niemieckiej pojawią się i takie akcenty. Będzie to kuchnia szwajcarska w góralskim wydaniu. Na początek Rösti. Szwajcarskie placuszki ziemniaczane. Ja proponuję placuszki w wersji z jabłkiem. Podane na aromatycznym schabie z oscypkiem, grzybami leśnymi i odrobiną śmietany. Danie proste i aromatyczne. Składniki: kotlet schabowy (po jednym na osobę) 8 surowych i obranych ziemniaków 1 duże jabłko słodkie sól pieprz gałkę(...)żółtko, sól, pieprz i odrobinę gałki. Mieszamy i oprószamy mąką, żeby lekko związać składniki. Placuszki smażymy na mocno rozgrzanym oleju. Po 3min z każdej strony. Odstawiamy do ciepłego piekarnika. Schab nacieramy przyprawami i odrobiną oleju. Grillujemy na patelni. Na grillowany kładziemy plastry oscypka i wsadzamy do piekarnika, żeby oscypek się zapiekł. Pamiętajmy, żeby kontrolować stopień „chrupkości”placuszków. Na patelni rozpuszczamy
ladykitchenSkładniki : około 70-80 dag surowego schabu (do 1 kg) sól, pieprz 3- 4 zabki czosnku olej szałwiowy lub zwykły Przygotowanie: Schab umyć i osuszyć Posypać solą, pieprzem oraz przecisniętym czosnkiem Pozostawić na co najmniej 2 godz. Włożyć do rękawa, pokropić obficie olejem- zakręcić szczelnie końce rękawa i pokłóć w kilku miejscach Piekłam w prodiżu około 50 min. Mięso(...)powinno wystygnąć w rękawie. Schab jest mięsem chudym, a przez to po upieczeniu trochę suchym. Ale ja od czasu do czasu lubię właśnie taki przysmak. Warto piec mięso ciut mniejsze niż 1 kg, aby się nie znudziło:) i nie przyjadło. Jeśli apetyt na ten kawałek nam przejdzie to możemy mięso dodać do bigosu
Proste PotrawyPrzepis pochodzi z FORUMOGRODNICZEGO.info (Przepisy Jadzi1 i miłych gości). Pyszniutki schab, prosty w wykonaniu, nie wymaga wielu składników. Potrzebuje tylko czterech dni na leżakowanie. 1/2 kg schabu 1 łyżka soli 1 łyżka cukru pół łyżki pieprzu mielonego czarnegoPrzyprawy wymieszać i wsypać do worka foliowego. Schab umyć i obsuszyć papierowym ręcznikiem, następnie włożyć do worka z przyprawami. Obrócić kilka razy
Praktyczna plSchab z sezamem: - 250 g schabu - 3 łyżki oleju roślinnego - 1 ząbek czosnku posiekany - kawałek imbiru drobno posiekanego - 1 łyżka miodu - 1 łyżka sosu sojowego - 2 łyżeczki octu ryżowego - 1 łyżeczka sosu tajskiego - olej sezamowy - 3 łyżeczki sezamu Drobno pokroić schab, w misce wymieszać składniki na marynatę bez oleju sezamowego i sezamu. Na rozgrzany wok wlać olej
SMYKWKUCHNImiędzyczasie wyrwałam się na balkon zrobić zdjęcie. Chociaż nie wygląda pięknie, to smakowało wyśmienicie, nawet sobie nie wyobrażałam, że tak dobrze mogą smakować świeże grzyby. Składniki: 6 plastrów schabu przyprawa do mięsa pieprz 70 dag maślaków 3 łyżki śmietany cebula 2 ząbki czosnku sól, pieprz, pieprz ziołowy Wykonanie: Plastry schabu lekko rozbić, obsypać pieprzem i przyprawą. Piec w rękawie(...)skórki, umyć, pokroić na plastry.Na patelni podsmażyć posiekaną cebulę, dodać maślaki i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dusić ok. 20 minut. Dodać śmietanę i zagotować. Doprawić do smaku.Podawać ze schabem. a tak wyglądały obrane maślaki
Pasja SmakuKontynuując niejako wczorajszy wpis, przedstawię kolejny przepis, który stanowi element wspomnianego, prasowego debiutu;) Schab w wiosennym sosie Składniki ilość porcji:6 1 kg schabu bez kości sól i pieprz sok z 1 cytryny 3 łyżki suszonej bazylii czosnek cebula 500 ml bulionu po 3 gałązki natki, koperku, bazylii 5 łyżek bardzo gęstej śmietany po 3 dag mąki(...)zieleniną i śmietaną. Na patelni rozgrzać masło, oprószyć mąką, zasmażyć na złoty kolor. Zalać bulionem i ziołową śmietaną, ciągle mieszając zagotować. Przyprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Schab wyjąć z piekarnika, pokroić na porcje i przełożyć na półmisek. Podawać z gotowanymi warzywami i sosem. Udekorować plasterkami cytryny
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałamieszaniu, dosypujemy starty na drobnych oczkach ser, wbijamy żółtko. Solimy. mięso oprószamy solą i pieprzem z obu stron. Na patelni rozgrzewamy oliwę i równomiernie z obu stron podsmażamy schab. Zdejmujemy kotlety. Następnie na tej samej patelni podsmażamy pieczarki z odrobiną soli Tak przygotowane składniki przekładamy do żaroodpornej formy- schab, na niego pieczarki i zalewamy beszamelem. Posypujemy Gran Padano wstawiamy
Luźna Kuchniawersji również gorąco polecam, jest to bowiem niezwykle proste i szybki danie) w wersji na słono jest jednak równie pyszny! Składniki: na 4 porcje 4 plastry schabu bez kości 2 jabłka 2 pomidory kilka gałązek świeżej kolendry 1 czerwona cebula 2 łyżki miodu 1 łyżka oliwy z oliwek sól pieprz 0,5 kubka mąki 1 jajko 0,5 kubka śmietany(...)mogły się "przegryźć" ze sobą na rozgrzaną patelnię z odrobiną oliwy układamy kotlety, które smażymy z obu stron po około 3 minuty Serwujemy po kawałku gorącego clafoutis z porcją schaby przykrytego porządną warstwą salsy. SMACZNEGO
Luźna KuchniaBoże Narodzenie i to wg przepisu który spotkał się z dużym uznaniem. Dzisiejszy przepis to eksperyment Brasileiro który postanowił połączyć smaki mięsa z owocami cytrusowymi.Składniki:1,5 schabu wieprzowego3 ząbki czosnku czosnek 3 łyżki kuminu 3 pomarańczesól 3 kostki rosołowe 2 łyżki koncentratu pomidorowegopół czerwonej paprykigarść świeżej miętycytryna 2 łyżki mioduPrzygotowanie: Nacinamy mięso(...)poniższym zdjęciu:Kąpiemy schab w soku z 2 wyciśniętych pomarańczy, nacieramy startym czosnkiem i kuminem i solimy wg uznania. Odstawiamy na godzinkę do lodówki:Bierzemy duży garnek który zmieści nasze mięso. Rozgrzewamy olej, w ilości takiej aby przykryć dno garnka. W pierwszej kolejności podsmażamy cebulę skrojoną w kostkę i dodajemy 3 kostki rosołowe.Następnie do garnka wkładamy mięso i obsmażamy
Smaki BrazyliiHelio Natura : goldenberry miechunkę suszoną, morwę białą suszoną i żurawinę również suszoną :) W Boże Narodzenie postanowiłem zrobić obiad z wykorzystaniem tych wygranych produktów :)Padło na roladkę ze schabu z suszonymi owocami.Składniki : 4 plastry schabu3 ziemniaki 2 ogórki konserwowe 4 łyżeczki morwy białej suszonej 4 łyżeczki goldenberry miechunki suszonej 4 łyżeczki żurawiny suszonej(...)Przyprawy : papryka ostra czosnek granulowany bazylianatka pietruszki przyprawa do ziemniaków Plastry schabu myjemy, odsączamy nadmiar wody i rozbijamy tłuczkiem. Przyprawiamy z obu stron papryką ostrą, czosnkiem granulowanym i bazylią. Na każdy kawałek mięsa nakładamy po łyżeczce każdego suszonego owocu, zawijamy w roladkę i spinamy wykałaczkami.Ziemniaki myjemy, obieramy i kroimy w plastry. Przyprawiamy przyprawą
Parowar FacetaTydzień temu na FB pokazywałam etapy przygotowania grzebienia i ze schabu. Dzisiaj podaję cały przepis mając nadzieję że wykorzystacie go na niedzielny obiad, bo schab to nie tylko schabowe ale fajne mięso, z którego można przygotować całkiem niebanalne potrawy. Zapraszam. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikniej pomyśleć wcześniej. Robiłam już taką suszoną polędwicę wileńską, była rewelacyjna, teraz przyszła pora na karkówkę. Inspirowałam się przepisem Berniki z bloga Mój kulinarny pamiętnik. Schab karkowy z pończochy Składniki: 1,2 kg karkówki (im węższy kawałek, tym lepiej) 40 g soli 1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu 3 łyżki majeranku 1 łyżka tymianku 2 łyżeczki rozmarynu(...)wieszamy w przewiewnym miejscu, w temperaturze około 20 stopni na 7 dni. U mnie wisiał przy kuchennym oknie. Po tym czasie zdejmujemy rajstopę i szykujemy sobie pyszna kanapeczkę :). Schab najlepiej smakuje cienko pokrojony
Kulinarne przygody GatityDelikatne mięsko kanapkowe. Schab karkowy duszony w ziołowej zalewie, miękki i soczysty. Dla wzmocnienia smaku proponuję mięso przytrzymać przez dzień lub dwa w marynacie z octu jabłkowego. Składniki : Schab karkowy ok. kilograma 10 ziaren jałowca łyżka soli łyżka pieprzu łyżeczka ostrej papryki łyżeczka cynamonu łyżeczka imbiru 2 ząbki czosnku Mięso zalewam zimną wodą. Dodaję przyprawy i doprowadzam do wrzenia
prawdziwe jedzenieSkładniki Schab kilka plastrów Pieprz do smaku Sól do smaku Papryka słodka do smaku Oliwa z oliwek Składniki na sos: Kurki 0,5kg Cebula 1 średnia cebula Masło kilka łyżek Czosnek 3-4 ząbki Śmietana kremówka 30% 100ml Gęsta śmietana 18% 3 czubate łyżki Cytryna sok z cytryny Natka pietruszki Sol do smaku Pieprz do smaku Wykonanie: […] The post(...)Schab z kurkami (w sosie kurkowym) appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne Przebojemożemy podać na ciepło jak i na zimno. Może stanowić bazę obiadu, wykorzystacie jako wędlinę na śniadanie lub jako składnik sałatek. Zatem do dzieła! Do przygotowania mięsa potrzebujemy: kawałek schabu sól (tyle ile wynosi waga mięsa) naczynie żaroodporne Umyjcie mięso, osuszcie i możecie wyciąć wszystkie błonki. Zważcie mięso i do naczynia żaroodpornego wsypcie ilość soli odpowiadającą wadze mięsa (ja zawsze(...)wsypuję trochę na dno, wkładam mięso i resztę soli wsypuję w wolne miejsca). Mój kawałek schabu ważył 1 kg i wykorzystałam 1 kg soli. Pieczcie w piekarniku nagrzanym do 160 stopni. 1 kg mięsa to 1 godzina pieczenia. Smacznego
Szybko Tanio Smacznie