seler - 8745 przepisów (strona:471/583)

Łopatka w sosie chrzanowym 219

poprostu pychotka. Zapraszam również na ich super stronkę  https://www. facebook .com/majonezkielecki. Łopatka w sosie chrzanowym  SKŁADNIKI: łopatka wieprzowa - 1 kg marchewka - 1 szt pietruszka - 1 szt seler - 1 kawałek por - kawałek ziele angielskie - 4 ziarenka liść laurowy- 2 szt cebula - 1 szt sól i pieprz 3 ,5 szkl wody SOS CHRZANOWY mąka - 2 łyżki śmietana

Kuchnia Danusi
Przepis na kapuśniak Christophera. 136

chleba, najlepiej upieczonego w domu i  posmarowanego dobrym wiejskim masłem. Składniki: 2 l woda 0,5 kg kapusta kiszona 30 dkg żeberka wieprzowe 2 marchewki 1 pietruszka ½ mały seler 4 suszone prawdziwki ( namoczone, pokrojone w paski) Sól ,pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, kminek 1 cebula pokrajana w kostkę 20 dkg boczek wędzony pokrojony w kostkę 1 pomidor bez skórki

Kulinarny karnet Christophera
Łosoś w galarecie. 153

galarecie, musimy ugotować wywar. Należy wykorzystać pozostałości po wyfiletowanym łososiu, czyli kręgosłup, głowę, ścinki. Zawsze tego trochę pozostaje. Do zimnej wody włożyć te  pozostałości, dodać  marchewkę, pietruszkę, seler korzeniowy. Pod koniec gotowania  liść laurowy, ziele angielskie i sól. Gotować na małym ogniu około 1 godziny. Całość przecedzić przez sito. Z pozostałych ugotowanych, a zdjętych z kręgosłupa

Kulinarny karnet Christophera
Wyrafinowana ziemniaczana zupa z łososiem. 146

500g ziemniaków 3 marchewki   1 pietruszka 1/4 selera 1/2 małego pora listek laurowy 3 ziarna ziela ang. 1000 ml wywaru rybnego lub wody sól, pieprz do smaku 200g (1 paczka) wędzonego łososia sałatkowego lub w plastrach 100ml śmietany 1 łyżka koperku Ziemniaki oraz warzywa obrać i drobno pokroić. Zalać wywarem rybnym lub tylko wodą. Dodać przyprawy. Gotować do miękkości

Kulinarny karnet Christophera
Pstrąg na niebiesko. 115

Składniki: 1 pstrąg 0,5 l woda 2 łyżki octu 0,25 l wino czerwone 1 p. włoszczyzny (2 marchewki,1.2 seler,1 pietruszka) 2 listki laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego Sól, pieprz Żelatyna 1 białko do sklarowania Wykonanie: Do garnka wlać wodę, wino,ocet, obraną i umytą włoszczyznę, liść, ziele angielskie, sól i odrobinę pieprzu. Gotować 15 minut. Podczas

Kulinarny karnet Christophera
Zupa krem z kabaczkiem. 213

ala-piecze.blogspot.com/2013/10/zupa-z-cukini-z-jabkiem.html Składniki: 0,5 kg kabaczka 0,25 kg ziemniaków 0,30kg cebuli 1  winne jabłko 2  ząbki czosnku 1  pietruszka 1  plaster selera 1 kawałek kalafiora 2 łyżki oleju +2 łyżki masła 1 łyżeczka świeżego imbiru 1 łyżeczka płaska curry  sól ,pieprz do smaku 1000 ml bulionu warzywnego lub innego ziarna słonecznika uprażone

Kulinarny karnet Christophera
Sandacz po polsku z wody. 164

wody jest polską  tradycyjną potrawą wigilijną i jeśli podajemy dwa dania rybne, pierwszym będzie sandacz. Składniki. 1 sandacz około 1 kg 1 marchewka 1  pietruszka 1 plaster selera 1  cebula 1 listek laurowy   5 ziaren pieprzu   3 ziarna ziele angielskie 3 jaja 5 dag masła 1 łyżka naci pietruszki Wykonanie. Przygotować lekki wywar

Kulinarny karnet Christophera
Walentynki już jutro - 14 lutego. 180

jest do afrodyzjaków. I uwaga! Wg tradycji , skuteczna jest tylko u pań ,na panów ma działanie wręcz przeciwne. Anyż jest afrodyzjakiem stosowanym chętnie w Europie i na Środkowym Wschodzie. Seler to afrodyzjak ,ceniony już przez starożytnych Greków. Awokado jest uważane za środek wzmacniający pożądanie już od czasów ,gdy hiszpańscy konkwistadorzy przywieźli je do Europy z zamorskich wypraw. Wśród owoców morza

Kulinarny karnet Christophera
Zupa sabaudzka. 153

Soup in cabbage leaves. Składniki. 1 marchew 1 pietruszka 1/4 selera 12 cm por 70g szynka wędzona 1/2 szkl.groszku zielonego 100g sera ementaler 1/2 szkl.orzechów włoskich 1/2 szkl.śmietany 18% 2 łyżki szczypiorku 4 szkl.rosołu 100g kapusty zielonej sabaudzkiej czyli włoskiej Wykonanie. Włoszczyznę obrać, umyć i pokroić w drobną kostkę. Plaster szynki o grubości 1 cm pokroić

Kulinarny karnet Christophera
Zupa grzybowa 191

Trochę jest roboty z oczyszczeniem grzybów ale efekt i smak są  warte tego wysiłku. Składniki: kurki (ok. 2 szklanek) cebula mąka wywar z warzyw (na marchewce, pietruszce i selerze) bulion drobiowy lub rosół ugotowany wcześniej makaron natka pietruszki lub koperek olej sposób przygotowania

w kuchni i w ogrodzie
Flaki 164

rozgrzewa w jesienne i zimowe dni.     Składniki: bulion wołowy lub drobiowy np. na skrzydle i szyjce z indyka wywar z warzyw np. marchew, pietruszka, por, cebula, czosnek, seler flaki (najlepiej nie mrożone) pieczarki papryka sól, pieprz liść laurowy majeranek koperek lub natka pietruszki Flaki czyścimy pod bieżącą wodą i obgotowujemy. Zmieniamy wodę, znów doprowadzamy do wrzenia i drugi

prawdziwe jedzenie
Pomysł na lekki obiad, czyli zupa z kaszy jaglanej 285

warzyw i kaszy jaglanej. Pychota! Delikatna w smaku, kremowa i sycąca- idealna propozycja na ciepłe dni. SKŁADNIKI NA 3 PORCJE: 4 średniej wielkości marchewki 2 średniej wielkości pietruszki mały seler 50g kaszy jaglanej natka pietruszki świeża bazylia PRZYGOTOWANIE: Wsypać do garnka kaszę, zalać dużą ilością wody- taką, aby zmieściły się jeszcze warzywa- i gotować przez około 15 minut Do gotującej

peanutbuttermonster
Bułeczki z kminkiem i oliwkami (bez glutenu, jajek i mleka) 154

mleka. Dodać nasiona kminku (ja dodałam 1 płaską łyżeczkę). Zamiast kminku można dodać też inne zioła: bazylię, tymianek, oregano. Uwaga: Kminku nie powinny używać osoby z uczuleniem na marchew, selera lub pietruszkę - jest to roślina z tej samej rodziny i może wystąpić krzyżowa reakcja alergiczna . Ciasto wymieszać, przełożyć do foremek. Wierzch przybrać oliwkami. Nakryć folią i pozostawić na około

głodny alergik
Galaretka drobiowa z warzywami (bez glutenu, mleka i jajek) 180

wrzątku, dodać groszek i pokrojoną w kostkę marchewkę (jeśli używasz świeżych lub mrożonych warzyw, konserwowych nie gotuj). Dodać przyprawy wg upodobania, można wzbogacić smak dodając klasyczne dodatki rosołowe - pora, selera i podpieczoną cebulę. Gotować aż kurczak będzie miękki. Odcedzić mięso i warzywa.  Kurczaka pokroić w kostkę. Do wywaru dodać żelatynę i wymieszać do rozpuszczenia.  Do miseczek lub filiżanek

głodny alergik
Zupa ogórkowa dla alergika (bez glutenu, mleka, jajek) 153

Składniki: kiszone ogórki 400 g ziemniaki 1 kg marchew kilka szt. seler (niekoniecznie) 1 kawałek bezglutenowa kiełbasa  200 g (lub ugotowany filet z indyka) płatki ryżowe lub kleik ryżowy 0,5 szklanki sól, ziele angielskie, liść laurowy kilka szt. koperek mleko (sojowe, ryżowe lub inne) Przygotowanie: Ziemniaki i marchew obrać, pokroić w kostkę. Zalać wodą, posolić, dodać przyprawy

głodny alergik

Proponowane wyszukiwania