seler - 8745 przepisów (strona:284/583)

Zupa z zielonej soczewicy 138

ręką i wyszło pysznie, pożywnie i zdrowo :) Składniki: 2,5 litra dowolnego wywaru - u mnie tradycyjnie ze skrzydełek 150 g zielonej soczewicy 1 marchewka 1 pietruszka kawałek selera pół szklanki suchego makaronu duża garść pokrojonej w kostkę papryki (u mnie mr ożona) 1 ce bula 1 mały por ziele angiel skie liść laurowy rozmaryn 2 łyżki koncentratu pomidorowego sól, pieprz(...)Sposób przygotowania: 1. Wszystkie warzy wa obieramy, marchewkę, pietruszkę i selera ścieramy na tarce jarzynowej. 2. Cebulę i pora dowolnie siekamy. Na patelni rumienimy cebulę, następnie dodajemy tarte warzywa i chwilę dusimy. 3. Do wywaru dodajemy warzywa z patelni i soczewicę. Dorzucamy też liść laurowy i kilka ziarenek ziela angielskiego. Gotujemy do miękkości. 4. Makaron gotujemy osobno w osolonym

Kuchnia domowa Ani
Zupa kalafiorowa 133

Składniki: 1 kalafior (ok 400-500 g) 2 marchewki 3 ziemniaki 1 pietruszka 1 cebula kawałek selera 2,5 litra bulionu (np.na kościach drobiowych) ziele angielskie liść laurowy sól, pieprz 2 łyżki śmietany do zup siekany koperek Sposób przygotowania: 1. Marchewkę, pietruszkę, ziemniaki i selera obieramy, a następnie kroimy dowolnie. 2. Cebulę kroimy w kostkę. 3. Warzywa wrzucamy do bulionu

Kuchnia domowa Ani
Zupa warzywna z czerwoną fasolą 175

Pyszna, kolorowa zupa, na którą przepis znalazłam u Agaty. Lekko zmodyfikowałam recepturę. Składniki: 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka pomidorów siekanych 2 marchewki 2 pietruszki 1 mały seler (bulwa) 1 czerwona papryka 1 por 1 ząbek czosnku 2 listki laurowe 5 kulek ziela angielskiego 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego 2-3 łyżki oleju pół łyżeczki kminku sól, pieprz, cukier(...)smaku 1 litr wody mielona słodka papryka odrobina chilli Sposób przygotowania: 1. Marchewkę, pietruszkę, paprykę i selera pokroić w kostkę. Pora posiekać. 2. W garnku rozgrzać olej, dodać warzywa i smażyć chwilę. 3. Wlać wodę, dodać ziele angielskie, liście laurowe, kminek i gotować do miękkości. Pod koniec dodać pomidory z puszki i odsączoną z zalewy fasolę. Dodać koncentrat wedle uznania

Kuchnia domowa Ani
Sałatka szynkowa 353

Propozycja sałatki na świąteczny stół. Przepis pochodzi ze zbiorów siostry Anastazji. Nieznacznie go zmodyfikowałam. Składniki: 1 mały słoik selera pokrojonego w paski 1 puszka kukurydzy 1 puszka ananasa 2 jabłka 4-5 jajek 3 ogórki kiszone 1 czerwona cebula 20 dag szynki konserwowej posiekany szczypiorek sól, pieprz majonez 2 pomidory Sposób przygotowania: 1. Jajka ugotować, ostudzić, pokroić w kostkę(...)Kukurydzę i selera odsączyć z zalewy. 3. Ogórki kiszone pokroić w kosteczkę. 4. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, jabłka obrać, pokroić pomidory i jabłka w kostkę. 5. Szynkę pokroić w paseczki lub kostkę, a plastry ananasa w kostkę. 6. Cebulę drobno posiekać. 7. Wszystko wymieszać, dodać majonez, szczypiorek, doprawić solą i pieprzem. Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Zupa pieczarkowa 166

Składniki: 3 skrzydełka drobiowe 200 g pieczarek 3-4 ziemniaki 2-3 marchewki 1 pietruszka lub seler siekana pietruszka i koperek 1 cebula sól, pieprz ziele angielskie, liść laurowy olej do podsmażenia pieczarek Sposób przygotowania: 1. Umyte skrzydełka zalewamy 3 litrami wody, zagotowujemy, odszumowujemy, dodajemy ziele angielskie i liść laurowy, gotujemy. 2. Obrane warzywa kroimy wedle uznania (np. ziemniaki(...)cebulę w kostkę, a marchewkę i pietruszkę lub selera w słupki). Warzywa wrzucamy do gotującego się wywaru. 3. Pieczarki obieramy, kroimy w plasterki, obsmażamy na patelni aż puszczą sok i dusimy bez przykrycia aż sok wyparuje. Pieczarki dorzucamy do zupy, gotujemy aż wszystkie warzywa będą miękkie. 4. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy posiekaną zieleninkę. Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Kapuśniak 150

już tak dawno, a ostatnio naszła mnie ochota i zrobiłam :) Składniki: 1 żeberko wędzone 500 g kiszonej kapusty 4-5 ziemniaków 1 marchewka 1 duża cebula 1 mały seler 1 duża laska kiełbasy liść laurowy ziele angielskie sól, pieprz 2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki kminku Sposób przygotowania: 1. Kapustę dobrze odcisnąć, drobno pokroić. 2. Warzywa obrać, ziemniaki, marchewkę i selera

Kuchnia domowa Ani
Zupa z ryżem, groszkiem i porem 150

Świetna lekka zupa, którą robiłam już jakiś czas temu. Jest lekka i smaczna. Składniki: 3 marchewki 1 duży por puszka zielonego groszku wraz z zalewą (można użyć mrożonego) 1/2 selera 1 pietruszka 2/3 szklanki ryżu 2-3 litry wody liść laurowy ziele angielskie 1 łyżeczka lubczyku siekana natka pietruszki i koperku sól, pieprz olej do obsmażenia warzyw Sposób przygotowania(...)Wlać do garnka wodę, dodać ziele angielskie, liść laurowy, marchewkę pokrojoną w półplasterki, seler oraz pietruszkę pokrojone w kostkę i gotować na małym ogniu pod przykryciem. 2. Por oczyścić, pokroić w talarki, posolić, popieprzyć, obsmażyć na oleju, przełożyć do gotującej się zupy. 3. Do zupy wsypać opłukany ryż, gotować do miękkości, mieszając od czasu do czasu. Dodać groszek razem

Kuchnia domowa Ani
Barszcz ukraiński z botwinką 152

Lubię barszcz ukraiński, a teraz latem można go wzbogacić o botwinkę. Składniki: 1 pęczek botwinki z burakami 4 ziemniaki 1 puszka fasoli (białej lub czerwonej) 1 marchewka 1 mały seler 1 cebula ziele angielskie liść laurowy 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 ząbki czosnku 2 łyżki śmietany do zup (u mnie 12%) sól ,pieprz ocet majeranek kminek 3 drobiowe skrzydełka(...)Sposób przygotowania: 1. Skrzydełka płuczemy, zalewamy 2 litrami wody, zagotowujemy i odszumowujemy. 2. Do wywaru dodajemy obrane i pokrojone w kostkę warzywa: ziemniaki, marchewkę, selera, cebulę, a także liść laurowy i ziele angielskie. 3. W międzyczasie myjemy i kroimy w paski botwinkę, buraki obieramy i ścieramy na tace jarzynowej. Buraczki zalewamy wrzątkiem. 4. Z zupy wyciągamy skrzydełka i dodajemy buraki

Kuchnia domowa Ani
Zupa kalafiorowa II 161

razem trochę inna zupa kalafiorowa. Po pierwszą wersję zapraszam tutaj: KLIK . Składniki: 1 mały kalafior 3 marchewki 3 ziemniaki 1 cebula 1 mały seler 1 łyżka oleju ziele angielskie liść laurowy sól, pieprz mielony kminek 2-3 łyżki łyżki koncentratu pomidorowego siekana natka pietruszki Sposób przygotowania: 1. Marchewkę trzemy na tarce jarzynowej. Cebulę drobno siekamy. Warzywa obsmażamy na patelni(...)łyżce oleju. 2. Dodajemy wodę, przekładamy do garnka, dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i selera, a także liść laurowy i ziele angielskie. 3. W połowie gotowania dodajemy podzielony na różyczki kalafior. 4. Na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy, doprawiamy kminkiem, solą i pieprzem i dodajemy siekaną natkę pietruszki. Smacznego!!! Źródło: My style-my everyday

Kuchnia domowa Ani
Udka w sosie marchewkowo-porowym 147

Składniki: 4 nieduże udka 2 marchewki 1 por przyprawa do kurczaka woda mąka śmietana olej sól, pieprz ziele angielskie liść laurowy siekana natka selera Sposób wykonania: 1. Udka umyć, osuszyć, przyprawić przyprawą do kurczaka. Zrumienić mocno na oleju z obu stron. Zalać wodą, dodać liść laurowy i ziele angielskie, pokrojoną w kostkę marchewkę i posiekanego pora. Dusić do miękkości(...)miseczce rozrobić śmietanę i mąkę (po 2 łyżki) i dodać trochę zimnej wody. Mięso wyjąć, wlać mieszankę z mąki, śmietany i wody, gotować do zagęszczenia sosu. Dodać siekaną natkę selera, doprawić solą i pieprzem do smaku, a na koniec z powrotem dodać mięso. Całość dusić jeszcze 1-2 minuty. Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Kapusta mieszana z fasolą 160

jako dodatek do schabowego lub podaję taką kapustę z pieczywem i olejem lnianym. Składniki: 1 kg kapusty kiszonej 1/2 główki małej kapusty białej 2 cebulki 2 marchewki 1 mały seler 1 pietruszka 2 szklanki drobnej suchej fasoli 100 g boczku sól majeranek kminek w ziarenkach liść laurowy ziele angielskie Sposób wykonania: 1. Zaczynamy od fasoli. Fasolę przepłukać, zalać wodą, zagotować(...)odstawić, by napęczniała (taka podgotowana fasolka potem szybciej zmięknie). Następnie dodać liść laurowy, ziele angielskie, marchew, selera i pietruszkę starte na tarce jarzynowej i gotować do miękkości. 2. Kapustę świeżą poszatkować, zalać wodą i gotować do miękkości. 3. W tym samym czasie kapustę kiszoną przelać wodą, odcisnąć lekko i drobniej pokroić. Zalać wodą i ugotować. 4. Kiedy obie kapusty będą

Kuchnia domowa Ani
Barszcz wigilijny 447

kupny zakwas, poszukajcie sprawdzonych, miejscowych, naturalnych producentów. SKŁADNIKI: Dla 4 osób. około ½ litra zakwasu na barszcz 2 duże buraki 1 duża marchewka 1 duża pietruszka kawałek pora kawałek selera 1 opalona na ogniu cebula 2 - 3 ząbki czosnku 1 - 2 liście laurowe 2 - 3 ziarenka ziela angielskiego 6 - 8 ziarenek pieprzu 100 g suszonych grzybów 1 łyżeczka majeranku szczypta(...)cukru sok z cytryny sól. pieprz do smaku SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Warzywa (marchew, pietruszkę, selera, pora, buraki) myjemy, obieramy, przekładamy do garnka, zalewamy około 2 litrami wody. Dodajemy opieczoną cebulę, czosnek, liść laurowy, ziele angielskie, ziarenka pieprzu, odrobinę soli. Na małym ogniu gotujemy wywar, do czasu, aż warzywa będą miękkie. W mniejszym garnku, na małym ogniu gotujemy grzyby w niedużej ilości

W kuchni Katie
BAKŁAŻAN PO GRECKU 224

dlaczego odmawiać sobie dawnych przysmaków? Zapraszam na odsłonę wegetariańską. BAKŁAŻAN PO GRECKU. /źródło:  VEGE KIKA ;/ na 4 porcje 2 duże marchewki 1 pietruszka 2 cebule mały kawałek selera sok z jednej cytryny 2,5 łyżki koncentratu pomidorowego 1 liść laurowy 2 ziela angielskie sól, pieprz  mielona czerwona słodka papryka szczypta ostrej mielonej papryki  cząber, oregano(...)bakłażan 3 łyżki mąki olej do smażenia Bakłażana kroję w plastry, delikatnie solę i zostawiam na godzinę. To sposób na pozbycie się nieprzyjemnej goryczki. W tym czasie obieram marchew, seler i pietruszkę, ścieram na grubych oczkach. Cebulę siekam, szklę na oleju, po czym wrzucam warzywa, przyprawy. Duszę razem aż do miękkości, dodając pod koniec 2,5 łyżki koncentratu  pomidorowego

W kuchni Karmel-itki
Ryba po grecku 194

też na zimno.  Sprawdza się i jako danie obiadowe i na kolację.     Składniki: 800 g dorsza lub morszczuka 500 g marchewki 2 - 3 pietruszki kawałek selera 2 cebule 100 g koncentratu pomidorowego sól, pieprz liść laurowy 3 - 5 ziarenek ziela angielskiego mąka olej   Wykonanie: Rybę pokroić na kawałki, doprawić i panierować w mące.  Smażyć(...)oleju.  Marchewkę, pietruszkę i selera zetrzeć na tarce o grubych oczkach.  Cebulę pokroić w piórka.   W garnku podgrzać olej.  Podsmażyć cebulę i dodać starte warzywa.  Chwilę razem przesmażyć. Dolać wody, wrzucić liść i ziele i dusić przez około kwadrans.  Dodać koncentrat pomidorowy, wymieszać i jeszcze razem podgotować przez kilka minut, aż woda odparuje

Sto kolorów kuchni
Bulion drobiowy na pieczonych kościach 187

restauracji Aubergine ,"  Gordona Ramsay'a składniki: ok 3 kg  drobiowych części ( skrzydełka kurze ,  korpusy, szyje  z kaczki, perliczki) 2 marchewki 3 - 4 pietruszki 1 mały seler lub 1/2 dużego 2 duże cebule 3 -4 łodygi selera naciowego 1 duży lub 2 mniejsze pory 1/2 główki czosnku ziele angielskie pieprz cały listki laurowe gałązka tymianku sól opcjonalnie

Stare Gary

Proponowane wyszukiwania