żelazo, witamina D, witamina B6, witamina B12, magnez. Zachęcam do pichcenia z soczewicą w roli głównej;) 2 szklanki czerwonej soczewicy 1 duża kalarepka 2 marchewki kawałek selera 4 szalotki 4 ząbki czosnku 3-4 cm korzenia imbiru 2 puszki pomidorów z bazylią ( 420 x 2) olej kokosowy KLIK 1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego sól biały pieprz(...)pieprz cytrynowy papryka słodka curry lubczyk szałwia Mieszanka syczuańska Deluxe kupicie w KLIK dodatkowo śmietanka 30 % grzanki lub groszek ptysiowy Warzywa ( kalarepa, seler, marchewka) obieram, myję i kroję w dużą kostkę. Soczewicę przepłukuję pod bieżącą wodą. Szalotki, czosnek i imbir obieram, kroję na plasterki i obsmażam delikatnie na oleju kokosowym . Następnie dodaję warzywa, całość mieszam i chwilę
Takie tam pichcenielekko i pysznie :)) Składniki: 600g mięsa mielonego (u mnie zmielona w domu łopatka) 1 woreczek ugotowanego brązowego ryżu (100g) 1 jajko 1 cebula 2 marchewki kawałek pora 2 łodygi selera naciowego 2 łyżki mąki sól pieprz liść laurowy ziele angielskie majeranek koperek śmietana 18% olej Wykonanie: Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na oleju. Do miski wrzucamy zmielone mięso(...)wyrabiamy dokładnie, aż do połączenia się składników. Zwilżonymi dłońmi formujemy nie duże pulpety. Do garnka z lekko osoloną wodą wkładamy starte na oczkach marchewki, pokrojony drobno por i seler naciowy oraz liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy ok 15 minut, po czym wkładamy na gotujący się wywar pulpety. Całość gotujemy ok 25-30 minut na małym ogniu. Następnie wykładamy pulpety
Walijskie Pichceniedużo cennych składników, zarówno dla zdrowia jak i dla skóry. 4 porcje Czas przygotowania: 15 minut Czas chłodzenia: ok. 1 godz. Składniki: 2 jabłka 2 marchewki 3 łodygi selera naciowego Garść rodzynek (ok.30 g) Garść orzechów włoskich 2- 3 łyżki majonezu light Gałka muszkatołowa Sól, pieprz Jabłka umyj, osusz, obierz ze skórki* i pokrój w drobną kostkę. Łodygi(...)selera umyj i osusz, pokrój w drobną kostkę. Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce z grubymi oczkami. Wrzuć wszystkie składniki do miski, dodaj garść rodzynek, majonez, oprósz startą gałką muszkatołową, solą, świeżo zmielonym pieprzem. Odstaw do lodówki na minimum godzinę, schłodzona surówka będzie jeszcze smaczniejsza. Możesz ją serwować w małych miseczkach (np. układając na liściach zielonej sałaty). Tuż przed podaniem
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskapominąć i zrobić wersje lajt, dla wrażliwych :) pierś z indyka 3-4 papryczki chili 1 papryczka habanero 1-1,5 papryki 2-3 cebule 4-5 łodygi selera naciowego łyżka masła 2 kartony/puszki krojonych pomidorów pół szklanki kaszy 2-3 szklanki rosołu lub wody sól, świeżo mielony pieprz Pierś, dużą paprykę, cebule i selera pokroić, następnie podsmażyć
Pora na poramoja córka (nie łatwo zyskać Jej uznanie). Do przygotowania tej zupy będzie Ci potrzebne : Fenkuł 2 bulwy 1 duża marchew Por białe części 2 ząbki czosnku Pietruszka korzeń Kawałek selera Liść laurowy Ziele angielskie Łyżka masła 2 ziemniaki Marchew, pietruszkę i selera obrane, zalewamy ok. 1 litrem wody, dokładamy liść, ziele i gotujemy. Bulwy kopru kroimy na pół wzdłuż
Markowy smakwyjątkowy barszcz :) Składniki na duży garnek: 3 średnie buraczki czerwone, ugotowane ½ główki kapusty (włoskiej lub białej) 1 puszka białej fasolki lub 1 szklanka ugotowanej białej fasoli 3 marchewki ½ średniego selera 5 ziemniaków 2 łyżki przecieru pomidorowego 6 ząbków czosnku 1,5 litra bulionu (może być z kostki rosołowej) 200 ml kwaśnej śmietany 1 łyżka mąki 1 łyżeczka cukru sól(...)pieprz do smaku szczypta kwasku cytrynowego Kapustę drobno poszatkować. Ugotowane buraczki obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Marchewkę i seler obrać i również zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Czosnek przecisnąć przez praskę. Bulion zagotować, dodać do niego wszystkie warzywa starte na tarce, ziemniaki i czosnek. Gotować na wolnym ogniu do miękkości
Trzeci talerzpieczonymi pomidorkami koktajlowymi. Pyszna! Składniki: 3 skrzydełka; 1 puszka pomidorów Łowicz 1 opakowanie przecieru pomidorowego Łowicz 1 cebula 1 ząbek czosnku 3 średnie marchewki; 1 duża pietruszka pół selera 1 łyżeczka żółtej pasty curry 2 liście laurowe 3 kulki ziela angielskiego 100 g ravioli 1 bagietka pełnoziarnista żółty ser sól, pieprz, cukier do smaku 50 ml śmietany 30% pomidorki koktajlowe(...)oleju, wrzucić łyżeczkę pasty curry, lekko przesmażyć, dodać skrzydełka, przesmażyć na złoto. Wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek, przesmażyć. W tym czasie obrać i pokroić w plastry marchewkę, seler i pietruszkę, wrzucić na patelnię, przesmażyć. Dodać ziele angielskie, liście laurowe, chwilę wszystko razem smażyć, dodać pomidory z puszki, przesmażyć, aż pomidory się rozpadną. Wlać przecier, dodać cukier, sól
dom-agi.plilość można zwiększyć) 6 średnich ziemniaków 6 jajek 3 marchewki 2 mniejsze pietruszki (korzeń) 2-3 ogórki kiszone 2 średnie majonezy 2 jabłka (soczyste) 1 puszka kukurydzy około 1/2 selera (małego) sól i pieprz do smaku opcjonalnie: puszka groszku, łyżeczka musztardy, natka pietruszki do posypania Przygotowanie Jajka gotujemy na twardo (doradzam dodać do wody odrobinę soli, wówczas jajka nie pękają(...)łatwiej się je później obiera). Po obraniu kroimy je w kostkę nożem lub za pomocą sitka do krojenia warzyw. Marchewkę, pietruszki i seler obieramy, gotujemy do miękkości. Ziemniaki gotujemy w łupinkach. Ugotowane i przestudzone obieramy i kroimy w drobną kostkę, dodajemy do miski z jajkami. Następnie dodajemy pozostałe, ugotowane i pokrojone w kostkę warzywa, ogórki i jabłka. Na koniec dodajemy
Słodkie okruszkiporcja rosołowa ( porcja mięsa na wywar ) 4 średnie ziemniaki 10 średnich kiszonych ogórków 2 marchewki 1/2 pora 1 pietruszka 1/2 selera 1/2 pęczk a koperku 1/2 pęczk a pietrusz ki 2 łyżki masła 3 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego sól pieprz Mięso gotujemy w 2,5 litrach zimnej wody na małym ogniu przez około1,5 godziny(...)Można użyć skrzydełek z kurczaka lub porcji rosołowej. Musimy zrobić rosół, który będzie bazą naszej zupy. Ziemniaki obieramy i kroimy w dużą kostkę. Marchew, seler i pietruszkę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach natomiast pora kroimy na pół. Kiedy wywar mięsny jest gotowy wrzucamy obrane i pokrojone warzywa. W tym czasie na patelni rozpuszczamy masło i dodajemy przetarte
KuchcikoweLovegram ryżu arborio cebula ząbek czosnku łyżka masła 2 łyżki oliwy łodyga selera naciowego ser gorgonzola 150 gram 3 łyzki migdałów w płatkach 1 szt kardamonu 1 dojrzała gruszka 700 ml bulionu 150 ml białego wina Przygotować bulion. W kostkę pokroić gruszkę i cebulę.Czosnek w plasterki a seler w talarki. Rozgrzać rondel z oliwą
AZgotuj!makaronu fusilli tricolore Incola 700 g pomidorów w sosie z puszki 600 g piersi z indyka 4 duże pieczarki 1 duża cebula 2 duże marchewki kawałek selera naciowego 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka koncentratu chili sól, pieprz do smaku 4 łyżki masła 1 łyżka czerwonej papryki 1 łyżka bazylii 1 łyżeczka oregano kilka igiełek rozmarynu Wykonanie : Makaron gotujemy(...)dente w osolonej wodzie.Przekładamy na sitko i przelewamy zimną wodą. Mięso myjemy i osuszamy ręczniczkiem. Kroimy w grubą kostkę. Marchewkę, cebulę obieramy, marchew i seler naciowy kroimy w grubsze plasterki, cebulę w piórka.Pieczarki myjemy i kroimy w półplasterki. W wysokim rondlu rozpuszczamy masło, następnie dodajemy cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek, lekko podsmażamy. Następnie dodajemy mięso, oregano
Sama słodycz i szczypta chilimięsnych jak i rybnych. A najważniejsze uwielbiają ją wszystkie dzieciaczki i te mniejsze i większe. Delikatna i słodziutka, zasmakuje nawet największemu niejadkowi :) Polecam :) Składniki - 4 większe marchewki - słoiczek selera sałatkowego ORZECH - 4-5 rzodkiewek - łyżka posiekanej zielonej cebulki - sól, biały pieprz, kilka kropel soku z cytryny - 1 łyżka majonezu ( w wersji light jogurt naturalny ) Wykonanie Marchewkę i rzodkiewki(...)ścieram na tarce o dużych oczkach, dodaję odsączony z zalewy seler i zieloną cebulkę. Sałatkę doprawiam do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Dodaję majonez i całośc delikatnie mieszam. Smacznego :) Jeśli lubicie sałatki z marchewka w roli głównej to jest ich kilka na blogu oto linki : http://kuchniazwidokiemna.blogspot.com/2014/05/surowka-z-marchewki-ananasa-i-kukurydzy.html http://kuchniazwidokiemna.blogspot.com/2014/12/surowka-z-pora-marchewki-i-jabka-szybka.html http://kuchniazwidokiemna.blogspot.com/2014/05/marchewka-z-jabkiem-najprostsza-smaczna.html http://kuchniazwidokiemna.blogspot.com/2014/03/duszona-marchewka-z-czosnkiem-i.html
Kuchnia z widokiem na ogródprzy każdej okazji. Zapraszam!!! Składniki: 1 kg mięsa wieprzowego (łopatki, szynki), 3 czerwone papryki, 3 cebule ( duże), ok. 0,8 kg ziemniaków 4 marchewki, 2 korzenie pietruszki, kawałek selera, 1 puszka pomidorów krojonych, 1 koncentrat pomidorowy, 3 łyżki słodkiej papryki, 2 łyżki ostrej papryki, sól, pieprz, kilka liści laurowych, 1 łyżeczka ziela angielskiego, 4 l wody, olej/oliwa do smażenia(...)Wykonanie: Marchewkę, pietruszkę i selera kroimy w kostkę. Zalewamy wodą, przyprawiamy solą, pieprzem i nastawiamy bulion. Dodajemy też liście laurowe i ziele angielskie. Mięso kroimy w większą kostkę. Podsmażamy na złoty kolor. Następnie dodajemy je do bulionu. Gotujemy do momentu, aż mięso będzie lekko miękkie. Ziemniaki obieramy i kroimy w mniejszą kostkę, jak mięso będzie lekko miękkie dodajemy
Passion of Cookingzastępować nawet mięso. Dla przypomnienia, przepis na humus - klik oraz ciasteczka - klik . mięso drobiowe na wywar 250g ciecierzycy + 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej 1 marchewka (duża) 1 pietruszka kawałek selera kawałek pora 2 ząbki czosnku 2 listki laurowe kilka ziaren ziela angielskiego 1 łyżeczka majeranku (płaska) 1 łyżeczka tymianku (płaska) 3/4 łyżeczki papryki słodkiej (płaska(...)ciecierzyca będzie twarda!) Ziarna przecedzić i zostawić do ostudzenia. W międzyczasie ugotować wywar drobiowy z dodatkiem soli, listków laurowych i ziela angielskiego. Do garnka wrzucić pokrojone warzywa (marchew, pietruszkę, selera, pora), a 20 minut przed końcem gotowania - opłukany ryż i czosnek przeciśnięty przez praskę. Na końcu dod ać ciecierzycę i koncentrat pomidorowy. Zupę doprawić do smaku i zabielić śmietaną. Zagotować
Di gotujeodsłon. Każda gospodyni domowa przygotowuje ją wg swojej receptury. Moja jest z dodatkiem zielonego groszku i kiszonego ogórka. Składniki: 5-6 ziemniaków 2-3 marchewki 2 korzenie pietruszki ½ dużego selera por 5-6 jajek 2 słodkie jabłka 2-3 ogórki kiszonego szklanką mrożonego groszku pęczek natki pietruszki majonez łyżka musztardy sarepskiej sól, czarny pieprz Sposób przygotowania: Ziemniaki gotujemy w osolonej(...)wodzie w mundurkach. Obieramy i kroimy w kostkę. W osobnym garnku gotujemy obrana marchew, pietruszkę, seler i por. warzywa kroimy kostkę. Groszek gotujemy kilka minut w osolonym wrzątku. Dodajemy do ziemniaków i warzyw. Jajka, jabłka i kiszone ogórki kroimy w kostkę. Natkę drobno siekamy. Wszystkie warzywa łączymy z łyżką musztardy sarepskiej i majonezem. Jego ilość zależy od naszych upodobań. Doprawiamy
Pyry na Gaz