wodą i przekręcić przynajmniej dwa razy, czas pieczenia też można wydłużyć w zależności od wielkości golonki. Skala smaku - 10/10 składniki 1 duża golonka wieprzowa 2 marchewki 1 pietruszka 1 seler 1 cebula 1 pomidor 4 ząbki czosnku, 0,5 litra jasnego piwa musztarda rosyjska – 1/2słoika łyżka miodu majeranek liście laurowe kminek mielony pieprz sól oliwa z oliwek można(...)piwie - przygotowanie: Golonki opalamy z ewentualnych włosków i myjemy. Następnie nacieramy dokładnie przyprawami i odstawiamy na dwie godziny, a najlepiej na całą noc. Obieramy i ścieramy marchew, pietruszkę, selera, czosnek i cebulę. Podsmażamy je (prażymy) na patelni na niewielkiej ilości oliwy z oliwek. . Golonkę układamy na blasze i wstawiamy do piekarnika na 220 stopni, na około 10 minut lub obsmażamy
Kubki smaku8/10 na pewno nie wszystkim zasmakuje, mój Ł. nie był zachwycony no ale mięsożercy tak mają;) Składniki kremu: (4 porcje) • 1.5 kg dojrzałych pomidorów • 1 główka czosnku • 2 łodygi selera naciowego • 2 duże czerwone cebule • 5-6 suszonych śliwek • kilka gałązek świeżego tymianku • 1 marchewka • 1 łyżka cukru • 5 łyżek oleju rzepakowego lub oliwy • 600 ml domowego bulionu lub wody(...)piecz 50-60 minut. Wyciągnij i zostaw do ostudzenia. Pomidory obierz ze skóry i pokrój w kostkę. W garnku rozgrzej pozostały olej lub oliwę, wrzuć pokrojony w kawałki seler oraz posiekane śliwki i smaż przez chwilę. Dodaj marchewkę pokrojoną w kostkę i smaż kolejne 2-3 minuty, po czym dolej gorący bulion lub wodę. Następnie dodaj obrane pomidory, pokrojoną upieczoną
Kubki smakuSKŁADNIKI: 1 bardzo duży seler 3 łyżki oleju rzepakowego ulubione przyprawy: czosnek granulowany, mielone suszone pomidory, bazylia, sól i pieprz PRZYGOTOWANIE: Selera należy dokładnie obrać. Pokroić w plastry i następnie na słupki. Tak jak na frytki :) Wysmarować olejem i doprawić. Następnie rozłożyć na blasze wyłożonej papierem. Piec w temperaturze 200 stopni przez 15 minut (termoobieg góra i dół
ClauditteMissCookingSkładniki: jedna podwójna pierś z kurczaka puszka kukurydzy puszka białej fasolki seler cięty w słoiku słoik marynowanych pieczarek 10 dag rodzynek 3 łyżki posiekanego szczypiorku 3-4 łyżki majonezu sól, pieprz do smaku tłuszcz do smażenia Sposób przygotowania: Piersi z kurczaka kroimy w kostkę. Doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy na patelni na złoty kolor. Kukurydzę i fasolę odsączamy na sitku(...)nadmiaru wody. Seler rozdrabniamy, pieczarki kroimy w cienkie plasterki. Rodzynki sparzamy i odsączamy z nadmiaru wody. Wszystkie składniki mieszamy. Łączymy z majonezem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Schładzamy w lodówce do czasu aż smaki się przegryzą. źródło: przepis własny Ilość porcji: 6 Czas przygotowania: 45 minut Koszt przygotowania
Pobite gary Barbaryprzypraw i mamy pyszną, sycącą i rozgrzewającą zupkę. składniki: mięso z rosołu , u mnie mięsko z niedużej wiejskiej kury ok 1 l rosołu 2 duże marchewki 1 pietruszka kawałek selera 300 g pieczarek 3 łyżki majeranku 2 listki laurowe biały pieprz ostra papryka gałka muszkatołowa Marchewkę, pietruszkę i selera obrać i zetrzeć na tarce o gubych oczkach. Mięso obrać
Monia miesza i gotujetrudy nadchodzącego tygodnia. składniki dla czterech osób 4 średnie buraki 3 marchewki 4 ziemniaki 2 cebule 1 korzeń pietruszki 3 liście laurowe 6 ziaren ziela angielskiego kawałek selera 1 ząbek czosnku szczypta lubczyku sól, pieprz 2 łyżki oliwy natka pietruszki dodatkowo folia aluminiowa sposób przygotowania Buraki myjemy, pojedyńczo zawijamy w aluminiową folię i pieczemy przez czterdzieści minut(...)piekarniku, nagranym do temperatury 180 stopni. Do sporego garnka wkładamy umyty korzeń pietruszki, razem z kawałkiem selera, jedną cebulą, czosnkiem, oraz jedną marchewką. Całość zalewamy zimną wodą ( tak by wszystkie składniki były przykryte), dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, oraz sól, zagotowujemy i na niewielkim ogniu gotujemy warzywa, przez trzydzieści minut. Następnie z wywaru wyjmujemy wygotowane warzywa
Miód i pieprzktórą z powodzeniem możemy zaserwować podczas sylwestrowego przyjęcia. Jej przygotowanie zajmuje zaledwie kilkanaście minut, a efekt końcowy jest znakomity. SKŁADNIKI: 100g sera żółtego, 1 puszka kukurydzy konserwowej, 1 słoik selera konserwowego wiórki, 5 jajek, 100g polędwicy sopockiej, 4 łyżki majonezu, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Jajka gotuję na twardo, obieram i kroję w kostkę. Kukurydzę oraz seler odsączam z zalewy. Polędwicę
Tradycyjna kuchnia KasiSkładniki: 6 łodyg selera naciowego 3 jajka 3 łyżki kukurydzy 4 łyżki czerwonej fasoli 1 mała puszka ananasa 15 dag sera żółtego 100 g szynki gotowanej 2 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu 1 ząbek czosnku sól, pieprz świeżo mielony Wykonanie: Seler myjemy, osuszamy następnie kroimy w plasterki. Jajka gotujemy na twardo, ostudzone obieramy, kroimy w kosteczkę. Z wody
kgwjanczewoMoja propozycja stylizacji stołu na świąteczny obiad: PRZEPIS NA BARSZCZYK CZERWONY: - 2 litry bulionu z drobiu - 2 kg młodych i jędrnych buraczków - 2 cebule - 3 śliwki suszone kalifornijskie - 1/4 selera - 1 mała pietruszka - sól - cukier - świeżo zmielony pieprz - majeranek Buraczki obieramy ze skróki, kroimy na plastry lub w kostkę, tak aby szybko się ugotowały. Cebulę kroimy na 4 części(...)bulionu dodajemy buraczki, cebulę, selera pokrojonego, pietruszkę i śliwki kalifornijskie. Warzywa gotujemy w bulionie do miękkości. Pamiętajcie, że barszczyk nie może się gotować bo zrobi się bury a nie pięknie buraczkowy. Barszczyk doprawiam do smaku, solą, cukrem, majerankiem i sokiem z cytryny. Podaje go np. z krokietami lub pasztecikami! Smacznego
SMYKWKUCHNIlubczyk który dostałam od firmy Becla. Galaretkę podałam na przepięknej porcelanie Bogucice Zapraszam :) Składniki : 1 kurczak 3 marchewki pęczek włoszczyzny do rosołu kawałek pora i selera domowa vegeta i pieprz do do smaku 3 ząbki czosnku 1 puszka groszku z kukurydzą od Bonduelle 1 łyżka suszonego korzenia lubczyku od firmy Becla(...)ziarenka ziela angielskiego 3 ziarenka pieprzu Wykonanie : Kurczaka umyj i poporcjuj.Włóż do garnka i zalej wodą około 2,5 litra, następnie obierz marchewkę, seler, włoszczyznę umyj. Przełóż warzywa do garnka z wodą . Gdy wszystko zacznie się gotować zmniejsz gaz,dodaj ziele angielskie,czosnek,suszony lubczyk i vegetę do smaku . Gotuj na małym ogniu aż kurczak będzie
Sama słodycz i szczypta chiliklasyka jest ponadczasowa! 1 puszka groszku (polecam Bonduelle ) 1 puszka kukurydzy (polecam Bonduelle ) 4 jajka 5-6 średnich ziemniaków 2-3 średnie marchewki 1 duża pietruszka kawałek selera 3-4 ogórki kiszone 1 duże jabłko 1 cebula (ew.4 łyżki prażonej) 1/2 pęczku koperku (opcjonalnie) majonez (wg uznania) musztarda (do smaku) sól, pieprz Jajka ugotować na twardo i pokroić(...)kostkę. Marchew, pietruszkę, selera i ziemniaki ugotować w łupinach, ostudzić, obrać i także pokroić w kostkę. Ogórki i obrane jabłko pokroić jak powyższe składniki. Cebulę i koperek posiekać. Wszystko zmieszać z groszkiem i kukurydzą (bez zalewy) oraz majonezem. Doprawić odrobiną musztardy, solą i pieprzem
Di gotujegryczanej 3 jajka 1,5 szklanki wody szczypta soli szczypta cukru farsz: 50 dag łopatki albo karkówki 2 garście suszonych grzybów (zalane wodą na noc) 2 średnie marchewki kawałek selera przyprawa zbójnicka RAFEX ponadto: tłuszcz do smażenia natka pietruszki starty na tarce żółty ser do posypania Sposób przygotowania: Grzyby gotujemy do miękkości. Składniki ciasta dokładnie łączymy ze sobą. Odstawiamy(...)pół godziny. Mięso kroimy w kostkę. Obficie opruszamy przyprawą. Smażymy na rumiany kolor. Marchew, seler obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach. Dodajemy do mięsa razem z grzybami. podlewamy wodą z grzybów i dusimy do miękkości. Smażymy naleśniki. Nakładamy na nie farsz. Przed podaniem posypujemy serem i natką pietruszki. źródło: przepis własny Ilość porcji: 8 naleśników Koszt wykonania
Pobite gary Barbarymniej ziemiste w smaku. Polecałam je już do przygotowania buraczanego ZAKWASU . Użyjcie ich też do tego barszczu. Wszystkie warzywa dokładnie myjemy, następnie obieramy je cienko ze skórki. Marchew, selera i pietruszkę kroimy w grube kawałki. Wrzucamy do garnka. Cebulę obieramy z łupiny i kroimy ją na ćwiartki. Białą część pora kroimy w poprzek na dwie części. 500g buraków kroimy(...)stół od razu –tradycyjnie z uszkami lub pasztecikami z kapustą i grzybami . SKŁADNIKI 800g buraków, najlepiej długich (waga po obraniu) 2 średnie marchewki 2 średnie pietruszki 1 mały seler lub ½ dużego 1 biała część niedużego pora 2 ząbki czosnku 1 średnia cebula 2 liście laurowe 1 średnie, winne jabłko 3-4 suszone polskie śliwki (lekko wędzone) 4-6 ziaren ziela
Karo in the KitchenSałatka jarzynowa... Sałatka jarzynowa jak sama nazwa wskazuje jest z jarzyn, u mnie dodatkowo pojawia się tam szynka... Składniki: 4 ziemniaki kawałek selera 3 pietruszki korzeń 5 marchewek cebula 6 ogórków konserwowych 5 jaj puszka groszku konserwowego ok. 25 dkg szynki majonez 2 łyżki musztardy sól, pieprz jabłuszko (opcjonalnie) Wszystkich warzyw prócz cebuli miałam mniej więcej tyle samo. Z resztą(...)każdy robi według własnego uznania. Marchewkę, pietruszkę, ziemniaki i seler gotujemy do miękkości. Gotujemy jajka na twardo. Kroimy w kosteczkę warzywa, jajka i szynkę. Mieszamy, dodajemy sól, pieprz, majonez i musztardę, wszystko do smaku
Pelusiowa KuchniaSkładniki (na 4 porcje): 300 gram filetów białej ryby (np. dorsz, mintaj, morszczuk) szczypta soli i pieprzu 1/2 cytryny 1/2 pęczka kopru 2 łyżki oleju rzepakowego 1 cebula pół selera 2 marchewki pietruszka biała część małego pora 3 łyżki dobrego koncentratu pomidorowego 1 lampka czerwonego wina 1/2 szklanki bulionu sok z połowy cytryny 2 łyżki cukru trzcinowego łyżeczka słodkiej papryki(...)układam w naczyniu żaroodpornym. Całość polewam sokiem z cytryny, obkładam koprem i umieszczam w piekarniku nagrzanym do 180 stopni na 8-9 minut. Studzę. Sos pomidorowy Marchew, pietruszkę oraz seler ścieram na tarce o dużych oczkach. Cebulę i pora siekam drobno. Na oleju smażę cebulę i pora przez kilka minut. Następnie dodaję resztę warzyw oraz ziele angielskie i liść laurowy
Mango Papaja