przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Smacznego Składniki Wykonanie Wskazówki Składniki: 20 dkg fasoli Jaś 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 2 marchewki 1 mały seler 1 mały por 1 mała papryczka chili 2 gałązki rozmarynu 1/2 łyżeczki tymianku 4 łyżki oliwy z oliwek 1 i 1/2 łyżki soli pieprz do smaku 1 i 1/2 litra(...)garnku wymieszać oliwę z pokrojoną w kostkę cebulą. Delikatnie podsmażyć na małym ogniu. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, drobno pokrojoną papryczkę chili, pokrojoną w kostkę marchew oraz selera. Kontynuować smażenie przed 2 do 3 minut. Całość następnie zalać wywarem, dodać fasolę, rozmaryn, tymianek, sól, pieprz, pora oraz pomidorki. Gotować na średnim ogniu do momentu, aż fasola będzie miękka. Po ugotowaniu
mecooksząbki czosnku. Tylko muszą się lekko zarumienić. Mięso pokroić w słupki i dodać do garnka. Marchewki obrać pokroić w kostkę, cukinię umyć i pokroić w półplasterki, pora i seler naciowy pokroić drobno. Wrzucić warzywa do garnka, wlać pomidory z puszki. Wymieszać i doprawić solą, pieprzem i pieprzem cayenne. Dodać listki laurowe, zioła prowansalskie, nasiona kozieradki, posiekane drobno pomidorki suszone. Wlać
Kuchnia PokoleńSkładniki: -1 ćwiartka z kurczaka -1 marchewka -1 pietruszka - kawałek selera -1 cebula -1/2 pora -2 ziela angielskie -2 liście laurowe -1/2 l przecieru pomidorowego płynnego np. domowy przecier lub puszka pomidorów bez skórki -1 łyżka keczupu łagodnego np. domowy keczup -1,5 l wody -pieprz i sól do smaku Z ćwiartki kurczaka ściągamy skórę(...)Wlewamy przecier lub zmiksowane pomidory z puszki. Doprawiamy keczupem, solą oraz pieprzem. Jeżeli lubicie w zupie dodatek warzyw to zlecam marchew, pietruszkę i seler zetrzeć na tarce, mięso oddzielić od kości i wrzucić wszystko do garnka z zupą. Posypać obficie zieloną pietruszką. Taką zupę można podać solo lub dodać ugotowany ryż albo makaron. (adsbygoogle
Kulinarne przemysleniaUgotowaną kaszę można wykorzystać na wiele sposobów, na przykład przygotować taki oto wegański paprykarz. Składniki: 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej 1 czerwona papryka 2 marchewki 1 pietruszka 1 łodyga selera naciowego 2 małe cebule 2 ząbki czosnku 4 małe pomidory (np rzymskie) 4 suszone pomidory w oliwie 3 łyżki oleju rzepakowego sól pieprz szczypta chili szczypta kurkumy 1/2 łyżeczki wędzonej(...)papryki 2 łyżki sosu sojowego Przygotowanie: Cebule i czosnek obieramy i drobno kroimy. Marchewki i pietruszkę obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki. Paprykę i seler naciowy kroimy w drobną kostkę. Pomidory polewamy wrzątkiem, obieramy ze skóry i kroimy w kostkę. Suszone pomidory kroimy w mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzewamy olej i zaczynamy smażyć cebulę, po chwili dodajemy pozostałe warzywa
Smakowity Blog Kulinarnysię w zimowy klimat, kiedy nasze brzuchy potrzebują ciepłego jedzenia pełnego miłości pomagającej przetrwać szare i zimne miesiące. :) Zapiekanka pasterska Potrzebujesz: Mięsna podstawa: 2 cebule 2 marchewki 2 łodygi selera naciowego 1 duży ząbek czosnku 3 łyżki oleju 500g mięsa mielonego ( u mnie indyk) 1 puszka krojonych pomidorów 250 ml bulionu wołowego 1 gałązka rozmarynu 1 łyżeczka suszonego tymianku(...)Puree ziemniaczane: 1kg ziemniaków 2 łyżki masła 4 łyżki mleka 30g parmezanu/ regio piatto 1 duża łyżka posiekanego szczypiorku sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Mięsna podstawa: 1. Cebulę, marchewki i seler pokrój w kostkę i podsmażaj na oleju, aż cebula się zeszkli. 2. Dodaj mięso mielone i dokładnie je rozdrobnij - smaż często mieszając, aż mięso przestanie być surowe. 3. Posiekaj rozmarynowe
Kuchnia w Słońcu Skąpanajedyne co musimy zrobić to pokroić warzywa, a potem zblendować zupę na krem. Spróbujcie :) Składniki: * 2 średnie dynie piżmowe * 3 duże ziemniaki * 2 duże marchewki * 1 średnia pietruszka * plasterek selera (grubości 2cm i długości 6cm - około) * woda * zioła prowansalskie, wegeta, pieprz * łyżka masła * Dynie kroimy w średnią kostkę. Ziemniaki, marchew, pietruszkę oraz seler kroimy w małą kostkę. Wszystkie warzywa
Klasyka Gotowaniaskładniki: 1 puszka czerwonej fasolki 1 mały słoik selera konserwowego 1 słoik mieszanki groszku z marchewką 1/2 małego słoika cebulki marynowanej 3 jajka majonez sól, pieprz wykonanie: Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i kroimy w kosteczkę lub przy pomocy sitka do jajek. Fasolkę przekładamy na sito i przelewamy zimną wodą. Selera odciskamy z nadmiaru zalewy i siekamy. Cebulkę kroimy
Domowy Smak Jedzeniapory absolutny nr 1 w naszej kuchni! SKŁADNIKI: (u nas blaszka 25 x 20 cm): 500 g mięsa mielonego (wieprzowego lub wieprzowo - wołowego) 1 duża cebula 3 łodygi selera naciowego 1 łyżeczka suszonego rozmarynu sól pieprz 150 ml wytrawnego białego wina 450 ml bulionu lub rosołu 1 puszka (400 g) krojonych pomidorów SOS: 500 g twarogu (najlepiej chudego(...)wędzony w plastrach olej lub oliwa z oliwek do smażenia 1 łyżka mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej - opcjonalnie Na odrobinę tłuszczu wrzucamy mięso. Kiedy będzie się smażyło, obieramy łodygi selera z łykowatych strun i kroimy w drobną kostkę wraz z cebulą. Dodajemy do usmażonego mięsa wraz z rozmarynem, odrobiną soli i pieprzu. Następnie wlewamy wino i chwilę mieszamy, aby odparowało. Zmniejszamy
Kuchnia od dwojgapowodzeniem zastąpi tradycyjny, pożywny i sycący obiad, s zybko się ją przygotowuje i jeszcze szybciej znika ze stołu. składniki na 6 porcji włoszczyzna ( marchew, pietruszka, kawałek selera ) 2 cebule 500 g mielonego mięsa 150 g koncentratu pomidorowego 3 łyżki oleju 3/4 szklanki mąki pszennej 1 jajko 1/2 łyżeczki ostrej papryki czarny pieprz sól przepis Obraną cebulę drobno siekamy(...)włoszczyznę (marchew, pietruszkę oraz seler) ścieramy na tarce o dużych oczkach. W garnku z rozgrzanym tłuszczem rumienimy cebulę od czasu do czasu mieszając. Do zrumienionej cebuli dodajemy mielone mięso i wszystko chwilę podsmażamy. Do podrumienionego mięsa dodajemy startą włoszczyznę i wszystko krótko dusimy ciągle mieszając. Następnie wlewamy 1,5 litra wody, całość doprowadzamy do wrzenia i gotujemy około 30 minut
Smakowite DaniaLekka i przyjemna, zarazem rozgrzewająca zupa, pełna niesamowitych smaków. Składniki 250 g świeżych krewetek 1 duża marchew 1 mały seler 1 pietruszka 2 łyżki słodkiego sosu chilli 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 ząbek czosnku 2 cm świeżego imbiru 1 liść kaffiru 200 g makaronu udon 1 duża kapusta pak choi sok z limonki tajskiej natka pietruszki sól, pieprz(...)false MicrosoftInternetExplorer4 Krewetki razem z pancerzami gotujemy na małym ogniu przez kilka minut od momentu zawrzenia wody(1,4 l). Krewetki wyjmujemy, usuwamy pancerze i oczyszczamy. Bulion przecedzamy. Marchew, seler i pietruszkę obieramy, kroimy w julenkę, dodajemy do bulionu i gotujemy do jej miękkości z dodatkiem sosu, koncentratu pomidorowego, posiekanym czosnkiem oraz imbirem i liściem kaffiru. Po tym czasie dodajemy
R'n'G Kitchenzupie jest najlepszym nośnikiem smaku, a dodatkowo pozwala na lepsze wchłanianie witamin z użytych do zupy warzyw. W bulionie obowiązkowo muszą znaleźć się warzywa takie jak: korzeń marchwi, pietruszki selera, por, seler naciowy i opalona, a nawet lekko zwęglona cebula i oczywiście przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, kilka ziaren pieprzu. Wszystkie składniki zalewam zimną wodą i gotuję na bardzo małym
Smakowity Blog Kulinarnymięso po ugotowaniu obieram z kości i skór i wykorzystuję do krokietów bądź pierogów. Składniki: 2 ćwiartki z kurczaka ew. kawałek wołowiny (szponder) 2 marchewki 1 duży seler 1 pietruszka 1/2 pora 1 średnia cebula 4 ząbki czosnku kilka suszonych grzybów 2-3 listki laurowe kilka kulek ziela angielskiego pęczek natki pietruszki lub lubczyku sól i pieprz(...)łyżka przyprawy warzywnej maggi Umyte ćwiartki z kurczaka (i wołowinę), obrane warzywa (selera przekroić na pół), natkę, ziele, liście laurowe i grzyby zalać zimną wodą w dużym garnku, aby przykryła warzywa i mięso. Po zagotowaniu zdjąć szumy i przykryć. Cebulę przekroić na pół i opalić na palniku przed włożeniem do wywaru. Gotować rosół na bardzo małym ogniu pod przykryciem
Czerwień i błękitPyszne, gęste, aromatyczne curry, świetnie smakuje z domowym chlebkiem :) Och jak ja lubię jednogarnkowe dania :) Składniki: 1 cebula 1 marchew pół pora 2 gałązki selera naciowego 3 łyżki oleju 1-2 łyżki żółtej pasty curry 500 g małych pieczarek 4-5 średnich ziemniaków sól, pieprz 300 ml wrzątku szklanka zielonej fasolki (mrożona) Puszka mleczka kokosowego 1 łyżka mąki(...)mnie orkiszowa) Cebulę, marchew, seler, por obrać, drobno pokroić. W głębokiej patelni rozgrzać olej, podsmażyć warzywa, jak zaczną się rumienić, dodać pastę curry, sól, pieprz, całe pieczarki i pokrojone w grubą kostkę ziemniaki. Całość zalać wrzątkiem i mleczkiem kokosowym, gotować na małym ogniu pod przykryciem ok 40 minut (do miękkości ziemniaków). Pod koniec gotowania dodać zieloną fasolkę i mąkę wymieszaną
coolinarny