danie wymyśliłam po Świętach Wielkanocnych, kiedy w lodówce zostało trochę produktów. Szukałam sposobu na wykorzystanie resztek pieczonego schabu i szynki w Coca Coli z przepisu Nigelli. Przejrzałam lodówkę i oto co z tego wynikło. Składniki paczka makaronu penne 8-10 niedużych pieczarek wędlina (szynka, polędwica, lub reszki pieczeni – można użyć tego, co akurat jest w lodówce) 2 łyżki posiekanej natki(...)oliwie z oliwek – najpierw szynkę, później dodać pieczarki. Zalać wszystko śmietaną i dodać wodę zmniejszyć ogień. Dodać starty ząbek czosnku i parmezan, zamieszać. Po chwili dodać posiekaną natkę. Sos wymieszać z makaronem. Jeśli jest zbyt gęsty trzeba dolać trochę wody z gotowania makaronu (podczas pieczenia ładnie nam wszystko zagęści, a na razie rozrzedzi nam sos, żeby mógł dostać się
Kulinarne Inspiracjełyżki mąki pszennej 1 mały ząbek czosnku 1/2 szkl śmietany 30 % około 3 szkl wody 1/2 korzenia pietruszki natka pietruszki sól, pieprz, domowe lub kupne warzywko 1. Schab myję, wycieram i rozbijam tłuczkiem na nie za cienkie plastry. Oprószam je solą i pieprzem, obtaczam w mące i kładę na rozgrzany olej. Smażę po kilka minut z każdej strony. Przekładam(...)doprawiam solą, pieprzem i gotuję do miękkości mięsa około 1 i 1/2 godz (mięsko wtedy wręcz się rozpada). 3. Pod koniec gotowania wlewam śmietanę i gotuje do zgęstnienia/odparowania sosu. Podaje z ziemniaczkami bądź kopytkami <-- klik oproszonymi natka pietruszki i obowiązkowo z kiszonym ogórkiem <--klik ;) Smacznego
Gotowanie...to proste !książkach kulinarnych. Dlatego książka nie dostanie ode mnie 10 punktów, tylko 8. Jest jeszcze kilka przepisów, które zamierzam wykorzystać. Gdy robiłam kotleciki, zrobiłam też sos na bazie przepisu na sos szczypiorkowy. Z braku koperku dodałam koperek i pominęłam żółtko, za to dodałam kukurydzę konserwową, więc wyszedł rzadszy. Ale poza tym pyszny. W ostatnią sobotę zabrałam się za kartacze. I tutaj(...)szybko tylko przejrzałam, na pewno będę mieć więcej pomysłów na obiady i inne dania. Jednym z pierwszych przepisów, które chcę wykorzystać, są pomysły na domowe wędliny, szczególnie gotowany schab i konserwę słoikową. Przy czym schab zamierzam zastąpić filetem z kurczaka lub indyka, aby i mąż miał co jeść. Już nie mogę się doczekać, mniam. :) Najciekawsze przepisy na pewno trafią
Anioszek w kuchniZrazy od Szwejka Takie zrazy najlepiej smakują z kluskami Śląskimi lub kopytkami. Składniki: · 1 kg schabu · ½ papryki żółtej · 3 ogórki konserwowe · Mąka pszenna do panierki · Koncentrat pomidorowy(...)czosnek. 6. Podlewamy szklanką wody i przekładamy podsmażone roladki, prużymy do chwili aż mięso będzie miękkie. 7. Na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy, doprawiamy papryką ostrą. 8. Sos zagęszczamy śmietaną rozrobioną z 1 łyżką mąki pszennej i łyżeczką mąki ziemniaczanej. 9. Danie gotowe. 10. Smacznego
Kulinarna Chwilaskładniki: 600 g mięsa np. schabu wieprzowego 1 papryka czerwona 1 papryka żółta 1-2 pomidory 1 cebula 200 g śmietany 1500 -2000 ml wywaru (np. rosołu) 1 przyprawa gyros (dobrej jakości) bazylia do dekoracji tłuszcz do smażenia wykonanie: Mięso myjemy, roimy w kostkę, przekładamy na patelnię, wsypujemy przyprawę gyros i smażymy. Po usmażeniu wlewamy śmietanę, dokładnie mieszamy i odstawiamy(...)garnka przekładamy uduszone warzywa, mięso ze śmietaną, całość zalewamy bulionem i gotujemy przez ok. 15 min. (Jeśli mamy przeprawę gyros mało wyrazistą to zupę doprawiamy czosnkiem, solą, pieprzem, sosem chili) Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz
Domowy Smak JedzeniaSkładniki : 1300 g łopatki wieprzowej, jeszcze lepszy będzie schab 3-4 ząbki przeciśniętego czosnku sól, pieprz, papryka mielona ostra, oliwa, Przygotowanie : Mięso umyć, przygotować marynatę z olejem i wymienionymi składnikami Nasmarować marynatą przygotowane mięso, nakłuć mięso ostrym widelcem, zawinąć w folie i pozostawić na co najmniej 12 godz Przygotować ciasto z około 15 dag mąki pszennej(...)Podczas pieczenia z mięsa wypływają soki, które po upieczeniu możemy wykorzystać do sosu lub zrobić domowe kostki mięsne. Po wystudzeniu mięsa, ciasto zdejmujemy i raczej wyrzucamy, kiedy nasiąknie trudno będzie się go pozbyć. Pewnie taką wersję pieczenia wymyślił ktoś komu zabrakło folii aluminiowej
Proste PotrawyDziś mam dla Was szybkie i smaczne danie obiadowe. Takie domowe jedzenie lubimy najbardziej. A Wy jaką kuchnię gotujecie na co dzień? Składniki; 50 dag schabu 2 marchewki 20 dag pieczarek 1 cebula 2 łyżki mąki pszennej sól, pieprz do smaku 3 ząbki czosnku 3 kulki ziela angielskiego 2 liście laurowe ok.2 łyżki oleju kasza gryczana biała Kupiec(...)piórka i dusimy około 40 minut. Co jakiś czas uzupełniamy płyn. Kiedy mięso jest już prawie miękkie, dodajemy pieczarki posiekane w plastry. Dolewamy wody, tyle aby utworzył się sos. Danie dusimy do miękkości mięsa. Co jakiś czas mieszamy. Doprawiamy do smaku. Jeśli jest potrzeba, sos możemy zagęścić łyżką maki. Podajemy z kaszą gryczaną białą. Smacznego
Radość kipiąca uśmiechem.kostki rosołowe 2 łyżki koncentratu pomidorowego pół czerwonej papryki garść świeżej mięty cytryna 2 łyżki miodu Przygotowanie: Nacinamy mięso jak na poniższym zdjęciu: Kąpiemy schab w soku z 2 wyciśniętych pomarańczy, nacieramy startym czosnkiem i kuminem i solimy wg uznania. Odstawiamy na godzinkę do lodówki: Bierzemy duży garnek który zmieści nasze mięso. Rozgrzewamy olej, w ilości takiej(...)wyciśniętej cytryny. Przykrywamy garnek pokrywką i gotujemy ok. 40 minut na wysokim ogniu (7/9 na naszej kuchence indukcyjnej). Niezbędne jest "nadzorowanie" mięsa i przewracanie, przewracanie. Nie wylewajmy sosu jaki powstanie przy gotowaniu mięsa. Gotowe mięso wraz z sosem przekładamy do naczynia żaroodpornego. Ale jeszcze nie wkładamy do piekarnika:-) Teraz czas na dodatkowy sos. Do rondelka wlewamy wyciśnięty
Smaki Brazyliiniemiecka kartofle, a jednym z najbardziej popularnych dań były pyry z gzikiem , czyli ziemniaki z twarogiem. Z włoszczyzny można zrobić bulion warzywny, który posłuży jako baza do zup i sosów, Można też przygotować domowe kostki rosołowe tzw. bulionetki, które można zamrozić. Z ziemniaków można ugotować zalewajkę , a z batatów, czyli słodkich ziemniaków można ugotować pyszną zupę. Z gotowanych warzyw(...)potrzebujemy do tego boczku, czy kiełbasy! Jeśli chcecie faszerować pierogi czy knedle mięsem to farsz nie musi być z wysokogatunkowego mięsa, można wykorzystać mięso, które jest na kościach ze schabu lub karkówki. Polecam kupować kości, które mają mięso, a nie gołe gnaty, mięso nie jest do końca z nich wykrojone. Kości z mięsem polecam ugotować z dodatkiem liścia laurowego, soli
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniękości i skóry . Rozbijanie mięsa bardzo je zmiękcza a wyśmienity smak pozostaje . Kotlety te są bardziej soczyste i „dzikie” w smaku niż te z piersi kurczaka lub schabu Polecam naprawdę fajny przepis i bardzo prosty , jeśli ktoś robił schabowe to da sobie radę Składniki na 5 osób: 1 kg udźca indyka bez kości i skóry 2 jajka(...)stron na złoty kolor. Na smalcu wychodzą bardziej chrupiące . Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku i podajemy na gorąco . Na zimno doskonale smakują na kanapkach z sosem majonezowym i korniszonem Smacznego ! Artykuł Kotlety z udźca indyka pochodzi z serwisu Ogrodnik w podróży
Ogrodnik w podróżyinnego i pysznego. Dzięki kapuście mięso jest bardzo delikatne i aromatyczne. Polecam, nam bardzo smakują :) Roladki podałam na pięknym talerzu "Agawa Gold" od Porcelany Bogucice . 5 plastrów schabu Farsz: 30 dag kapusty kiszonej 4-5 pieczarek cebulka łyżka masła sól świeżo zmielony pieprz łyżeczka przyprawy do dań z kapusty mąka do panierki olej do smażenia Farsz: Cebulkę posiekać(...)następnie w szerokim rondlu o grubym dnie smażyć z każdej strony na rumiany kolor. Podlać ok 1/2l wody i dusić ok 30-40 minut aż mięso będzie miękkie. Powstały sos można zagęścić łyżką mąki, w razie konieczności doprawić jeszcze do smaku
Smakołyki Asikuminu rzymskiego 2 pełne kubki bulionu drobiowo-warzywnego (może być z kostki/esencji) kilka plasterków chudego boczku pęczek pietruszki 2 łyżki masła olej rzepakowy sól morska, świeżo mielony pieprz kolorowy Schab przepłukujemy pod bieżącą wodą i osuszamy. Kroimy go na kilka plastrów grubości około 1,5 centymetra. Plastry mięsa rozbijamy tłuczkiem, uważając by ich nie porwać. Każdy z przygotowanych kotletów oprószamy(...)rozgrzewamy niewielką ilość oleju rzepakowego i podsmażamy na nim lekko roladki z każdej strony. Gotowe przekładamy do naczynia do zapiekania. Gdy mięso czeka w naczyniu, przygotowujemy prosty i pyszny sos i nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Na patelni rozgrzewamy dwie łyżki masła z łyżką oleju rzepakowego. W średniej temperaturze, na patelni podsmażamy pokrojoną w półksiężyce cebulę. Gdy zmięknie, dorzucamy
Kuchenna Kontrrewolucyateraz postanowiłam przygotować sakiewki ze schabu :) Mięsne sakiewki SKŁADNIKI: plastry schabu -7 szt ( każdy po 10 dag ) cebula -1 szt koncentrat pomidorowy -2 łyżeczki sól i pieprz pieczarki -30 dag papryka konserwowa kolorowa -3 paski tłuszcz do smażenia PRZYGOTOWANIE: Kotlety bardzo dobrze rozbić, oprószyć solą i pieprzem. FARSZ cebulę obrać pokroić w kostkę. Pieczarki umyć(...)kształt sakiewek, zawiązać nitką. Sakiewki układać w naczyniu żaroodpornym. Włożyć do piekarnika, piec 60 minut w 220 stop, co jakiś czas polewając je wytworzonym się podczas pieczenia sosem. Przed podaniem usunąć nitki z sakiewek. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js#xfbml
Kuchnia DanusiKiedy nie miałam czasu na długie gotowanie, ani ochoty na kolejny gulasz z wieprzowiny wpadłam na pomysł ugotowania wieprzowiny w azjatyckim stylu. Mięso po azjatycku przygotowywałam
Gotujemywdomu.plPrzepis na nasz schab rolowany jest bardzo uniwersalny. Rolada ze schabu faszerowana mielonym sprawdzi się idealnie zarówno jako pieczeń na niedzielny obiad oraz jako wędlina na kanapki. Pyszne, kruche, bardzo aromatyczne mięso ze schabu, wręcz rozpływa się w ustach. W przepisie znajdziesz odpowiedzi na pytania: Jak zwinąć roladę ze schabu? oraz Jak upiec roladę ze schabu? Rolada schabowa pieczona(...)powstanie jednolity płat. Przykrywamy folią spożywczą i tłuczkiem rozbijamy ewentualne nierówności. Na tak przygotowanym schabie rozprowadzamy nadzienie. (Warstwa farszu nie może być zbyt duża, ponieważ rolada pęknie nam w trakcie pieczenia) Schab zwijamy dość ciasno w roladę. Pamiętajmy, by warstwa zewnętrzna schabu sprzed rozkrojenia, była również warstwą zewnętrzną rolady. Układamy roladę łączeniem do spodu i szczelnie owijamy sznurkiem lub wkładamy
Kuchnia Na Wypasie