schab w sosie - 2316 przepisów (strona:113/155)

Polędwiczka w melasie 300

Polędwiczka w melasie to azjatycki fusion. Pewnie niektórzy stwierdzą, że smażenie polędwiczek w woku to profanacja. Jednak polędwiczka w melasie doskonale smakuje i choć można zastąpić ją schabem czy karkówką, to jednak właśnie ten rodzaj mięsa wieprzowego (głównie ze względu na swoją delikatność) najlepiej tu pasuje. Danie przypomina moje ukochane koreańskie bulgogi (bo nim się inspirowałam, to taka uproszczona wersja(...)inne danie. Podajemy z ryżem lub grubym makaronem ryżowym. Polędwiczka w melasie: 2 polędwiczki wieprzowe (każda ok. 250-300 g) 1/3 szklanki ciemnej melasy z trzciny cukrowej 1/3 szklanki sosu sojowego 1-2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka oliwy z oliwek 1 duży ząbek czosnku 2 cm kawałek świeżego imbiru szczypta chili w proszku (lub więcej) 1 średni

Poezja smaku
Rolada z piersi indyka w dwóch smakach - z pieczarkami bądź szpinakiem 233

Dodajemy 1 starty ząbek czosnku. Wyłączamy. Doprawiamy odrobiną soli i pieprzu. Na kotlecie posmarowanym również serkiem układamy liście szpinaku. Posypujemy serem żółtym oraz posiekaną wędlinką dojrzewającą (u mnie boski schab mojej Mamusi ). Zawijamy ścisło. W razie konieczności spinamy roladki wykałaczkami lub sznurujemy. Posypujemy z wierzchu przyprawą do indyka. Obsmażamy krótko z każdej strony na rozgrzanym tłuszczu. Przekładamy do rękawa foliowego(...)minut. Temperatury nie znam bo to gazowy piekarnik Teściówki ;) Następnie wyciągamy z rękawa i dopiekamy roladki przez ok. 20 minut w naczyniu żaroodpornym. Polewamy w tym czasie sosem a na ostatnie kilka minut zdejmujemy przykrywkę. Następnie usuwamy ewentualne wykałaczki. Roladę kroimy najlepiej lekko przestygniętą wtedy wyjdą piękne plastry. Ja niestety zbyt szybko pokroiłam gorące roladki i trochę się rozpadły. Roladki

Kuchnia po mojemu
kotlety ze schabu pieczone z papryką i pomidorem 180

minuty. Na dnie żaroodpornego naczynia ( z przykrywką) układamy pomidora pokrojonego w dosyć cienkie plastry, oraz cześć warzyw z patelni ( około czwartej części). Na warstwie warzyw układany kotlety ze schabu ( na skos), każdy z nich przekładając warzywami. Na wierzch układany drugiego pomidora, również pokrojonego w plastry, całość polewamy pozostałym olejem i wstawiamy do piekarnika, nagrzanego do 220 stopni. W tej temperaturze(...)zmniejszamy temperaturę do 175 stopni i pieczemy dalsze 40 minut. Upieczone kotlety wyjmujemy z piekarnika, posypujemy  posiekaną natką pietruszki, lub bazylią i  nakładamy na talerze. mięso polewamy sosem z warzyw i podajemy z ulubionymi dodatkami

Miód i pieprz
Alpejskie Roladki 224

plasterków schabu 8 plasterków szynki szwarcwaldzkiej 8 plasterków serka koziego musztarda francuska sól pieprz oliwa z oliwek 100 g kaszy jaglanej 1 pęczek dymki 1 łyżka masła Przygotowanie: schab myjemy, oczyszczamy, oprószamy solą i pieprzem z jednej strony smarujemy musztardą, układamy po jednym plasterku serka i zawijamy nasze roladki w szynkę smażymy na odrobinie oliwy z oliwek z obu stron(...)maśle dorzucamy ugotowana kaszę na kaszy układamy gorące, zarumienione roladki  Smacznego! p S do całości dobrze pasuje sałatka z chrupiącej sałaty lodowej z winogronem i pomidorkami koktajlowymi w sosie vinegret

Luźna Kuchnia
Klops domowy z kawałkami kurczaka 210

Pieczone szynki, schaby na pewno lubimy, dlatego można również urozmaić piekąc domowego klopsa. Na pewno doskonały dodatek do codziennych kanapek. Prosty w przygotowaniu.  Proponuję dzisiaj klopsik z mieszanym mięsem wieprzowo - indyczym  i kawałkami piersi z kurczaka. Pieczemy w formie lub bez. W formie jest na pewno bardziej zwarty i uformowany. SKŁADNIKI 1 kg mięsa wieprzowego   05 kg mięsa(...)udźca z indyk pół piersi z kurczaka 1 duża cebula 2-3 ząbki czosnku 3 jajka 1 łyżka sosu sojowego pół łyżeczki majeranku sól, pieprz do smaku WYKONANIE: Mięso opłukać, osuszyć ręcznikiem. Zmielić wszystko w maszynce do mielenia mięsa.  Dodać jajka, pokrojoną w kostkę i podduszona na oleju cebulkę, przeciśnięty przez praskę czosnek i  dokładnie wymieszać. Doprawić

W kuchennym oknie Ewy
Schab pieczony z piwem 161

upiec chociaż raz mięso w temperaturze 90 stopni... ja raz spróbowałam i teraz przeważnie tak piekę. Schab można nastrzyknąć piwem i piec polewając piwem... warto :) około 800 g schabu wieprzowego (może być środkowy lub karkowy), 1 – 2 ząbki czosnku, 2 goździki, 10 – 12 ziaren pieprzu czarnego, 3 – 4 ziarna ziela angielskiego, 300 ml piwa jasnego, łyżeczka tymianku, sól, Czosnek(...)piwem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 90 stopni i piec około 4,5 – 5 godzin. Zależy od grubości mięsa. Podczas pieczenia mięso polewać najpierw pozostałym piwem, a następnie wytworzonym sosem. Po wyjęciu mięsa z piekarnika, odstawić go na około 10 minut, aby odpoczął. Dopiero po tym czasie kroić. Podawać na ciepło lub zimno. Mięso naszprycować piwem. Wstawić do piekarnika nagrzanego

królestwo garów
Schab duszony z cebulą 242

plastrów schabu, 3 większe cebule, olej, mąka pszenna, 2 łyżeczki musztardy dijon, 2 liście laurowe, 4 ziarenka ziela angielskiego, sól, pieprz, czerwona słodka papryka. Przygotowanie: Z plastrów schabu poodcinać skórę. Mięso posolić i popieprzyć z obu stron, następnie obtoczyć w mące. Obsmażyć z obu stron do zarumienienia i ściągnąć z patelni. Nadmiar tłuszczu odlać i na tej samej patelni podsmażyć(...)angielskiego, liście laurowe, czerwoną paprykę, sól, pieprz i musztardę. Dusić pod przykryciem do momentu aż mięso będzie miękkie. Od czasu do czasu zamieszać. W razie potrzeby na koniec zagęścić sos.  Smacznego

W kuchni u Moniki
Nie Lada Restobar - nowoczesny bar mleczny 135

dente, żel z pomarańczy cudownie orzeźwiający. A marynowana rzodkiewka własnej roboty to majstersztyk po prostu! Dla fanów morskich smaków pozycja obowiązkowa. 👉 Danie mięsne - Schab/boczek/warzywa/oliwa wędzona Klasyka w nowoczesnym wydaniu - schab choć gruby, przyrządzony metodą sous-vide, pozostał cudownie soczysty, posypka z boczku podbijała smak mięsa, a demi glace dobrze łączył jego smak z warzywnymi dodatkami. Puree bez zarzutu, kiszone buraki(...)zmieni. 😅 👉 Deser  - czekolada/malina/wanilia Ponownie klasyczne, sprawdzone połączenie smaków. Ale czy jest ktoś, kto nie przepada za czekoladą? Fondant przyrządzony bez zarzutu, a do tego lody waniliowe i sos malinowy. Genialne zwieńczenie posiłku. Życzyłabym sobie, by każdą kolację zakończyć tak smacznym deserem.  Dania Klaudii są smaczne, skomponowane w przemyślany sposób i prezentują się naprawdę ładnie. Mają to restauracyjne zacięcie

Cooking Monster
Rolada ze schabu nadziewana mięsem mielonym 161

Idealna rolada na chleb jako wędlina oraz podana na zimno z sosem czosnkowym lub tatarskim. Pycha Przygotowanie nadzienia – cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Na patelni roztopić masło i obsmażyć na patelni na złoty kolor. Dodać serek topiony i smażyć chwilkę, mieszając, aż serek się rozpuści. Mięso mielone wrzucić do miski, dodać serek z cebulką, vegetę, jajko,wymieszać. Doprawić(...)smaku solą, pieprzem i papryką ostrą w proszku lub chilli. Wymieszać, smak musi być intensywny i dobrze doprawiony. Powiedziałabym że nawet dosyć pikantne. Mięso – umyć i osuszyć. Ze schabu zrobić płat mięsa o grubości 1 cm. Nacinać od szerszej strony i ciąć na kształt spirali. Można lekko rozbić. Mięso doprawić solą, pieprzem, papryką ostrą i słodką w proszku

Kuchnia Pokoleń
Potrawka z kurczaka z ryżem 265

Potrawka z kurczaka z ryżem (z przyprawą z kapustą kwaszoną Royal Brand) Składniki: - 2 udka z kurczaka - mała cebula - 2 średnie marchewki - 1 łyżka śmietany 18% - sól, pieprz - przyprawa Schab po beskidzku z kapustą kwaszoną Royal Brand (papryka czerwona, cebula, kapusta kwaszona, czosnek, kapusta suszona)   dodatki: - gotowany ryż Przygotowanie:   Mięso z kurczaka zalewam wodą, dodaję drobno posiekaną cebulę(...)Przykrywam pokrywką. Gotuję na małym ogniu aż mięso zacznie odchodzić od kości. Wtedy wyciągam je i studzę. Usuwam kości, a kurczaka dzielę na mniejsze części. Dodaję z powrotem do sosu, który zagotowuję, ewentualnie doprawiam do smaku. Odstawiam z ognia i dodaję śmietanę, dokładnie mieszam. Tak przygotowaną potrawkę podaję z ugotowanym białym ryżem

Kuchnia co dnia
Błyskawiczna marynata do karkówki na grilla 296

Pokażę Wam jak przygotować bardzo szybką i bardzo prostą marynatę do karkówki na grilla. Do jej przygotowania użyjemy zarówno jogurtu naturalnego, który sprawi, że mięso będzie

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Karkówka z fasolką i puree 168

Karkówka pieczona według tego przepisu jest niezwykle aromatyczna, krucha, soczysta i rozpływa się w ustach. Trzeba ją zamarynować dzień przed pieczeniem, wtedy przejdzie smakiem wszystkich przypraw

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Pieczony filet z kurczaka na kanapki 648

boczkiem. Schab szpikowany boczkiem. Schab peklowany parzony Mielonka w osłonkach wędliniarskich wędlina drobiowa ze słoika karkówka ze słoika Kiełbasa suszona dojrzewająca. Kiełbasa palcówka schab pieczony w niskiej temperaturze schab pieczony z tymiankiem Filety z kurczaka zostały natarte przyprawami, włożone do folii na 2 godziny, a następnie upieczone. Piekłam 4 kawałki, gdyż filety były „prezentem” od taty , który przyniósł(...)sztuki, w opakowaniu. Atutem tak pieczonego mięsa jest to, że można wykorzystać jako obiad. Mięso kroimy w grube plastry, a na bazie tego co powstaje podczas pieczenia wędliny przygotować sos pieczeniowy i ugotować ziemniaczki. Czyż to nie jest świetna sprawa, takie upieczone mięso z kurczaka? Składniki: 4 filety z kurczaka sól i czarny pieprz do smaku 1,5-2 łyżeczki

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię