seler - 8745 przepisów (strona:292/583)

SMAK LASU CZYLI GRZYBOWA Z PULPETAMI Z INDYKA 162

zaserwować także i w Wigilię. Składniki: borowiki (ja miałam suszone) - garść 200g pieczarek bulion (ja miałam drobiowy, ale równie dobrze może być warzywny) 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera liść laurowy ziele angielskie sól, pieprz 1 cebula 400g mielonego z indyka odrobina granulowanego czosnku koperek majeranek śmietana 12% 2 jajka kasza manna łyżka masła sklarowanego Wykonanie: Borowiki (ja miałam suszone(...)mieszamy w misce z 2 całymi jajkami, solą, pieprzem, majerankiem, kaszą manną. Wyrabiamy na gładką masę. Bulion (ja korzystam z wcześniej zamrożonego) wlewamy do garnka, dokładamy obraną pietruszkę, marchewkę, seler, liść laurowy, ziele angielskie i doprowadzamy do wrzenia. Na wrzący bulion wrzucamy uformowane z masy mięsnej pulpety. Gotujemy na małym ogniu do miękkości warzyw i ugotowania się pulpetów. W międzyczasie

Walijskie Pichcenie
PIKANTNY BARSZCZ Z CHORIZO I TŁUCZONYMI ZIEMNIAKAMI 206

komponuje się z tłuczonymi ziemniaczkami podanymi obok zupy .... albo na dodatkowym talerzyku :) Składniki: kawałek wędzonego żeberka pętko kiełbasy chorizo 3 marchewki 1 pietruszka buraki (miałam 5 sztuk ugotowanych) kawałek selera ziele angielskie liść laurowy łyżka octu lub trochę koncentratu buraczanego (rewelacyjny ma Krakus) sól pieprz cukier majeranek łyżka mąki trochę śmietany 18% Wykonanie: Żeberko zalewam wodą, dodaję obrane marchewki, pietruszkę(...)seler i trochę soli. Gotuję na małym ogniu. Po jakiś 10 minutach od zagotowania dodaję pętko kiełbasy i roztarty ząbek czosnku. Całość gotuje do miękkości mięsa. Jeśli mięso jest już miękkie wyjmuje je, kiełbasę  oraz ugotowane warzywka. Buraki ścieram na dużych oczkach, żeby zupa była bardziej gęsta ścieram też 1 marchewkę. Przekładam wszystko do garnka z zupą i gotuję

Walijskie Pichcenie
OGÓRKOWA NA WĘDZONYCH ŻEBERKACH 145

momencie mam w lodówce lub zamrażarce.  Tym razem wygrzebałam piękne wędzone żeberka :-) Składniki: pasek żeberek wieprzowych słoik ogórków kiszonych 5 ziemniaków 2 marchewki 2 małe pietruszki kawałek  selera  liść laurowy ziele angielskie  2 łyżki śmietany 18% sól, pieprz 2 łyżki sklarowanego masła Wykonanie: Warzywa umyć, oskrobać, pokroić w kostkę.  Żeberka zalać wodą,dodać liść laurowy(...)ziele angielskie, odrobinę posolić i gotować ok 25 minut. Następnie dorzucić nasze warzywka: marchewkę, pietruszkę,seler i ziemniaki. Gotować do momentu kiedy warzywa będą miękkie, a mięso będzie odchodzić od kości. O górki  starte na tarce o grubych oczkach przesmażyć na sklarowanym maśle i przełożyć do zupy. Jeśli zupa jest za mało kwaśna, dolać soku od ogórków (wg własnych

Walijskie Pichcenie
KLOPSIKOWA KALAFIOROWA NA SERKU TOPIONYM 187

mięsne pulpeciki. Jednak zawsze dodaję do niej śmietanę, która podkreśla słodycz kalafiora i sporej ilości marchewki, która jest u mnie również obowiązkowa. Składniki: 1 średni kalafior 3 marchewki łodyga selera naciowego 1 pietruszka kawałek selera ziele angielskie liść laurowy sól odrobina cukru 1 serek topiony 100g śmietankowy łyżka słodkiej śmietany (ja używam gęstej 18% z Piątnicy) natka lub koperek

Walijskie Pichcenie
MINI GALARETKI DROBIOWE 181

licząc zastygania galarety - w krótkim czasie mieć smaczną przekąskę. Składniki:       3  udka kurczaka       2   marchewki       kawałek selera       1 pietruszka       kawałek pora        sól       pieprz        6 łyżeczek (płaskich) żelatyny       kilka(...)natka pietruszki       czerwona papryka konserwowa       3l wody Wykonanie: W garnku zagotowujemy udka, uprzednio umyte wraz z obranymi warzywkami: marchewką, pietruszką, selerem, porą. Dodajemy ziele angielskie, liść laurowy i sól. Gotujemy na małym ogniu do miękkości warzyw i mięsa. Po ugotowaniu wyjmujemy z bulionu udka i warzywa, bulion przecedzamy i do gorącego dodajemy żelatynę. Zagotowujemy

Walijskie Pichcenie
DOMOWY ROSÓŁ 206

wiejskiej kurze albo na tej "chudszej" sklepowej w zależności od tego, jakie mamy możliwości zakupu. Mój rosół powstał z: kurczaka ok 2kg 3 marchewek 2 pietruszek średniego selera 1 pora 1 gałązki selera naciowego ziela angielskiego liścia laurowego soli pieprzu małej cebulki Wykonanie: Kurczaka myjemy pod zimną bieżącą wodą. Porcjujemy go wycinając skrzydełka, udka, piersi i korpus. Ponownie myjemy wszystkie

Walijskie Pichcenie
JARZYNOWA NA PIERSI KURCZAKA Z KASZĄ JAGLANĄ 207

warzyw i pożywna, bo wzbogacona o kaszę. Składniki: 1 pierś z kurczaka  (bez skóry) 2 udka (bez skóry) 4 marchewki 2 pietruszki 1/4 gł. małej kapusty 1 mały seler po pół papryki: żółtej, czerwonej, zielonej mała cebulka 3 łodygi selera naciowego pół szkl. kaszy jaglanej sól ziele angielskie liść laurowy natka pietruszki Wykonanie: Pierś i udka myjemy, zalewamy wodą

Walijskie Pichcenie
PIKANTNY SOS BOLOGNESE 191

bazylii).  Gotuję zazwyczaj dużą porcję, gdyż zjadamy  go jeszcze z apetytem na kolację :) Składniki: 250g mielonej wieprzowiny 250g mielonej wołowiny 50g wędzonego boczku 1 marchewka 1 łodyga selera naciowego 1 cebula 1 papryczka chili ząbek czosnku słodka papryka bazylia oregano sól pieprz 2 puszki pomidorów w sosie własnym olej Wykonanie: Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy pokrojony w kosteczkę(...)boczek, następnie posiekaną cebulę i czosnek. Smażymy chwilę. Następnie dodajemy startą na oczkach marchewkę, pokrojony w kostkę seler naciowy, oraz drobno posiekaną papryczkę chili (pestki wcześniej usuwamy). Smażymy mieszając aż warzywa zmiękną.Kiedy warzywa są już miękkie dodajemy mielone mięso i przyprawy: sól, pieprz, słodką paprykę, bazylię i oregano. Smażymy mieszając ok 15 minut po czym dodajemy pomidory w puszce

Walijskie Pichcenie
KAPUŚNIAK Z WŁOSKIEJ KAPUSTY 158

inni pomidory lub czosnek ...  Dziś przedstawiam wersje kapuśniaka, jaki gotowało się w moim domu. Składniki: 1  główka kapusty (u mnie wyjątkowo włoska) 3 marchewki 1 pietruszka kawałek selera biała część pora 3 ziemniaki ziele angielskie liść laurowy sól 3 udka z kurczaka sól i pieprz do smaku Wykonanie: Umyte udka zalewamy wodą, dorzucamy liść laurowy, ziele angielskie, sól(...)gotujemy na małym ogniu ok 20 minut. Następnie kapustę obieramy z wierzchnich liści, szatkujemy lub kroimy nożem na paski. Ziemniaki kroimy w kostkę, marchew, seler, pietruszkę ścieramy na oczkach, por kroimy w talarki i wrzucamy do gotującego się bulionu. Gotujemy około pół godziny, aż warzywa będą miękkie. Mięso z ugotowanych udek obieramy i wrzucamy do zupy. Doprawiamy sola, pieprzem

Walijskie Pichcenie
KRUPNIK Z GRUBEJ KASZY NA WĘDZONYM BOCZKU 161

krupniku kaszy nie żałuję :) Składniki na duży gar: ok. 300g wędzonego boczku liść laurowy ziele angielskie 1 szkl. kaszy jęczmiennej grubej 2 -3 marchewki kawałek pora 2 pietruszka kawałek selera  1 cebula 2 duże ziemniaki 3 suszone grzybki sól natka pietruszki Wykonanie: Boczek zalewamy wodą, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i gotujemy na małym ogniu ok 10 minut(...)czasie obieramy warzywa:marchew, pietruszkę, seler, por oraz ziemniaki i kroimy wszystko wg uznania np. w kostkę albo ścieramy na tarce na oczkach (oczywiście wszystko oprócz ziemniaków). Kaszę płuczemy w zimnej wodzie najlepiej na sicie. Do gotującego się wywaru dodajemy pokrojone warzywa, opłukana kaszę, opaloną nad palnikiem cebulkę oraz pokrojone w kostkę ziemniaki. Niektórzy preferują krupnik bez ziemniaków

Walijskie Pichcenie
BOTWINKA II 167

Pychotka... taką botwinkę mogłabym jeść i jeść i jeść ... Składniki: b ulion drobiowy  pęczek botwinki  2-3 buraki (ja używam już ugotowanych) włoszczyzna: marchew, pietruszka, kawałek selera, kawałek pora pęczek młodej rzodkiewki  śmietana 18%   3 jajka ugotowane na twardo  sól, pieprz, cukier  1 łyżka posiekanego koperek  1/2 pęczka posiekanego szczypiorku 2 łyżki(...)koncentratu buraczanego Wykonanie: Marchew, seler i pietruszkę umyć, obrać i pokroić w kostkę. Pora umyć i pokroić w półplasterki. Zalać warzywa bulionem, doprowadzić do wrzenia i gotować ok 10min.  Botwinę dokładnie umyć, zwłaszcza liście. Posiekać, buraczki pokroić w paski. Kiedy warzywa będą miękkie, dodać pokrojoną botwinę i gotować, aż buraczki zmiękną. Doprawić zupę cukrem, solą i pieprzem do smaku

Walijskie Pichcenie
PASZTET DOMOWY BEZ WĄTRÓBKI 471

pewno wrócę nie raz do tego przepisu ... Składniki na  2 formy keksowe: 600 g łopatki 600g karkówki 1kg słoniny bez skóry 3 marchewki 1 pietruszka kawałek selera 2 łodygi selera naciowego 5 kulek ziela angielskiego 3 liście laurowe 2 ząbki czosnku 1 cebula 2 czubate łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu Wykonanie: Mięso pokroić w kostkę 3cm x3cm, włoszczyznę obrać

Walijskie Pichcenie
MŁODA KAPUSTA Z PULPECIKAMI 166

główka młodej kapusty 400 g łopatki 2 jajka 3 łyżki kaszy manny sól pieprz ziele angielskie liść laurowy majeranek cukier ocet winny koperek 1 marchewka 1 pietruszka 1 łodyga selera naciowego Wykonanie: Łopatkę mielimy. Dodajemy jajka, sól, pieprz, majeranek oraz kasze manną. Wyrabiamy dokładnie. Jeśli masa będzie ścisła dodajemy 2 łyżki wody. Mokrymi dłońmi formujemy niezbyt duże pulpety. Do garnka(...)wlewamy wodę dodajemy obrana marchewkę, seler naciowy oraz pietruszkę i przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy oraz  sól. Gotujemy ok 15 minut, po tym czasie wrzucamy na wrzątek uformowane wcześniej pulpety. Nasz gotujący się bulion powinien tylko przykryć  pulpety. Gotujemy ok 25 minut. Następnie pulpety wyjmujemy a na bulion po pulpetach wrzucamy poszatkowana kapustę. Gotujemy ją ok 20 minut

Walijskie Pichcenie
KREM ZE ŚWIEŻEGO SZCZAWIU Z PESTKAMI DYNI 160

upróżonych pestek dyni i gotowanego jajka wzbogaca dodatkowo jego smak ... jak dobrze, że ugotowałam na 2 dni! :-) Składniki: 2 udka z kurczaka (bez skóry) 3 marchewki 1 pietruszka kawałek selera 1 por 1 łodyga selera naciowego 800g świeżego szczawiu ziele angielskie liść laurowy sól pieprz śmietana słodka 18% do posypania:   pestki dyni jajka Wykonanie: Udka myjemy, zalewamy wodą. Dodajemy

Walijskie Pichcenie
ZUPA GOŁĄBKOWA 407

danie jednogarnkowe, bo jest gęsta i pożywna. Składniki: 1/ 2 młodej kapusty 2 cebule puszka pomidorów w sosie własnym  łyżka przecieru pomidorowego 2 marchewki 1 pietruszka 1 łodyga selera naciowego 100g ryżu 400g mięsa mielonego sól pieprz słodka i ostra papryka ziele angielskie liść laurowy koperek Wykonanie: Kapustę poszatkować, marchew i pietruszkę zetrzeć na oczkach, seler naciowy pokroić

Walijskie Pichcenie

Proponowane wyszukiwania