Jeśli lubicie mięsne roladki, proponuję zrobić je z pieczarkami. Łatwy do zrobienia schab, nadziany podsmażonymi pieczarkami z cebulą. Składniki: 8 kotletów schabowych sól pieprz papryka słodka olej do smażenia (polecam rafinowany olej kokosowy Skworcu ) 1 większa cebula 0,5 kg pieczarek 4 ziela angielskie 2 listki laurowe 16 wykałaczek Wykonanie: Mięso, pokrojone na kotlety, rozbijamy z obu stron(...)listki laurowe, ziele angielskie, około 1 czubatej łyżeczki papryki słodkiej, pieprz oraz dolewamy tyle wody, aby przykryła mięso. Roladki dusimy około 60 minut. W międzyczasie, jeśli zachodzi potrzeba, sos doprawiamy solą. Smacznego
Smak mojego domuwybierzemy! Jaki rodzaj mięsa i co z niego zrobimy! W MAKRO znajdziemy karkówkę, udziec i comber z jelenia; comber i udziec z sarny, a ponadto łopatkę, gulasz, szynkę i schab z dzika! My następnym razem wybierzemy coś z sarny! Dzisiejsza propozycja to duszone mięso z udźca jelenia, z warzywami w czerwonym winie. Idealnie smakuje z ziemniaczanym puree i np. buraczkami(...)tymiankiem i dorzucamy do gotującego się mięsa. Całość dusimy dalej około godziny, do czasu aż mięso będzie miękkie. Na koniec doprawiamy do smaku, a jeśli zajdzie taka potrzeba zagęszczamy sos przy pomocy wody i mąki. Smacznego
Plate of Joysposób przyrządzony jest schab . Wszyscy, którzy ugotowali schab w ten sposób piszą, że jest pyszny. Ja ugotowałam mięso jakim dysponowałam w tym momencie, a następnym razem będę próbować ze schabem lub karczkiem :) Składniki: 80 dag szynki z dzika sól, liść laurowy. pieprz ziarnisty, 2 ziarnka jałowca połowa cebuli, 3 ząbki czosnku papryka mielona ostra, pieprz mielony, cząber potrzebny jest(...)potem wyjęłam je z worka Po pokrojeniu było miękkie, miało fajny smak W rękawie pozostał wywar z gotowania, jeśli mięso byłoby przeznaczone na obiad mogłabym zrobić z niego sos, ale przeznaczyłam je do chleba :) Po ugotowaniu moje mięso ważyło 60 dag Jeśli macie wątpliwości co do przyrządzenia tego mięsa proszę pytać. Odpowiem jak je dokładnie robiłam. A na super
Proste Potrawygodziny (namoczenie surowego schabu w solance nada mu wyrafinowego smaku i kulinarnego charakteru oraz nawilży go od środka, co zapobieże jego wyschnięciu podczas obróbki termicznej) . Przed gotowaniem wyjąć schab z solanki, dobrze wysuszyć papierowym ręcznikiem, przyprawić solą i pieprzem wedle uznania i odstawić do ocieplenia w temeraturze pokojowej (na ok. 1 godzinę) . Rozgrzać piekarnik do temperatury 215 stopni. Patelnię (najlepiej(...)środku, jego przecięcie spowoduje, że soki wydostaną się na zewnątrz i straci on swoją idelną teksturę i walory kulinarne!) . Podawać „wypoczętego” kotleta na talerzu obiadowym z ulubionym sosem lub glazurą oraz ulubionymi warzywami lub ziemniakami . Smacznego i jeśli „stek” przypadnie wam do gustu, mogę podać przepis na sos jabłkowo-klonowy, który idealnie nadaje się
Jem więc Jestemrzecz to mięso, jakie kupicie. Powinno być: - niezbyt czerwone, raczej w ładnym różowym kolorze - schab zawsze kupujemy z kością, dzięki temu mięso już po obróbce jest bardziej soczyste - kupujemy schab "normalnej" wielkości, zbyt duży oznacza, że był wycięty z bardzo dużej, tym samym przerośniętej i tłustej świni. - warto zawsze poprosić aby Pani w sklepie, pokroiła już mięso z kością, zazwyczaj(...)talerz, poczekaj chwilę aby pozbyć się nadmiaru oleju. Tak przygotowany kotlet, jest soczysty, i bardzo smaczny. Możecie go podawać z wieloma dodatkami jak kasze, ziemniaki, frytki warzywne, sałatki czy sosy. U nas sos pieczarkowy i sałatka! Życzę Wam smacznego
SMYKWKUCHNIsurowego, „bezsmakowego” schabu w solance nada mu wyrafinowego posmaku i kulinarnego charakteru oraz nawilży go od środka, co zapobieże jego wyschnięciu podczas obróbki termicznej) . Przed gotowaniem wyjąć schab z solanki, dobrze wysuszyć papierowym ręcznikiem, przyprawić solą i pieprzem wedle uznania i odstawić do ocieplenia w temeraturze pokojowej (na ok. 1 godzinę) . Rozgrzać piekarnik do temperatury 215 stopni. Patelnię(...)środku, jego przecięcie spowoduje, że soki wydostaną się na zewnątrz i straci on swoją idelną teksturę i walory kulinarne!) . Podawać „wypoczętego” kotleta na talerzu obiadowym z ulubionym sosem lub glazurą oraz ulubionymi warzywami lub ziemniakami . Smacznego i jeśli „stek” przypadnie wam do gustu, mogę podać przepis na sos jabłkowo-klonowy, który idealnie nadaje się
Jem więc Jestemnasz przepis na karczek powinien Cię zainteresować. Jesteśmy też ciekawi, jakie są Wasze ulubione wędliny domowe i w jaki sposób je przygotowujecie? Czy jest to szynka na kanapki, schab na kanapki, czy może właśnie karkówka? Zapraszamy do komentarzy i dzielenia się z nami swoimi doświadczeniami. Chętnie odpowiemy również na Wasze pytania i wątpliwości. Domowa karkówka na kanapki – Przepis Składniki(...)kanapki. Karczek możemy również podać jako pyszne mięso do obiadu. Rzecz jasna należy wówczas siatkę lub sznurek z gorącego mięsa Do tak podanego mięsa idealnie sprawdzi się nasz domowy sos pieczeniowy ! Polecamy! Zapraszamy też do sprawdzenia innych naszych przepisów na domowe wędliny i mięsa. Min. na domowy boczek pieczony , szynka wieprzowa pieczona , oraz pyszna rolada boczkowa z piekarnika . Życzymy smacznego
Kuchnia Na Wypasiezazwyczaj. Ja zwykle zajmuję się tą słodką stroną Świąt Bożego narodzenia, mama dba o sałatki, wędliny i mięsa na obiad. Na świątecznym stole nie może zabraknąć klasycznej jarzynowej, pieczonego schabu robionego jeszcze wg. babcinego przepisu, wiedeńskiego sernika, którego wypatrujemy cały rok i jednej z ulubionych sałatek mojej rodziny: sałatki śledziowej z curry i rodzynkami. Przygotowujemy ją tylko na Święta Bożego(...)SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Śledzie zalewamy wodą, moczymy przez ok. 10 godzin zmieniając przy tym dwukrotnie wodę. ZALEWA: Składniki zalewamy, gotujemy, studzimy, zalewamy śledzie, odstawiamy na 5 dni do lodówki. SOS CURRY: Cebulę siekamy, ogórki kroimy w drobną kosteczkę. Dodajemy namoczone rodzynki oraz majonez i Vegetę z curry Podravka – wszystko razem dokładnie mieszamy. Dodajemy do pokrojonych na kawałki śledzi, ostawiamy
Ostra na Słodkopokazałam zdjęcie łopatki na FB to okazało się, że wiele osób poprosiło o ten przepis.Takim sposobem przygotowujemy też inne rodzaje mięsa: Schab 5 minutowy , szynka gotowana z jałowcem, schab gotowany Zamiast sklepowych wędlin polecam przygotować domową wędlinę na kanapki, wędlinę bez konserwantów, bez wzmacniaczy smaku, bez dymu w płynie, bez szprycowania mięsa wodą. Pyszna łopatka parzona. Idealna i bardzo łatwa(...)wyjmujemy łopatkę z zalewy, osuszamy papierowym ręcznikiem i wykorzystujemy jak chcemy np. kroimy łopatkę w plastry i obkładamy kanapki, lub kroimy w grube plastry i podajemy z jakimś pysznym sosem lub chrzanem, albo polecam przygotować mięso w galarecie . Jeżeli wykorzystujemy dużo większe objętościowo kawałki mięsa, szczególnie szynkę to polecam wydłużyć czas gotowania o 2-3 minuty lub zastosować 3-krotne
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięFilety myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, pozbywamy się tłuszczu i błonek. Oprószamy solą i pieprzem. Na marynatę dodajemy do miseczki: po 2 łyżki miodu, musztardy Dijon i ziarnistej, powideł śliwkowych, sosu sojowego, 1 łyżkę octu winnego oraz przyprawy – 1 łyżkę oregano, 1 łyżeczkę rozgniecionych nasion kolendry, 1 łyżeczkę płatków chilli (w dowolnej kolejności). Wszystkie składniki mieszamy. Piersi drobiowe posypujemy żelatyną(...)szynka drobiowa, to kolejna wędlina z gatunku wyrobów domowych. Soczysta, bardzo aromatyczna, idealna w smaku. Dzięki dodatkowi żelatyny mięso jest spójne i nie rozpada się podczas krojenia. Robiłam już schab dojrzewający , kiełbasę białą , kiełbasę suszoną dojrzewającą … i nie tylko. Zapomniałam tylko o jednym… kiedy ostatnio kupowałam wędlinę. Dla mnie jest to najlepsza szynka drobiowa.Wam też polecam. Smacznego. Wydrukuj przepis
mojewypiekiinietylkoduże jabłka 3 marchewki 3 pietruszki biała część pora mały pęczek natki pietruszki 1 główka czosnku (+ dodatkowo 3 ząbki czosnku) łyżeczka ziaren pieprzu łyżeczka ziaren ziela angielskiego 2 łyżki sosu sojowego 40 g suszonych grzybów leśnych 500 ml zakwasu z buraków sól, świeżo mielony pieprz Przepis na zakwas na barszcz Jak zrobić barszcz czerwony z pieczonych buraków Marchewki, pietruszkę oraz(...)usuwając z nich gniazda nasienne. Cebulę opiecz nad palnikiem. Główkę czosnku przekrój na pół podobnie jak białą część pora. Warzywa oraz jabłka włóż do dużego garnka. Dodaj do nich sos sojowy, czosnek, pora, natkę pietruszki, pieprz oraz ziele angielskie. Zalej je około 4 litrami wody, doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień, tak aby bulion bardzo delikatnie bulgotał. Gotuj
okolicepalnika.plświęta przygotowuję własną szynkę, karkówkę, boczek lub schab. I mam na mięso dwa patent. Pierwszy - smaruję mięso solą peklową i zostawiał w lodówce na minimum 24 godziny, następnie płuczę i wkładam do zimnej wody z przyprawami i gotuję dwa razy po kilkadziesiąt minut w odstępie 24-godzinnym. Drugi sposób, który dzisiaj zaprezentuję jest równie prosty, ale mięso ma nieco szlachetniejszy(...)szczelnie zamknąć. Ułożyć w brytfannie lub głębokiej blasze i piec 1,5-2 godziny aż szynka będzie miękka i krucha. Szynkę można podawać jako wędlinę lub podgrzane w sosie jako mięso do obiadu
Czerwień i błękitdiecie redukcyjnej często wykluczają ze swojej diety wieprzowinę, która kojarzy im się z mięsem tłustym, kalorycznym. A niekoniecznie musi tak być. Polędwiczki wieprzowe to część tuszy wieprzowej biegnąca wzdłuż schabu, o niskiej kaloryczności (100 g mięsa dostarcza około 110 kcal), wysokiej zawartości białka (21 g w 100 g produktu) i niewielkiej ilości tłuszczu (ok. 3 %). Mięso jest kruche, delikatne, soczyste(...)gotujemy w osolonej wodzie lub na parze, do czasu, aż będzie miękka. Szaszłyki z polędwiczki wieprzowej podajemy na fasolce szparagowej skropionej oliwą z oliwek, a w małej kokilce podajemy sos jogurtowo-kolendrowy. Smacznego
W kuchni KatiePoznaj prosty przepis na paprykę faszerowaną mięsem mielonym i ryżem w sosie pomidorowym zapiekaną w piekarniku. Bardzo smaczna i efektowna potrawa, idealna na różne imprezy okolicznościowe i nie tylko. Idealna na codzienny obiad, rodzinne przyjęcie czy przekąskę na imprezę. Świetnie wygląda na talerzu. Zobacz jak zrobić pyszną, chorwacką potrawę. Często robię paprykę faszerowaną na codzienny obiad, wówczas zmniejszam ilość składników(...)wówczas dodaje czosnek przeciśnięty przez prasę. Mieszam wszystko, po czym dodaję mięso mielone . Mięso wybieram dobrej jakości. Najczęściej mielę je samodzielnie, a kupuję np. kawałeczek szynki łopatki czy nawet schabu. Jeśli jednak nie masz maszynki w domu można o zmielenie poprosić osobę pracująca w dziale mięsnym. Jest to dużo lepsze rozwiązanie niż kupowanie gotowych mięs mielonych sprzedawanych w tzw. paczkach
Ania gotuje