seler - 8745 przepisów (strona:188/583)

Cukinia w curry 262

Cukinia w zalewie Curry Składniki: 3 kg cukinii 3 cebule (średnie) gorczyca Liście selera ( 1 liść na słoik ) Zalewa: 7 szklanek wody 1,5 szklanki octu 1 czubata łyżka curry 1,5 łyżki soli 2 pełne szklanki cukru Wykonanie:   Cukinie dokładnie myjemy. Odcinamy końce, pozbywamy się pestek i miękkich gąbczastych części. Kroimy w kostkę. Na dnie każdego słoika dajemy(...)liść selera, około 1/4 łyżeczki gorczycy, plaster cebuli. Napełniamy słoiki cukinią. Składniki na zalewę zagotowujemy, odstawiamy i lekko studzimy. Zalewamy nasze słoiki z cukinią i pasteryzujemy 10-15 minut  Bardzo smaczna cukinia

W Moim Magicznym Domu
Bulion warzywny 110

sosów. Zazwyczaj porcję zużywam zaraz po zrobieniu, a pozostałą część mrożę w plastikowych pojemniczkach i wykorzystuję w miarę potrzeb.  Składniki: 2 marchewki 1 pietruszka pół niewielkiego selera 1 mały por 2 ząbki czosnku 1 cebula 2 liście laurowe 2 ziarna ziela angielskiego 8 ziaren pieprzu czarnego 3/4 płaskiej łyżeczki soli kilka gałązek natki pietruszki gałązka lubczyku  1 liść(...)selera  1 litr wody Wykonanie: Do zimnej wody (1 litra) wrzucamy wszystkie składniki bulionu i całość doprowadzamy do zagotowania. Zmniejszamy gaz i na wolnym ogniu, z leciutko uchyloną pokrywką, gotujemy 1,5 godziny.  Bulion odcedzamy. Wykorzystujemy od razu lub mrozimy na później

Smak mojego domu
Gulasz mięsny z dzika 137

zamarynowanej szynki z dzika 2 łyżki oleju 2 łyżki masła + 2 łyżki do zasmażki 4 cienkie plastry wędzonego boczku 2 marchewki 1 duża cebula 500 g pieczarek 3 nacie selera 2 ząbki czosnku duże 3 nasiona jałowca 500 ml bulionu z mięsa 200 ml płynu z marynaty 1 łyżeczka pieprzu ½ łyżeczki zmielonego kminku sól do smaku 1 łyżka mąki(...)dzień odcedź mięso z marynaty i zrumień na maśle. Dodaj płyn z marynaty i smaż aż alkohol odparuje. Dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek, a następnie marchewkę i seler w plasterkach. Dodaj przyprawy. Na oddzielnej patelni zrumieć boczek pokrojony w kostkę. Dodaj do mięsa. Na tej samej patelni podsmaż pieczarki i również dodaj do mięsa. Całość zalej bulionem, dopraw

codojedzenia
przetwory na zimę - ogórki w słodkiej zalewie curry 143

kiszone , a także kiszone w wersji na zupę oraz ogórki francuskie . Dziś przyszła pora na nieco bardziej egzotyczne ogórki w słodkiej zalewie curry. składniki: 3 kg ogórków gruntowych liście selera (1-2 na słoik, w zależności od wielkości) liście pietruszki duża cebula składniki na zalewę: 1 litr wody 1/4 szklanki oleju 1 szklanka octu 10% 1 szklanka cukru 2 łyżeczki(...)umyłam, obrałam ze skóry, a ponieważ były wyrośnięte pokroiłam wzdłuż na ćwiartki i pozbawiłam pestek. Wszystkie składniki zalewy zagotowałam. Na dnie wyparzonych słoików ułożyłam gruby plaster cebuli, dwa listki selera i kilka listków pietruszki. Ogórki ułożyłam w  pionowo, dość ciasno, zalałam zalewą niemal do pełna, zakręciłam słoiki i pasteryzowałam około 30 minut

babka w formie
Prostota i smak. Sałatka jarzynowa z groszkiem i kukurydzą. 223

smak, który uwielbiamy. Duża miska znika bardzo szybko. A Wy lubicie? Jakie składniki dodajecie do swoich wersji tej popularnej sałatki? Składniki: 6 średnich ziemniaków 6 jajek 3 marchewki kawałek selera (około 1/3 średniego) 1 duża pietruszka korzeń 2 większe ogórki kiszone 1 duży majonez lub dwa średnie 1 większe jabłko 1 słoiczek kukurydzy (u mnie od Pro-BIO ) 1/2 słoiczka(...)czubata łyżeczka musztardy (u mnie bawarska) sól i pieprz do smaku Przygotowanie:  Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i kroimy w kostkę.   Warzywa (marchewka, pietruszka i seler) obieramy i gotujemy do miękkości. Po przestudzeniu kroimy w kostkę i dodajemy do jajek.   Ziemniaki gotujemy w łupinkach. Ugotowane i przestudzone obieramy i kroimy w kostkę, dodajemy do reszty składników

Słodkie okruszki
Ogórkowa 146

Oryginalny przepis pochodzi z książki "Zupy i sosy" Biblioteczki Poradnika Domowego. 4  ogórki kiszone 1 szklanka wody spod ogórków 6 ziemniaków 2 marchewki 1 pietruszka 1 cebula kawałek selera 4 łyżki śmietanki 30% 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżeczka majeranku 5 szklanek wody Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, marchewkę i pietruszkę obrać i pokroić w słupki, cebulę, selera

Czerwony Gupik
Zupa ogórkowa 114

Mamy". Najlepsza z mocno ukiszonych ogórków, a więc w sezonie jesienno-zimowym, jednakże sporządzona z ogórków małosolnych też smakowała dobrze. Proporcje na około 2 litry zupy. 4 ziemniaki kawałek selera 4 marchewki 3 pietruszki 3 małe cebule 1 por 1 kostka rosołowa 1 słoik ogórków kiszonych Marchewki i pietruszki obrać i pokroić w plastry. Pora umyć i pokroić w mniejsze(...)kawałki. selera obrać i pokroić w kostkę. Cebule obłupać z wierzchniej warstwy i odciąć dół. Wrzucić warzywa do dużego garnka, zalać około 2 litrami wody i zagotować. Gotować na małym ogniu/ Ziemniak obrać i pokroić w kostkę, dodać do zupy. Ogórki zetrzeć na grubej tarce. Gdy ziemniaki będą ugotowane wyłowić z zupy cebule, dodać kostkę rosołową. Na koniec dodać starte

Czerwony Gupik
Kurczak jerk po karaibsku z warzywami 172

ziemniaków, najlepiej czerwonych, ale mogą być też zwykłe (wtedy najlepiej młode) 300 g marchewki baby (może być mrożona, przed użyciem rozmrozić) albo zwykłej pokrojonej w talarki 3-4 łodygi selera naciowego 250 ml bulionu drobiowego 1 łyżka świeżego tymianku (albo 1 łyżeczka suszonego) Marynata jerk: 2 łyżki przyprawy włoskiej (*przepis poniżej) 2 łyżki brązowego cukru 2 łyżki oleju rzepakowego(...)wyszorować i pokroić w duże kawałki. Cebulę obrać i pokroić w ósemki. Marchew pokroić w talarki, jeśli używacie mrożonej marchewki baby należy ją rozmrozić i odsączyć z wody. Łodygi selera naciowego przekroić wzdłuż a następnie na kilkucentymetrowe kawałki. Przygotowane warzywa ułożyć w blasze do pieczenia/ naczyniu żaroodpornym. Polać bulionem i posypać tymiankiem. Na tak przygotowanych warzywach układać kawałki zamarynowanego kurczaka

Pociąg Do Kuchni
Surówka z selera i ogórka kiszonego 152

ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi;} Seler – 1/2  szt Ogórki kiszone – 2 szt Marchew – 1 szt Miód płynny – 1 łyżeczka Sól – szczypta Oliwa – 2 łyżeczki Seler i marchewkę obrać, opłukać i zetrzeć na tarce jarzynowej

Camilla w kuchni
Domowy ketchup. 157

średnia cebula 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki ziaren gorczycy 1/4 łyżeczki płatków chili 2 ziarenka ziela angielskiego 3 goździki 2 ziarenka czarnego pieprzu opcjonalnie - 2 łyżki startego korzenia selera opcjonalnie - 1 - 2  łyżki octu balsamicznego Wykonanie: Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pozbawić gniazd nasiennych. Posiekać i wrzucić do garnka o grubym dnie. Cebulę pokroić w kostkę, a czosnek(...)posiekać i rozetrzeć z solą. Dodać do pomidorów. Dodać również seler jeśli używamy. Dodać cukier i gotować do rozpuszczenia. Zmniejszyć ogień i dodać ocet oraz przyprawy zmiażdżone bardzo dokładnie w moździerzu. Gotować 1/2 godziny, a następnie zmiksować blenderem. Ustawić grzanie na najmniejsze i redukować masę około 4 - 6 godzin. Ostudzić, posmakować - dodać ewentualnie ocet balsamiczny i inne przyprawy (sól, cukier

zadanie-gotowanie
Surówka z selera i rodzynek 133

ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi;} Seler – 1 szt Jabłka – 2 szt Rodzynki – 2 łyżki Śmietana – ½ szkl Sok z cytryny Miód – 1 łyżeczka Sól – szczypta Pieprz Seler obrać , opłukać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Jabłka

Camilla w kuchni
Pulpeciki z gorgonzolą w sosie z pieczonych pomidorów z papryką 201

czosnku, suszone płatki chili, sól, pieprz Sos pomidorowy: 1 kg podłużnych pomidorów, 100 g pomidorków koktajlowych, oliwa z oliwek, suszone płatki chili, ocet balsamiczna, cukier, sól, pieprz 2 łodygi selera naciowego, 1 marchewka, 1 ząbek czosnku, świeże oregano, sól, pieprz dodatkowo: 100 g pomidorków koktajlowych, 1 czerwona papryka, 1 żółta papryka, makaron Linguine, świeża bazylia Pomidorki myjemy i suszymy(...)solą, pieprzem, tymiankiem i suszonymi płatkami chili. Zawartość miski dokładnie mieszamy. Z tak przygotowanego mięsa przy pomocy dłoni formujemy małe pulpeciki, które smażymy na rozgrzanej patelni do zrumienienia. Seler naciowy oraz marchewkę myjemy, osuszamy i obieramy, a następnie kroimy w niewielkie kawałki. Warzywa wrzucamy na patelnię z rozgrzanym tłuszczem i smażymy do lekkiego zrumienienia. Na koniec dodajemy przeciśnięty przez

Plate of Joy
Surówkowe trio 157

hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi;} Marchewka – 3 szt Jabłka – 2 szt Seler – ½ szt Sok z cytryny Jogurt naturalny – ½ szkl Czosnek – 1 ząbek Płatki migdałowe -2 łyżki Sól Pieprz Cukier Marchew, seler i jabłka opłukać, obrać. Następnie zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych

Camilla w kuchni
Ogórki wg przepisu mojej mamy 164

słoików o pojemności 650-1000 ml. składniki: ok 2 kg ogórków dodatki do każdego słoika: 1 mała gałązka kopru z nasionami, 1 mały liść pora, 1 mała gałązka natki selera korzeniowego, 1 mała gałązka natki pietruszki, 3 plastry marchewki, 1 plaster cebuli, mały ząbek czosnku zalewa 5 szklanek wody 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki octu 10 % 1 łyżka soli kamiennej(...)pokroić na plastry. Dokładnie umyć i osuszyć zieleninę. Na dno każdego słoika włożyć: 1 plaster cebuli, 1 mały ząbek czosnku, 3 plastry marchewki, 1 liść pora, 1 gałązkę selera, 1 gałązkę natki pietruszki oraz 1 gałązkę kopru. Ogórki obrać ze skórki i pokroić w plastry. Przełożyć do słoików z dodatkami. Pokrojone ogórki układać luźno, nie ugniatać ani nie wciskać

Monia miesza i gotuje
Sezonowa zupa jesienna z brukselką 98

razem z brukselką       Składniki: 1,5 l rosołu ( bulionu z drobiu lub z warzyw ) 300 g brukselki (oczyszczonej) 2 marchewki (oczyszczone, pokrojone w plasterki) 2 łodygi selera naciowego (oczyszczony, pokrojony w plasterki) 3 ziemniaki (obrane, pokrojone w    kosteczkę) 2 pomidory 6 łyżek oliwy sól(...)wodą, po chwili wodę odcedziłam i pomidory zalałam zimną wodą. Zdjęłam z nich skórkę, pokroiłam w cząstki. W dużym rondlu rozgrzałam oliwę na średnim gazie, włożyłam cebulę, marchewkę i seler. Smażyłam około 10 minut. Wymieszałam i kiedy warzywa lekko się zrumieniły dodałam pomidory i brukselkę.     Całość zalałam gorącym rosołem. Na koniec dołożyłam ziemniaki. Zostawiłam na średnim gazie

Kuchnia u Krysi

Proponowane wyszukiwania