seler - 8745 przepisów (strona:459/583)

Zupa grzybowa z łazankami w kształcie gwiazdek 203

zdjęcia, żeby pokazać Wam zupę, która bardzo smakowała mnie i moim trzem facetom. Składniki na zupę: 100 g suszonych grzybów, 1 niewielka marchew 1 niewielka pietruszka kawałek pora kawałek selera 2 ząbki czosnku pół pęczka natki pietruszki lub lubczyku kilka ziarenek czarnego pieprzu kilka ziarenek ziela angielskiego kilka ziarenek jałowca łyżeczka rozmarynu 2-3 liście laurowe sól i pieprz

Czerwień i błękit
Sylwester. Przepisy na Sylwestra. Przekąski na Sylwestra. 18358

Sałatka z tortellini, szynką, papryką, ogórkiem i kukurydzą Sałatka Gyros Sałatka z brokułami, kurczakiem i papryką Sałatka jarzynowa (warzywna) z kukurydzą Sałatka z arbuzem i serem feta Sałatka z selerem konserwowym, szynką i ananasem Sałatka z rukolą, kurczakiem, pomidorami i oliwkami Sałatka z papryką, brokułami i żółtym serem Sałatka z nuggetsami, rukolą, serem i pomidorkami z sosem musztardowym Oryginalna sałatka

Kulinarne Przeboje
Zupa gulaszowa z lanymi kluseczkami 128

dodatkiem cynamonu i tym razem bez ziemniaków, a z pysznymi kluseczkami. Na te deszcze idealna. Składniki : * 300g mięsa z udźca wołowego albo szynki wieprzowej  * czerwona papryka * marchewka, seler, pietruszka * cebula * ząbek czosnku * łyżka masła klarowanego  * sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, pół łyżeczki mielonego cynamonu, ostra czerwona papryka * jajko * 2 szklanki mąki pszennej * szczypta soli * woda Przygotowanie

Magiczne Życie Marty
Ryba po grecku 171

jest jednym z dań, które gości w naszej rodzinie podczas kolacji wigilijnej. Zazwyczaj jest przygotowywana w podwojonych proporcjach, by została na następne dni :) Składniki: - 4 marchewki - 3 pietruszki - 1/2 selera - 1 por - 2 liście laurowe - 3 ziela angielskie - 2 łyżki koncentratu pomidorowego - sól i pieprz - 6 płatów ulubionej ryby - 2 jajka - mąka Przygotowanie: Warzywa kroimy w paseczki i podsmażamy

Zainspirowana w kuchni
Bulion na pieczonych wołowych kościach 123

gotowego wywaru) 2 kg kości wołowych, podzielonych na mniejsze kawałki 2 łyżki oliwy 1 marchew grubo pokrojona 1 cebula grubo posiekana przycięty, umyty i posiekany por 2 posiekane łodygi selera naciowego 3 posiekane pomidory liść laurowy 2 gałązki tymianku ok 4,5 l wody przygotowanie piekarnik rozgrzać do 200 st.C. Kości włożyć do wysokiej brytfanki, tak aby leżały w jednej

Stare Gary
Gulasz z dzika 217

laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 1 łyżeczka zmielonego czarnego pieprzu mięso ok 600 g dziczyzny ( u mnie mi mięso z dzika , ale jaka częśc  - nie wiem) 3 łodygi selera naciowego, 2 marchewki, 2 cebule, 1/2 butelki czerwonego wina + kieliszek do deglasacji patelni , 3 gałązki rozmarynu, 1 pęczek natki pietruszki, 3 ząbki czosnku, 2 łyżki masła. smalec do obsmażenia mięsa

Stare Gary
Pierogi z mięsem gotowanym 223

szklanki gorącej wody farsz ok 450 g gotowanego mięsa z rosołu (u mnie była to wołowina) 4 średnie cebule 5 - 6 ząbków czosnku gotowane warzywa z rosołu (marchewka, seler, pietruszka) pęczek natki pietruszki sól pieprz ostra papryka oliwa i masło do smażenia przygotowanie ciasto przesianą mąkę zalać gorącą wodą , poczekać aż nieco przestygnie, wyrobić ręcznie na elastyczne, nieklejące ciasto. Jeżeli

Stare Gary
Sałatka z gotowanych warzyw - klasyka 179

nią ochotę , a nie kiedy trzeba zagospodarować resztki. składniki ugotowana włoszczyzna ( bez pora):       1 marchewka        2 pietruszki        seler 2 - 3 ogórki kiszone ugotowane 2 - 3 ziemniaki jajko ugotowane na twardo cebula dowolne zioła - szczypiorek,koperek, pietruszka, drobno pokrojone majonez oliwa (tyle, żeby sałatka nie była sucha

Stare Gary
Peklowanie golonki 213

dostosowałam do swoich potrzeb. składniki (na 5 kg mięsa) 5 kg golonki wieprzowej  3 cebule 2 główki czosnku 300g  marchwi 200 g pietruszki 100 g selera sól do peklowania w ilości zgodnej z przepisem na opakowaniu kminek, pieprz ziarnisty, liść laurowy+ strzępki z kopru, pietruszki naci i innych ziół -według uznania łyżeczka zwykłej soli łyżka stołowa

Stare Gary
Zupa warzywna bardzo wiosenna 234

smaczna. Po prostu wiosna na talerzu - polecam! składniki 4 spore młode ziemniaki 170 g fasolki szparagowej 5 młodych pietruszek 3 młode marchewki 1 młody por 1 młody seler 1/2 sporej kalarepki 2 pęczki (po 500 g) białych szparagów 1 l bulionu łyżeczka masła 1/4 szklanki śmietany koperek, natka pietruszki do podania. przygotowanie Szparagom obcinamy zdrewniałe końce

Stare Gary
Szybki krupnik na gęsinie 160

zupa o bardzo wyrazistym smaku gęsiny. Bardzo polecam! składniki 1 l bulionu z gęsi - przepis  tutaj warzywa z gotowania bulionu (wykorzystałam mniej więcej połowę ugotowanych warzyw) (marchewka, pietruszka, seler) 2 ziemniaki garść mięsa pieczonej gęsi szklanka ugotowanej kaszy pęczak natka pietruszki przygotowanie Odcedzony bulion wlać do garnka, wrzucić ziemniaki pokrojone w drobną kostkę , gotować aż zmiękną. Warzywa z bulionu

Stare Gary
Barszcz wigilijny postny 203

bardzo polecam. Przepis z książki "W staropolskiej kuchni i przy polskim stole" - Maria Lemnis i Henryk Vitry składniki  (na ok 1,5 - 2 l zupy) włoszczyzna bez kapusty (seler, marchew, por, pietruszka, 1 cebula) 500 g buraków 10 ziarenek pieprzu 2 ziarenka ziela angielskiego mały kawałek liścia laurowego 4 szklanki wody 50 - 80 g suszonych prawdziwków 2 szklanki wody

Stare Gary
Zupa ryżowa z dorszem 121

początkowo robiłam z łososiem, ale po wypróbowaniu z dorszem zdecydowanie wolę tą wersję, jest delikatniejsza w smaku :) Polecam! * bulion warzywny- 1,5l* * marchew- 2 szt. * pietruszka- 1 szt. * seler- 1/2 szt. * por- biała część * cebula- 1 szt. * ryż- 150 g * filet z dorsza- 130 g * olej- do smażenia * przyprawy: sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, odrobina kurkumy, suszona papryczka chili

Kraina Miodem Płynąca
Gęsty sos grzybowy z suszoną śliwką 132

Zamiast wywaru warzywnego można użyć rosołu czy kostki grzybowej. Fantastycznie pasuje do makaronów, klusek, placków ziemniaczanych czy pieczonego mięsa! * grzyby suszone- 30 g * marchewka- 1 mała * pietruszka- 1 mała * seler- mały kawałek * cebula- 1 szt. * suszona śliwka- 5 szt. * olej- do smażenia * wywar warzywny- 2 szklanki * śmietana 12%- 3-4 łyżki * ziele angielskie- 3 szt. listek laurowy, sól, pieprz Grzyby

Kraina Miodem Płynąca
Świąteczny pasztet z kaczki z żurawinką 176

ugotowanych skrzydełek kaczki (możemy zastąpić dowolnym mięsem z kaczki, np. piersiami lub mięsem z korpusu kaczki, po ugotowaniu rosołu) 3 ugotowane marchewki 2 ugotowane pietruszki 1/3 ugotowanego selera 1 ugotowany por (biała część) 1/2 cebulki kilka suszonych grzybów, wymoczonych lub ugotowanych z warzywami 3 ziela angielskie 2 liście laurowe sól pieprz majeranek 1/2 szklanki suszonej żurawiny Mięso i warzywa

Mango Papaja

Proponowane wyszukiwania