ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: 6 łodyg selera naciowego ½ puszki kukurydzy konserwowej 6 ogórków kiszonych 1 czerwona cebula (może być też zwykła) 200 – 250 g szynki 4 łyżki majonezu sól, pieprz Selera umyć, pokroić łodygi na mniejsze kawałki
kulinarnyswiatdomikażde Święta przygotowuję tradycyjne sałatki jarzynowe z szynką z gotowanych warzyw: ziemniaków, marchwi, selera, pietruszki, oraz gotowanych jajek na twardo, własnoręcznie przygotowanych ogórków kiszonych, niekiedy z groszkiem (Piotrek uwielbia groszek w sałatce, ja nie cierpię konserwowego groszku z puszki), soli i świeżo zmielonego czarnego pieprzu, oraz szynki i majonezu. Sałatka jarzynowa jest u nas obowiązkowa również na różnych innych domowych(...)Sylwestrowa sałatka jarzynowa z surimi jest smaczna, lekka i pożywna, doskonale sprawdzi się w karnawałowym menu. składniki: 5 ziemniaków ugotowanych w mundurkach warzywa ugotowane w rosole: 3 marchewki 1/2 selera 1 pietruszka korzeń + natka 10 gotowanych paluszków surimi 3 szt. ogórek kiszony 3 łyżki majonezu delikatnego Winiary 1 łyżka ostrej musztardy sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Ziemniaki gotujemy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięteraz gdy większość jest w posiadaniu gotowanych golonek. Ja przygotowałam w garnku ok.5l Składniki zupy: - 3 średnie marchewki - 1 duży korzeń pietruszki lub pasternaku - kawałek pory - 1-2 łodygi selera naciowego - 4-6 kulek ziela angielskiego - 1-2 listki laurowe - ok.2-3 litry wywaru od gotowania golonek - 2-3 łyżki octu - 3-4 łyżki dobrej, aromatycznej majeranki - 2 łyżeczki ksylitolu(...)garnka 2 listki laurowe i z 4 kulki ziela angielskiego. Przygotowanie zupy: Do garnka wlać odtłuszczony wywar z golonek, dodać obrane i pokrojone na mniejsze kawałki marchew, pietruszkę, seler naciowy, por i gotować ok.30 minut, do miękkości warzyw. W trakcie gotowania dodajemy ziele angielskie i liście laurowe. Wywar uzupełnić gorącą wodą, dodać mąkę rozrobioną w małej ilości wody, ocet, doprawić
Smaczne Zdroweskładniki * 1 kapusta * 5-6 średnich marchewek (młodych to dużych) * pęczek koperku * pęczek natki pietruszki * gruby szczypior * lubczyk, kilka gałązek * nać selera i pora * 2 średnie pomidory * vegeta * pieprz ziołowy * sól * oliwa Sposób wykonania Kapustę poszatkować w kostkę, marchewkę oskrobać i pokroić lub poszatkować w cienkie plasterki. Oddzielić listki kopru od łodyg, listki posiekać. Kapustę wrzucić do garnka, zalać wodą(...)wlać oliwę, wrzucić marchewkę i zeszklić. Do marchewki dodać kapustę, wlać 2/3 szklanki wody, 1 łyżeczkę vegety, 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego, 1/2 łyżeczki soli, wymieszać, doprowadzić do wrzenia. Nać selera, pora, pietruszki, szczypior, lubczyk, łodygi kopru powiązać nicią w pęczki, ułożyć na kapuście, przykryć pokrywką i dusić na delikatnym ogniu 1 godzinę. Wyjąć powiązaną zieleninę, dodać do garnka posiekany koperek
Mix smakuskładniki * 1 szklanka drobnego makaronu * 25 dag wędzonego fileta z kurczaka lub szynki drobiowej * 1 słoik marynowanego selera * 1 puszka kukurydzy konserwowej * 3-4 ogórki konserwowe * 4-5 łyżek majonezu * sól, pieprz Sposób wykonania Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu, wystudzić i wsypać do pojemnika przeznaczonego na sałatkę. Fileta pokroić w kostkę, selera i kukurydzę osączyć z zalewy, a ogórki
Mix smakuskładniki * 1 torebka 100 g ryżu parboiled * 1 marchewka * 1 czerwona papryka * 1 łodyga selera naciowego * natka pietruszki * 2 cebulki dymki i szczypior z jednej * 1/2 brokuła * 300 g schabu * sól, pieprz, przyprawa typu Vegeta (najlepiej z papryką i suszonymi pomidorami), lub osobno papryka i suszone pomidory Sposób wykonania Ryż ugotować według przepisu(...)wysuszenia. Mięso pokroić w cienkie plastry, a następnie w paski. Usmażyć na rumiano na oleju i przyprawić Vegetą. Paprykę pokroić w kosteczkę, dymkę i szczypior w plasterki, łodygi selera w półplasterki, brokuła podzielić na mniejsze różyczki, a natkę posiekać. Do rondla wlać nieco oleju, do zimnego wsypać dymkę, szczypior i zeszklić. Następnie dodać marchewkę, chwilę podsmażyć, dodać paprykę,podsmażyć
Mix smakuskładniki * 1 porcja rosołowa z kurczaka * 30 dag żeberek wieprzowych na zupę * 1 marchewka * 1 pietruszka * kawałek selera * kawałek pora * 1 cebula * kawałek imbiru * 1 papryczka chili * szczypiorek świeży lub suszony * liść kapusty włoskiej lub sałaty lodowej * grzybki shitake * 30 dag łopatki lub biodrówki wieprzowej * 1 filet z kurczaka * sos sojowy * sól, pieprz * dowolny makaron pszenny soba, somen... Sposób wykonania(...)Porcje rosołowe i żeberka umyć, włożyć do garnka i zalać zimną wodą. Marchewkę, pietruszkę, selera i cebulę, pora obrać, umyć i wrzucić do garnka. Całość zagotować zbierając w między czasie szumowiny i gotować na bardzo delikatnym ogniu. Mięso wieprzowe i filet podsmażyć, a następnie przełożyć do garnka z rosołem, dodać sól i pieprz. Marchewkę wyjąć z rosołu kiedy będzie jeszcze
Mix smakucienkiej kiełbasy * 30 dag żeberek lub kości wędzonych * mały kawałek biodrówki wieprzowej ( z kostką), żeberek surowych, lub kości na zupę * opcjonalnie plaster łopatki, wielkość według uznania * marchewka, pietruszka, seler, por * cząber * sól, pieprz * papryka słodka mielona * papryka ostra mielona * przyprawa typu vegeta ( niekoniecznie) * mąka uprażona za złoty kolor na suchej patelni Sposób wykonania Żeberka, kości, mięso umyć i włożyć(...)garnka, marchewkę, pietruszkę, cebulę, kawałek selera i pora obrać, umyć i również włożyć do garnka, wlać wodę, zagotować, zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem. W między czasie obrać ziemniaki, umyć i pokroić w kostkę, kiełbasę pokroić w ćwierć plasterki i podsmażyć na oleju. Kapustę odcisnąć z soku, zachowując go, nieco pokroić, umieścić w pojemniku, zalać zimną wodą (czynność można
Mix smakuskładniki * 1 ugotowany kurczak z rosołu * 1.5-2 l rosołu * 3 marchewki * 2 pietruszki * 1/2 selera * 1 torebka majeranku * pieprz cayenne * mielona ostra papryka * mielona słodka papryke * sól * mąka prażona * 1 liście laurowe * 3-4 kulki ziela angielskiego Sposób przygotowania Mięso z kurczaka oddzielić od kości i pokroić. Marchewkę, pietruszkę i selera obrać, umyć i zetrzeć na średniej
Mix smakumoja wersja tego klasyku Na ok 3 porcje: 1 łyżka oleju roślinnego 1/2 drobno posiekanej papryczki chili 2 ząbki czosnku drobno posiekanego 2cm imbiru startego na tarce 1 łodyga selera naciowego pokrojona w plasterki 4-5 młodych cebulek - dymek, pokrojonych w spore kawałki garść grzybów (ja akurat trafiłam na enoki, ale mogą być i najzwyklejsze pieczarki) 1 marchewka pokrojona(...)wcześniej gotowe, bo nie ma już potem czasu podczas smażenia. Woka nagrzewamy aż zaczyna dymić. Wlewamy olej i wsypujemy chili, czosnek i imbir. Szybko mieszamy ok 1 minuty. Dodajemy seler, marchewkę. Smażymy ok 2-3 minut. Dodajemy grzyby i dymkę. Wlewamy wino ryżowe. Po ok 3 minutach dodajemy kurczaka i boczek (Jeśli kurczak jest surowy dodajemy go na początku). Pamiętamy
Kulinarna rozmowaskładników wyszło tak ok 1,5 litra zupy 1 łyżka oliwy 1,2 l wody 2 małe ziemniaki 2 małe marchewki 2 małe pietruszki 1 pęczek dymki 2 łodygi selera naciowego 3 łyżki chudego jogurtu naturalnego garść natki pietruszki 1 łyżeczka kuminu 1 łyżeczka nasion kolendry (mielonych) 1 łyżeczka przyprawy curry szczypta płatków chili (lub jak kto lubi wg uznania(...)smaku sól i pieprz Dymkę siekamy, wszystkie warzywa kroimy w małą kostkę. W rondelku podrzewamy olej, wrzucamy dymkę i na lekkim ogniu podduszamy. Po kolei wrzucamy ziemniaki, marchewkę, pietruszkę, seler. Wszystko chwilę przesmażamy, aż zacznie się delikatnie karmelizować. Dodajemy płatki chili, kumin, kolendrę, curry i wszystko jeszcze chwilę przesmażamy, aż zacznie unosić się piękny zapach przypraw. Zalewamy wrzątkiem i gotujemy
Kulinarna rozmowasię spodoba. Uważam, że powinniśmy codziennie wypić szklankę takiego prawdziwego soku. Warto eksperymentować ze składnikami bo czasami dziwne z pozoru połączenia dają zaskakujący efekt. Ja osobiście bardzo lubię smak selera naciowego, który jest też bardzo zdrowy. Na 1 litr soku potrzebne będą: 4 jabłka 8 łodyg selera naciowego 1 cytryna ze skórką Kawałek świeżego imbiru (wielkości kciuka) Ok 50 owoców
Kulinarna rozmoważeby wyszedł idealny. Dziś przygotowałam pyszny, długo gotowany rosół na bazie kurczaka i kości wołowych. Potrzebne nam: - 40 dag kości wołowych - 2 duże uda z kurczaka - 2 marchewki - ćwierć selera korzeniowego - pietruszka - cebula (w łupinie) - pora (białą część) - łyżeczka pieprzu czarnego w ziarnach - 3 ziarna ziela angielskiego - liść laurowy - 2 kostki rosołowe - przyprawa uniwersalna - pieprz -sól -maggi Przygotowanie(...)jedynie pyrkać) i zostawiamy na godzinę. Po godzinie wyciągamy drób i ściągamy szumowiny. Marchewkę obieramy, myjemy i tniemy w mniejsze kawałki. Wrzucamy do bulionu. Dodajemy umyte i obrane seler i pietruszkę i umytego pora. Cebulę przekrawamy na pół i opalamy nas gazem, dodajemy do zupy. Wrzucamy ziele angielskie, pieprz w ziarnach i liść laurowy, zostawiamy na kolejną godzinę
W poszukiwaniu inspiracjichętni. Doskonała zakąska pod wódeczkę i nie tylko. Ja bardzo lubię z dużą ilością marchewki. składniki: 2 nóżki wieprzowe z golonką 5-6 średnich marchewek 1 pietruszka 1 mały seler 2 cebule pęczek włoszczyzny (liście selera,pora i natki pietruszki) 3 listki laurowe kilka ziarenek pieprzu kilka ziarenek angielskiego ziela sól woda Nóżki i golonki dokładnie umyć i przełożyć
Monia miesza i gotujeprzez 1,5 godziny. SKŁADNIKI 1,5 kg mięsa wołowego kilka gałązek rozmarynu kilka listków szałwii kilka ziaren pieprzu 2 listki laurowe ziele angielskie 2 ząbki czosnku 1 marchew seler naciowy sól 2łyżki oleju z oliwy szklankę wytrawnego wina ( białe lub czerwone ) SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Do naczynia z surową wołowiną dodać rozkruszone igiełki rozmarynu, utłuczone ziele angielskie, ziarenka pieprzu, czosnek(...)pokrojony w plasterki, pokruszone listki laurowe, listki szałwii, marchew i seler pokrojone w kostkę oraz szklankę wytrawnego wina. Wszystko dokładnie wymieszać z mięsem, przykryć naczynie folią spożywczą i odstawić do lodówki na 24 godziny. Co jakiś czas przewracać mięso. Rozgrzać na patelni 2 łyżki oleju z oliwy, obsmażyć mięso z każdej strony aby zamknąć pory i zachować
zielonacukinka