schab w sosie - 2316 przepisów (strona:119/155)

Aromatyczne borowiki – jak je przyrządzać i z czym podawać? 205

Grzyby to bardzo uniwersalny dodatek do potraw. Można je smażyć, gotować, dusić, zaserwować w formie sosu do mięsa lub przygotowywać zupy. Okazuje się, że rozpoczynając kulinarną przygodę z grzybami, można odkryć wiele doskonałych, apetycznych zestawień. Jak przygotowywać lubiane przez wielu borowiki i z czym je łączyć? Podpowiadamy! Przyprawy i dodatki Grzyby, takie jak borowiki, najlepiej smażyć na maśle, które wzbogaci(...)koperkiem lub natką pietruszki. Doskonałym pomysłem na obiad jest zupa krem, do której warto dodać śmietanę, by zyskała aksamitną konsystencję. Borowiki znakomicie smakują w połączeniu z mięsem, na przykład schabem lub polędwiczką wieprzową. Polędwiczki z prawdziwkami Prawdziwki, inaczej nazwane borowikami, wzbogacają smak mięsa, dodając mu niepowtarzalnego smaku i aromatu. Polędwiczki z borowikami można przygotować w ekspresowym tempie. Oprócz odpowiedniego mięsa

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Zrazy schabowe z ananasem i rzeżuchą 175

krwi i wspomagania pracy trzustki. W kuchni pasuje świetnie do delikatniejszych mięs. Te schabowe zrazy podaję z puree ziemniaczanym ze szczypiorkiem, cebulką i natką pietruszki. Potrawa iście wiosenna. :) 1kg schabu bez kości plastry ananasa z puszki twardy ser żółty garść świeżej rzeżuchy 4 ząbki czosnku sól, pieprz olej do smażenia pół szklanki mleka, garść posiekanego szczypioru i natki pietruszki(...)zawijamy ściśle sznurkiem. Na dwóch łyżkach oleju podsmażamy zrazy z każdej strony, po czym przekładamy je do garnka/szybkowaru, zalewamy wodą na tyle, by przykryła mięso. Doprawiamy według uznania cały sos i dusimy do miękkości. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, dolewamy doń mleko i rozgniatamy tłuczkiem. Na koniec dorzucamy zioła i dokładnie całość mieszamy. Smacznego

Kuchenna Kontrrewolucya
Rolada schabowa z pieczarkami. 378

Składniki (ok. 6 porcji): schab bez kości (ja miałam ok 1 kg) 500 g pieczarek tymianek, czosnek granulowany, papryka ostra mielona, oregano 1,5 cebuli 50 g masła Schab myjemy i tniemy tak jakbyśmy rozwijali roladę, delikatnie rozbijamy (aby grubość mięsa była ok. 1 - 1,5 cm). Pieczarki myjemy i kroimy w talarki, cebulę w kostkę, wrzucamy na patelnię(...)patelni rozpuszczamy masło i polewamy nim mięso. Pieczemy przez 2 godziny w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Po upieczeniu z pozostałości z naczynia żaroodpornego można zrobić przepyszny sos: Przelewamy wszystko na patelnię dosypujemy przez sitko około 1 łyżeczkę mąki (ja miałam żytnią pełnoziarnistą) podgrzewamy mieszając do momentu aż zgęstnieje nam sos. Roladę podajemy z kluskami i ulubioną sałatką. Smacznego

Moje-pitraszenie
Schab z szynką serrano 128

podejrzewam, że szynkę serrano można zastąpić czymś innym długodojrzewającym, np. szynką parmeńską czy szwarcwaldzką. Ale my akurat mieliśmy serrano, więc tego użyliśmy. I wyszło doskonale. Potrzebujemy: 1,5 kg schabu bez kości 2 ząbki czosnku kilka gałązek świeżego oregano lub 2 łyżeczki suszonego pieprz 6 plasterków szynki serrano 1/3 łyżeczki płatków chili 2 spore szalotki sól 2 łyżki oliwy(...)skrapiamy oliwą z oliwek. Pieczemy ok 75 minut. Po tym czasie wyjmujemy, a brytfannę stawiamy na kuchence. Dolewamy wino i wodę. Odskrobując wszystko z dna odparowujemy trochę powstały sos. Po tym czasie mięso wkładamy z powrotem do brytfanny i wkładamy z powrotem do piekarnika na 10-15 minut. Podajemy na liściach rukoli i polewamy powstałym sosem. Smacznego! --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać nasze

Marder&Marder Manufacture
Faszerowana cukinia w sosie beszamelowym 147

obiad nie tylko schab albo kurczak....pyszną propozycją jest cukinia nadziewana farszem mięsno-ryżowym :) Tak podana cukinia zachwyca smakiem i jest bardzo sycącym daniem.  Składniki: dla 4 osób 4 cukinie cebula 60 dag mielonego mięsa 30 dag ryżu 300 ml bulionu 2 pomidory 2  łyżki masła i 2 łyżki mąki  ok 2 szkl. mleka gałka muszkatołowa sól(...)napełnij połówki cukinii. Ułóż je w żaroodpornym naczyniu. Na patelni rozgrzej masło, wsyp mąkę , chwilkę przesmaż mieszając. Wlej mleko i gotuj aż zgęstnieje. Dopraw gałką muszkatołową , solą i pieprzem. Sosem polej cukinię , połóż na nich kawałki pomidora. Przykryj i piecz ok. 30 minut w temp. 200 C. Pychota. Smacznego

Różne smaki w kuchni
Rolada schabowa z cukinią 211

szybki w wykonaniu obiad- zapraszam! :) Składniki: 700g schabu 2 średnie cukinie cebula łyżka musztardy sarepskiej lub miodowej łyżka masła sól, pieprz, zioła prowansalskie rozmaryn papryka słodka czosnek granulowany olej Schab rozcinamy na pół, tak żeby powstały z niego dwa cieńsze płaty. Każdy z nich rozbijamy tłuczkiem do mięsa.  Mięso nacieramy 2 łyżkami oleju, solą, pieprzem, rozmarynem, papryką słodką(...)naczynia żaroodpornego lub do blachy i pieczemy pod przykryciem 30-40 minut w 180 stopniach. Swoje roladki podałam z ziemniakami, fasolką z dodatkiem masła i bułki tartej oraz z sosem chrzanowo-musztardowym. SMACZNEGO

Czerwona Porzeczka
Gulasz Wieprzowy (ze Schabu) z Pieczarkami 310

szczypt ę ostrej papr yki . Marynatę w lewam y do pokrojonego mięsa i mieszamy tak, aby pokryć przyprawami każdy kawałek mięsa. Odstawiamy na minimum godzinę, a najlepiej całą noc. Schab podsmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu na złoty, a wręcz brązowy kolor.  Czosnek bardzo drobno siekamy , dodajemy do mięsa i całość zalewamy wrzącą wodą . Wrzucamy liście laurowe, ziela angielskie, pieprz(...)oraz słodkiej papryki. Możemy także dodać dodatkow ą ilość soli oraz pie prz u. Gdyby po tym czasie woda całkowicie się wygotowała tro szeczk ę jej dolewamy. Gdyby natomiast sos był za rzadki zdejmujemy pokrywę i gotujemy do zgęstnienia sosu. Możemy także zagęścić sos dodając łyżeczkę mąki rozpuszczonej w ok. 1/5 szklanki wody.   Gotowy gulasz podajemy np. z kopytkami

Słodka Strona
Światowy Dzień Żywności 16 października. Czy marnujesz żywność? Przechowywanie ma znaczenie. 178

wkładam do lodówki na odpowiednią półkę. Dzięki temu mam zioła na kilka dni. Z resztek ziemniaków robię kluski śląskie lub kotlety ziemniaczane z farszem lub bez. Do tego sos pomidorowy. Z marchewki, pietruszki i selera dodając ugotowaną czerwoną soczewicę powstają pyszne pasztety wegetariańskie. Nie mówiąc już o pysznych zupach jarzynowych. Chodzę także na warsztaty kulinarne, gdzie szefowie kuchni zdradzają(...)można z nich zrobić. Przechodzi danie, które ma większość głosów. Omlet z trzech składników  na 2 osoby trzy składniki z lodówki: por, pieczarki, plaster pieczonego schabu dodatkowo: 4 jaja 3 plastry pomidora olej rzepakowy sól i pieprz do smaku ulubione zioła 2 plasterków kiełbasy łyżka śmietany Pora (biała część) siekamy w plasterki. Rozgrzewamy olej i dusimy pora

AZgotuj!
Polish Burger – buła, schabowy i wypasione dodatki 129

świeży lub korniszony) 4 łyżki prażonej cebuli 4 łyżki majonezu 4 łyżeczki ketchupu   Kotlety schabowe: około 400 g schabu bez kości jajko bułka tarta sól, pieprz olej   Przygotowanie Pomidora i ogórka kroimy na plasterki. Sałatę myjemy i osuszamy. Schab kroimy na 4 plastry. Każdy z nich rozbijamy tłuczkiem na cienki płat. Obsypujemy je solą i pieprzem. Każdy obtaczamy(...)Przykrywamy drugą połówką bułki i lekko dociskamy. Polish Burger – buła, schabowy i wypasione dodatki   Zobacz inne przepisy na pyszne domowe fast foody: Domowe hamburgery Stripsy z kurczaka z sosem czosnkowym, frytkami i surówką – domowy fast food Najlepsze domowe Maxi Hot Dogi z karmelizowaną cebulą Kapsalon – wyśmienity fastfood Frytki po amerykańsku – frytki z serem   Artykuł Polish Burger – buła, schabowy

e-PrzepisyKulinarne
Makaron ryżowy z łososiem 176

Wielu z Was to danie – makaron ryżowy z łososiem może wydać się dziwne, ze względu na nietypowe połączenie składników. Większości makaron ryżowy kojarzy się z

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Pomysły na domową zapiekankę 174

dosłownie ze „wszystkiego”, ponieważ w kuchni czy lodówce zawsze znajdziemy coś, co można będzie zapiec. Możemy zrobić np. z ziemniakami, jest to wspaniały dodatek do dań mięsnych czy pieczonego schabu. Dodajemy warzywa jakie tylko lubimy: pora, brokuły, cukinię, cebulę; składniki możemy najpierw podgotować, a później nałożyć do naczynia żaroodpornego i zapiekać około 20-30 minut. Niemal każdą zapiekankę posypujemy startym(...)Zdecydowanymi atutami dań tego typu jest to, że można je przygotować szybko i niedrogim kosztem. Oczywiście im więcej warzyw damy, tym potrawa będzie lżejsza i zdrowsza. Wystarczy dobrać odpowiedni sos (może być pomidorowy, czosnkowy), przyprawy które tylko lubimy (bazylię, oregano, tymianek, pietruszkę) i nic, tylko zapiekać

Gotuję Testuję
Ketchup dla dzieci bez cukru i musztarda ostra Primavika 251

głównej mierze zużyłam ten ketchup. Dotychczas do sosu pomidorowego dodawałam koncentrat pomidorowy przesmażony na maśle z dodatkiem cukru - ostatnio do gołąbków zastąpiłam go tymże sosem jabłkowo-pomidorowym i smak sosu pomidorowego wyszedł genialny!   MUSZTARDA OSTRA BIO Musztarda ostra BIO Primavika - można pomyśleć - musztarda jak musztarda. Ketchup przynajmniej był bez cukru, a musztarda? Co w niej może być niezwykłego? Otóż(...)Musztardy można oczywiście używać tradycyjnie - jako dodatek do wędlin czy grillowanych mięs i kiełbas, ale u mnie sprawdziła się ona głównie jako dodatek do mięs - na zdjęciu powyżej plastry schabu posmarowane zostałymusztardą, a później zapieczone - dzięki temu miały wspaniały smak, a w środku dodatkowo zachowały soczystość. Przepis na roladki dostepny tutaj . Na moim blogu znajdują się również recenzje innych produktów

Kto ugości moich gości?
Zrazy schabowe z ogórkiem, boczkiem i chrzanem 220

plastry boczku 1 mała cebula 2 płaskie łyżki tartego chrzanu musztarda sól, pieprz smalec do smażenia Schab rozbić jak najcieniej, nie robiąc jednocześnie dziur w mięsie.  Rozbity schab potraktować pieprzem i solą.  Wewnętrzną część mięsa posmarować musztardą - ja używam musztardy kremskiej. Na musztardę rozsmarować chrzan tarty.  Nie należy smarować całej powierzchni rozbitego mięsa - najlepiej posmarować(...)smalcu, zaczynając od strony, na której jest łączenie mięsa. Jak mięso się lekko zrumieni, podlać gorącą wodą i dusić pod przykryciem przez ok 20-25 minut.  Podawać polane sosem żurawinowym lub pieczeniowym.  Osobiście wolę sos żurawinowy - za lekką słodycz.  Do sosu należy wykorzystać sos z duszenia zrazów - będzie doskonałą bazą do sosu i nada głębi smaku

Ze smakiem bez glutenu
Schab w ziołach z szynkowara 361

ostatnia, gdyż po oswojeniu się z szynkowarem, pomysły same będą cisnąć się do głowy. Nie taki diabeł straszny jak go malują. Składniki na schab w ziołach -880 g schabu półtorej łyżeczki  PEKLOSMACZKA 2 łyżeczki ŻELATYNY WIEPRZOWEJ 1 łyżeczka suszonych pomidorów z czosnkiem niedziwedzim i szczypiorkiem 1 łyżeczka zielonej siekanej natki pietruszki pieprz ziołowy  SKWORCU   2 łyżeczki marynaty(...)należy dopuścić, aby gotująca woda dostała się do foremki. Musi spokojnie pyrkać na gazie. Od momentu zagotowania wody - 65 minut. Następnie wyłączyć gaz. Wyciągnąć delikatnie formę- wylać z niej sos, który się wytworzył i wstawić, najlepiej do zlewu z zimną wodą, w celu wychłodzenia szynki. NIE OTWIERAĆ szynkowara! Włożyć go jak jest do lodówki, na dobę. Na drugi dzień zwolnić

Z Kuchni Do Kuchni