seler - 8745 przepisów (strona:186/583)

Sok z selera i marchewki ( doda Ci siły ). 122

Składniki : 1/2 średniego, świeżego selera 3 marchewki 1 jabłko 1 pomarańcza garstka świeżej natki pietruszki Sposób wykonania :   M archewkę i selera umyj, obierz ze skórki, pokrój na mniejsze kawałki. Jabłko umyj, pokrój wraz ze skórką i pestkami. Pomarańczę obierz z zewnętrznej cienkiej pomarańczowej skórki, zostaw biały miąższ i pokrój na mniejsze kawałki. Wrzuć wszystkie składniki do wyciskarki lub sokowirówki

Przepisy i porady kulinarne
Kociołek warzywny z pieczarkami 165

Dzisiaj zrobiłam kociołek warzywny z pieczarkami. Może i Wy skusicie się na takie pyszne warzywne danie. Inne pomysły na potrawy jednogarnkowe znajdziecie tutaj Składniki 2 średnie marchewki 3 łodygi selera naciowego 1 por 4 średnie ziemniaki 1 cukinia 8 pieczarek 1 puszka pomidorów 1 papryka zółta 1 papryka zielona 2 łyżki masła klarowanego 4 szklanki bulionu warzywnego natka pietruszki sól(...)pieprz oregano 1 liść laurowy szczypta chilli W garnku rozgrzać masło klarowane i dodać pokrojoną w plasterki marchewkę, por,seler naciowy, ziemniaki pokrojone w kostkę i smażyć stale mieszając około 5 minut. Następnie dodać pokrojone pieczarki, paprykę i całość zalać bulionem warzywnym. Wlać puszkę pomidorów, dodać liść laurowy, doprawić solą, pieprzem i dusić pod przykryciem na małym ogniu. Przed końcem

O kuchni z uczuciem
Barszcz biały na żeberkach (z jajkiem i białą kiełbasą) 101

treściwą, gdyż oprócz wspomnianych dodatków - w zupie znalazło się mięso z żeberek. żeberka wieprzowe na wywar (opcjonalnie) 5 ziemniaków (średnich) 1 duża marchew 1 pietruszka 1 cebula (mała) kawałek selera   2 listki laurowe 2 ziarna ziela angielskiego   2 łyżki majeranku sól, pieprz 150 ml śmietany 1 łyżka chrzanu (ze słoika; opcjonalnie) 1/2 buteleczki zakwasu (wg smaku, u mnie(...)białe kiełbaski (lub wg gustu) jajka olej do podsmażenia cebuli Ugotować wywar mięsny z dodatkiem soli, listków laurowych i ziela angielskiego. Do garna wrzucić pokrojone warzywa (ziemniaki, marchew, pietruszkę, selera) oraz uprzednio posiekaną i podsmażoną cebulę. Całość gotować (około 30 minut) do miękkości warzyw. W międzyczasie ugotować białą kiełbasę oraz jajka. (Kiełbaski można również ugotować z warzywami . Czasami gotuję barszcz

Di gotuje
Dni Otwarte Bejo Zaden – warzywne menu: zdrowo i smacznie 151

pokazowych. Na własne oczy mogliśmy zobaczyć, jak rośnie chociażby brukselka, jarmuż czy koper włoski. W takich chwilach jeszcze bardziej marzę o własnym domu z ogródkiem! Koktajle Koktajl 1 brzoskwinia seler naciowy szpinak sok jabłkowy Koktalj 2 botwinka maliny kolendra sok jabłkowy Koktalj 3 biała kapusta jabłko sok marchwiowy sok jabłkowy Składniki koktajli umieszczamy w kielichu blendera i miksujemy do powstania(...)pietruszka biała rzodkiew buraczek surowy boczek Na marynatę cytryna kmin rzymski ziarna kolendry jasny sos sojowy oliwa pieprz i sól listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList1';listonic_content='brzoskwinia seler naciowy szpinak sok jabłkowy botwinka maliny kolendra sok jabłkowy biała kapusta jabłko sok marchwiowy sok jabłkowy ugotowany pęczak grillowany koper włoski pomidorki koktajlowe ser owczy (słony typu feta) świeże ogórki

Kuchnia Bazylii
Co Lila jadła w środę ? 21 (pomysły na dania dla dzieci i nie tylko) 213

zawsze zostanie zjedzony.  II Śniadanie 10:30 Melon galia, nasza ulubiona odmiana. Smakuje jak ogórek z miodem?!  Zupa 13:00 Zupa ziemniaczana Składniki cebula czosnek por ziemniaki seler naciowy natka pietruszki pietruszka masło klarowane woda przyprawy (pieprz, sól himalajska) Wykonanie Na maśle klarowanym podsmażyłam cebulkę, dodałam ząbek czosnku, seler naciowy, kawałek pora, korzeń pietruszki i ziemniaki. Po kilku

lady-och-mistrzyni.blogspot.com
Zupa z młodej fasoli (fasolowa) 95

mięso na wywar (użyłam kości schabowych, ale idealnie nadadzą się - wędzone) 1,5-2 szklanki młodej fasoli typu "Jaś"   3-4 ziemniaki 1 marchewka (duża) 1 pietruszka kawałek selera 1 cebula 2 listki laurowe 2 ziarna ziela angielskiego 1-2 łyżki majeranku domowa "vegeta" sól, pieprz Dodatkowo: olej do podsmażenia cebuli Mięso na wywar zagotować i po wytworzeniu się(...)zlać, opłukać i ponownie włożyć do garnka. Dodać listki laurowe, ziele angielskie i odrobinę domowej przyprawy typu "vegeta". Podgotować z 20 minut i wrzucić pokrojone warzywa (ziemniaki, marchew, pietruszkę, selera).   W międzyczasie cebulę zeszklić na niewielkiej ilości oleju przełożyć do gotującej się zupy. Gotować do miękkości wszystkich składników. Na koniec doprawić majerankiem, solą i pieprzem. Zupę można zagęścić zasmażką

Di gotuje
SAŁATKA Z SELERA NACIOWEGO 127

Składniki: 2 łodygi selera naciowego 3-4 rzodkiewki 1 jabłko 1 łyżka sezamu 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżka soku z cytryny garść natki pietruszki Sposób przygotowania: Seler, rzodkiewki i jabłko kroimy w kostkę. Przekładamy do miski, skrapiamy sokiem z cytryny i doprawiamy przyprawami. Następnie dodajemy sezam i natkę pietruszki, polewamy oliwą i mieszamy. SMACZNEGO

Prosto i Smacznie z Anetą
Zupa pieczarkowa z makaronem 184

jeśli wolicie bardziej warzywne smaki, to przyrządźcie bulion warzywny. Bulion drobiowy: 2 tylne części z kurczaka - ok. 600-700 g 1 cebula 1 marchewka 2 ząbki czosnku 2 łodygi selera naciowego 1 opakowanie włoszczyzny mrożonej w paskach - 400 g (może być także świeża) 1 liść laurowy 1 łyżeczka tymianku 2 łyżeczki lubczyku (u mnie mrożone liście) 2 łyżki oliwy(...)górną Czas - 45 minut Wszystkie warzywa można umieścić w malakserze i rozdrobnić lub pokroić tradycyjnie - cebulę kroimy drobno, marchew obieramy i kroimy w grubsze plasterki, czosnek obieramy z łupinek, seler naciowy kroimy w drobną kostkę. W większym garnku rozgrzewamy oliwę z oliwek wrzucamy do niego wszystkie świeże warzywa, mrożoną włoszczyznę oraz zioła. Smażymy do czasu, gdy warzywa się zezłocą

Cooking Monster
Spaghetti alla bolognese. 113

krócej ale i tak smakuje wyśmienicie. Składniki; 50 dag makaronu spaghetti 1 cebula drobno posiekana 2 rozgniecione ząbki czosnku 1 obrana marchew i starta na tarce 1 posiekana łodyga selera naciowego 5 dag pancetty lub innego boczku 35 dag mielonej wołowiny 400 ml posiekanych pomidorów  z puszki 2 łyżeczki suszonego oregano 125 ml czerwonego wina 2 łyżki koncentratu pomidorowego(...)pieprz do smaku 2-3  łyżki oliwy ser parmezan do dekoracji bazylia do dekoracji     Przygotowanie; Oliwę rozgrzać na patelni i zeszklić cebulę. Następnie dodać czosnek, marchew, seler i pancettę. Smażyć parę minut aż warzywa i "boczek" się zrumienią. Dołożyć mięso mielone i na ostrym ogniu smażyć do momentu aż mięso zbrązowieje, następnie dodać pomidory, oregano i wino

Radość kipiąca uśmiechem.
Ryba po grecku 171

stole, bo jest wyjątkowo prosta w przygotowaniu. W piątek pierwszy raz robiłam ją sama i wyszło bardzo smacznie. Tak przynajmniej twierdzą domownicy. 5 marchewek 3 pietruszki 1 mały seler 3 cebule 1 łyżka masła 3 łyżki przecieru pomidorowego 1 łyżeczka soli 0,5 łyżeczki pieprzu mielonego 1 łyżka papryki słodkiej 1/3 łyżeczki papryki ostrej 2 liści laurowe 2 ziela angielskie(...)litra wody Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy w garnku na maśle. Marchewki, pietruszki oraz seler ścieramy na tarce na grubych oczkach i dodajemy do cebuli. Wlewamy wodę oraz wrzucamy przyprawy i gotujemy ok 20 minut co jakiś czas mieszając. Na koniec dodajemy przecier pomidorowy. Jeśli coś nie gra smakowo doprawiamy według własnego uznania.  5 filetów z miruny

Emskie Smaki
Golona dla chłopa 153

golonkę , z dodatkiem musztardy i chlebka , zajada się aż uszy mu się trzęsą , zapraszam do wypróbowania . Składniki  1 golonka  2 marchewki  2 pietruszki  pół średniego selera  2 średnie cebule  2 liście laurowe  10 ziaren pieprzu   2 łyżki warzywka  1 ząbek czosnku  Wykonanie  Myjemy golonkę dokładnie i osuszamy(...)mięso wstawiamy pod przykryciem na całą noc do lodówki . Na drugi dzień wyciągamy naszą golonkę z lodówki , zalewamy wodą tak aby przykryło mięso , i dodajemy obraną marchew , pietruszkę oraz seler , także dodajemy listek laurowy pieprz i gotujemy na małym ogniu do momentu kiedy nasza golonka nie będzie bardzo mięciutka , ja gotowałam dość długo , około 5 godzin . Kiedy nasza golonka będzie

Mój Smak
Krem brokułowy 133

pogodę uwielbiam zajadać się zupkami :-)  Brokułowy krem  Zielono mi ...czyli brokułowy krem z fetą Składniki:  -1-2 ziemniaki  -1-2 marchewek -1 pietruszka -1/2 selera -1 cebula -2-3 ząbki czosnku -1-2 brokuły  -1,5 do 2 l bulionu -zioła (bazylia,szałwia, pietruszka zielona)  -100 g sera typu feta  - sól, pieprz(...)czubryca, szczypta cukru - olej do smażenia Krem Brokułowy Wykonanie: Cebulkę i czosnek kroimy w drobną kosteczkę i szklimy z odrobiną oleju. Do tego dodajemy pokrojone ziemniaki, pietruszkę , marchewkę i selera. Warzywa chwilkę smażymy na małym ogniu i zalewamy bulionem, gotujemy do uzyskania miękkości. Pod koniec gotowania dodać różyczki brokuła wraz z ziołami (bazylią, szałwią zieloną pietruszką - oczywiście zioła wg.uznania

Aromatyczne Podróże
Pasztet domowy 182

mięsa -może być wieprzowe, wołowe czy mix tych mięs  1/2 kg surowego boczku lub podgardla 4-5 jajek 6 średnich marchewek   3 pietruszki   pół dużego selera   3-4 cebule   1/2 kg wątróbki drobiowej 2 suche kajzerki 3 liście laurowe ok 6 ziaren pieprzu  kilka ziaren jałowca i gorczycy główka czosnku  gałka muszkatołowa sól(...)większego garnka wlać wodę i lekko ją osolić, wrzucić liście laurowe, ziarenka pieprzu , gorczycy i jałowca.   Do garnka z wodą włożyć mięso, obrane cebule oraz marchew, pietruszkę, selera. Zagotować wszystko na dużym ogniu, później go zmniejszyć i gotować wszystko ok 1,5 godziny, aż mięso będzie miękkie.  Wątróbkę dokładnie opłukać, wysuszyć a następnie obsmażyć na tłuszczu

Aromatyczne Podróże
Domowa kostka rosołowa z kurek i warzyw 131

zupy. Zapraszam na nietypową kostkę rosołową :-) Domowa kostka rosołowa z kurek i warzyw około 14 porcji 500 g oczyszczonych kurek 2 średnie marchewki 2 małe korzenie pietruszki pół selera 2 płaskie łyżki soli 4 łyżki wody Przygotować grzyby - odciąć zapiaszczone końcówki nożykiem, a kapelusze oczyścić za pomocą pędzelka. Następnie wrzucić grzyby do blendera i zmiksować na papkę. Marchewkę, pietruszkę(...)seler zetrzeć na tarce z drobnymi oczkami. Kurki i warzywa przełożyć do garnka, wsypać sól, dodać wodę i gotować na małym ogniu 10 - 13 minut. Wystudzić. W tym czasie, gdy masa się studzi przygotować tacę wyłożoną folią spożywczą. Musi to być taca, której nie zaszkodzi pobyt w zamrażarce. Zimną masę nakładać gałkownicą do lodów (lub łyżką) na tacę, w pewnych

Posadzone i zjedzone
PASZTET Z KASZY JAGLANEJ CIECIERZYCY I CUKINII 534

szklanka suchej kaszy jaglanej 1 większa cukinia 3-4 duże cebule 3 ząbki czosnku suszone pomidory w oleju ( w zależności od potrzeb ) 1-2 średnie marchewki 1 pietruszka kawałek selera pół szklanki bułki tartej pół szklanki otrąb pszennych 1/3 szklanki siemienia lnianego olej do podsmażenia warzyw przyprawy wedle uznania.Ja dodałam łyżeczkę ostrej wędzonej papryki, łyżeczkę słodkiej papryki, sól, pieprz, tymianek(...)gładka i jednolita masa- nasza baza pod pasztet. Na patelnię wlałam olej i podsmażyłam pokrojoną drobno cebulę. Dodałam do niej starty czosnek. Starłam na drobnej tarce marchewkę, pietruszkę i selera. Dodałam warzywa do cebuli i chwilę podsmażyłam. Z cukinii odcisnęłam sok i dorzuciłam do reszty. Dodałam przyprawy i chwilę jeszcze smażyłam aż odparowały płyny. Przełożyłam wszystko do miski z kaszą

potrawyregionalne

Proponowane wyszukiwania