seler - 8745 przepisów (strona:183/583)

Zupa krem z selera naciowego 114

Zupy, to zdecydowanie największy "dostarczalnik" witamin i mega pałera, nie tylko odżywczego ale i rozgrzewającego składnika naszej diety. Składniki 500 g selera naciowego 1 l bulionu warzywnego 100 g ryżu jaśminowego 100 ml śmietany słodkiej szczypiorek sól, pieprz     Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Łodygi selera kroimy, zalewamy bulionem i gotujemy przez 15 min. Studzimy

R'n'G Kitchen
Galareta drobiowa 130

pomysł zrobienia rosołu, jednak w między czasie zmieniłam zdanie i powstała galareta drobiowa. Pyszna bo na włoszczyźnie i mięsku drobiowym. Składniki: udka z kurczaka 3 szt marchew 4 szt seler 100 g por 100 g pietruszka natka ziele angielskie 3 szt listek laurowy 2 szt sól i pieprz biały mielony do smaku   Krok 1 Do garnka wlewamy(...)litry wody, dodajemy włoszczyznę- seler,por, pietruszka,marchew oraz przyprawy. Wkładamy umyte udka z kurczaka i na małym ogniu gotujemy z dwie godzinki. Krok 2 Ugotowaną marchew kroimy w kosteczkę, udka z kurczaka obieramy.Wkładamy do garnka obrane mięsko i marchewkę, zalewamy rosołem ( 2 litry), dodajemy żelatynę rozpuszczoną, mieszamy .Przekładamy do szklaneczek i zostawiamy do ostudzenia.Wkładamy do lodówki już

Różowa kuchnia
Wytrawna tarta makaronowa ze słonecznikową posypką 131

Lubella"   Składniki na okrągłą foremkę o średnicy 23 cm.   250 g makaronu spaghetti Lubella Warstwa mięsno - warzywna 300 g wołowego mięsa mielonego 1 średnia marchewka kawałek selera (odpowiadający wielkością marchewce) 100 g parmezanu 1 duża cebula 1/2 szklanki pasteli pomidorowej 2 białka jaj 3 łyżki oliwy z oliwek pół płaskiej łyżeczki cynamonu 3 ząbki czosnku(...)posypka 1 łyżka mleka 1 łyżka masła 2 łyżki słonecznika łuskanego sól     Przygotowanie warstwy mięsno - warzywnej Na patelni rozgrzać olej, dodać startą na grubych oczkach marchew i seler oraz poszatkowaną w kostkę cebulę. Smażyć na średnim ogniu, regularnie mieszając przez około 10 minut, aż warzywa będą miękkie. Następnie dodać wołowinę i mieszać bez przerwy przez 3-4 minuty

Jadło i czytadło
Krupnik z kaszy jaglanej 177

znaleźć w książce Prosta droga do zdrowia lub Cztery kroki do zdrowia oraz wiele innych cennych rad i przepisów. Oto moja wersja krupniku 3 marchewki 2 pietruszki 1/2 średniego selera 1 cebula 1 łyżka masła 3/4 szkl. kaszy jaglanej 1 łyżeczka pieprzu ziołowego sól świeżo mielony pieprz 1 listek laurowy 10 ziarenek kolorowego pieprzu 1,5 l wody natka pietruszki(...)Marchew,pietruszkę i seler zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Cebulę drobno posiekać. Na patelni roztopić masło,zeszklić cebulę i wsypać potarte warzywa. Podsmażyć wszystko przez chwilę kilkakrotnie mieszając. Podsmażone warzywa przełożyć do garnka,zalać wodą,posolić,dodać przyprawy i gotować ok.15 minut. Kaszę wsypać na sitko,przelać wrzątkiem i dodać do zupy. Zupę gotować jeszcze ok. 15 minut

Kolorowa kuchnia Elki
Rosół z kaszą jaglaną 131

często gotuję  rosół a zamiast makaronu podaję go z kaszą jaglaną. 2-2,5 l wody 1 spore skrzydło z indyka 4- 5 marchewek 2-3 pietruszki kawałek selera kawałek pora pół cebuli kilka kulek ziela angielskiego kilka ziaren pieprzu 1-2 listki laurowe sól   1 łyżeczka pieprzu ziołowego natka pietruszki Skrzydło indyka podzieliłam na dwie części,włożyłam(...)zagotowałam. W momencie wrzenia wytworzyły się szumy na wierzchu więc zebrałam je łyżką. Tak gotowałam ok. 15 minut po tym czasie dodałam pokrojoną w sporą kostkę marchew,pietruszkę i seler. Wsypałam sól do smaku,pieprz ziołowy,cebulę przypiekłam nad płomieniem gazu i dodałam do zupy,włożyłam też kawałek pora. Rosół gotowałam ok. 1 godz na małym ogniu. Kaszę ugotowałam osobno

Kolorowa kuchnia Elki
Sos z cukinii i pomidorów 110

Gęsty i aromatyczny sos z cukinii i pomidorów będzie idealnym dodatkiem do pizzy,dań makaronowych oraz mięsnych. 2,5 kg cukinii 2,5 kg pomidorów 2 marchewki 1 mały seler 2 cebule 4 ząbki czosnku 1 czerwona papryka 3 papryczki chili 1/2 szkl.  octu jabłkowego 3/4 szkl.  cukru 2 łyżki suszonego oregano 2 łyżki suszonej bazylii 2 łyżki(...)odciskałam jej tylko przełożyłam do garnka z grubym dnem,dodałam posiekaną i przesmażoną na oleju cebulę,przeciśnięty przez praskę czosnek,posiekaną paprykę,papryczkę chili,startą marchewkę i seler na tarce o grubych oczkach i zalałam przygotowanym wcześniej przecierem pomidorowym. Gotowałam przez godzinę na małym ogniu co jakiś czas mieszając. Po godzinie dodałam ocet,cukier i pozostałe przyprawy i gotowałam kolejną

Kolorowa kuchnia Elki
Krupnik z kaszy orkiszowej 155

paznokcie, poprawiają stan skóry. Orkisz ma też działanie przeciwzapalne, dodaje energii i niweluje zmęczenie. 2-2,5 l wody 1 skrzydło z indyka 3 marchewki 2 pietruszki kawałek selera kawałek pora 1 średnia cebula 1 łyżka masła kilka kulek ziela angielskiego kilka ziaren pieprzu 2 listki laurowe 1/2 szkl. kaszy orkiszowej natka pietruszki sól świeżo mielony pieprz Skrzydło indyka podzielić(...)zimnej wody,dodać kulki pieprzu,ziele,listki laurowe,zagotować. W momencie wrzenia wytworzą się szumy na wierzchu należy je zebrać. Dodać obraną i pokrojoną w słupki marchewkę,pietruszkę,seler i por. Cebulę pokroić w drobną kostkę,przesmażyć na maśle i dodać do zupy. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Pogotować 15 minut i dodać pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotować kolejne

Kolorowa kuchnia Elki
Domowy pasztet w słoiku 172

zapach po otwarciu słoika wynagrodzi nasz trud. 1kg łopatki bez kości 500 g wątróbek drobiowych 2 cebule 1 duży ząbek czosnku 2 marchewki 1 pietruszka 1/4 średniego selera(...)rumiano. Usmażone mięso przełożyć do garnka. Na patelnię wlać wodę i wypłukać resztki po smażeniu ,wlać do mięsa. Wody powinno być tyle aby zakryć mięso. Dodać obrane marchewki,pietruszkę ,seler,liście laurowy, ziele angielskie,namoczone wcześniej grzyby i gotować do miękkości pod przykryciem. Odstawić do wystygnięcia. Wątróbki oczyścić,zalać mlekiem i moczyć przez 1 godzinę. Wymoczone dokładnie osuszyć i usmażyć

Kolorowa kuchnia Elki
SAŁATKA JARZYNOWA 154

się troszkę inaczej, u mnie zawsze dodaje się kawałek jabłka oraz ogórki w zalewie curry, które dodają całego "smaczku"   SKŁADNIKI 5 ziemniaków 3 marchewki 1 pietruszka ka kawałek selera 5 jajek 1 małe jabłko 5 ogórków kiszonych 3 ogórki curry 1 cebula groszek konserwowy majonez kielecki sól, pieprz  WYKONANIE Ziemniaki, marchew, selera i pietruszkę gotujemy pod przykryciem

słodki bratek
Suszenie i mrożenie liści warzyw 129

sosów, farszy.  Jeszcze więcej aromatu i smaku mają mrożone liście. Mrożony koperek dodany do puree ziemniaczanego, smakuje jak ten kupiony w czerwcu;) Grube, mrożone łodyżki lubczyku i selera nadają gotowanemu rosołowi wyjątkowej świeżości i aromatu. Poniżej podaję sposób na suszenie liści warzyw w piekarniku, dla osób nieposiadających suszarki do warzyw. Liście warzyw najlepiej mrozić w plastikowych torebkach na mrożonki(...)które są bardzo trwałe i zajmują mało miejsca w zamrażalniku. Składniki - liście jednego z wymienionych warzyw: liście selera liście pietruszki liście lubczyku koperek zielone części pora Suszenie: Liście umyć i całkowicie osuszyć za pomocą ręcznika papierowego lub ściereczki. Liście oddzielić od dużych łodyżek. Jeśli będziesz suszyć liście pora, należy je pokroić bardzo drobno. Rozłożyć luźno, na blaszce wyłożonej papierem

Codziennik Kuchenny
Pieczone pierogi z mięsem 177

gęstej kwaśnej śmietany 1 duże jajko  1/2 łyżeczki soli żółtko do posmarowania pierogów Składniki farszu: 4 udka kurczaka (bez skóry) 2 marchewki 1 pietruszka niewielki kawałek selera 1 duża cebula 1,5 łyżki masła łyżeczka oleju do podsmażenia cebuli sól, pieprz, mielona kolendra, zioła prowansalskie - do smaku Przygotowanie farszu: Udka kurczaka, marchewki, pietruszkę, seler, zalać wodą i gotować

Codziennik Kuchenny
Dietetyczny pasztet z kurczaka 168

mięso po ugotowaniu i oddzieleniu od kości ważyło łącznie - 1,30 kg 0,5 kg pieczarek 3 cebule 3 ząbki czosnku 2 duże marchewki 2 pietruszki 1/4 bulwy selera 2 duże jajka 3 liście laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego 10 ziarenek czarnego pieprzu ok. 1 szklanki bulionu z kurczaka sól, pieprz czarny świeżo mielony, pieprz ziołowy, ewentualnie papryka słodka(...)celu zagotować osoloną wodę z dodatkiem liści laurowych , ziaren pieprzu i ziela angielskiego . Uwaga! Do wrzącej wody włożyć udka i pierś kurczak a oraz marchewki, pietruszki i selera - gotować na wolnym ogniu do miękkości. Mięso i warzywa powinny być miękkie, ale nie rozgotowane. Mięso i warzywa wyjąć na sito do wystygnięcia. Powstały bulion pozostawić do dalszego wykorzystania. Pieczarki umyć, pokroić

Codziennik Kuchenny
Dietetyczny krem z zielonych warzyw 104

zewnętrzne ciemnozielone liście kapusty) 1/2 kalarepy + liście 1 szklanka liści jarmużu (oddzielonych od grubych łodyżek) lub szpinaku 1/3 brokuła 1/3 pora ( jasnozielona część) 1 duży ziemniak 2 łodygi selera naciowego 1/2 szklanki mrożonego groszku 1 ząbek czosnku 1 płaska łyżka cukru sól do smaku kilka łyżek jogurtu naturalnego lub śmietany 18% płatki migdałowe oliwa lub olej lniany jako dodatek(...)zupy Przygotowanie: Warzywa umyć, obrać i pokroić na niewielkie kawałki. Przełożyć do garnka pokrojone liście kapusty, kalarepę, jarmuż, brokuła, pora, ziemniaka, selera naciowego i dodać bulion warzywny. Gotować na średnim ogniu, aż warzywa będą miękkie. Dodać mrożony groszek, cukier i posolić tyle, aby zupa była lekko słona, gotować jeszcze 5 minut. Po zakończeniu gotowania dodać do zupy ząbek czosnku przeciśnięty

Codziennik Kuchenny
Grochówka na wędzonych żeberkach 159

świeży czosnek, mieloną paprykę, pieprz ziołowy i pieprz czarny. Składniki: 25 dkg łuskanego grochu w połówkach 35 dkg wędzonych żeberek wieprzowych 4 duże ziemniaki 2 marchewki 2 pietruszki ¼ bulwy selera 15 cm pora 4 liście laurowe 6 ziaren ziela angielskiego ½ łyżki majeranku ½   łyżeczki cząbru 2-3 ząbki czosnku 1 cebula 3 szkl.   wody 2 litry bulionu warzywnego sól(...)którą należy zbierać łyżką. Woda powinna przykrywać żeberka i groch, jeśli będzie jej za mało, trzeba dolać gorącej przegotowanej wody. W międzyczasie obrać i pokroić w kostkę ziemniaki, pietruszkę, selera i marchewkę. Cebulę obrać i przekroić na pół. Pora pokroić w cienkie półplasterki. Po ugotowaniu grochu i żeberek, wyjąć z garnka żeberka i dodać wcześniej pokrojone warzywa, bulion, liście laurowe

Codziennik Kuchenny
Kwaśnica na gęsinie. 100

łyżeczki cukru ugotowane mięso z gęsi Składniki rosołu z gęsi: 2 korpusy z gęsi (kupiłam korpusy ze sporą ilością mięsa i skórą) 3 marchewki 2 pietruszki 1/3 bulwy selera 1/2 pora 1 cebula 3 litry wody 4 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 5 ziaren czarnego pieprzu 2,5 łyżeczki soli Przygotowanie rosołu z gęsi: Korpusy z gęsi  umyć(...)przełożyć do garnka, zalać zimną wodą, powoli zagotować. Następnie zszumować zupę tzn zebrać łyżką cedzakową pianę z powierzchni. Zmniejszyć ogień i dodać obrane  marchewki, pietruszki, selera, pora, cebulę  (w łupinach, przekrojoną do połowy),  liście laurowe, ziele angielskie, pieprz . Dodać 1 łyżeczkę  soli . Gotować rosół przez 1,5 godziny na wolnym ogniu, nie powinien się gotować tylko

Codziennik Kuchenny

Proponowane wyszukiwania