schab w sosie - 2316 przepisów (strona:113/155)

Tortilla ze schabem i przyprawą curry 96

Jest to propozycja na dobrą kolację. Smacznego. Przygotowanie mięsa – schab pokroić na słupki 1 x 1 cm. Wrzucić do miseczki, wsypać wszystkie przyprawy i dokładnie wymieszać. Odstawić na 30 minut. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju i obsmażyć mięsko. zdjąć z patelni. Przygotowanie sałatki – wydrążyć awokado i pokroić na małą kosteczkę, pomidorki pokroić w kosteczkę, chili przekroić na pół(...)usunąć nasionka i błonki. Wymieszać wszystko razem i doprawić solą pieprzem i sokiem z cytryny. Odstawić na chwilkę. Przygotowanie sosu – jogurt wymieszać z posiekaną miętą i posiekanym szczypiorkiem. Doprawić odrobiną soli i pieprzu. Przygotowanie – tortillę podgrzać w mikrofali, kilka sekund. Na tortillę nałożyć ciepłe mięsko, sałatkę z awokado, roszponkę lub inną sałatę i polać sosem. Zawinąć i podawać

Kuchnia Pokoleń
Pikanta pasta chili 188

Pikanta pasta chili na zimę. Miałam nie robić już przetworów na zimę, ale dostałam papryczki chili, z których już w tym roku przygotowałam pyszny domowy sos sweet chili oraz pastę ze słodkiej papryki i papryczek chili. Nie chciałam się powtarzać i zrobiłam diabelnie ostrą pastę, czyli przeciwieństwo do sweet chili sauce. Pikanta pasta chili z pomidorami i odrobiną oliwy(...)pomidorami to idealna pasta dla amatorów ostrych dodatków do potraw, już odrobina tej pasty paprykowej nadaje ostrości daniom. Taka pikantna pasta będzie świetnym dodatkiem do zimnego mięsa pieczonego, gotowanego schabu, wędlin, żółtego sera, czy jajek ugotowanych na twardo. Jak przygotować pikantną pastę z chili i pomidorów do słoików na zimę? Składniki na 3 słoiczki (200 ml): około 250 g papryczek

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Schabowe roladki z gruszką i miodem na ostro 152

akacjowy z "Anielskich Przysmaków " , sól , grubo mielony pieprz , ostra papryka , mąka ziemniaczana do oprószenia roladek, 3-4 łyżki oleju do obsmażenia, 3-4 łyżki masła . Schab rozbić dość cienko. Na każdym plastrze rozsmarować 1 łyżkę miodu, posypać solą i przyprawami. (Użyłam pikantną mieszankę pieprzów.) Gruszkę obrać i usunąć gniazdo nasienne. Na każdy kawałek mięsa położyć(...)oleju średnim ogniu. Podlewać niewielką ilością wody i udusić do miękkości. Kiedy mięso będzie miękkie odstawić je z ognia. Włożyć masło, roztopić i wymieszać. Nie gotować.  Takiego sosu nie zagęszczam już niczym więcej, gdyż jest pyszny sam w sobie. Smacznego! Przepis został opublikowany również na portalu  Przepis na Kobietę

Codzienna kuchnia niecodzienna
Kotlety z kurczaka w panierce 95

bułce tartej . Moje kotleciki są bardzo smaczne i zapewniam Was, że przypadną do gustu wszystkim domownikom. Polecam ten przepis dzięki któremu tzw. kotlet schabowy z kurczaka (wiem, że schab ma tylko świnia, ale smalec czy pasztet z fasoli też się przyjął w kuchni) jest kruchy, mniej tłusty od tradycyjnego schabowego z wieprzowiny. Zobaczcie jak zrobić pyszne kotlety z kurczaka. Polecam(...)domową przyprawą do kurczaka i pieprzem, panierowane w jajku i bułce tartej. Składniki na 3-4 kotlety: 1 filet z kurczaka 1 jajko 2 łyżki kwaśnej śmietany 2 łyżki sosu majonezowego remoulade lub 2 łyżki majonezu np. domowego 2 łyżki mąki przyprawa pikantna w młynku z chili, papryki, pieprzu, tymianku i soli morskiej bułka tarta do panierowania olej rzepakowy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Eskalopki ze schabem i suszonymi śliwkami 187

oliwy i pół łyżeczki suszonego oregano. Wyjęte z lodówki płaty ciasta francuskiego pokroiłem na ćwiartki. Na środku czterech kawałków ciasta umieściłem po dwa plasterki boczku, a na nich kawałki schabu, które następnie posmarowałem z wierzchu marynatą musztardową. Na wierzch mięsa wysypałem pokrojone w plasterki suszone śliwki. Brzegi ciasta posmarowałem rozmąconym jajkiem, a następnie wszystkie kawałki mięsa przykryłem pozostałymi kawałkami ciasta(...)rozmąconym jajkiem, a następnie piekłem je w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni z włączonym termoobiegiem przez 20 minut. Na talerze wyłożyłem sałatę i pokrojone w połówki pomidorki koktajlowe. Przygotowałem sos do sałaty mieszając 2 łyżki musztardy francuskiej, 2 łyżki miodu, 2 łyżki oliwy, sok z cytryny oraz niewielką ilość soli i czarnego świeżo zmielonego pieprzu, a następnie skropiłem nim sałatę

Wyprawy kulinarne
Zrazy zawijane ze schabu w cebuli 181

Odmian zrazów i roladek jest tyle , że tylko wybierać jakie zrobić .Warto przygotować w większej ilości podwajając lub nawet potrajając ilość składników, bo tak jak wszystkie

Buniabaje w kuchni
Schab w sosie z suszonych pomidorów 105

zabkow czosnku, pokrojonego w cieniutkie paseczki 1 szklanka bialego wytrawnego wina 1 szklanka smietanki kremówki słoik suszonych pomidorow w oliwie, cieniutko pokrojonych garść świeżej bazylii lub 1 łyżka suszonej, schaby umyć, dobrze osuszyć odkroić błony, lekko osolic i popieprzyc. Rozgrzac oliwe na sporej patelni i obsmażyć na rumiano z obu stron. Dodać czosnek i jeszcze chwilke smażyć uważając aby czosnek(...)Przykryć patelnie, zmniejszyć ogień i dusić  około 30 minut tak by mięso było miękkie- przewracać mięso od czasu do czasu można podlać wodą. Na koniec dodać bazylie do sosu, sol, pieprz i chwile gotować, około 2-4 minut. Polać kotlety sosem i podawać

Kubki smaku
Bitki schabowe w ciemnym sosie 144

sól, pieprz, słodka czerwona papryka olej do smażenia 1 kostka rosołowa/warzywna 2 listki laurowe 3 ziarna ziela angielskiego 1 łyżka mąki + 1/2 szklanki zimnej wody Sposób przygotowania: 1. Schab pokroić w plastry, roztłuc i przedzielić na mniejsze kawałki. 2. Doprawić solą, świeżo zmielonym pieprzem oraz papryką. 3. Mięso usmażyć na czerwony kolor. Przełożyć do garnka (wraz z tłuszczem(...)mięsem (zamiast garnka można użyć głębokiej patelni). 4. Do mięsa dodać kostkę, liście laurowe i ziele angielskie. 5. Całość dusić do miękkości mięsa. 6. Gdy mięso będzie miękkie sos zaciągnąć mąką rozrobioną w zimnej wodzie. 7. Gotować jeszcze 3-5min. i ewentualnie doprawić solą oraz pieprzem

A Ty Smakuj Mnie
Pieczeń ze schabu z kością 128

uzyskanej marynacie ułożyć schab i pokryć go  marynatą. Przykryć naczynie i włożyć do lodówki na 12 godzin. Marynatę można też przełożyć do większego woreczka na mrożonki, włożyć schab i zawiązać worek. W ten sposób łatwo pokryć całą marynatą mięso operując tylko dłońmi. W czasie marynowania co jakiś czas przewracać mięso. Piekarnik nagrzać do 220°C . Mięso wraz z marynatą(...)przykrycia. Nie trzeba go podsmażać już na patelni. W połowie pieczenia odwrócić mięso. Około 30 min przed końcem pieczenia dodać pokrojone ziemniaki, marchewkę i pietruszkę, wymieszać ostrożnie z utworzonym sosem. Gotowe

Posadzone i zjedzone
Roladki schabowe w sosie serkowo-koperkowym 439

Składniki: 10 grubszych plastrów schabu 10 plastrów żółtego sera 10 plastrów szynki sól pieprz 1 szklanka mleka 2 serki topione naturalne ( w kiełbasce ) sól, pieprz 1 pęczek koperku Sposób przygotowania: 1. Mięso roztłuc, doprawić solą i pieprzem, zawinąć w roladki z szynką i serem. 2. Zawinięte roladki przełożyć do natłuszczonego naczynia żaroodpornego. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni(...)Piec ok. 30 min. 3. W garnku zagotować mleko, dodać serki i mieszać do momentu aż sos zacznie gęstnieć. Doprawić solą i pieprzem. Na koniec dodać posiekany koperek. 4. Roladki zalać przygotowanym sosem. Zapiekać przez kolejne

A Ty Smakuj Mnie
Polędwiczka w melasie 262

Polędwiczka w melasie to azjatycki fusion. Pewnie niektórzy stwierdzą, że smażenie polędwiczek w woku to profanacja. Jednak polędwiczka w melasie doskonale smakuje i choć można zastąpić ją schabem czy karkówką, to jednak właśnie ten rodzaj mięsa wieprzowego (głównie ze względu na swoją delikatność) najlepiej tu pasuje. Danie przypomina moje ukochane koreańskie bulgogi (bo nim się inspirowałam, to taka uproszczona wersja(...)inne danie. Podajemy z ryżem lub grubym makaronem ryżowym. Polędwiczka w melasie: 2 polędwiczki wieprzowe (każda ok. 250-300 g) 1/3 szklanki ciemnej melasy z trzciny cukrowej 1/3 szklanki sosu sojowego 1-2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka oliwy z oliwek 1 duży ząbek czosnku 2 cm kawałek świeżego imbiru szczypta chili w proszku (lub więcej) 1 średni

Poezja smaku
Rolada z piersi indyka w dwóch smakach - z pieczarkami bądź szpinakiem 201

Dodajemy 1 starty ząbek czosnku. Wyłączamy. Doprawiamy odrobiną soli i pieprzu. Na kotlecie posmarowanym również serkiem układamy liście szpinaku. Posypujemy serem żółtym oraz posiekaną wędlinką dojrzewającą (u mnie boski schab mojej Mamusi ). Zawijamy ścisło. W razie konieczności spinamy roladki wykałaczkami lub sznurujemy. Posypujemy z wierzchu przyprawą do indyka. Obsmażamy krótko z każdej strony na rozgrzanym tłuszczu. Przekładamy do rękawa foliowego(...)minut. Temperatury nie znam bo to gazowy piekarnik Teściówki ;) Następnie wyciągamy z rękawa i dopiekamy roladki przez ok. 20 minut w naczyniu żaroodpornym. Polewamy w tym czasie sosem a na ostatnie kilka minut zdejmujemy przykrywkę. Następnie usuwamy ewentualne wykałaczki. Roladę kroimy najlepiej lekko przestygniętą wtedy wyjdą piękne plastry. Ja niestety zbyt szybko pokroiłam gorące roladki i trochę się rozpadły. Roladki

Kuchnia po mojemu
kotlety ze schabu pieczone z papryką i pomidorem 153

minuty. Na dnie żaroodpornego naczynia ( z przykrywką) układamy pomidora pokrojonego w dosyć cienkie plastry, oraz cześć warzyw z patelni ( około czwartej części). Na warstwie warzyw układany kotlety ze schabu ( na skos), każdy z nich przekładając warzywami. Na wierzch układany drugiego pomidora, również pokrojonego w plastry, całość polewamy pozostałym olejem i wstawiamy do piekarnika, nagrzanego do 220 stopni. W tej temperaturze(...)zmniejszamy temperaturę do 175 stopni i pieczemy dalsze 40 minut. Upieczone kotlety wyjmujemy z piekarnika, posypujemy  posiekaną natką pietruszki, lub bazylią i  nakładamy na talerze. mięso polewamy sosem z warzyw i podajemy z ulubionymi dodatkami

Miód i pieprz