hitem wśród dorosłych a szczególnie wśród dzieci Wszystkie przepisy przedstawiam poniżej. KOKTAJL Z BOTWINKĄ Składniki: – 1 l soku jabłkowego – pęczek botwinki – 500 gramów malin – pęczek kolendry KOKTAJL SZPINAK I SELER NACIOWY Składniki: – 1 l soku jabłkowego – 4 łodygi selera naciowego – 500 gramów szpinaku – 4 soczyste brzoskwinie KOKTAJL MARCHEW I KAPUSTA Składniki: – 0,5 l świeżego soku z marchwi
karmelowySkładniki 6 udek z kurczaka 2 łyżki masła klarowanego sól pieprz Sos 2 łyżki masła klarowanego 3 średnie marchewki 200 g słodkiej śmietany (kremówki) 500 ml bulionu 3 łodygi selera naciowego 1 cebula 1 duży ząbek czosnku 1/2 łyżeczki tymianku 1/4 łyżeczki kminu rzymskiego sól pieprz Na patelni rozgrzać masło. Udka oprószyć solą i pieprzem, a następnie przyrumienić z dwóch(...)naczynia żaroodpornego i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 20 minut. Na czystej patelni rozgrzać masło i zeszklić drobno posiekaną cebulę, dodać startą marchewkę i pokrojony seler naciowy. Smażyć mieszając, a następnie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, tymianek, i kmin rzymski po czym zalać bulionem i dusić na wolnym ogniu około 7-8 minut. Warzywa muszą być
O kuchni z uczuciempokazowych. Na własne oczy mogliśmy zobaczyć, jak rośnie chociażby brukselka, jarmuż czy koper włoski. W takich chwilach jeszcze bardziej marzę o własnym domu z ogródkiem! Koktajle Koktajl 1 brzoskwinia seler naciowy szpinak sok jabłkowy Koktalj 2 botwinka maliny kolendra sok jabłkowy Koktalj 3 biała kapusta jabłko sok marchwiowy sok jabłkowy Składniki koktajli umieszczamy w kielichu blendera i miksujemy do powstania(...)pietruszka biała rzodkiew buraczek surowy boczek Na marynatę cytryna kmin rzymski ziarna kolendry jasny sos sojowy oliwa pieprz i sól listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList1';listonic_content='brzoskwinia seler naciowy szpinak sok jabłkowy botwinka maliny kolendra sok jabłkowy biała kapusta jabłko sok marchwiowy sok jabłkowy ugotowany pęczak grillowany koper włoski pomidorki koktajlowe ser owczy (słony typu feta) świeże ogórki
Kuchnia Bazyliisię przepisem? Składniki: 1 główka kapusty włoskiej 500 g mięsa mielonego z indyka 100 g kaszy orkiszowej 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 czerwona papryka 1 marchewka 2 łodygi selera naciowego 1 łyżka oleju sól pieprz 700 ml bulionu warzywnego Sos z pieczonych warzyw: 4 pomidory 1 czerwona papryka 1 cebula 6 ząbków czosnku w łupinach 1 łyżka oleju sól(...)minut w osolonej wodzie, powinna być 'al-dente', dojdzie później. Na rozgrzanej patelni na łyżce oleju szklimy pokrojoną w kostkę cebulę, po chwili dodajemy posiekany czosnek, czerwoną paprykę, seler naciowy i startą marchewkę. Wszystko razem smażymy około 10 minut. Następnie studzimy, mieszamy z kaszą i mięsem, przyprawiamy solą i pieprzem. Porcje farszu układamy na przygotowanych liściach kapusty i zawijamy
Smakowity Blog Kulinarnycałości jest daniem idealnym na Święta lub domowe uroczystości. Przyprawy sprawiają, że jest niezwykle aromatyczny. Tuszka królika (ok. 1,5-2 kg) 1 duża cebula 5 marchewek Natka selera 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka 1 łyżeczka soli 0,5 łyżeczki pieprzu 1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki 0,5 łyżeczki czosnku granulowanego 2 listki liścia laurowego 4 ziarna ziela angielskiego(...)kroimy w piórka, marchewki obieramy, czosnek siekamy. Mięso układamy w dużym naczyniu żaroodpornym. Obkładamy je pokrojoną cebulą i marchewką, dodajemy ziele i liść laurowy. W naczyniu układamy również natkę selera i kawałki czosnku. Mięso przykrywamy folia aluminiową i wstawiamy do lodówki na całą noc. Następnego dnia królika podlewamy bulionem, ponownie przykrywamy i pieczemy w nagrzanym do 150*C piekarniku przez
VioletoweKucharzenieWkładam do piekarnika i 1,5 godziny mam wolne. Obiad robi się sam. gicz cielęca 1 kg pomidory krojone z puszki 1 sztuka marchew 2 sztuka seler naciowy 2 sztuka masło 3 łyżki oliwa z oliwek 2 łyżki wino białe wytrawne 1 szklanka sól do smaku 1 łyżeczka pieprz 1/2 łyżeczka(...)listków + do przybrania cebula biała 1 sztuka czosnek 2 ząbki Na patelni z grubym dnem obsmażyć mięso na gorącej oliwie, wyjąć. Na patelnię wrzucić masło, cebulę, marchew i selera - pocięte w drobną kostkę i podsmażyć. Dodać czosnek i gałązkę rozmarynu, listki szałwii a potem pomidory, wino. Zagotować i odparować wino. Włożyć ponownie obsmażone mięso wyjęte wcześniej i wymieszać. Przełożyć
AZgotuj!Składniki: około 1 i 1/2 kg żywych muli (u mnie szkockie) 250 ml białego wytrawnego wina 500 ml sosu pomidorowego (typu passata) 1 cytryna 4 ząbki czosnku 4 łodyszki selera naciowego 1 marchew pęczek cebulki dymki 1 pęczek świeżej natki pietruszki sól i pieprz do smaku 4 łyżki oliwy 1 kilka kropel sosu Worcestershire(...)Wykonanie: Mule należy oczyścić pod bieżącą zimną wodą, otwarte i uszkodzone odrzucić. Kilka razy przepłukać. Do rozgrzanej oliwy wrzucić posiekany czosnek, następnie pokrojoną cebul ę dymkę, seler naciowy, marchew startą na dużych oczkach, przesmażyć, dodać opłukane i oczyszczone mule, dodać wino, lekko przemieszać, dodać sos pomidorowy, przyprawić solą morską i pieprzem świeżo zmielonym, skropić sosem Worcestershire, wycisnąć
Wino Francja KuchniaViolaPassion SKŁADNIKI: około 1 kg kurczaka (mogą być same udka,czy skrzydełka) 2 pory 2 pietruszki korzeń 3 marchewki 2 cebule 1 seler liście laurowe 2 ziarnka ziela angielskiego natka pietruszki koperek świeży wedle życzenia Sól,pieprz do smaku W razie konieczności kostka rosołowa koncentrat pomidorowy śmietana rzadka 18% Potrzebujemy większego garnka. pieprz,sól do smaku(...)małym ogniu zbierając co chwilę szumówka szum który się nam zbiera, chcemy by nasza zupa była dosłownie czysta. Myjemy i Obieramy warzywa przekrajmy na pół pora,pietruszkę korzeń,seler ,Marchewkę w paski Następnie cebule obraną kroimy na pół i pieczemy na patelni, tak aby wieksza cześć była ciemna Gdy nasza zupa nie będzie już potrzebować szumówki wrzucamy
Viola cooks with passionktóre smaki aż bolą ale są przyjemne hehehe W domu gdy gotuję dla swojej rodziny mogę sobie pozwolić tylko na "Medium" Składniki: 4 osoby 1 kurczak 1.2kg 1 seler naciowy 1 por 1 czerwona cebula 1 cebula biała 1 papryka zielona ,1 żółta 2 cukinie marynata: peri peri połączona z czosnkiem ,oliwą ,bazylią i tymiankiem Sposób: Kurczaka myjmy oczyszczamy(...)Oczyszczamy w środku ,osuszamy papierowym ręcznikiem i wcieramy naszą marynatą staranie z obu stron. Warzywa myjemy i kroimy na duże kawałki pozostawiamy. Następnie na brytwankę, blaszkę rozkładamy umyte liście selera i pora ,kładziemy kurczaka i pieczemy 1 godzinę w 180C Po godzinie równomiernie rozkładamy wszystkie warzywa na samego kurczaka tak by go zakryć całkowicie (papryka,cebula,cukinia) Dzięki tej metodzie
Viola cooks with passionpoprzednim daniu. ( Kręgosłup, skrzydła ,szyjka ,nadmiar tłustej skóry z udek) 1 cebula opalona nad ogniem 2 kostki rosołowe 4 marchewki obrane i przecięte na 4 wzdłuż 2 pory 1 Seler korzeń 2 korzenie pietruszki Pieprz, Koncentrat pomidorowy cała tubka Śmietana 18% do zupy 3 listki laurowe Sposób: Myjemy i oczyszczamy naszą kaczkę. Gotujemy na średnim ogniu około 45 minut. Zbieramy(...)laurowy Gotujemy na małym ogniu zupa nasza ma dosłownie pyrkać. Następnie gdy warzywa sa miękkie dodajemy kostki rosołowe, pieprz ,świeżą natkę pietruszki, łyżkę koperku. Radzę wyciągnąć mięso, pora i seler . Przed dodaniem kostek. Reszta zostaje. I gotujemy jeszcze chwilkę aż smak nam się połączy dodając koncentrat i śmietanę. Smacznego
Viola cooks with passionwołowego 2 cm świeżego imbiru 1 ząbek czosnku 1 suszony kapelusz podgrzybka 2 liście kaffiru 5 ziaren ziela angielskiego 1 liść laurowy 1 pietruszka 1 duża marchew 1 mały seler 100 g pieczarek 1 por (biała część) 1 czerwona papryka 1/2 małej kapusty pekińskiej 70 g makaronu ryżowego (świderki) mielona kozieradka szczypiorek sól, pieprz Przygotowanie Normal(...)opaloną pietruszkę i łyżeczkę soli. Zagotowujemy, zmniejszamy płomień i gotujemy ok. 2 godzin. Wywar przecedzamy i wlewamy z powrotem do garnka. Mięso ze szpondra kroimy na kawałki. Marchew i seler kroimy w julenkę, pora w krążki, pieczarki tak, jak lubimy. Wrzucamy do wywaru razem z pokrojonym mięsem, gotujemy do momentu, kiedy warzywa będą al dente. Paprykę kroimy w paski
R'n'G Kitchenmocy by sprostać ;) Składniki: 500 g gulaszowej wieprzowiny lub wołowiny (lub mieszanka) 1 cebula 1 pomidor 1/2 czerwonej papryki (opcjonalnie) 2 większe ziemniaki 2 marchewki 1 pietruszka mały kawałek selera 1 łyżka oleju (lub smalcu) 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki 2 - 3 łyżeczki pasty paprykowej piros arany (łagodnej lub ostrej wg smaku) lub innej 1 łyżeczka mielonego kminku 1 liść(...)Postawić na ogniu, a po zawrzeniu dodać pastę paprykową i dobrze wymieszać. Gotować na małym ogniu aż mięso zmięknie (około 1 godziny). Po tym czasie dodać ziemniaki i seler pokrojone w kostkę oraz marchewkę i pietruszkę - w plasterki. Wlać pozostały gorący bulion. Gotować dalej do miękkości warzyw. 5 minut przed końcem dodać wino i tarhonyę (przygotowaną
zadanie-gotowaniedelikatne. Najlepiej smakują prosto z patelni. składniki: 1/2 szklanki płatków owsianych 1 łyżeczka soli 1/2 szklanki wrzątku 2 średnie marchewki biała część średniego pora 1 mały seler 1 jajko 4 pełne (ale nie czubate) łyżki mąki słodka papryka, pieprz - do smaku wykonanie: Płatki owsiane osoliłam i zalałam wrzącą wodą, odstawiłam do ostygnięcia. Marchew i seler
babka w formierewelacja. Gorąco polecam! KREM Z KALAFIORA I KALAREPKI Z INDYKIEM W "PAPIRUSIE". Składniki: 400 g kalafiora 3 średnie ziemniaki 190 g korzenia selera 2 kalarepki (około 320 g) 400 g sznycli z indyka o grubości około 1,5 cm 4 małe cebulki szalotki 2 ząbki czosnku 900 ml bulionu 3 łyżki masła(...)Sznycle z indyka przyprawić solą i pieprzem kolorowym, natrzeć czosnkiem przeciśniętym przez praskę i skropić sokiem z cytryny. Odstawić na 30 minut. Ziemniaki, cebulę szalotkę, seler oraz kalarepę obrać i pokroić w kostkę. Kalafior oczyścić, opłukać i podzielić na różyczki. Cebulę zeszklić na maśle, dodać pozostałe warzywa i chwilę razem podsmażyć. Potem wlać bulion i gotować około 30 minut
Zakątek rozkoszy kulinarnychobaj delektujemy się chrupiącym kwaśnym i lekkim przysmakiem, czekając na obiad. Ojciec przyrządza to danie, wkładając fasolkę do szerokiego naczynia wraz z koprem, czosnkiem, papryką chili, solą i nasionami selera. Następnie zalewa wszystko gorącym roztworem wody z octem w proporcjach pół na pół, po czym zamyka słoik i gotuje go w naczyniu z wrzącą wodą przez około 10 minut. Fasolkę(...)litr wody) i zanurzcie w niej fasolkę wraz z duż ilością kopru i czosnku. Czas fermentacji uzależniony będzie od temperatury. Kilka naszych uwag - użyliśmy octu 10% - nie dodaliśmy nasion selera - do każdego słoiczka włożyliśmy po 3 duże ząbki czosnku i 1 suszoną papryczkę chili, ale osoby które nie lubią zbyt pikantnych smaków mogą dać mniej Do fasolki w słonej zalewie
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata