Składniki: • 3 kolby kukurydzy • 2 czerwone papryki • 1 zielona papryka • 3 duże ziemniaki • 2 marchewki • 1 średnia cukinia • 2 czerwone cebule • 2 ząbki czosnku • 1 papryczka ostra • natka selera, tymianek • 3 liście laurowe, po 4 ziarna ziela angielskiego i jałowca • sól, pieprz, majeranek, papryka słodka i ostra do smaku • po 2 łyżki masła(...)oliwie przesmażyć cebulę. Dodać czosnek, ostrą paprykę i marchewkę. Przesmażyć przez minutę. • Wsypać ziarna kukurydzy, podlać 1 szklanką wody, dodać ziele angielskie, jałowiec, liście laurowe, tymianek, pokrojoną natkę selera, sól do smaku. • Po 15 minutach dodać paprykę i ziemniaki, zalać taką ilością wody, aby warzywa były przykryte, i gotować na wolnym ogniu przez następne
To co kochammuszkatołowej a sprężyste boczniaki zaskakują swoją chrupkością. Rodzinka zjadła ze smakiem, ale słowo „flaczki” było bardzo kontrowersyjne. Składniki: • 500 g boczniaków • 2 marchewki • kawałek selera • 1 pietruszka • 1 cebula • sól, pieprz do smaku • 1 łyżeczka majeranku • gałka muszkatołowa do smaku • 3 liście laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego • 4 łyżki oliwy • natka pietruszki Wykonanie(...)pokroić w paski. • Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oliwie. • Dodać obrane i starte na grubej tarce warzywa: marchew, pietruszkę i seler. Obsmażyć je z cebulą, po czym dolać 1 litr wody, posolić, dodać ziele angielskie i liść laurowy i gotować 10 minut. • Dodać boczniaki, przyprawić majerankiem
To co kochamwywaru warzywnego. Jeśli nie jest to wersja wigilijna, można dodać wędzonego boczku lub innej wędzonki. Składniki: • 6 buraczków średniej wielkości • 2 marchewki • 1 pietruszka • 2 cebule • 1 mały seler • kawałek pora • 2 ząbki czosnku • kilka grzybków suszonych • sól, pieprz do smaku • 3 liście laurowe • kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu czarnego • 1/2 łyżeczki majeranku(...)łyżką octu, szczyptą cukru i gotować ok. 30 minut. • Cebulę i pora pokroić drobno, podsmażyć na oleju, dodać posiekany czosnek, marchewkę, pietruszkę i seler pokrojone w kostkę i przesmażyć. • Włoszczyznę zalać ok. 2 litrami wody, posolić, dodać przyprawy, namoczone grzybki z wodą i gotować ok. 60 minut. • Po ugotowaniu oba wywary
To co kochampachnącej grzybkami zupy fasolowej jedliśmy przez dwa dni. Dolewki nie miały końca. Składniki: • 250 g białej fasoli • 250 g makaronu świderki • kilka grzybków suszonych • 2 marchewki • 1 pietruszka, kawałek selera • 2 cebule, kawałek pora • 1 szklanka mleka • sól, pieprz do smaku • kilka liści laurowych i ziela angielskiego • natka pietruszki • 4 łyżki oleju Wykonanie: • Fasolę namoczyć(...)namoczyć i pokroić w kostkę. • Cebulę pokroić w kostkę, pora w paski i podsmażyć na oliwie. • Dodać startą na tarce marchewkę, pietruszkę, seler i dodać do cebuli. • Wlać 1,5 litra wody, dodać przyprawy, sól, pieprz i zagotować. • Dodać fasolę, grzybki i gotować ok. 30 minut. • W międzyczasie
To co kochamMonika jadła, więc chyba smakowały. Składniki: • 900 g gotowych pokrojonych i obgotowanych flaczków wołowych • 1 opakowanie mrożonego groszku • 2 korpusy kurczaka • 1 cebula • 2 marchewki • 1 pietruszka • 1/2 selera • sól, pieprz do smaku • kilka liści laurowych i ziela angielskiego • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej • natka pietruszki • 2 łyżki masła Wykonanie: • Cebulę pokrojoną w kostkę podsmażyć(...)ziele angileskie. Doprawić solą i pieprzem, i gotować na wolnym ogniu ok. 45 minut. • Do garnka dorzucić startą na tarce marchewkę, pietruszkę i seler. • Flaczki przepłukać, wrzucić do wrzącej wody i obgotować przez 10 minut, po czym odlać wodę, przepłukać zimną wodą i czynność powtórzyć ponownie. • Do ugotowanego wywaru
To co kochamprzecież czysty mięsień. Nie wyobrażam sobie innego dodatku niż sos chrzanowy, który dodaje im charakteru. Składniki: • 4 ozorki wieprzowe • 1 marchewka • 1 pietruszka • 2 cebule • 1/2 selera i pora • 4 liście laurowe • 5 ziaren ziela angielskiego • 1 płaska łyżka soli Sos chrzanowy • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany • 2 łyżki majonezu • 2 łyżeczki chrzanu tartego • sól, pieprz do smaku(...)Wykonanie: • Ozorki umyć, zalać gorącą wodą, dodać przyprawy i sól. • Wrzucić obraną i przekrojoną marchewkę, pietruszkę, seler, pora i cebulę. • Gotować ozorki do miękkości na wolnym ogniu ok. 2,5 godziny. • Po ugotowaniu wyjąć ozorki i ostudzić. • Obrać ze „skórki” i pokroić w plastry. • Wymieszać wszystkie składniki sosu
To co kochamSkładniki: • 1 królik • 500 g wątróbek drobiowych • 800 g boczku surowego • 4 liście laurowe • ziele angielskie i jałowiec po kilka sztuk • 2 cebule • 2 marchewki • 1 mały seler • 3 jajka • 2 kajzerki • sól, pieprz do smaku • 2 łyżeczki ziół prowansalskich • 5 łyżek oliwy • 1 szklanka bulionu Wykonanie: • Królika i boczek zalać wodą, dodać ziele angielskie, jałowiec(...)liście laurowe, 1 łyżkę soli i zagotować. Dodać obrane marchewki, seler i całe cebule. • Gotować ok 1,5 godziny na wolnym ogniu. • Pod koniec gotowania dodać wątróbki, zagotować, wyłączyć ogień i wystudzić całość. • Wystudzone mięso królika oddzielić od kości. • Zmielić w maszynce do mielenia mięso królika, boczek, wątróbki i warzywa oraz
To co kochampierogów lub „opakowaniem” na gołąbki. Mnie osobiście botwina w każdej postaci zwiastuje zbliżające się lato! Składniki: • 3 pęczki botwinki • 2 marchewki • 1 pietruszka • kawałek selera • 1 cebula • 1/2 pora • 5 ziemniaków • 3 łyżki masła • sól, pieprz do smaku • tymianek, cząber, lubczyk do smaku • 2 łyżki octu winnego • 2 łyżki koncentratu barszczu czerwonego • pęczek koperku(...)pokroić w paski. • Cebulę pokroić w kostkę, pora w paski i podsmażyć na maśle razem z pokrojoną marchewką, pietruszką i selerem. • Wlać ok. 1,5 litra gorącej wody, dodać sól, pieprz, przyprawy do smaku i ocet. • Gotować ok. 10 minut, po czym dodać do zupy pokrojone w kostkę
To co kochamkości i rozpływało w ustach. Najlepiej do golonek pasuje tradycyjny chrzan, tak też je serwowałam. Składniki: • 3 golonki wieprzowe • 2 marchewki • 2 pietruszki • 1 seler • 1 cebula • 4 liście laurowe • kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu czarnego • 1 łyżeczka soli Marynata do pieczenia • 4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę • 0,5 litra jasnego piwa(...)cebule • 2 łyżeczki musztardy rosyjskiej • 1 łyżeczka majeranku • sól, pieprz do oprószenia Wykonanie: • Golonki zalać wodą, dodać obraną marchewkę, pietruszkę, seler i cebulę. Do wody wrzucić liście laurowe, ziele angielskie i ziarna pieprzu. • Gotować ok. 1,5 godziny na wolnym ogniu. Po ugotowaniu wyjąć golonki z wywaru. • Wymieszać wszystkie składniki marynaty
To co kochamporze roku, jest świeża i pożywna. Idealna na lekki obiad w ciepłe dni. Składniki: • 1 mała młoda kapusta • 3 marchewki • 1 pietruszka • 1/2 małego selera • 1 duża cebula • 1 mały por • 5 średnich ziemniaków • 1/2 opakowania mrożonego groszku zielonego • 5 łyżek oliwy • 2 łyżki masła • pęczek koperku • sól, pieprz do smaku • 4 liście laurowe Wykonanie(...)garnku rozgrzać oliwę i masło, podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę i pora w paski. • Marchew, pietruszkę i seler pokroić w plasterki, podsmażyć z cebulą. • Zalać 3 litrami gorącej wody, dodać przyprawy, sól i pieprz do smaku, gotować 15 minut. • Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, kapustę pokroić i dodać
To co kochamgładki krem może być podawana z ryżem, makaronem lub grzankami. Mnie najbardziej smakowała z płatkami migdałowymi. Składniki: • 2 pęczki botwinki • 1 marchewka • 1 pietruszka • 1 mały seler • 1 por • 2 ząbki czosnku • kilka gałązek koperku i pietruszki • 3-4 liście szałwii, gałązka rozmarynu • 2 łyżki koncentratu pomidorowego • sól, pieprz do smaku • 1/2 szklanki mleka • 2 łyżki(...)łodyżki botwinki i pokroić w paski. • Pora pokroić w paski i podsmażyć na maśle razem z pokrojoną marchewką, pietruszką i selerem. • Wlać ok. 1,5 litra gorącej wody, dodać czosnek, sól, pieprz, zioła. • Gotować ok. 10 minut, po czym dodać do zupy pokrojoną botwinkę i gotować jeszcze 20 minut
To co kochamsię na chwilę do krainy gdzie kokosy można rwać z drzewa ,a szum morza i gorący piasek parzy nas w stopy.Zapraszam. 1 śr.kalafior 1 marchewka kawałek selera papryka czerwona 1 cebula 2 małe ząbki czosnku 3 duże łyżki wiórek kokosowych 3 łyżki kaszy pęczak 2 łyżki oleju sezamowego lub słonecznikowego pieprz sól ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Kaszę gotujemy w 1.5 litra(...)wody,odcedzamy,wywar z gotowania zachowujemy.Marchewkę,seler,paprykę czyścimy i ścieramy na tarce z dużymi otworami.Cebulę oraz czosnek siekamy.W rondlu rozgrzewamy olej( u mnie sezamowy) i rumienimy cebulę z czosnkiem.Dodajemy utarte warzywa i smażymy,mieszając 10 min.na małym ogniu.Pod koniec smażenia dodajemy kaszę pęczak,mieszamy i smażymy jeszcze ok. 4 min.Wywar z kaszy podgrzewamy,zalewamy warzywa,dodajemy kalafior
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkiwoka. Żeby odmienić trochę obiad z udziałem kurczaka wyciągnęłam wczoraj wok. Powstało danie mięsno-warzywne z brązowym ryżem :) Składniki: 1 pierś z kurczaka 1 czerwona papryka 1 mały seler lub 1/2 większego 2 marchewki kawałek pora lub 1 cebula (u mnie por) 2 torebki brązowego ryżu (jedna na jedną osobę, chyba, że to dla Was dużo - -wówczas można ugotować jedną(...)torebkę) pieprz sól przyprawa do kurczaka - wedle uznania olej rzepakowy do smażenia Paprykę myjemy i kroimy w paseczki Seler obieramy, myjemy i kroimy w cienkie plastry Marchewki obieramy, myjemy i również kroimy w cienkie plasterki Pierś z kurczaka oczyszczamy z ewentualnych błonek (moja była wyjątkowo chuda), myjemy, osuszamy i kroimy w małą kostkę Wstawiamy wodę na ryż, dodajemy sól
Szczęśliwa kuchniaPorcji? Z 10 będzie. Koszt? Nieporównywalny. Polecam :) Składniki: 1 słoik wiejskich filetów śledziowych w oleju z cebulką (650 gramów) 1 puszka zielonego groszku 2 marchewki 1 nieduży seler 2 ziemniaki 1 jabłko 2 ogórki kiszone (opcjonalnie) 2 kopiaste łyżki majonezu 2 kopiaste łyżeczki jogurtu naturalnego 1 płaska łyżeczka pieprzu ziołowy 1 płaska łyżeczka mielonej czerwonej papryki szczypta soli Marchew(...)seler i ziemniaki gotujemy W tym czasie odcedzamy i przekładamy groszek do salaterki Ogórki kiszone kroimy w kostkę - przekładamy do groszku Ze słoika wyjmujemy cebulkę (wszystko co tam jest) i kroimy ją na mniejsze kawałki - przekładamy do salaterki Śledzie kroimy w kwadraciki - przekładamy Jabłko również kroimy w kostkę Ugotowane warzywa odcedzamy i kroimy najpierw w plastry i pozwalamy im odpocząć
Szczęśliwa kuchniawięc dzisiaj zwykła nie-zwykła zupa jarzynowa zabielana zrobiona w ciągu niecałej godziny od momentu wejścia do kuchni, do momentu wydania jej na stół:) Składniki: 2 marchewki 1/4 selera 1 pietruszka ok. 15 cm pora - u mnie zielona część 4 ziemniaki 1/2 brokuła 2 płaskie łyżki jogurtu naturalnego 2 płaskie łyżki śmietany 18% 1 kostka rosołowa warzywna 1 kostka rosołowa(...)kolendry pieprz sól - niewiele, można zrezygnować ze względu na podane wcześniej kostki rosołowe Marchew i ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę Pora myjemy i kroimy w cienkie plastry Seler i pietruszkę myjemy, obieramy i ja wrzucam je w całości - potem wyjmuję. Brokuł myjemy, oddzielamy różyczki i dodajemy do garnka Bazylię i kolendrę siekamy i dodajemy do warzyw Warzywa zalewamy
Szczęśliwa kuchnia