Można przygotować go jeszcze wcześniej, zamknąć na gorąco w wyparzonych słoikach i przechowywać w lodówce przez około 2 tygodnie. SKŁADNIKI 2,5 l wody 2 kg buraków 1/4 korzenia selera 1 marchewka 1 pietruszka 1 kwaśne jabłko, pokrojone na ósemki i pozbawione gniazd nasiennych 1 cebula 1 szklanka suszonych borowików 1 łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu 1 łyżeczka(...)ziela angielskiego, listki laurowe i ziarna pieprzu. Dodajemy przekrojoną na pół, opaloną cebulę, suszone śliwki, pokrojone jabłko oraz starte na tarce lub rozdrobnione w malakserze: pietruszkę, marchew, buraczki i seler. Dolewamy wywar z grzybami oraz 2 i 1/2 litra wody(płyn powinien zakrywać warzywa). Mieszamy. Stawiamy na gazie, przykrywamy pokrywką i podgrzewamy na małej mocy palnika, doprowadzając do zagotowania. Tuż
cool and mintyzrazy. Wystarczy je odpowiednio przygotować. Zrazy nafaszerowałam warzywami i boczkiem. Wyszło nie tylko smacznie ale i ciekawie. Składniki: 800 gram wołowego mięsa mielonego 2 małe marchewki 1 pietruszka Kawałek selera 100 gram chudego boczku parzonego szczypior 4 szalotki Bulion około ½ l Mąka Olej do smażenia Sól Pieprz Wykonanie: Marchew, seler i pietruszkę ścieramy na tarce warzywnej, szczypiorek kroimy na małe
Smaki Ewycały organizm. A jak smakuje? Jak delikatna szczawiówka. Ja i moja rodzina ja uwielbiamy. 3 garście listków z pokrzywy 4 średnie ziemniaki 1 marchew 1 pietruszka kawałek selera 1 cebula 3 łyżki masła 3-4 łyżki śmietany 18% 2 listki laurowe 2 ziarna ziela angielskiego sól, pieprz Dodatkowo: kiełbasa jajka gotowane na twardo (ilość wg gustu(...)garnka z osoloną wodą wrzucić listki laurowe, ziele angielskie, pokrojone w kostkę ziemniaki, startą (na grubych oczkach) marchew, pietruszkę i selera. Warzywa gotować do miękkości. W międzyczasie zająć się pokrzywą. Należy ją sparzyć, osączyć, a następnie drobno posiekać. Pokrzywę z cebulą poddusić na maśle i przełożyć do garnka. Kiełbasę pokroić w plasterki, przesmażyć i dodać do zupy. Na koniec całość
Di gotujeSKŁADNIKI : 500 g wątróbki drobiowej 1 udko z kurczaka włoszczyzna : marchew, pietruszka, kawałek selera 1 cebula sól, pieprz, ostra papryka do smaku 1 łyżeczka majeranku 1/2 łyżeczki rozmarynu 2 ząbki czosnku 2 łyżki oleju 60 g masła 6 -7 suszonych pomidorów z zalewy olejowej(...)Udko i warzywa przekładamy do garna, wlewamy 1 litr wody, doprawiamy solą i pieprzem i gotujemy wywar. Po ostygnięciu mięso z udka obieramy i wyjmujemy marchew, pietruszkę i seler. Cebulę drobno kroimy, przekładamy na patelnię i podpiekamy na oleju. Wątróbkę płuczemy w wodzie, dodajemy do cebuli oraz majeranek, rozmaryn, mięso oraz pokrojone warzywa z wywaru. Wlewamy około 1/2 szklanki
Kulinarne Fantazje Mariolitalerzach jednym słowem - niech goszczą na naszych stołach! Holstar Sp. z o.o. 73-131 Pęzino 85b , www.holstar.pl Składniki: 4 fioletowe ziemniaki 3 marchewki 1 puszka fasoli białej 3 łodygi selera naciowego garść rukoli sos 4 łyżki oleju z prażonych orzechów włoskich 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka musztardy sól i pieprz świeżo mielony Wykonanie: Ziemniaki(...)marchewkę gotujemy. Fasolę odcedzamy na sitku, seler kroimy w kostkę. Ugotowane i przestudzone warzywa obieramy ze skórki, kroimy w grubszą kostkę. Wszystkie składniki mieszamy, przyprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem. Podane składniki na sos łączymy ze sobą , dodajemy sól i pieprz do smaku. Do szklanej miski wkładamy rukolę, dodajemy sałatkę, polewamy sosem, delikatnie mieszamy. Sałatkę można udekorować czarnym
kgwjanczewoTatusiu najlepsze życzenia w dniu Twojego święta :* Zupa ogórkowa Składniki na 4 porcje: wędzone żeberka 6 ogórków kiszonych 5 ziemniaków (użyłam młodych) średnia marchewka pietruszka kawałek selera 1/4 pora koperek 150 ml śmietany 18% sól, pieprz Warzywa obieramy i myjemy. Ziemniaki kroimy w dużą kostkę. Marchewkę, selera, pietruszkę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Pora bardzo drobno siekamy. Warzywa gotujemy
Miksturownikduża) kawałek wołowiny rosołowej 2 liście laurowe ziele angielskie pieprz w ziarna pół cebuli woda ok 2 litry korzeń pietruszki świeża pietruszka brukiew ok 140 g lub seler sól szparagi Przepis : Do dużego garnka włóż pierś z kurczaka,wołowinę, obrane marchewki, pokrojoną w kostkę brukiew lub seler, pietruszkę i por, liście laurowe, pieprz, ziele angielskie oraz obraną połówkę cebuli. Zalać
Gotowanie-ukbyć naprawdę przepyszna. . Czasami nie wszystkie warzywa rozdrabniam blenderem. Bywa, że część miksuję, a resztę kroję. mięso drobiowe na wywar 1 kg dyni 1 marchew 1 pietruszka kawałek selera kawałek pora 1/2 cebuli 1 ząbek czosnku 1 łyżka masła 100g serka topionego 1 szklanka mleka 3,2% 100g jogurtu naturalnego 2 listki laurowe 2 łyżki prażonej cebulki sól, pieprz(...)gałka muszkatołowa Opcjonalnie: grzanki lub groszek ptysiowy Mięso ugotować w osolonej wodzie - z dodatkiem listków laurowych. Miękkiego kurczaka odłożyć do miseczki. Do garnka wrzucić kawałki dyni, marchewkę, pietruszkę oraz selera. Na maśle poddusić cebulę z porem oraz wyciśniętym ząbkiem czosnku. Miękkie warzywa dodać do zupy, a całość zmiksować blenderem. Wrzucić serek topiony, kawałki kurczaka oraz wlać mleko z jogurtem. Wszystko
Di gotujeJest najlepsza jaką do tej pory jadłam, bo to przepis mojej Babci:) Składniki: 500 g filetów z dorsza lub mintaja 2 cebule 3 marchewki 1 pietruszka połowa selera mały przecier pomidorowy pół szklanki passaty pół łyżeczki cukru 2 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego sól, pieprz, papryka słodka i ostra, kardamon olej rzepakowy do smażenia 0,5 szklanki(...)pieprzem i paprykami, obtaczamy w rozbełtanym jajku i oprószamy mąką. Smażymy na rumiano na rozgrzanym oleju. Teraz warzywa. Cebulę siekamy w drobne piórka. Marchewkę, pietruszkę i seler ścieramy na tarce jarzynowej na grubszych oczkach. Na dużej patelni szklimy cebulę oraz starte pozostałe warzywa, wrzucamy ziele angielskie, liście laurowe, przyprawiamy kardamonem i innymi przyprawami według uznania
Zasmakuj Kuchniduże udka z kurczaka - ok. 600 g (można użyć także porcji rosołowej) 1 cebula 1 średnia marchewka 200 g mrożonej włoszczyzny w paskach (może być też świeża) 2 łodygi selera naciowego 1 liść laurowy 1 łyżeczka suszonego tymianku lub 1 gałązka świeżego 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek bulionetka drobiowa (opcjonalnie) ok. 1,5 l passaty pomidorowej (może(...)smaku! :) Cebulę obieramy, przekrawamy na pół i każdą część opalamy nad ogniem. Następnie cebulę drobno kroimy, czosnek obieramy z łupin, marchewkę obieramy i kroimy w niezbyt cienkie plastry. Seler naciowy myjemy i kroimy drobno. W garnku rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek, a następnie wrzucamy cebulę, czosnek, marchew, włoszczyznę i wszystkie zioła. Całość przesmażamy do czasu aż warzywa się zezłocą
Cooking Monsterprzyprawiłam mocniej solą i pieprzem. Efekt? PYSZNA, lekka zupa jarzynowa, delikatna w smaku! Polecam. Zupa jarzynowa z młodych warzyw 400 g mięsa indyka, u mnie filet mały, młody seler mała bulwa kopru włoskiego 3 młode marchewki 3 młode pietruszki 4 młode, spore ziemniaki 3 pomidory 100 g świeżego groszku (lub mrożonego), plus trochę do dekoracji 2 gałązki natki pietruszki(...)słoiczek koncentratu pomidorowego Do sporego garnka wlewamy 2 litry wody. Zagotowujemy. Do wody wkładamy mięso. Zagotowujemy i zbieramy szumowiny. Wkładamy pokrojoną w kostkę marchewkę, pietruszki i ziemniaki a także seler. Koper włoski kroimy w plasterki i również dorzucamy do zupy. Gałązki natki również dorzucamy. Doprawiamy solą i pieprzem i gotujemy ok 20 minut. Pomidory myjemy, kroimy w kostkę, blendujemy
Dzieje kuchennej Wiewiórymielonego z indyka (lub wołowiny) 40 g boczku wędzonego (pominąć przy wołowinie) 3 średnie korniszony 1 łyżka musztardy 2-3 łyżki sosu sojowego 2 żółtka 20 cm kawałek selera naciowego łącznie z częścią ulistnioną pieprz, sproszkowana czerwona słodka papryka olej słonecznikowy i masło klarowane do smażenia Kroimy drobniutko seler, korniszony, boczek, łączymy z mięsem, musztardą, sosem, żółtkami i dosmaczamy
I tu będę miała takie teZdrój. Przygotowuję: - 1 porcję rosołową lub 3-4 skrzydełka drobiowe - 1 liść laurowy - 2 ziarna ziela angielskiego - łyżka przyprawy typu wegeta lub 1 kostka - 2 średnie marchewki - 1 duży seler korzeniowy -1 cebula - ok. 2/3 szklanki makaronu zacierka - posiekany koperek - sól, pieprz czarny - kilka orzechów włoskich (można pominąć) Z takiej ilości składników i ok. 2 litrów wody otrzymuję(...)prosta jedna z wielu zupa nasza codzienna. Tak samo dobrze smakuje też na drugi dzień po odgrzaniu. Porządna, sycąca porcja. I tak codziennie, zjednoczeni nad zupą ;) SMACZNEGO! #zupaselerowa #zupa #seler #obiad #kolacja #itbmtt
I tu będę miała takie temielonego wieprzowo-wołowego ok. 150 g boczku wędzonego parzonego pokrojonego w kostkę (może być także pancetta) 1 cebula pokrojona w kosteczkę 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę 3 łodygi selera naciowego pokrojonego w kostkę 1 marchewka pokrojona w kostkę (ja jej nie używam, jej brak nie ujmuje daniu smaku) 1 szklanka bulionu wołowego 1 szklanka czerwonego wina wytrawnego 2 łyżki(...)pół łyżeczki cukru sól i pieprz do smaku Do dużego rozgrzanego rondelka z nieprzywierającym dnem wlewamy oliwę, wsypujemy cebulkę i smażymy ją aż się zeszkli, następnie dodajemy czosnek oraz seler naciowy i marchewkę (jeśli jej używacie). Smażymy wszystko, tak by warzywa zmiękły. Warzywa przekładamy do miseczki, do rondelka wrzucamy zaś boczek. Podsmażamy go aż nabierze koloru, dorzucamy warzywa i wszystko
Cooking MonsterSezon ogórkowy w pełni. Tym razem przygotowaliśmy ogórki konserwowe z dużą ilością marchewki. Składniki: -ogórki -młoda marchewka -ząbki czosnku -koper -seler -liście laurowe -gorczyca -ziele angielskie -pieprz ziarnisty Zalewa ( jedna porcja): -3 szklanki wody -1/2 szklanki octu -łyżka soli -4-5 łyżek cukru Składniki zalewy należy zagotować. Ogórki myjemy i odcinamy końcówki. Marchew obieramy. Do słoików(...)wrzucamy kilka ziaren ziela angielskiego, pieprzu i gorczycy, 2 listki laurowe, koszyczek kopru, ząbek czosnku, plaster selera. Układamy ogórki i uzupełniamy marchewką. Zalewamy gorącą zalewą, zakręcamy i pasteryzujemy 7-8 minut od momentu wrzenia wody. Smacznego
Maminek kulinarny