Jakiś czas temu od firmy PODSTAWKI.PL otrzymałam kamień do pieczenia. Jest to piękny niebieski labrador Blue Pearl, pochodzący z Norwegii. Na kamieniu tym upiekłam
Z Majeczką w kuchniPodstawą dobrej pizzy jest ciasto. To, co na niej położycie, to rzecz naprawdę drugorzędna. Ciasto powinno być jak najcieńsze, ale nie może zginać się pod ciężarem
W SMAKNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband
Domowe ciastaRoman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Składniki: 4 plastry schabu środkowego 1/2 marchewki 3 suszone pomidory 1/2 cebuli czerwonej plaster żółtego sera (opcjonalnie) 4-5 wiórków masła sól, pieprz Przygotowanie: Schab rozbijamy na bardzo cienkie kotlety. U mnie po rozklepaniu wyszły ogromne - dlatego tytułowe roladki są mega. Solimy i pieprzymy. Roladki(...)kotletów. Choć M. od początku doradzał mi mój sprawdzony czosnkowy, to ja chciałam być mądrzejsza i zrobiłam słodko - kwaśny. Niestety coś nie wyszło i szczerze mówiąc był obrzydliwy. Zapasy domowe uratowały sytuację i powstał na szybko wspomniany sos czosnkowy. Takie to były perypetie obiadowe w zeszły weekend. Na szczęście wszystko się udało i chyba wszystkim smakowało. Maksiowi na pewno
Kuchnia po mojemuNie zawsze pizza musi być na drożdżowym spodzie, chociaż najczęściej taką robimy. Równie smaczna jest ta na kruchym cieście. Spód jest cienki, lekko chrupiący i
Walijskie PichcenieMasa melbowa, robiona już dawno temu przez moją babcię to jedna z moich ulubionych mas serowych. Najczęściej używamy jej do przełożenia biszkoptu z truskawkami (przepis na
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniasąsiadki dostałam maślaki. Postanowiłam zrobić pierwsze w moim życiu ravioli. Nie wyglądają tak pięknie jak z włoskiej restauracji ale są na pewno domowe i aromatyczne. Pozdrowienia dla Majki :)SKŁADNIKI na ciasto:250 g mąki pszennej1 jajko2 żółtka1/2 łyżeczki soli1/4 szklanki gorącej wodyPonadto:około 10 świeżych maślaków (mogą być inne grzyby(...)łyżką cedzakową. Ravioli ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Ułożyć na nie pozostałe grzyby (jeśli nam zostały z farszu) oraz ułożyć plastry pomidorów i wszystko posypać żółtym serem i mielonym pieprzem. Zapiekać w piekarniku do 220 stopni C do roztopienia sera. Udekorować świeżą bazylią. wycinamy nożykiem kwadratynakładamy farsz
Bon Appetit MałgorzatyDanie to może wymaga trochę pracy i pochłania nasz czas, ale mimo wszystko myślę że warto je wypróbować:-) Potrawa która była lekkim wyzwaniem ale okazało się moim małym domowym sukcesem. Mąż był zachwycony i zjadł wszystko jak leciało, dobrze że się wogóle załapałam na kawałek ;p Składniki: Opakowanie makaronu cannelloni, sos pomidorowy: 0,5 kg mięsa mielonego (mieszane(...)żaroodpornym, po czym zalewamy sosem brokułowym. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika, w temp. ok. 200*C pieczemy pod przykryciem ok 20 minut. 7. Kroimy drobno mozzarellę oraz kroimy klika plasterków sera żółtego. Wykładamy na wierzch zapiekanki. Wkładamy ponownie do pieca, na ok 20 min. Danie to jest także bardzo dobre z sosem beszamelowym, zamiast brokułowego. Ja jako że lubię eksperymenty, musiałam
Kuchnia Pełna Pasjipizza smakowała nam bardziej niż inne z pizzerii. To zdecydowanie najlepsza opcja – sami decydujemy o wszystkim – o grubości ciasta, dodatkach… bo w końcu nie ma jak domowe;) Ciasto: 3 szkl. mąki (najlepiej typ 00 do pizzy) 60 g drożdży 3-4 łyżki oliwy ok 1 szkl. letniej wody 1 łyżeczka soli 2 łyżeczki cukru Biały(...)piekarniku nagrzanym do 220 stopni. W podobny sposób przygotowujemy drugą pizzę. Przed pieczeniem… Druga pizza wyszła nieco większa, potrzymałam ją w piecu minutkę dłużej w wyniku czego ser mocniej się przyrumienił. Jeśli takiego nie lubicie, posypcie pizze serem w połowie pieczenia
Smaki Na TalerzuKotleciki robione były na piątkowy obiad...oczywiście bez mięsa...jedne z grzybów..a drugie z jajek..a do tego sosik z dodatkiem suszonych pomidorów z Tytki
Moje domowe kucharzenieczad! Ale pycha! Uwielbiam takie jedzenie, proste, przepyszne i bardzo zaskakujące smakiem. Wczoraj pokazałam Wam przepis na domowe tortille , dzisiaj chciałam Wam pokazać, jak zrobić tacosy z tortilli. Ale tacosy nie byle jakie, bo wegetariańskie, choć jak się je je to trochę się ma wrażenie jakby były z mięsem, ale przygotowałam je z brunatnymi pieczarkami, dużą ilością pyszności takich(...)majonezu - czosnek granulowany + sól sos czosnkowy ( wersja standardowa) - 4 łyżki jogurtu greckiego - 2 łyżki śmietany - 2 łyżki majonezu - 2-3 ząbki czosnku przeciśniętego przez prqskę - kilka kostek sera feta marynujemy 2-3 godziny Na patelni na oleju podsmaż pieczarki, posól je od razu dzięki czemu szybko się usmażą, dodaj cebulę, która zbierze całość oleju
SMYKWKUCHNImiałam okazję skosztować w restauracji Dune w Mielnie, o której wspominałam we wcześniejszych postach. Postanowiłam odtworzyć ten wspaniały smak w w domu... i myślę że wyszło rewelacyjnie, jak na domowe warunki J Zupa jest bardzo sycąca i aromatyczna, jak dla mnie idealna. Polecam abyście użyli do zupy dobrej jakości pomidorów, najlepiej tych malinowych. Od nich zależy cały smak. Krem(...)będzie zbyt gęsta dodajemy więcej płynu. Doprawiamy do smaku ostrą papryką, solą i pieprzem. Jeśli zupa będzie za mało ziołowa możecie dodać nieco więcej ziół. Na koniec dodajemy rozkruszony ser gorgonzola, gotujemy chwilę aby delikatnie się rozpuścił. Podajemy zupę z gorącymi grzankami, posypaną ziarnami słonecznika i dyni. *jeśli nie przepadacie za serami pleśniowymi możecie zastąpić go serem kozim lub parmezanem
Mania GotowaniaDziś proponuję Pappardelle z domowym pesto i zapiekanymi pomidorkami koktajlowymi. Czas wykonania równa się czasowi gotowania makaronu. Smak - dla mnie poezja!Przy okazji tego dania chciałabym podzielić się z Wami wrażeniami związanymi z Makaronem Czaniecki. Z tym makaronem miałam do czynienia po raz pierwszy i dziś już wiem, że nie ostatni. Na początek zerknęłam na skład, składniki tylko naturalne(...)połówki pomidorków posypujemy solą,świeżo zmielonym pieprzem i skrapiemy dwoma łyżkami oliwy z oliwek i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 15 minut. Listki bazylii, pietruszki, ser, migdały, czosnek i oliwę wkładamy do blendera i miksujemy na gładką masę. Ile dodajemy oliwy? Tyle, żeby nasze pesto miało lekko płynną konsystencję. Na koniec pesto doprawiamy solą i pieprzem
Blondynka GotujeZnajomość elementarnych zasad savoir-vivru może uchronić przed towarzyską wpadką, pomoże także czuć się swobodniej w towarzystwie, zwłaszcza podczas oficjalnych spotkań. Każde z nich rozpoczyna się
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia