Przedstawiam przepis pochodzący od jednej z nich. Treściwy kap uśniak na wielkiej golonce, tylko dla twardzieli. ;-) 1 duża golonka 1/2 kg kapusty kiszonej 3 marchewki 1 pietruszka 1/4 dużego selera 5 ziemniaków liść laurowy, ziele angielskie, majeranek sól, pieprz 1. Kapustę gotujemy przez 30 minut w osobnym garnku. 2. W drugim garnku przez około 1 godzinę gotujemy golonkę(...)mięsa dorzucamy startą na tarce marchew, pietruszkę i seler, liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz. Gotujemy kolejne 40 minut, po czym wrzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotujemy do miękkości. 4. Kiedy mięso i warzywa są już miękkie, dodajemy uprzednio ugotowaną kapustę. Doprawiamy do smaku, wsypujemy odrobinę majeranku
Szefowa kuchnijedna z pierwszych. składniki: 300 g grubego makaronu (u mnie świderki tricolore) 500 g mięsa mielonego nieduży kalafior główka sałaty lodowej puszka kukurydzy kilka kiszonych ogórków cebula jabłko nieduży seler odrobina oleju sos: 4 łyżki jogurtu greckiego 2 łyżki majonezu 2 łyżka keczupu Składniki sosu wymieszać, odstawić w chłodne miejsce. Kalafior podzielić na nieduże kawałki, zalać wrzątkiem, przykryć, odstawić(...)minut. Następnie osączyć na sitku. Mięso usmażyć na rozgrzanym oleju, osączyć na papierowym ręczniku. Makaron ugotować al'dente, osączyć. Seler i jabłko zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę i ogórki pokroić w kostkę, sałatę w piórka. Kukurydzę osączyć. Składniki sałatki wrzucić do miski, dodać sos, wymieszać
6nieboszklanka suszonej ciecierzycy 1 kg pomidorów 1 czerwona papryka, oczyszczona z gniazd nasiennych i pokrojona na ósemki 1 cebula, drobno posiekana 4 ząbki czosnku, drobno posiekane 2 łodygi selera naciowego, drobno pokrojone 3 łyżki pasty harissa (przepis) 1 puszka krojonych pomidorów (400 g) 1 łyżeczka wędzonej papryki 1/2 łyżeczki mielonego kuminu (kminu rzymskiego) 500 ml bulionu warzywnego lub drobiowego(...)Wsypujemy cebulę i smażymy 3-4 minuty lub do chwili, gdy będzie miękka. Wówczas dodajemy czosnek i mieszając, smażymy kolejne 3-4 minuty, aż czosnek stanie się aromatyczny. Dodajemy seler naciowy i często mieszając, smażymy 4-5 minut. Dodajemy pastę harrisa, mieszamy, następnie dodajemy pomidory z puszki, wędzoną paprykę oraz kumin i smażymy jeszcze 5-6 minut. Zdejmujemy garnek
Smakowity Blog Kulinarnyjarzynowa, bez dodatku mięsa. <3 Że bez mięsa, wcale nie musi być nudo :P YUMMY! Składniki 4 duże marchewki 1 por (biała część) 1 pietruszka 1 mały seler 2 ziemniaki 1 łyżeczka masła 1,5 l wrzącej wody 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 1 łyżka przyprawa do fasoli 100 g kaszy pęczak natka pietruszki sól, pieprz(...)Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Marchew, pietruszkę, seler, ziemniaki obieramy i razem z pokrojonym w piórka porem podsmażamy na rozgrzanym maśle. Zalewamy wrzątkiem, dodajemy sól, pieprz, liście laurowe, ziele angielskie, przyprawę do fasoli, gotujemy pod przykryciem przez 40 minut. Do zupy wrzucamy pęczak i gotujemy do jego miękkości. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z posiekaną
R'n'G Kitchentłuszcze omega 3 i omega 6. SKŁADNIKI: 1/2 szklanki suchego ryżu (białego lub brązowego) 1/2 kurczaka na rosół (bez skóry) 3- 3.5 litra wody 6 torebek herbaty rumiankowej kawałek selera 1 pietruszka 1 marchewka 1 cebula dodatkowo: kawałek chińskiej rzodkwi wędzony węgorz lub np. wędzona makrela ewent. łosoś lub oryginalny matjas holenderski listki mizuny lub innej zdrowej zieleninki Wykonanie: Warzywa(...)pokroić oczyścić i pokroić tak by łatwo je było potem wyłowić np. przekroić wzdłuż (marchewkę i pietruszkę) a seler w plastry. Cebulę przekroić na ćwiartki nie odcinając ogonka by ćwiartki pozostały w całości. Nastawić wodę na najmniejszym ogniu i umieścić jeszcze w zimnej umytego kurczaka. Nie przykrywać. Woda nawet nie powinna się gotować a jedynie być gorąca i bardzo powoli
Sztuka gotowania w/g SamiryPodobno wyszła bardzo smaczna. Mięso było miękkie, rozpływające się w ustach. Zresztą przekonajcie się sami. Zapraszam!!! Składniki: 5 golonek, 1,2 kiszonej kapusty, 2 marchewki, 1 pietruszka, kawałek selera, kilka liści laurowych, garść ziela angielskiego, 5 ząbków czosnku, sól, pieprz, 4 łyżeczki majeranku, 2 łyżeczki słodkiej papryki, 2 łyżeczki ostrej papryki, Wykonanie: Golonki dokładnie myjemy. W większym(...)garnku gotujemy bulion z dodatkiem marchwi, pietruszki , selera, liścia laurowego i ziela angielskiego. Dodajemy do niego golonki, doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy ok. 2 – 2,5 godzin, aż golonki będą miękkie. Jak już golonka się ugotuje odstawiamy ją do wystudzenia. Następnie nacinamy skórę na golonkach, tak aby powstała kratka. W oddzielnej miseczce mieszamy sól, pieprz, paprykę słodką i ostrą oraz
Passion of CookingBardzo polecam Wam takie połączenie. Nie dość, że ciekawie prezentuje się na talerzu, to przede wszystkim wybornie smakuje... Składniki: 2-3 łodygi selera naciowego 1 pomarańcza 100-150 g wędzonego filetu z pstrąga pół słoiczka czarnych oliwek Dressing: 1 mały posiekany ząbek czosnku 1/4 łyżeczki grubej soli 1 łyżeczka ostrej musztardy 1 łyżka miodu 4 łyżki świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego(...)skórka starta z połowy pomarańczy 1/3 szklanki oliwy lub oleju z pestek winogron świeżo zmielony czarny pieprz Selera umyć, pokroić w kostkę, oliwki odsączyć z zalewy. Pomarańczę sparzyć, obrać ze skóry, wyfiletować. Pstrąga podzielić na kawałki. Wszystkie produkty wyłożyć na talerz lub półmisek. Przygotować dressing. Na desce rozetrzeć czosnek z solą, wymieszać z musztardą, miodem i sokiem pomarańczowym oraz skórką
Czerwień i błękitzaspami. Teraz dzieciaki czekają na śnieg i kiedy tylko spadnie to jest wielka frajda. Na rozgrzanie przygotowałam gorącą zupkę. Składniki 500 g kości schabowych 2 średnie marchewki 3 gałązki selera naciowego 1 mały por 2 średnie pasternaki 1 kawałek selera 100 g pieczarek 100 g ryżu 3 łyżki przecieru pomidorowego sól pieprz szczypta ostrej papryki 1 liść laurowy Do garnka
O kuchni z uczuciemchemii :) W skład mieszanki - warzywnej z brokułami wchodzą: marchew,kapusta włoska,cebula,por, korzeń pietruszki. W skład mieszanki warzywnej do zup wchodzą: marchew, cebula, pietruszka,korzeń selera Jeśli macie w domu suszarkę do warzyw to spokojnie możecie sami sobie ususzyć marchewkę, seler, pietruszkę co lubicie, potem tylko dodajcie kurkumę i sól, i gotowe. Smacznego
Sama słodycz i szczypta chiliwww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com mięso na wywar 400g kapustki brukselki 3-4 ziemniaki (średnie) 1 duża marchew 1 pietruszka kawałek selera kawałek pora 3-4 pomidory suszone 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 listki laurowe 2 ziarna ziela angielskiego sól, pieprz Dodatkowo (opcjonalnie): natka pietruszki śmietana Ugotować wywar mięsny z dodatkiem soli, listków laurowych i ziela angielskiego(...)garna wrzucić pokrojone warzywa (ziemniaki, marchew, pietruszkę, pora, selera, suszone pomidory) i oczyszczoną brukselkę. Gotować do miękkości. Pod koniec gotowania dodać koncentrat pomidorowy. Doprawić do smaku i posypać posiekaną natką pietruszki. (Zupę można zabielić śmietaną.) Aby pozbyć się goryczki z brukselki - należy wymoczyć ją w mleku (najlepiej przez całą
Di gotujejesienią i zimą. Zapraszam na pyszny, grzybowy krupnik z kaszą jęczmienną. Składniki: pół szklanki grzybów suszonych 2 skrzydełka z kurczaka + 2 udka 2 marchewki pietruszka 1/2 selera mały por 2 płaskie łyżeczki Vegety domowej roboty (mieszanka suszonych warzyw i ziół) 5 ziaren pieprzu sól 10 dag kaszy jęczmiennej 45 dag ziemniaków 1 cebula 2 łyżki oleju(...)litra zimnej wody, wkładamy mięso, doprowadzamy do zagotowania i zbieramy szumowinę. Następnie na wolnym ogniu gotujemy 30 minut. Po tym czasie dodajemy marchewkę, pietruszkę, seler, por, Vegetę, pieprz w ziarnach, sól i gotujemy 40 minut. Wyjmujemy mięso i włoszczyznę. Do zupy dodajemy pokrojone grzyby, wodę w której się gotowały oraz kaszę i gotujemy
Smak mojego domułyżki mąki 1 litr bulionu rybnego lub warzywnego 1 łyżeczka suszonego tymianku 2 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego 4 ziemniaki, pokrojone w 2 cm kostkę 3 łodygi selera naciowego, drobno pokrojone sól i świeżo mielony pieprz 250 ml mleka 150 ml śmietany 18% drobno posiekana natka pietruszki Przygotowanie: W garnku rozgrzewamy olej i smażymy boczek przez około(...)następnie dodajemy cebulę i czosnek i smażymy jeszcze 2-3 minuty, aż warzywa zmiękną. Wsypujemy mąkę i dokładnie mieszamy. Dodajemy bulion, tymianek, liść laurowy, ziele angielskie oraz ziemniaki i seler naciowy. Przyprawiamy solą i pieprzem. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy moc palnika i gotujemy 20 minut, lub do czasu, gdy ziemniaki zmiękną. Wlewamy mleko oraz śmietanę i mieszamy zupę. Zwiększamy
Smakowity Blog Kulinarnyżeberka) 1 szklanka (około 10-11 łyżek) kaszy pęczak 10 ziarenek ziela angielskiego 4 liście laurowe 2 średnie marchewki 1 duża pietruszka 1 mały lub 0,5 średniego selera ok. 10 cm kawałek pora 6 średnich ziemniaków świeżo siekana natka pietruszki sól i świeżo zmielony pieprz do smaku WYKONANIE: Mięso wrzuć do większego garnka, zalej wodą i zagotuj. Nim woda(...)czasu mieszając, aby kasza nie przywarła do dna. Kiedy mięso będzie miękkie, wyjmij je na osobny talerz, a do zupy dodaj pokrojoną w półtalarki marchewkę, posiekane w słupki: seler oraz pietruszkę, por w całości. Gotuj warzywa 10 minut , po czym dorzuć do nich pokrojone w kostkę ziemniaki. Posól i popieprz zupę do smaku ponownie. Gotuj ją do miękkości wszystkich
Słodko-Słony Świat Ilonykażdej kuchni. Jest pyszna w smaku, niezwykle łatwa w przygotowaniu, grzechem byłoby jej nie spróbować ;) składniki na 6 porcji 2 udka z kurczaka pęczek koperku włoszczyzna ( marchewka, pietruszka, kawałek selera i pora, cebula ) kilka ziarenek czarnego pieprzu 1/2 szklanki śmietany 18 % 250 g ryżu sól przepis W dużym garnku umieszczamy udka, dodajemy obraną włoszczyzną marchew, pietruszkę, kawałek selera i pora
Smakowite DaniaSkładniki 1/2 główki kapusty białej 4 skrzydełka z kurczaka 1,5 l zimnej wody 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 2 marchewki 1 pietruszka 1 mały seler 3 ziemniaki 1 por (kawałek białej części) 50 g kaszy jęczmiennej wiejskiej 1/2 łyżeczki kminku 1 pęczek koperku sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Skrzydełka gotujemy(...)dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego. Mięso wyciągamy, a wywar przez gazę przepuszczamy do drugiego garnka. Do wywaru dodajemy pokrojone w talarki marchewki, w kostkę ziemniaki, kawałek pora, obrany seler i obraną, opaloną nad ogniem, pietruszkę. Zupę zagotowujemy, zmniejszamy ogień i gotujemy do momentu, kiedy warzywa zrobią się prawie miękkie. Posiekaną kapustę dodajemy do zupy razem z kaszą, kminkiem, mieszamy
R'n'G Kitchen