seler - 8745 przepisów (strona:463/583)

Risotto z sosem pomidorowym 232

równie dobrze, mimo, że na przestrzeni lat poznajemy coraz to nowe smaki.  Zapraszam na moje "kryzysowe" risotto :) Składniki: 1 szklanka ryżu, 6 średnich marchewek, 3-4 pietruszki, mały seler , pół średniego pora lub 2-3 małe cebule (ja daję trochę pora i trochę cebuli), oliwa do podsmażenia warzyw i natłuszczenia naczynia do zapiekania, 2-3 listki laurowe

Codzienna kuchnia niecodzienna
Domowy rosół z domowym makaronem 336

całe nogi z kurczaka (najlepiej z kury, ale jak nie mamy możliwości jej zdobyć, to kurczak musi wystarczyć), 7 średnich marchewek ,  5 średnich pietruszek , pół małego selera , 1 niewielki por , 1 mała "przypalona" cebulka (obraną można opiec na suchej patelni), 1 łyżeczka ziarenek pieprzu , sól do smaku.  Wołowinę opłukać, zalać zimną wodą (około

Codzienna kuchnia niecodzienna
Kolorowa galaretka z jajkiem, szynką i warzywami 285

galarety: około 1 litr wywaru - może być rosół lub wywar z samych warzyw, żelatyna w ilości odpowiedniej do ilości płynu - wskazówki na opakowaniu, ugotowane warzywa z wywaru: marchewka, pietruszka, seler, groszek konserwowy , ogórki konserwowe , cieniutko pokrojona w plastry szynka , jajka ugotowane na twardo, zielona pietruszka . Wywar połączyć z żelatyną. Wlać trochę na dno foremki i odstawić do lodówki, żeby stężał

Codzienna kuchnia niecodzienna
Zupa czosnkowa 173

łyżki masła , mielony biały pieprz , sól , 100-150 ml kwaśnej gęstej śmietany , ewentualnie 1 łyżeczka mąki pszennej. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Białe warzywa z rosołu (pietruszkę i seler) zmiksować lub zetrzeć na drobnej tarce jarzynowej. Masło roztopić w garnku, zeszklić na nim czosnek - nie powinien się zrumienić. Dodać starte warzywa i chwilę poddusić razem. Wszystko zalać rosołem

Codzienna kuchnia niecodzienna
Kalafiorowa zupa - krem z czosnkiem 149

kalafiora i czosnku nadaje wspaniałego aromatu i smaku. Składniki: 4-5 skrzydełek z kurczaka (lub inne dowolne mięsko, lub porcja rosołowa) 4 średnie marchewki , 3 średnie pietruszki , 1 średni seler , 1 mały por , 1 mały kalafior , 1 główka czosnku , 3-4 łyżki masła , sól , pieprz - do smaku, 2 liście laurowe , kilka ziaren ziela angielskiego , jogurt naturalny lub śmietana. Mięso (porcję

Codzienna kuchnia niecodzienna
Przecier pomidorowy na zupę, czyli kawałek lata w słoiku 177

pomidorach. Przecier powstały ze zmielenia pomidorów przelewamy do garnka i gotujemy przez kilka minut na średnim ogniu. Gorący wlewamy do słoików. Można do każdego słoika włożyć gałązkę naci selera, a przecier nabierze wspaniałego aromatu. Słoiki ustawiam na kratce w piekarniku - bez zanurzania ich w wodzie. Piekarnik nastawiam na 120 stopni i "zapiekam" słoiki przez 40-50 minut. Po tym czasie

Codzienna kuchnia niecodzienna
Zapiekanka a'la tarta z gotowanego kurczaka i warzyw 340

zapiekanki, która jest niezwykle delikatna i daje duże pole do popisuj, jeśli chodzi o przyprawienie jej.  Składniki: kruche ciasto* , gotowany kurczak , warzywa z rosołu : marchew, pietruszka, seler, 4 łyżki mleka , 2 jajka , sól , pieprz , natka pietruszki , żółty ser . Dowolną foremkę do zapiekania lekko nasmarować tłuszczem. Zetrzeć kruche ciasto na grubość około 1 cm. Podpiec w temperaturze około

Codzienna kuchnia niecodzienna
Wigilijny barszcz po mojemu 157

tego dodaję kilka liści laurowych , łyżeczkę ziela angielskiego i łyżeczkę  ziaren czarnego pieprzu . Kiedy mięso jest już prawie miękkie, wtedy wrzucam marchew , pietruszkę , seler , kawałek  pora w ilości takiej, jak do rosołu. Kiedy wszystko jest już miękkie, wtedy wyjmuję mięso i warzywa, a do wywaru wkładam pokrojone w grube plastry czerwone buraki

Codzienna kuchnia niecodzienna
Tymbaliki z karpia gotowanego na parze 142

środku pyszny i soczysty karp ugotowany na parze. Polecam, zwłaszcza tym, którzy niezbyt pewnie czują się wśród ryb :) Składniki: dzwonka świeżego karpia , 3 marchewki , 2 pietruszki , kawałek selera , mała cebula , 4 duże liście laurowe , 1 łyżeczka ziaren ziela angielskiego , sól, zielony groszek. Z karpia wybrać większe dzwonka, które mają mniej drobnych ości. Ugotować

Codzienna kuchnia niecodzienna
Ciasto marchewkowe z chili 217

polać miodem, do tego naturalny jogurt i gotowy deserek. Można też upiec ciasto , tak jak ja to zrobiłam tym razem. Sok robiłam nie tylko z marchewki, ale również z selera, jabłka i pomarańczy. I te wszystkie składniki wrzuciłam do ciasta potem. Dla dodania wyrazistości dosypałam jeszcze ostrej papryki, którą dawało się wyczuć potem :) Świadomie ograniczyłam też ilość cukru dla lepszego

Codzienna kuchnia niecodzienna
Indycze żołądki w sosie śmietanowo - musztardowym 159

dziesiątkę! Było pysznie i w mig zostało zjedzone. Dobrze, że zdążyłam zrobić zdjęcie ;) Składniki: 70 dkg indyczych żołądków, 3 średnie marchewki, 2 średnie pietruszki, ćwierć średniego selera, pół małego pora, 3 liście laurowe, 10 ziaren ziela angielskiego, 1/3 łyżeczki ziaren pieprzu, sól, cukier, 150 ml śmietany (najlepiej kwaśnej, gęstej), 3 czubate łyżki musztardy, 2 łyżeczki

Codzienna kuchnia niecodzienna
Pieczeń wołowa "na dziko" według przepisu dziadka Adama 200

więcej kilogramowy kawałek wołowiny na pieczeń , słonina lub boczek  (ja użyłam podwędzonego lekko i parzonego boczku), 1 średnia marchewka , 1 średnia pietruszka , niewielki kawałek selera , sól , odrobina smalcu lub oleju do obsmażenia. Zalewa: 1 większa cebula , 12-15 ziaren ziela angielskiego , 3-4 liście laurowe , 1 łyżeczka ziaren pieprzu , 4 szklanki wody

Codzienna kuchnia niecodzienna
Zupa warzywna z pomidorami i papryką - Wrześniowe Wyzwanie Blogerek 291

się z jesienią, chłodniejszymi i krótszymi dniami, z liśćmi lecącymi z drzew :) Może to przez kolor tej zupy? :) Składniki: 4 większe marchewki , 3 średnie pietruszki , ćwierć średniego selera , 15 cm pora , 3 średnie pomidory , 2 średnie czerwone słodkie papryki , 3 ząbki czosnku , kiełbasa np. śląska, po 1 niewielkiej sztuce na osobę , sól , świeżo zmielony pieprz , słodka papryka , odrobina

Codzienna kuchnia niecodzienna
A`la flaczki z boczniaków 257

można zamienić na wersję roślinną? Przepis wykorzystałam z bloga Jadłonomia . Chciałam na własny sposób przygotować i spróbować bardzo wytrawnego dania. Składniki: 250g świeżych boczniaków 1/2 marchewki 1/2 pietruszki 1/4 selera  mała cebula sól pieprz 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej 1 łyżeczka majeranku 2 ziela angielskie 1 liść laurowy 2 łyżki sosu sojowego olej 1 litr wody Sposób przygotowania: Boczniaki myjemy

Truskawkowa Fiesta
Sałatka z roszponki, fenkułu, pomarańczy i jabłka 169

miski. Doprawić pieprzem i odrobiną octu. Odstawić na 30 minut, aż wszystko się zmaceruje. Następnie wrzucić roszponkę, polać olejem i dokładnie wymieszać. Gotowe! Do sałatki świetnie pasuje również seler naciowy

Food Square

Proponowane wyszukiwania