tuńczykiem Brokuły z serem feta i sosem czosnkowym Sałatka z tuńczykiem Sałatka gyros Sałatka gyros z sosem czosnkowym Sałatka żółta Sałatka z kurczakiem i selerem Przekąski: Imprezowe kęski drobiowe z sosem żurawinowym Chrupiące kąski kurczaka Roladki sz ynkowe z sałatą Kolorowe kanapki Muffinki z szynką i żółtym serem Jajka faszerowane chrzanem i szynką Jajka faszerowane
Kuchnia domowa Anidziś co ś d o pary do uszek z grzybami :) Składniki: 1 marchewka kawałek selera 1 pietruszka 1 szklanka wywaru z suszonych grzybów (1 garść suszonych grzybów gotujemy do miękkości - grzyby zostawiamy do farszu do uszek, a wywar do barszczu) kilka ziaren pieprzu kilka ziaren ziela angielskiego 2 liście laurowe ocet lub sok z cytryny do smaku koncentrat
Kuchnia domowa AniSmakerze . Przepis podaję z moimi zm ianami. Składniki: 1 kg białej fasoli " duży jaś" 2 duże cebule 1 puszka pomidorów bez skórki 2 duże marchewki 1 pietruszka 1 seler przyprawa do dań z fasoli kminek ziele angielskie liść laurowy słodka i ostra papryka do smaku ewentualnie kostka rosołowa 2 łyżki oleju Sposób przygotowania: 1. Fasolę moczymy całą noc, gotujemy
Kuchnia domowa Animaku rewelacja, smakowało mi i to bardzo. P rzepis znalazłam na WŻ . Polecam gorąco niezdecydowanym. Składniki: 3 udka 200 g ryżu 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera 4 szklanki wody 2 kostki rosołowe przypr awa do drobiu olej Sposób przygotowania: 1. U dka umyć, przekroić na połówki. Obsypać przypraw ą do drobiu i smażyć na o leju przez 15 minut
Kuchnia domowa AniMoja druga wersja ryby o grecku. Pierwszą możecie znaleźć tutaj . Składniki: 1 kg filetów z ryby (u mnie dorsz) 5 marchewek 4 cebule 2 pietruszki 1 seler sok z 1/2 cytryny 5 łyżek koncentratu pomidorowego bulion (może być z kostki) natka pietruszki mąka cukier olej sól, pieprz 3 liście laurowe 5 ziare n ziela angielskiego Spo sób przygotowania: 1. Cebulę
Kuchnia domowa AniZapraszam na pyszną surówkę według przepisu mojej mamy. Składniki: połówka główki czerwonej kapusty 1 duża marchewka 1 cebula 1 jabłko siekana natka pietruszki lub selera sok z cytryny lub kwasek cytrynowy kilka łyżek oleju cukier do smaku sól, pieprz Sposób przygotowania: 1. Kapustę szatkujemy, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości (ok.10-15 minut). 2. Pod koniec gotowania dodajemy sok z cytryny
Kuchnia domowa Aniryżem (u nas z risotto z cebulą ). Składniki: mięso z rosołu - u mnie z dwóch udek 1 papryka 1 duża cebula 20 dag pieczarek sól, pieprz siekana pietruszka lub seler 1 niepełna szklanka wody 1 łyżka śmietany 18% 1 łyżka mąki pszennej Sposób przygotowania: 1. Mięso podsmażyć na patelni. Dodać posiekaną cebulkę i obrane i pokrojone w plasterki pieczarki. Dusić
Kuchnia domowa Aniszklanki octu 10% (w oryginale 2 szklanki octu) Do każdego słoika wkładamy: 3-4 plasterki marchewki 0,5 łyżeczki gorczycy 4 ziarenka ziela angielskiego 4 ziarenka pieprzu 1 liść selera (opcjonalnie - mój dodatek) Sposób przygotowania: 1. Ogórki myjemy dokładnie, kroimy w plasterki (kroiłam nożykiem). Wsypujemy sól, mieszamy i zalewamy zimną wodą. Odstawiamy na 3 godziny. Po tym czasie ogórki odcedzamy
Kuchnia domowa AniDusić ok 10-15 minut. 5. Na koniec wlać mąkę ze śmietaną i zimną wodą, gotować do zagęszczenia się sosu. Doprawić pieprzem i solą. Można też dodać siekaną natkę selera. Polecam! Smacznego
Kuchnia domowa AniPrzepis na zakwas już jest to teraz pora na barszczyk czerwony - czysty, idealny do uszek , paluszków lub kapuśniaczków . Składniki: 1 marchewka 1 pietruszka kawałek selera 2 litry wody sól pieprz 1-2 szklanki domowego zakwasu z buraków 1/3 szklanki koncentratu buraczanego (używam Krakusa) ziele angielskie liść laurowy kminek mielony majeranek 1 ząbek czosnku sok z cytryny lub ocet Sposób
Kuchnia domowa AniSkładniki: 25 dag szynki drobiowej 1 słoik papryki konserwowej 1 słoik selera krojonego w paski 1 puszka kukurydzy 1 por sól, pieprz majonez Sposób wykonania: 1. Szynkę kroimy w kostkę. 2. Pora kroimy w plasterki, sparzamy wrzątkiem i odciskamy z nadmiaru soku. 3. Paprykę kroimy w kostkę. 4. Wszystko mieszamy, dodajemy majonez wedle uznania i doprawiamy solą i pieprzem. Smacznego
Kuchnia domowa Aniwybrać jakiś ładny świerk lub jodłę. Strojenie, pieczenie... plan przede mną jeszcze ambitny :) Składniki: 1,5 kg szynki wieprzowej peklowanej 4 średnie marchewki 1/2 pora 1 cebula 1 mały seler 1 łyżeczka ziarenek czarnego pieprzu, lekko rozgniecionych 1 łyżeczka ziaren kolendry, lekko rozgniecionych 1 laska cynamonu, przełamana na pół 3 listki laurowe 1 łyżeczka soli (opcjonalnie) Glazura: 50 g cukru
Delicious Titbitsaromatyczny i zdecydowanie będę powtarzać pieczenie. Więc jeśli ktoś z Was chce spróbować czegoś innego niż mięsny pasztet to zachęcam : ) Potrzebujemy: 350 gr soczewicy czerwonej 2 marchewki 1 pietruszka ½ selera 2 ząbki czosnku 3 nieduże cebule kawałek pora listek laurowy ½ łyżeczki mielonego ziela angielskiego odrobinę gałki muszkatołowej kilka suszonych pomidorów sól, pieprz łyżeczka majeranku 1 jajko 2 łyżki otrębów owsianych
ladykitchenogniu ok.1 godzinę. W misce przygotowujemy zalewę piwną. Łączymy piwo, sos sojowy i miód, a także wsypujemy trochę pieprzu. Odcedzoną golonkę przekładamy do naczynia żaroodpornego. To samo robimy z selerem i marchewkami. Zalewamy mieszanką piwną i posypujemy rozmarynem oraz majerankiem. Wstawiamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika na godzinę i 15 minut. Obracamy co 15 minut by golonka się
Zakręcony Widelecdzieła, bo święta już tuż tuż :-) Składniki: 500 g filetu z dorsza 1 słoiczek koncentratu pomidorowego 2 cebule białe 1 pietruszka 1 seler 3 marchewki 250 g suszonych pomidorowych suchych (bez zalewy) garść żurawiny 2 łyżki mąki pszennej olej rzepakowy sól, pieprz, papryka słodka, cytryna 1 liść
pieprzny smaczek