cechy charakterystyczne: chrupiące brzegi i mięciutki środek wypełniony przepysznymi składnikami i aromatycznymi przyprawami. Po prostu pycha! Przygotujecie ją migiem(...)łyżeczki proszku do pieczenia sól i pieprz do smaku Dodatki: 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 polędwiczka z kurczaka 1 średni pomidor 1 łyżka kukurydzy konserwowej 1 plaster sera żółtego lub 2-3 mozzarelli przyprawy: sól, pieprz, bazylia, oregano Przygotowanie: W misce dokładnie i energicznie wymieszaj wszystkie składniki na ciasto. Na mocno rozgrzanej patelni rozsmaruj ciasto
Zdrowie na języku :Pskładniki na ciasto: 2 szkl mąki 1/2 szkl cukru 150 g masła 1 jajko 1 żółtko 1 łyżeczka proszku do pieczenia wykonanie: Na stolnicę wsypujemy mąkę
Domowy Smak JedzeniaJagód u nas zatrzęsienie, szczerze mówiąc wolę je od wszędobylskich truskawek. Mam na nie tyle planów, że nie wiem czy starczy mi sezonu żeby wszystkie zrealizować
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaDziś propozycja łącząca w sobie nasz ulubiony fast-food i chrupiące nuggetsy, które zazwyczaj podaję do ziemniaczków. Oczywiście wszystko w wersji domowej Pizza z nuggetsami. Do ciasta na pizze dla urozmaicenia i wzbogacenia smaku dodaję czerwoną cebulkę i przyprawy. Wszystko smakowo komponuje się idealnie. Musicie spróbować Polecam na spotkania z przyjaciółmi, na mecze reprezentacji polskiej czy na obiad Składniki(...)czerwona papryka duża szczypta suszonej bazylii około 1 cm pory olej rzepakowy Wielkopolski do podsmażenia składników 3-4 większe pieczarki passata pomidorowa lub ketchup na spód pizzy Dodatkowo: żółty ser Przygotowanie: Do dużej miski (u mnie typowa do ciast drożdżowych z pokrywką) wsypujemy mąkę, dodajemy drożdże, przyprawy i drobno pokrojoną czerwoną cebulkę (do ciasta używamy połowy cebuli, resztę dodajemy
Słodkie okruszkinapisać. A wiecie, że pisać lubię, więc dwa zdania bez składu i ładu w grę nie wchodzą. Tak właśnie było z tymi ślimaczkami - miałam tak ogromną ochotę na domowe bułeczki, że mimo, że oczy mi się niemal zamykały, zmusiłam się do ich upieczenia. Efekt? Naprawdę genialny. Bułeczki są lekko chrupiące z wierzchu i mięciutkie w środku, w dodatku bardzo(...)nadawały się do jedzenia samodzielnie. Wierzch posypałam ziarnami dyni, bo ten dodatek po prostu uwielbiamy - do wszystkiego niemal.Najlepsze oczywiście w dniu pieczenia, jednak następnego jedliśmy je stostowane z żółtym serem - też bardzo smaczne.I choć są już tylko pysznym wspomnieniem, wcześniej jakoś nie miałam kiedy o nich napisać. A - uwierzcie mi na słowo - są tego warte.Ślimaczki z koperkiem i pepperoniSkładniki
Pożeraczka, czyli raz adobrze