schab w sosie - 2316 przepisów (strona:126/155)

PRL od kuchni: Zraziki ze schabu 194

mnie dzisiaj naszło na polską kuchnię :) Przedstawiam Wam przepis na zraziki ze schabu nadziane ogórkiem kiszonym, cebulą i boczkiem. Przepis znalazłam na stronie mojegotowanie.pl Zapraszam do przygotowań! Składniki na 8 zrazików (4 porcje): 8 kotletów schabowych 8 plastrów boczku 16 plastrów ogórka kiszonego 8 plastrów cebuli 3-4 łyżki oleju 4 ziarna ziela angielskiego 2 liście laurowe 2 kostki rosołowe(...)wrzenia. Zdejmujemy szumowiny. Zmniejszamy ogień, dodajemy kostki rosołowe, liście laurowe i ziele angielskie. Dusimy pod przykryciem 30 minut, a następnie bez przykrycia 30 minut. 3. Zraziki wyławiamy, a sos redukujemy - ustawiamy ogień na najwyższy poziom i wygotowujemy do pożądanej konsystencji (ok. 20 minut). Wkładamy zraziki do sosu, podgrzewamy jeszcze chwilę i podajemy. Najlepiej smakują z kluskami śląskimi. Smacznego

My Culinary Art
Naleśniki z dynią, pieczarkami i wędliną 202

Naleśniki (8 sztuk): 1 jajko 1 szklanka mleka 1 szklanka wody szczypta soli 2-2,5 szklanki mąki Farsz: 300 g pieczarek 1 duża cebula 200 g szynki (użyłam schabu od Nove ) 300 g dyni startej na dużych oczkach kawałek żółtego sera startego na drobnych oczkach sól, pieprz, papryka słodka, gałka muszkatołowa Podane składniki na naleśniki dokładnie mieszamy ze sobą(...)sera. Zawijać w tzw. "chusteczkę" (tj. na pół i jeszcze raz na pół) i obsmażyć na złoto z każdej strony (aż ser w środku się rozpuści). Podawać np. z sosem czosnkowym lub keczupem

My simple kitchen
Kurczak, który wrócił do garnka 104

albo kurczaka, kaczki. Mięso przesmażone w woku lub rondlu z warzywami, zyskuje zupełnie nowy smak. Nie ma szans, żeby po świętach w lodówce nie zostały jakieś kawałki szynki, karkówki, schabu, pieczonej kaczki czy kurczaka, z którymi nie wiadomo co zrobić. Bo ile można robić kanapek z zimnym pieczystym, próbować zjeść z chrzanem, majonezem, sałatką warzywną? W pewnym momencie nikt już(...)dobrze nada się kurczak i kaczka. Danie może się więc nazywa „Kurczak, który wrócił do garnka”:) Dobrze przysmażone mięso w rondlu (albo w woku) w towarzystwie warzyw, słodko -kwaśnego sosu nabiera zupełnie nowego smaku. Czas: 15 minut Poziom trudności: łatwe Liczba porcji: 2 W daniu na zdjęciu wykorzystaliśmy resztki glazurowanej, pieczonej szynki Składniki: Pieczone lub ugotowane mięso: drób, szynka Papryka

Niedzielny kucharz
Schab duszony w pomarańczach 70

Schab duszony to danie, które sprawdzi się zarówno na specjalną okazję, gdy spotykamy się przy stole w większym gronie, jak i zwykły obiad, choć raczej polecałabym go na weekend, gdy możemy poświęcić na jego przygotowanie nieco więcej czasu. Schab duszony w pomarańczach - przepis na 8 porcji Do przygotowania schabu będą Ci potrzebne: 1kg schabu bez kości, 2 pomarańcze, ząbek czosnku(...)pomarańczy i duś jeszcze 5 minut. 9. Mięso przełóż na półmisek. 10. Mąkę ziemniaczaną wymieszaj z małą ilością zimnej wody i wlej do wywaru, gotuj mieszając aż do zgęstnienia sosu

Z notatnika dietetyka
Łosoś w słodkiej marynacie 139

Łosoś to ryba posiadająca wiele zdrowotnych właściwości. Zawiera w sobie przede wszystkim spore ilości kwasów tłuszczowych omega-3. Specjaliści radzą aby jeść ryby conajmniej 2-3

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Dla zdrowia seniora, Warsztaty w Akademii Smaku Sokołów 171

natka pietruszki 1 pęczek ,  młoda marchew z natką 1   szt. ,  musztarda Dijon 1 łyżeczka ,  majeranek, liść laurowy ,  słodka papryka ,  sól, pieprz Sposób wykonania: Schab wykroić. Zamarynować w soli, pieprzu,  słodkiej papryce oraz  majeranku. Zawinąć w folię spożywczą. Pozostawić w chłodnym miejscu przez ok. 1 godzinę. Piec w piekarniku(...)soli i zagotować. Do lekko wrzącej wody delikatnie wbić jajko i gotować ok. 2-2,5 min, następnie przełożyć do miski z zimną wodą.  REDUKCJA Z OCTU DO SOSU HOLENDERSKIEGO  Składniki: szalotka 200 g, dwie gałązki estragonu, 5 ziarenek pieprzu, dwa listki laurowe, 1 l białego octu winnego Sposób  przygotowania: Szalotkę pokroić w plastry. Rozmaryn, ziele angielskie

SzczyptaSmaQ
Fit placki ziemniaczane z dynią 102

dynią pieczone w piekarniku są zdrowe, smaczne, chrupiące i niskokaloryczne. Jeśli z podanych składników zrobimy 12 placków, to jeden będzie miał tylko 77 kcal. Placki świetnie smakują podane z sosem czosnkowym lub jogurtowym i ulubioną surówką. Jeśli chcecie przygotować je w wersji wegańskiej to po prostu nie dodawajcie jajka, też będą dobre. Dzięki dodaniu mąki z ciecierzycy placki są bezglutenowe(...)minut z termoobiegiem. Placki można również usmażyć na oleju, ale będą bardziej kaloryczne. Fit placki ziemniaczane z dynią Zobacz inne przepisy z dynią: Jesienny gulasz z dynią Ragoût ze schabu i dyni Zapiekanka ziemniaczana z dynią Placki ziemniaczano-dyniowe Artykuł Fit placki ziemniaczane z dynią pochodzi z serwisu e-PrzepisyKulinarne.pl

e-PrzepisyKulinarne
Schab pieczony z papryką 112

Proste, pyszne danie, które samo się zrobi w piekarniku. -- Skład: mięso 0,8-1,0 kg, smalec 1/3 kostki 70 g, cebula, 2 papryki, szklanka groszku

chleba naszego
Sałatka z buraka i jabłka 148

ugotowanego buraka ze sklepu, gdyż dla 1 buraka nie chciało mi się włączać piekarnika 😉 Jeśli nie jesteście na diecie to możecie zrobić tradycyjną sałatkę z buraka i jabłka z sosem majonezowo-jogurtowym, oraz z dodatkiem gotowanych ziemniaków. Dodatek marynowanego śledzia nie zaszkodzi smakowo bogatszej wersji tej sałatki 🙂 Składniki na 2 porcje sałatki z buraka: 1 duży burak (pieczony lub gotowany(...)lodówki na 30 minut. Tuż przed podaniem dodajemy posiekany koperek i ponownie mieszamy sałatkę. Taka sałatka z buraka i jabłka to idealny dodatek do gotowanego mięsa, np. gotowanego schabu. Smacznego!   The post Sałatka z buraka i jabłka appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Wieprzowina z marchewką 151

przepisów nie jest łatwe i czasami na prawdę trzeba się nagłowić i nakombinować. Czasami trzeba też odrobinę nagiąć zasady. Dziś postanowiłam przygotować taką a'la potrawkę z chudej wieprzowiny (schabu) z marchewką. Danie okazało się bardzo smaczne i myślę odpowiednie dla mojej diety, mimo odrobiny cebulki i ząbka czosnku.  Składniki : 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżka oliwy(...)Mięso umyć, osuszyć i pokroić w kostkę wielkości kęsa. Dodać do gotującej się marchewki, zmniejszyć ogień i dusić bez przykrycia do czasu aż marchewka będzie miękka, a mięso ugotowane. Sos powinien odparować i zgęstnieć, w razie potrzeby zagęścić mąką kukurydzianą rozrobioną z wodą.  Smacznego

Codzienne Gotowanie
DUSZONA ŁOPATKA WIEPRZOWA W PIWIE I MIODZIE NA OSTRO – 4 zł 361

tania (my upolowaliśmy za 9,89 za kg w B.), co prawda jest nieco przerośnięta tłuszczem, ale on w większości stopi się podczas wstępnego smażenia i duszenia (można użyć schabu, ale to już droższa szkoła jazdy). Jest więc tanio, a można się naprawdę nasycić. Doskonale pasują do tego pieczone ziemniaczki . Mmmm, pycha! DRUKUJ LISTĘ SKŁADNIKÓW ILE KALORII MA TO DANIE(...)podsmażamy cebulę wraz z marchewką. Jak się lekko zarumienią, dolewamy piwa i dodajemy miodu, mieszamy a następnie dokładamy mięso wraz z całą marynatą. Solimy wszystko, delikatnie mieszamy, polewając sosem mięso i odstawiamy do duszenia pod przykryciem na bardzo mały gaz na 2h. Jeżeli macie, warto dorzucić po dwa ziela angielskie i listki laurowe, fajnie wzbogacą smak, pod koniec duszenia wyciągamy

Nerds Kitchen
Sukiyaki z klasycznym japońskim makaronem OYAKATA 114

oznacza "cienko pokrojone mięso". Do przyrządzania sukiyaki służy specjalny żeliwny garnek przypominający patelnię z wysokim brzegiem. Sukiyaki, podobnie jak zyskujące coraz większą popularność w Europie nabe i shabu schabu, należy do dań typu "hot pot" (gorący kociołek) - czyli gotowanych bezpośrednio na stole. Ten rodzaj potraw Japończycy nazywają "nabemono". Ich historia sięga czasów epoki Edo, ale popularność zyskały stosunkowo niedawno(...)dłużej. Często mieszanka warzyw zawiera regionalne składniki, więc zawsze jest pole do eksperymentów. Japończycy nie mają w zwyczaju dodawania dużych ilości przypraw, tym, co nadaje potrawom wyjątkowego smaku są sosy, często na bazie sosu sojowego i mirinu. Więcej informacji i ciekawostek o japońskich sosach, a także o kulturze i kuchni japońskiej znajdziecie w Księdze Mistrza OYAKATA . Do dzisiejszego przepisu wykorzystałam

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Sałatka jarzynowa 63

Święta Bożego Narodzenia, a także w Wielkanoc. Z reguły robię od razu większą ilość i rozdaję w niewielkich słoikach tu i tam. Pasuje idealnie do wszelkiego pieczonego mięsiwa krojonego, schab bez sałatki jarzynowej jest dla mnie jakiś taki… niekompletny. I nigdy jarzynowa nie smakowała mi tak jak ta, którą zajadałam się będąc dzieckiem. Kminiłam i kminiłam i nie umiałam(...)kroimy w małą kostkę. To samo dotyczy jabłek, ogórków, jajek i cebuli. Wszystko wrzucamy do miski, dosypujemy groszek. Do słoika wlewamy jogurt, majonez i musztardę, zamykamy i energicznie mieszamy. Sos wlewamy do warzyw, doprawiamy solą i pieprzem. Wielkość kostki, jaką należy pieczołowicie kroić, pozostawiam Wam. Jedni wolą mniejsze kawałki sałatki, inni większe. Do sałatki można jeszcze dodać natkę pietruszki. Artykuł

Kardamonovy
Stogonow z mięsa wieprzowego z kilku składników, 124

Bardzo pyszne i niezwykle proste danie. Mięso pokroić w cienkie słupki, doprawić solą, pieprzem, słodką papryką, ostrą papryką, wymieszać. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć cebulki

Kuchnia Pokoleń
Tomahawk steak . Stek wieprzowy z kością 203

przy kości podczas obróbki cieplnej dodaje mięsu walorów smakowych. Aby stek był podobny do steków wołowych (stek cote de boeuf , czyli sezonowany antrykot wołowy) w specjalny sposób wycina się schab wieprzowy z kością, który zawiera główny mięsień schabowy oraz inne mini mięśnie i kroi w grube plastry wraz z jednym żebrem. Ten sposób wycinania mięsa ułatwia obracanie mięsa podczas grillowania(...)dochodzi do 350- 400 g. Podobnie jak w tym przepisie przygotowuję kotlety jagnięce z kością , tylko krócej. Składniki na Tomahawk steak , steki wieprzowe dla 2 osób: 2 tomahawki wieprzowe ( schab wieprzowy z kością żebrową) o grubości ok. 2 cm i wadze ok. 350 g każdy, 2 gałązki rozmarynu, 2 ząbki czosnku, sól morska, pieprz młotkowany z kolendrą, 2 łyżki oliwy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię