Spróbowałam z grzeczności i od tej pory uwielbiam smak tej potrawy! Dietetycznie, bo bez smażenia i dodatku tłuszczu. Składniki: kapusta włoska 1 szt. mięso mielone 1kg (u mnie był schab wieprzowy) ryż 2-3 torebki 200-300 g cebula 1 szt. czosnek, świeżo zmielony pieprz, sól himalajska domowy koncentrat pomidorowy świeża zielenina Kapustę obrać z wierzchnich liści, wyciąć głąb, opłukać(...)boki (równolegle do nerwu), zwinąć w rulon. Układać gołąbki ściśle jeden przy drugim. Nie więcej niż dwie warstwy. 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego rozrobić z wodą, doprawić i powstałym sosem zalać dokładnie gołąbki do duszenia. Jeśli potrzeba należy dorobić sos, tak aby każdy gołąbek był nim podlany. Wierzchnie gołąbki przykrywamy pozostałymi niezużytymi liśćmi kapusty. Wstawiamy do piekarnika
IzaGotujeMięso wekowane...robione jakiś czas temu.. łopatka, szynka , żeberka dowolne przyprawy bulionetka wołowa listek, ziele sól papryka słodka pieprz cayenne przyprawa do mięs
Moje domowe kucharzenieSezon grillowy jest pomału się rozpoczyna. Najwyższa pora na parę przepisów na dania z grilla. Dziś będzie to czosnkowa marynata do karkówki. Nie bójcie się czosnku
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Imprezowe Roladki Takie roladki ze schabu możemy przygotować na niedzielny obiad albo różne imprezy. Idealnie pasują do roladek kopytka lub kluski śląskie. 10 porcji 40 minut czas przygotowania Składniki: · 1 kg schabu · 2 papryki czerwone · 4 ogórki konserwowe(...)Następnie dodajemy przecier, ketchup, musztardę, ocet, wsypujemy cukier, tymianek oraz paprykę ostrą. 5. Paprykę oraz ogórki kroimy w bardzo drobną kostkę i łączymy z sosem, 10 minut gotujemy. 6. Roladki gotowe. 7. Smacznego
Kulinarna Chwilajednak robię tartę >>klik lub piekę w cieście czekoladowym >>klik lub korzennym >>klik Gruszka wspaniale harmonizuje z mięsem, na przykład ze schabem >>klik Resztę przepisów na smakołyki z gruszkami możecie znaleźć tam >>klik Dzisiaj upiekłam mini serniczki ze zmiksowaną skarmelizowaną gruszką. Pomyślałam sobie, że gruszka(...)garnuszka wraz z brązowym cukrem i sokiem z cytryny. Opcjonalnie można dolać likier gruszkowy. Wszystko razem lekko przesmażyć do odparowania wody, powinna pozostać niewielka ilość gęstego sosu. Odstawić do wystudzenia. (Odłożyć kilka kawałków do dekoracji.) W malakserze (lub przy użyciu miksera) zmiksować masło, dodać twaróg, mąkę ziemniaczaną i jaja. Ponownie zmiksować
Codzienna kuchnia niecodziennaGrzyby to bardzo uniwersalny dodatek do potraw. Można je smażyć, gotować, dusić, zaserwować w formie sosu do mięsa lub przygotowywać zupy. Okazuje się, że rozpoczynając kulinarną przygodę z grzybami, można odkryć wiele doskonałych, apetycznych zestawień. Jak przygotowywać lubiane przez wielu borowiki i z czym je łączyć? Podpowiadamy! Przyprawy i dodatki Grzyby, takie jak borowiki, najlepiej smażyć na maśle, które wzbogaci(...)koperkiem lub natką pietruszki. Doskonałym pomysłem na obiad jest zupa krem, do której warto dodać śmietanę, by zyskała aksamitną konsystencję. Borowiki znakomicie smakują w połączeniu z mięsem, na przykład schabem lub polędwiczką wieprzową. Polędwiczki z prawdziwkami Prawdziwki, inaczej nazwane borowikami, wzbogacają smak mięsa, dodając mu niepowtarzalnego smaku i aromatu. Polędwiczki z borowikami można przygotować w ekspresowym tempie. Oprócz odpowiedniego mięsa
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!krwi i wspomagania pracy trzustki. W kuchni pasuje świetnie do delikatniejszych mięs. Te schabowe zrazy podaję z puree ziemniaczanym ze szczypiorkiem, cebulką i natką pietruszki. Potrawa iście wiosenna. :) 1kg schabu bez kości plastry ananasa z puszki twardy ser żółty garść świeżej rzeżuchy 4 ząbki czosnku sól, pieprz olej do smażenia pół szklanki mleka, garść posiekanego szczypioru i natki pietruszki(...)zawijamy ściśle sznurkiem. Na dwóch łyżkach oleju podsmażamy zrazy z każdej strony, po czym przekładamy je do garnka/szybkowaru, zalewamy wodą na tyle, by przykryła mięso. Doprawiamy według uznania cały sos i dusimy do miękkości. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, dolewamy doń mleko i rozgniatamy tłuczkiem. Na koniec dorzucamy zioła i dokładnie całość mieszamy. Smacznego
Kuchenna KontrrewolucyaSkładniki (ok. 6 porcji): schab bez kości (ja miałam ok 1 kg) 500 g pieczarek tymianek, czosnek granulowany, papryka ostra mielona, oregano 1,5 cebuli 50 g masła Schab myjemy i tniemy tak jakbyśmy rozwijali roladę, delikatnie rozbijamy (aby grubość mięsa była ok. 1 - 1,5 cm). Pieczarki myjemy i kroimy w talarki, cebulę w kostkę, wrzucamy na patelnię(...)patelni rozpuszczamy masło i polewamy nim mięso. Pieczemy przez 2 godziny w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Po upieczeniu z pozostałości z naczynia żaroodpornego można zrobić przepyszny sos: Przelewamy wszystko na patelnię dosypujemy przez sitko około 1 łyżeczkę mąki (ja miałam żytnią pełnoziarnistą) podgrzewamy mieszając do momentu aż zgęstnieje nam sos. Roladę podajemy z kluskami i ulubioną sałatką. Smacznego
Moje-pitraszeniepodejrzewam, że szynkę serrano można zastąpić czymś innym długodojrzewającym, np. szynką parmeńską czy szwarcwaldzką. Ale my akurat mieliśmy serrano, więc tego użyliśmy. I wyszło doskonale. Potrzebujemy: 1,5 kg schabu bez kości 2 ząbki czosnku kilka gałązek świeżego oregano lub 2 łyżeczki suszonego pieprz 6 plasterków szynki serrano 1/3 łyżeczki płatków chili 2 spore szalotki sól 2 łyżki oliwy(...)skrapiamy oliwą z oliwek. Pieczemy ok 75 minut. Po tym czasie wyjmujemy, a brytfannę stawiamy na kuchence. Dolewamy wino i wodę. Odskrobując wszystko z dna odparowujemy trochę powstały sos. Po tym czasie mięso wkładamy z powrotem do brytfanny i wkładamy z powrotem do piekarnika na 10-15 minut. Podajemy na liściach rukoli i polewamy powstałym sosem. Smacznego! --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać nasze
Marder&Marder Manufactureobiad nie tylko schab albo kurczak....pyszną propozycją jest cukinia nadziewana farszem mięsno-ryżowym :) Tak podana cukinia zachwyca smakiem i jest bardzo sycącym daniem. Składniki: dla 4 osób 4 cukinie cebula 60 dag mielonego mięsa 30 dag ryżu 300 ml bulionu 2 pomidory 2 łyżki masła i 2 łyżki mąki ok 2 szkl. mleka gałka muszkatołowa sól(...)napełnij połówki cukinii. Ułóż je w żaroodpornym naczyniu. Na patelni rozgrzej masło, wsyp mąkę , chwilkę przesmaż mieszając. Wlej mleko i gotuj aż zgęstnieje. Dopraw gałką muszkatołową , solą i pieprzem. Sosem polej cukinię , połóż na nich kawałki pomidora. Przykryj i piecz ok. 30 minut w temp. 200 C. Pychota. Smacznego
Różne smaki w kuchniszybki w wykonaniu obiad- zapraszam! :) Składniki: 700g schabu 2 średnie cukinie cebula łyżka musztardy sarepskiej lub miodowej łyżka masła sól, pieprz, zioła prowansalskie rozmaryn papryka słodka czosnek granulowany olej Schab rozcinamy na pół, tak żeby powstały z niego dwa cieńsze płaty. Każdy z nich rozbijamy tłuczkiem do mięsa. Mięso nacieramy 2 łyżkami oleju, solą, pieprzem, rozmarynem, papryką słodką(...)naczynia żaroodpornego lub do blachy i pieczemy pod przykryciem 30-40 minut w 180 stopniach. Swoje roladki podałam z ziemniakami, fasolką z dodatkiem masła i bułki tartej oraz z sosem chrzanowo-musztardowym. SMACZNEGO
Czerwona Porzeczkaszczypt ę ostrej papr yki . Marynatę w lewam y do pokrojonego mięsa i mieszamy tak, aby pokryć przyprawami każdy kawałek mięsa. Odstawiamy na minimum godzinę, a najlepiej całą noc. Schab podsmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu na złoty, a wręcz brązowy kolor. Czosnek bardzo drobno siekamy , dodajemy do mięsa i całość zalewamy wrzącą wodą . Wrzucamy liście laurowe, ziela angielskie, pieprz(...)oraz słodkiej papryki. Możemy także dodać dodatkow ą ilość soli oraz pie prz u. Gdyby po tym czasie woda całkowicie się wygotowała tro szeczk ę jej dolewamy. Gdyby natomiast sos był za rzadki zdejmujemy pokrywę i gotujemy do zgęstnienia sosu. Możemy także zagęścić sos dodając łyżeczkę mąki rozpuszczonej w ok. 1/5 szklanki wody. Gotowy gulasz podajemy np. z kopytkami
Słodka Stronawkładam do lodówki na odpowiednią półkę. Dzięki temu mam zioła na kilka dni. Z resztek ziemniaków robię kluski śląskie lub kotlety ziemniaczane z farszem lub bez. Do tego sos pomidorowy. Z marchewki, pietruszki i selera dodając ugotowaną czerwoną soczewicę powstają pyszne pasztety wegetariańskie. Nie mówiąc już o pysznych zupach jarzynowych. Chodzę także na warsztaty kulinarne, gdzie szefowie kuchni zdradzają(...)można z nich zrobić. Przechodzi danie, które ma większość głosów. Omlet z trzech składników na 2 osoby trzy składniki z lodówki: por, pieczarki, plaster pieczonego schabu dodatkowo: 4 jaja 3 plastry pomidora olej rzepakowy sól i pieprz do smaku ulubione zioła 2 plasterków kiełbasy łyżka śmietany Pora (biała część) siekamy w plasterki. Rozgrzewamy olej i dusimy pora
AZgotuj!świeży lub korniszony) 4 łyżki prażonej cebuli 4 łyżki majonezu 4 łyżeczki ketchupu Kotlety schabowe: około 400 g schabu bez kości jajko bułka tarta sól, pieprz olej Przygotowanie Pomidora i ogórka kroimy na plasterki. Sałatę myjemy i osuszamy. Schab kroimy na 4 plastry. Każdy z nich rozbijamy tłuczkiem na cienki płat. Obsypujemy je solą i pieprzem. Każdy obtaczamy(...)Przykrywamy drugą połówką bułki i lekko dociskamy. Polish Burger – buła, schabowy i wypasione dodatki Zobacz inne przepisy na pyszne domowe fast foody: Domowe hamburgery Stripsy z kurczaka z sosem czosnkowym, frytkami i surówką – domowy fast food Najlepsze domowe Maxi Hot Dogi z karmelizowaną cebulą Kapsalon – wyśmienity fastfood Frytki po amerykańsku – frytki z serem Artykuł Polish Burger – buła, schabowy
e-PrzepisyKulinarne