mięsa,wówczas do gotownia włoszczyzny wystarczy dodać mięso i gotować je do miekkości. Składniki na 6 porcji: 3-4 ziemniaki 2-3 marchewki kawałek pietuszki i pora plaster selera 1 łyżka masła ghee 3-4 ogórki kiszone+ sok z ogórków dużo świeżego koperku 1 listek laurowy 3-4 kulki ziela angielskiego sól,pieprz do smaku jogurt grecki lub śmietana Wykonanie(...)ziemniaki obrać i pokroić w kostkę.Obrać marchewkę,pietuszkę,selera i pokroic w kostkę.Pora pokroić w półkrążki.Warzywa umieścić w garnku i zalać 1,5 litra wody.Dodać listek laurowy, ziele angielskie i trochę soli .Gotować do miekkości w miedzyczasie ściąć z ogórków piętki i zetrzec ogórki na grubych oczkach tarki i podsmażyć na maśle około 5 minut podsmazone
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Polecam:)! Królik w śmietanie – składniki: 1 królik ok. 1.2 kg 1 kostka masła 1 cebula 1-2 białe części pora 5-6 marchewek 1 korzeń pietruszki kawałek korzenia selera 2-3 liście laurowe 2 ząbki czosnku 300 ml śmietany sól, pieprz, tymianek suszony lub świeży, cytryna, rozmaryn 1. Królika umyć, osuszyć i doprawić solą, pieprzem, tymiankiem i rozmarynem(...)litra gorącej wody. 3. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Por oczyścić i pokroić. Cebulę i por zeszklić na maśle, dodać pokrojony czosnek. 4. Marchew, pietruszkę i seler obrać i zetrzeć na tarce. Dodać do cebuli i pora. Doprawić solą i pieprzem. Kilka minut dusić. Przełożyć do naczynia z królikiem. Dodać liście laurowe. 5. Wstawić do piekarnika (lub dusić
UgotujmyTo.plZachęcam Was do wypróbowania tego przepisu! SKŁADNIKI: 2 litry wody 8 dużych lub 16 małych ogórków kiszonych 5 dużych ziemniaków 3 marchewki 1 korzeń pietruszki o,5 korzenia selera 1 duża cebula 1 ząbek czosnku 8 łyżek oliwy z oliwek 3/4 łyżeczki soli (użyłam himalajskiej) świeżo zmielony pieprz 1 łyżeczka brązowego cukru 5 kulek ziela angielskich 2 liście laurowe(...)WYKONANIE: W dużym garnku zagotuj wodę, dodaj 3.4 łyzeczki soli, zielę angielskie i liście laurowe. Obierz warzywa, umyj i osusz. Ziemniaki pokrój w kostkę. Marchewkę w talarki. Pietruszkę i seler zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Warzywa wrzuć do wrzącej wody i gotuj około 15-20 minut do miękkości. Na patelni rozgrzej 8 łyżek oliwy z oliwek. Cebulkę obierz
Słodko-Słony Świat Ilonyużyłam mrożonych) 2 czerwone cebule 1 czerwona paryka 1 puszka pomidorów w kawałkach 7 łyżek oliwy z oliwek 3 ząbki czosnku 2 średnie marchewki 1 pietruszka 0,5 średniego selera lub 2 gałązki naciowego 0,5 łyżeczki płatków chili 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku 1,5 łyżeczki suszonego tymianku 3 łyżeczki masła sól świeżo zmielony pieprz 5 ziarenek ziela(...)minut . Jeśli używasz świeżych krewetek to umyj je i oczyść (usuń ogonki i ewentualne pancerze i głowy). Do większego garnka nalej wodę, wrzuć do niej obraną marchewkę, seler i pietruszkę (nie krój warzyw, wrzuć je w całości). Dorzuć ziele angielskie oraz liście laurowe i gotuj przez 25-30 minut bulion warzywny. W międzyczasie rozgrzej na patelni oliwę z oliwek
Słodko-Słony Świat IlonySKŁADNIKI: 1,5 szklanki (40 g) suszonych grzybów (użyłam borowików) 250 g mrożonych grzybów (np. podgrzybków) - opcjonalnie, nie są konieczne 1 duża lub 2 małe marchewki 0,5 małego selera kawałek pora (około 10 cm) 1 pietruszka 1 duża cebula 10 -12 ziarenek ziela angielskiego 4 liście laurowe 3-4 łyżki masła (opcjonalnie oliwy z oliwek lub innego dobrego oleju(...)całą noc). Po tym czasie odcedź grzyby, nie wylewaj wody po nich. Wlej ją do garnka, dolej 1 litr zimnej wody, wrzuć również obraną i przekrojoną na pół marchewkę, seler, por i pietruszkę w całości, dorzuć ziele angielskie i liście laurowe i zagotuj. W razie konieczności zgarnij szarą pianę, która zbierze się po zagotowaniu wywaru. Na patelni rozgrzej 2 łyżki
Słodko-Słony Świat Ilonyłopatki wieprzowej 0,6 kg wątróbki drobiowej 0,5 kg surowego boczku 0,5 kg mięsa drobiowego np. udek 2 spore marchewki 2 pietruszki mały kawałek selera 4 listki laurowe 8 ziarenek ziela angielskiego 2 czerstwe bułki kajzerki 5 jajek 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej sól, pieprz Jedną z najbardziej tradycyjnych potraw wielkanocnych(...)pychota :) Każdy gatunek mięsa umyć, a następnie posolić (oprócz wątróbki). Następnie obsmażyć i dusić wszystko razem w garnku z dodatkiem liści laurowych, ziaren ziela angielskiego, marchewki, pietruszki i selera. W międzyczasie usmażyć wątróbkę (bez jakichkolwiek dodatków). Kiedy wszystkie gatunki mięsa będą już miękkie, należy wyjąć mięso i jarzyny z sosu. Wystudzić. Sos zlać do jednego naczynia
Świat Domowej Kuchnibulionu 10 dag kolorowego makaronu szklanka zielonego groszku (konserwowego) 3 ziemniaki pokrojone w kostkę 1 marchewka 1 łodyga selera naciowego 1 cebula kawałek pora łyżka masła + łyżka oleju 1/2 szklanki śmietany 12% szczypiorek sól, pieprz Do pełnego obiadu, naturalnie niezbędna jest zawsze zupa. Tym razem lekka, warzywna zupa, z dodatkiem zielonego groszku i 3-kolorowego makaronu. W garnku rozgrzać masło(...)olejem, dodać cebulę pokrojoną w półkrążki z porem i marchewką również pokrojoną w półkrążki. Chwilę podsmażyć. Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki. Wlać bulion, dodać seler naciowy pokrojony w plasterki, zagotować. Gotować wszystko razem przez około 25-30 minut. Dodać makaron i groszek zielony. Gotować 10 minut. Doprawić solą i pieprzem. Dodać śmietanę, chwilę zagotować i wyłączyć. Zupę podawać posypaną
Świat Domowej Kuchnijajek 3 plastry ananasa 1 puszka groszku konserwowego 1 słoik selera (najepiej z ananasem) 2 średnie ogórki kiszone por zielony (około 15 cm) 1 łyżeczka musztardy 3 łyżki majonezu sól pieprz Dziś propozycje na nowy sałatkowy kolor. Zielony. Sałatka jest lekka i ma przyjemny lekko słodkawy posmak. Jajka ugotować na twardo. Wystudzić. Ugotowane jajka, ananasa i ogórki pokroić w dość(...)drobną kostkę. Seler wyjąć ze słoika, przełożyć na sitko, odcisnąć z zalewy i lekko pokroić. Por wymyć i pokroić w cienkie talarki. Następnie dodać dobrze odcedzony groszek konserwowy, musztardę i majonez. Doprawić solą i pieprzem wg uznania i całość delikatnie wymieszać. Odstawić w chłodne miejsce na co najmniej 2 godziny, żeby sałatka dobrze się "przegryzła". Źródło: salatkowo.pl linkwithin_text='Zobacz
Świat Domowej Kuchnibrukselki (świeżej lub mrożonej) 1 podudzie kurczaka kostki rosołowe 2 marchewki 1 mała pietruszka kawałek selera 4 średnie ziemniaki łyżka masła 3-4 łyżki mąki sól pieprz Zupa brukselkowa, to jedna z miłych odmian zupy jarzynowej z większą ilością brukselki. Brukselka jest na tyle charakterystycznym warzywem, że swoim posmakiem nadaje bardzo oryginalny i ciekawy smak całej zupie. Serdecznie polecam. Zaczynamy(...)brukselki. Umyć ją i ewentualnie obrać z gorszych listków z zewnątrz. W dużym garnku zagotować 3 - 3,5 litra wody. Wrzucić do niej brukselkę. Następnie obrać marchewkę, pietruszkę i seler. Dodać do brukselki. Umyć mięso z drobiu. Dodać do zupy. Całość doprawić kostkami rosołowymi wg uznania. Gotować wszystko na małym ogniu około 1 godziny. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę
Świat Domowej Kuchniziemniaków 5 dag kaszy jęczmiennej 1 cebula 2 marchewki 1/4 małego selera średni korzeń pietruszki 1,5 litra bulionu warzywnego 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka suszonego majeranku 2 łyżki gęstej śmietany 2 łyżki oleju 2 łyżki mąki sól i pieprz 2 jajka na twardo Czas chłodów zdecydowanie już nastał. Więc na zimny czas, nieocenionym daniem będzie pyszna, treściwa zupa - którą(...)dzisiaj mam przyjemność zaprezentować. Przepis na tą ciekawą zupę znalazłam na blogu pokochajgotowanie . Warzywa obrać. Cebulę i czosnek drobno posiekać, natomiast marchewkę, seler, pietruszkę i ziemniaki pokroić w kostkę. Warzywa podsmażyć na oleju. Dodać mąkę, zalać bulionem i gotować całość do miękkości warzyw. Pod koniec dodać ugotowaną kaszę. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Zabielić śmietaną. Gotową zupę
Świat Domowej Kuchnirozmaryn ( Kamis ) – 1 szczypta – masło – 1 łyżka – oliwa z oliwek – 50 ml Warzywa : - por – 1 szt – marchew – 1 szt – seler – 1 szt – oliwa z oliwek – 50 ml – masło – 1 łyżka Dodatkowo : - duża pajda świeżego , pszennego chleba zrumieniona na maśle – 2 szt – drobno starty parmezan(...)każdej strony. Na sam koniec dodajemy łyżkę masła. Zostawiamy chwilę w sosie. Warzywa : Na patelni rozgrzewamy oliwę. |Dodajemy pokrojonego w plasterki pora i stare na grubych oczkach marchew i seler. Dusimy razem ok. 15-20 minut. Doprawiamy odrobiną soli. Dodajemy łyżkę masła na koniec. Mieszamy do rozpuszczenia. Całośc : Na talerzu układamy chrupiący chleb. Przykrywamy grubą warstwą warzyw w maślanym sosie
Ostra na Słodkoprzyprawach. Przepis zainspirowny kuchnią tajską , ale przyrządzony całkowicie po mojemu. Danie smaczne , a zarazem lekki i dietetyczne. SKŁADNIKI: * filet z dorsza – 2 szt * marchew – 2 szt * mały seler – 1 szt * por – 1 szt * cebula dymka – 1 szt * mleko kokosowe – 250 ml * curry – 1 łyżeczka * sól – do smaku * pieprz – do smaku * chilli(...)szczypta * oliwa z oliwek – 100 ml SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : Ryby oczyszczamy , oprószamy z dwóch stron solą i pieprzem. Marchew i obrany seler kroimy w słupki. Cebulkę drobno siekamy , pora kroimy w piórka. Na dużej patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy , wrzucamy pokrojone warzywa i przesmażamy kilka minut. Dodajemy nasze ryby i zalewamy mlekiem kokosowym. Doprawiamy curry , solą pieprzem i chili. Przykrywamy
Ostra na Słodkołyżka drobno posiekanego rozmarynu 1 łyżka bułki tartej 1/2 łyżki drobno posiekanego tymianku 1 łyżka drobno posiekanych pistacji odrobina oliwy sól, pieprz Składniki na puree: 3 ziemniaki 1/2 selera 1 łyżka masła 2 łyżki mleka szczypta gałki muszkatołowej CZAS PRZYGOTOWANIA: 20-30 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Kotlety jagnięce płuczemy, osuszamy i smażymy na złoto na maśle klarowanym (kilka(...)pędzelka i obtaczamy w posypce. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 10 minut. Wyciągamy i odstawiamy na kilka minut, żeby mięso odetchnęło. 3. Ziemniaki i seler obieramy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Ugniatamy z masłem i mlekiem, doprawiamy gałką muszkatołową. 4. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy. Wrzucamy pomidorki i smażymy, aż popęka skórka
My Culinary Artwiele moich przepisów, m.in. ten na bulionetkę. Zachęcam Was do czytania: Małopolski Apetyt Bulionetka warzywna. Składniki: 600 g marchewki 200 g pietruszki pęczek natki 200 g selera 50 g selera naciowego 100 g pora 200 g obranych pomidorów 200 g cukinii 2 ząbki czosnku pęczek lubczyku 1/3 pęczka koperku 4 listki laurowe 3 gałązki rozmaryny 10 ziaren ziela angielskiego
Miksturownikrobiłam. Składniki: 0,5 kg mięsa chudego ( ja użyłam łopatki) 0,5 kg podgardla ze skórą 0,5 kg wątroby ( ja użyłam drobiowej) 2 marchewki 1 seler 2 pietruszki 3 cebule 2 czerstwe bułki (kajzerki) 4 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 0,5 szklanki wody 5 łyżek majeranku sól, pieprz do smaku 3 jajka(...)podgardle ze skórą. Wlewamy wodę dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu ok 1h. Po tym czasie dodajemy obrane marchewki, cebulę, pietruszkę,seler, bułki. Wszystko gotujemy jeszcze 20-30 minut. Po tym czasie dodajemy wątrobę i gotujemy 15 minut. Ostudzamy. Mięso oczyszczamy jeżeli są kości, czy chrząstki,. Wszystko musimy przepuścić przez maszynkę
Niezły Młynek