kwiecistym wstępie zapraszam na pyszny udziec z indyka w delikatnym jogurtowo-warzywnym sosie ... Składniki: 1kg udźca z indyka (u mnie filet) 2 marchewki 1 pietruszka 1 por łodyga selera naciowego 1 cebula ziele angielskie liść laurowy ząbek czosnku 1 czubata łyżka jogurtu greckiego łyżka mąki olej Wykonanie: Udziec zalewamy wodą (ja miałam w formie filetu bez kości zwiniętego(...)siateczkę). Dodajemy sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy oraz obrane warzywa: marchewkę, pietruszkę, seler naciowy. Gotujemy na małym ogniu ok 1h. Kiedy mięso będzie już miękkie wyjmujemy je na talerz, a warzywa z rosołu kroimy w kostkę lub plasterki. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy pokrojoną cebulę oraz pora. Do podsmażonych warzyw wlewamy część rosołu od gotowania udźca, (resztę możemy
Walijskie Pichceniesmakiem octu (nawet winnego) ten składnik pominęłam. Zupka wyszła pyszna a grzybki podkreśliły jej smak ... Składniki: 5 ziemniaków 1,5 l bulionu 2 marchewki 0,5 małego selera 4 suszone prawdziwki (dałam 100g suszonych) 100 g wędzonego boczku 2 cebule 2 łyżki masła 2 łyżki śmietany 18% 1 ząbek czosnku szczypta majeranku koperek sól, pieprz Wykonanie: Grzyby zalewamy(...)garnku rozgrzewamy masło i obsmażamy na nim, przez 2 – 3 minuty chudy boczek. Następnie dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę, drobno posiekany czosnek, pokrojoną w kostkę marchew oraz seler. Wsypujemy nieco mąki, mieszamy ok. 1 minutę a następnie wlewamy wodę z posiekanymi prawdziwkami. Całość zalewamy bulionem lub jeśli nie mamy - wodą. Dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy
Walijskie Pichceniesosy, sałatki ... A, że często gotuję zupę pomidorową, staram się, aby za każdym razem miała ona trochę inny smak. Tym razem smak mojej zupy podkreśliłam zblendowanymi ugotowanymi warzywami (marchew, seler, pietruszka). Pomysł ten skradłam z bloga Asi : Kulinarne Szaleństwa Margarytki i uważam, że jest rewelacyjny. Bo zazwyczaj marchewkę z zupy zjadam, ale z pozostałymi warzywami ... różnie bywa. Asia przemyciła(...)przyrządzona w ten sposób jest gęsta i aksamitna, nawet ryż jest tutaj zbędny. Następnym razem pomyślę o innym dodatku do zupy :)) Składniki: 2 marc hewki 2 pietruszki kawałek selera młody por 3 puszki pomidorów w sosie własnym ziele angielskie liść laurowy ząbek czosnku sól pieprz szczypta cukru słodka papryka dodatkowo: u mnie 100g ryżu łyżka kwaśnej śmietany 12% Wykonanie
Walijskie Pichcenienawet wymagającego głodomora :)) Składniki: 80 dkg schabu (łopatki, karkówki, szynki) 2 średnie cebule czerwone 200g pieczarek 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 2 ząbki czosnku 2 marchewki 1 łodyga selera naciowego 3 ziemniaki puszka pokrojonych pomidorów w sosie własnym olej rzepakowy do smażenia sól pieprz szczypta cukru liść laurowy ziele angielskie papryka ostra mielona papryka słodka mielona majeranek(...)patelni przełożyć do większego garnka i zalać bulionem lub jeśli nie mamy - wodą. Dorzucić liść laurowy, ziele angielskie. Dodać pokrojoną w paski paprykę, pokrojone w plasterki marchewki i pokrojony seler naciowy. Gotować ok 15 minut po czym dorzucić plasterki pieczarek (wcześniej umyte), ziemniaki pokrojone w kostkę oraz pomidory w sosie własnym. Gotować do momentu, aż mięso i warzywa będą miękkie
Walijskie Pichceniemacie- wystarczy sok pomidorowy z kartonu. -przyprawy od Skworcu – przyprawa do Burrito, liscie kolendry, pieprz ziołowy, -prażone ziarna od Ziarenkowo- mieszanka Słoneczne Pola -bazylia, sól , oliwa z oliwek -seler naciowy- u mnie mrożony Poszatkuj kapustę pekińską, marchewkę i pora, duś chwilkę. Dodaj przyprawy do Burrito. Wymieszaj. Następnie pół łyżeczki kolendry. Dodaj trochę pieprzu ziołowego, oliwy z oliwek, soli(...)Wymieszaj, zamknij, duś pod przykryciem. Następnie dodaj salsy pomidorowej, wymieszaj, przykryj , duś. Dodaj selera naciowego. Od czasu do czasu sprawdzaj smak. Gdy wszystko ładnie się udusi, zagotuj wode i wrzuć tortellini Polsoja na wrzątek i gotuj ok.8 minut. Wyłóż na talerz, podawaj z duszonymi jarzynami. Posyp ziarnami Słoneczne Pola od Ziarenkowo. To bardzo sycące danie. Jest bardzo dobre, gdyż tortellini
Z Kuchni Do Kuchnirozgrzewającą zupę fasolową! I ugotował kolorową fasolówkę. To prosta i smaczna zupa. Bardzo smaczna Kolorowa fasolówka: 500 g mieszanki kilku gatunków fasoli 2 marchewki 1 mała pietruszka 1/4 selera 3 duże ziemniaki Mały kawałek łopatki wieprzowej 2 kiełbasy śląskie 1 cebula 1 łyżka oleju 1 łyżka majeranku sól morska, czarny pieprz Fasolowy mix wsypujemy do miski, zalewamy zimną wodą, moczymy(...)gotujemy ok. 15 minut, dodajemy mieszankę fasoli wraz z wodą, w której się moczyła, gotujemy prawie do miękkości. Następnie dodajemy umyte i obrane warzywa pokrojone w kostkę: marchewkę, seler i pietruszkę, gotujemy ok. 15 minut. Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy w kostkę, wrzucamy do zupy, gotujemy do ich miękkości. W międzyczasie rumienimy na oleju pokrojoną w kostkę cebulę, kiełbasę, doprawiamy solą
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięjako drugie śniadanie. Składniki: - 100 g boczku - 200 g kiełbasy cienkiej - 5 ząbków czosnku - 1 l wody - 5 grzybków suszonych - 1 papryka czerwona - 1/2 małej główki kapusty - 1 łodyga selera naciowego - 1/2 puszki kukurydzy - 5 ziemniaków - 2 łyżki koncentratu pomidorowego - przyprawy: szczypta gorczycy białej, kminku, pieprzu białego, pieprzu czarnego, papryki czerwonej słodkiej, bazylii suszonej, estragonu, kopru suszonego Składniki: Boczek(...)kostkę, podsmażamy a pod koniec dodajemy drobno posiekany czosnek i jeszcze chwilę smażymy. W oddzielnym garnku zagotowujemy wodę, do której wrzucamy grzybki oraz pokrojoną w kostkę paprykę, selera oraz ziemniaki. Kapustę drobno siekamy i razem z kukurydzą dodajemy do reszty składników. Gotujemy do chwili aż ziemniaki będą miękkie a doprawiamy do smaku koncentratem pomidorowym oraz przyprawami
Zainspirowana w kuchnisłodkiej śmietanki 12 % 2 - 3 liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego kilka ziaren pieprzu 30 dag mięsa wieprzowego z kością, 5 ziemniaków 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera 1 por, tylko biała część 1. Fasolę moczymy na noc , lub używamy świeżej jeśli jest dostępna. Mięso i fasolę gotujemy w dużym rondlu i sukcesywnie dodajemy warzywa. Marchew, pietruszkę, selera i połowę
Apetyczna babeczkanowych przepisów. Dziś zapraszam na fajną, pozytywnie żółciutką i przede wszystkim smaczną sałatkę. Jakoś się trzeba ratować w te jesienne dni :) Przepis podpatrzony u Agi w Kuchni :) Składniki: słoiczek selera konserwowego puszka kukurydzy 200g żółtego sera w kawałku* 200g szynki w kawałku 2 łyżki majonezu 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego łyżeczka musztardy sól, pieprz * UWAGA! warto wybrać dobry(...)ponieważ jeśli wybierzemy gorzki może zepsuć nam sałatkę Seler i kukurydzę odsączamy z zalewy. Ser i szynkę kroimy w kostkę. Z majonezu, jogurtu i musztardy robimy sos, doprawiamy solą i pieprzem. Wszystkie składniki wrzucamy razem do miski i zalewamy sosem. Mieszamy. Odstawiamy do schłodzenia. SMACZNEGO
Czerwona PorzeczkaDzisiaj serwujemy krem pieczarkowy bezmięsny. Prosty i szybki obiad :) Składniki: 1 seler 1 korzeń pietruszki 3 marchewki 2 cebule 600 g pieczarek 100 ml śmietany 30 % 200 g serka topionego sól i pieprz do smaku 2 łyżki masła klarowanego dodatkowo grzanki Przygotowanie : W garnku zagotować 2,5 litra wody z obranym selerem, pietruszką i marchewkami. Na patelni
Niezły Młynekpieczonych i smażonych na niewielkiej ilości tłuszczu potraw. Ale po kolei... Składniki na oko- kuchnia włoska jest niekiedy na prawdę na oko i na smak -dynia -masło -cebula -czosnek -seler naciowy -mleko sojowe Alpro Orginal -oliwa z oliwek -Grana Padano DOP -sos sojowy -przyprawy Skworcu- Pfeffer Gold, suszone pomidory z czarnuszką i czosnkiem niedzwiedzim, pieprz ziołowy, Karahi Chicken Masala Rozgrzej(...)czarnuszką Skworcu. Zamknęłam brytfannę i na malutkim płonieniu zaczęło mi się to ładnie dusić, a dynia przechodzić przyprawami. I o to nam chodzi. Dodalam czosnku i mrożonego selera naciowego. Przykryłam, po chwili dodałam pieprzu ziołowego. Następnie mleka Alpro Orginal, zamiast śmietan czy mleka. Przykryłam i odeszłam spokojnie do swoich zajęć- bez obaw Toscanę możecie zostawić bez opieki, nie przypali
Z Kuchni Do Kuchniserową nutą. Składniki: 1 udko i 1 filet z kurczaka 150 g marchwi mini lub 1 duża marchew szklanka mrożonego zielonego groszku ok. 150 g dyni, np. Hokaido 1/2 selera 2-3 ząbki czosnku 1/2 cebuli posiekana natka pietruszki 2/3 szklanki ryżu, najlepiej arborio 1 łyżka ziół do pizzy sól i pieprz 2 trójkąciki sera topionego 2/3 szklanki słodkiej śmietanki(...)wody i gotować pod przykryciem na bardzo małym ogniu. Po 30 minutach od zagotowania wyjąć pierś z kurczaka, zostawić udko. Dodać do wywaru ryż oraz obrany i pokrojony drobno seler, cebulę, marchew i groszek. Jeśli nie mamy marchwi mini, należy dodać pokrojoną drobno marchew świeżą. Po kilku minutach dodać obraną i pokrojoną w kostkę dynię i zmiażdżony czosnek. Kiedy ryż
Czerwień i błękitciasta z 80 jaj), o tyle rady są ponadczasowe :) Składniki: - 6 skrzydełek z kurczaka - 250 g szpondra albo łaty wołowej - 200 g schabu - duża marchew - niewielki kawałek selera - takiż kawałek pora - dwie małe pietruszki (korzeń plus natka) - ćwiartka papryki czerwonej - 2 ząbki czosnku - 1 cebula - 3 kostki warzywne W sumie całą tajemnicą tego konkretnego rosołu był jego skład, teraz(...)ogień. Dobrze pamiętać, że wołowina gotuje się dużo dłużej niż pozostałe dwa gatunki, więc chcąc mieć mięso na obiad, trzeba zacząć przygotowania odpowiednio wcześnie. Po zagotowaniu mięsa dodajemy marchew, seler, pora i korzeń pietruszki, pokrojone jak powyżej - w takie dość duże kawałki. Ułatwi nam to późniejsze odcedzanie. Do tego dorzucamy trzy kostki rosołowe i zostawiamy na wolnym ogniu na jakąś
Kulinarne zapędy Kokosazawaham się go użyć ;) Składniki: - 750 ml bulionu (najlepiej domowego, z warzyw w wersji wege, bądź z mięcha, może być też z kostki, jak ktoś bardzo chce - kawałek selera (mniej więcej taki jak na zdjęciu) - 1 pietruszka - 0,5 kg świeżego brokuła - 1 cebula - 2 ząbki czosnku - kostka (100 g) serka topionego - łyżeczka cukru - margaryna / masło do smażenia - groszek ptysiowy(...)grzanki / płatki migdałów - sól, pieprz do smaku Czas, start! Na początku obieramy i kroimy pietruszkę i seler w niezbyt duże kawałki, które następnie wylądują w gorącym bulionie na małym gazie. Zostawiamy go tak, żeby jarzynka nam zmiękła (może się nawet rozgotować, to bez znaczenia). Teraz zabieramy się za brokuła. Odcinamy dolną część, która do niczego nie będzie nam potrzebna
Kulinarne zapędy Kokosaszkolnej stołówki. Do dziś nie udało mi się odtworzyć białego krupniku i marchewki z cukrem, jednakże szpinakowa z ajlaufem wyszła prawie idealnie :) Składniki: - 3 skrzydełka z kurczaka - plaster selera - 1 duża marchewka - 1 pietruszka - dwie kostki warzywne (można zastąpić solą) - kawałek pora - opakowanie mrożonego szpinaku - 6 ząbków czosnku - 4 jajka - 4 kopiaste łyżki mąki - 1 łyżka gałki muszkatołowej - sól, pieprz(...)Przygotowania rozpoczynamy od umycia skrzydełek i wrzucenia ich do garnka z zimną wodą. Garnek ląduje na ogniu, my tymczasem przygotowujemy warzywka - trzeba je obrać, selera przekroić na pół, pietruszkę na trzy lub cztery części, pora na dwa grube plastry. Jeśli chodzi o marchewkę robimy inaczej - dzielimy ją na dwie części mniej więcej w 2/3 długości - mniejszą część przekrawamy na pół
Kulinarne zapędy Kokosa