seler - 8745 przepisów (strona:464/583)

Flaczki 171

litry wody ) -majeranek -przyprawa do zup -koncentrat pomidorowy -olej -mąka -korzeń imbiru -pieprz -sól    Gotujemy rosół na niewielkim kawałku kości schabowej. Dodajemy: -korzeń pietruszki -kawałek selera -kawałek pora -3 marchewki -kilka liści laurowych -pokrojony w plastry korzeń imbiru -kilka gałązek oregano -kilka ziarenek pieprzu -kilka ziaren ziela angielskiego -3-4 ząbki czosnku -sól do smaku oraz opaloną cebulę

Maminek kulinarny
Pierogi w rosole 148

Pierogi w rosole to propozycja na jednodaniowy obiad. Przygotowujemy składniki na rosół, czyli: -ok. 3 l wody -seler, por, pietruszka -marchewka -kilka suszonych grzybów -kilka ząbków czosnku -opalona cebula -ziele angielskie, listek laurowy -sól, pieprz    Do pierogów potrzebujemy farsz, który zrobimy z gotowanego w rosole ok. 1/2 kg mięsa wieprzowego  i 2 ćwiartek z kurczaka. Na ciasto

Maminek kulinarny
Żurek na wędzonce 145

mieszamy. Dodajemy kromkę chleba i pokrojony czosnek. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce. Gdy zakwas jest gotowy przystępujemy do gotowania.    Składniki na żurek: -2 l wody -seler, por, marchewka, opalona cebula, liście laurowe, czosnek, ziele angielskie -majeranek -pieprz, sól -ok. 1/2 kg wędzonych żeberek lub innej wędzonki -30 dkg kiełbasy -5 jajek -korzeń chrzanu -150 ml kwaśnej

Maminek kulinarny
Pasztet domowy pieczony 166

jest trudny. Składniki: -1,5 kg łopatki -1 kg wątróbki drobiowej -4 jajka -2 czerstwe bułki -2 cebule -1 marchew -kilka ząbków czosnku -bułka tarta -kilka suszonych grzybów -seler -por -ziele angielskie -pieprz ziarnisty -listek laurowy -przyprawa Barbecue -sól, pieprz    Część łopatki ( 1 kg ) gotujemy w wodzie z dodatkiem soli, warzyw, grzybków,  pieprzu  ziarnistego, ziela angielskiego

Maminek kulinarny
Galareta wieprzowa 133

Bardzo prosta w przygotowaniu, popularna galareta wieprzowa.    Składniki: -opalona cebula -marchewka -kawałek selera i pora -2 ząbki czosnku -ziele angielskie -listki laurowe -sól, pieprz -1 kg łopatki wieprzowej -1 lub 2 nóżki wieprzowe Do garnka wlewamy tyle wody, aby zakryła mięso.    Mięso i warzywa gotujemy ok. 2 godziny.    Po ugotowaniu mięso z łopatki kroimy

Maminek kulinarny
Sałatka jarzynowa 194

jarzynowej. My skorzystaliśmy ze zmodyfikowanej wersji sałatki Agnieszki M.Cz. (pozdrawiamy serdecznie).    Składniki ( ilość dobieramy w zależności od tego, ile potrzebujemy sałatki ), np.: -2 marchewki -5 ziemniaków -kawałek selera -1 pietruszka -5 jajek Powyższe składniki gotujemy. -kawałek pora -7 ogórków konserwowych -puszka groszku konserwowego -4 łyżki majonezu -sól, pieprz       Wszystkie warzywa i jajka kroimy w kostkę

Maminek kulinarny
Warzywa i owoce do surówek i sałatek 177

Zebraliśmy większość składników, z których można stworzyć wiele kombinacji surówek i sałatek. Składniki: -cebula -marchew -seler -por -biała rzodkiew -rzodkiewka -szczypior -koper -pomidor -ogórek -papryka -jabłko -sałata -kapusta biała -kapusta czerwona -kapusta pekińska -słonecznik -przyprawa warzywna -sól -majonez -śmietana -jogurt naturalny -olej Te surówki są już na naszym blogu: -surówka z białej kapusty

Maminek kulinarny
Susz warzywny 182

sosów, duszonych mięs i innych potraw.    Ilość użytych warzyw zależy od upodobań i potrzeb. Do naszego suszu użyliśmy: -6 marchewek -korzeń pietruszki -natkę pietruszki -natkę selera -kilka ząbków czosnku -2 pomidory -paprykę -1/2 pora -2 czerwone cebule    Pokrojone warzywa suszymy w suszarce.    Wysuszone przekładamy do słoików. Możemy dodać odrobinę soli morskiej, która nabierze

Maminek kulinarny
Zupa krem z kalafiora 114

Składniki: 2 małe kalafiory 2 korzenie pietruszki 1/4 bulwy selera 1 szalotka 2 ząbki czosnku oliwa 2 litry bulionu warzywnego (w wersji wegetariańskiej) lub drobiowego sól, pieprz biały, szczypta imbiru 2 łyżki serka mascarpone Do podania: gęsta śmietana, świeże zioła, grzanki. Przygotowanie: Na dnie garnka rozgrzewamy oliwę i podsmażamy na niej posiekaną szalotkę i czosnek. Pozostałe warzywa kroimy na kawałki

Smakowity Blog Kulinarny
Botwinka 169

zachęcam. Piszcie jeśli macie jakieś ciekawe pomysły, a z chęcią je wypróbuję. Składniki: pęczek botwinki 3 duże buraki (lub butelka koncentratu z buraków) włoszczyzna: marchew, pietruszka, por, odrobina selera 6 ziemniaków jogurt naturalny lub śmietana jajka ugotowane na twardo 2 łyżki octu 1 łyżka cukru sól, pieprz koperek Przygotowanie: W 1,5 litra wody gotujemy pokrojoną włoszczyznę i buraki. Następnie

Smakowity Blog Kulinarny
Bulion rybny z zielonymi tortellini z rybą 147

Warszawie, gdzie jest serwowane:)   Składniki: Bulion rybny: 1 kg ryb morskich lub pozostałych resztek po filetowaniu (głów, kręgosłupów, skór) 1 cebula 3 marchewki 1 pietruszka 1 por kawałek selera 2 liście laurowe 10 ziarenek ziela angielskiego sól, pieprz Tortellini: 150 g mąki pszennej typ 550 1/2 żółtka 100 ml ciepłej wody garść natki pietruszki i bazylii 25 g masła

Smakowity Blog Kulinarny
Dyniowe risotto- risotto alla zucca 235

serki w plasterkach o smaku śmietankowym 4 łyżki startego sera Parmezan SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Przygotować 1 l posolonego bulionu warzywnego ( ugotować w 1 l wody dowolne posiadane warzywka: np. seler, pietruszka, por, marchew, cebula ) . Obrać dynię ze skóry i pokroić w grube kostki.    Do garnka dodać 2 łyżki oliwy z oliwek, papryczkę chili, pokrojony kawalek pora, nać pietruszki, dynię

zielonacukinka
Od jeża wymagam tego, żeby był mięsny a od dania – smaku. Soczewica ze schabem i jabłkami. 165

zimną wodą, dorzucam 2 ziela angielskie, 1 listek laurowy i plasterek cytryny i gotuję al dente. Soczewica się gotuje więc kroimy warzywa. Jedną cebulę, jedną marchewkę, jedną pietruszkę, ćwiartkę selera, ½ pora, ząbek czosnku i sporą ilość suszonych pomidorów. Rozgrzewamy woka lub patelnię i na odrobinie oleju z pomidorów smażymy wszystkie warzywa. Dokładamy ugotowaną soczewicę. Doprawiamy sosem sojowym, pieprzem i odrobiną

ladykitchen
Urodzinowe robótki i rozgrzewający krem z pieczonej marchewki 150

zrobiło się naprawdę paskudnie, dzisiaj zaproponuję Wam pyszną, rozgrzewającą zupę. Bardzo prostą. Wszystkie warzywa pieczemy, przez co zyskują wyjątkowego, słodkiego posmaku. Ja użyłam marchewek, ale można dodać pietruszkę, ziemniaki, seler... Co kto lubi. Tylko wyobraźnia Was ogranicza. Odrobina czosnku i cebuli, nieco chilli zaostrzającego smak. Całość robi się szybko, a smakuje genialnie. Ma cudowny, optymistyczno-pomarańczowy kolor. Świetnie rozgrzewa. Mówię

Pożeraczka, czyli raz adobrze

Proponowane wyszukiwania