schab w 10 - 2000 przepisów (strona:18/134)

Schab pieczony w ziołowej panierce 117

Schab pieczony w ziołowej panierce Składniki: Schab bez kości – 1 kg Suszone zioła: czosnek niedźwiedzi, majeranek, tymianek Sól, pieprz Czosnek – 3 ząbki Oliwa np. smakowa – czosnkowa lub cytrynowa – 3 łyżki + 2 do pieczenia Mąka pszenna – 1 łyżka Wykonanie: Schab myjemy, osuszamy ręcznikiem, solimy i smarujemy oliwą. Następnie wszystkie przyprawy mieszamy z mąką i obsypujemy nimi schab z każdej strony. Przygotowany(...)schab odstawiamy na kilka godzin do lodówki (najlepiej na całą noc), a następnie przekładamy do rękawa do pieczenia, do którego dodajemy 3 ząbki czosnku i 2 łyżki oliwy. Schab pieczemy przez godzinę w 180 stopniach z funkcją termoobiegu. Gdy schab będzie upieczony, po wyjęciu z rękawa, odkładamy schab na talerz na czas około 10 minut, aby „odpoczął”. Schab można jeść

Kuchnia Bon Appetit
Pieczeń ze schabu z kością 117

się cały smak mięsa itp. W końcu i ja dołączyłam do klubu „Pod Kością”:))) Nosiłam się z tym zamiarem od dłuższego czasu, ale zawsze z przyzwyczajenia, prosząc o kawałek schabu w sklepie mięsnym dodawałam odruchowo „bez kości”. Z pomocą przyszła mi Martha Stewart, a raczej jej program na Kuchni +. W jednym z odcinków Martha robiła pieczeń ze schabu właśnie(...)kością. Wyglądało to tak smakowicie, że następnego dnia pieczony schab z dekoracyjnie wyeksponowanymi kośćmi (brzmi makabrycznie?;)) postawiłam na naszym stole. Taka pieczeń bardzo pasuje na świąteczny obiad, jest mało pracochłonna, podzielna i pięknie wygląda. Z programu zaczerpnęłam pomysł „kostny”:), a przyprawy dałam takie, jak zwykle daję gdy piekę schab. Pieczeń  ze schabu z kością porcja na około 5 osób

Posadzone i zjedzone
SCHAB PIECZONY Z OWOCAMI I WARZYWAMI / PORK BAKED WITH FRUITS AND VEGETABLES 111

SCHAB PIECZONY Z OWOCAMI I WARZYWAMI / JOINT OF PORK BAKED WITH FRUITS AND VEGETABLES Dosyć tych delikatnych i zdrowych past do warzyw i chleba – chcę mięsa! Dawno nie jadłam pieczeni, a już schabu ze śliwką mniej więcej wieki… Ale schab ze śliwką, taka nuda trochę, w związku z czym mój schab się upiekł ze śliwką, morelą, żurawiną(...)need to prepare a dish. Of course you have to do some preparations, but after the meat goes into the oven, you are free. SKŁADNIKI (3 porcje): 550 g schabu 40 g suszonych moreli 50 g suszonych śliwek 20 g suszonej żurawiny 20 g pestek słonecznika 150 g zielonej papryki 200 g czerwonej papryki 60 g czerwonej cebuli

Martyna Cooks
Soczysta pieczeń, czyli schab z kolorowym pieprzem i gorczycą 121

Schab uwielbiam pieczony "na szaro", jak również w wędlinie: polędwica sopocka czy polędwica łososiowa. Jeśli chodzi o pieczenie... Zazwyczaj schab łatwo przesuszyć, potem przy krojeniu rozpada się. Choć wiem, że nie wygląd a smak się liczy, ale... je się też oczami. Aby nasz schabik był soczysty, chrupiący z zewnątrz i nie rozpadał się przy krojeniu(...)jeden sposób, a wykonuje się go w trzech krokach. Pierwszy to taki, że umyty schab powinien leżeć całą noc w marynacie (z octu winnego, oleju i przypraw), drugi - zamarynowany schab przed włożeniem do piekarnika obsmażam na dobrze rozgrzanym oleju (wszystkie boki), dzięki temu mięso dobrze zamknie się w sobie i będzie soczyste. Smażymy krótko aż mięso zbieleje, pamiętając

Zasmakuj Kuchni
Schab po prowansalsku 157

Schab po prowansalsku to pomysł na urozmaicenie tradycyjnych schabowych. Duszone mięso w winnej zalewie wraz z dodatkiem pieczarek oraz cebuli - świetne połączenie składników :) Jeżeli lubicie eksperymentować w kuchni to zachęcam do przygotowania poniższego dania. Schab po prowansalsku bardzo dobrze smakuje podany z ugotowanym ryżem jak i ziemniakami.  Składniki na porcję dla 4 osób: 0,5 kg schabu (4 grube(...)pieczarek 1 szklanka wina półsłodkiego czerwonego 1 szklanka wody 2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego 2 łyżki masła klarowanego/lub trochę oleju sól, pieprz zioła prowansalskie Kilka godzin przed duszeniem schab umyć, pokroić w plasterki, rozbić za pomocą tłuczka i przyprawić z obu stron solą oraz pieprzem. W garnku rozgrzać masło bądź olej. Przesmażyć przygotowane kawałki schabu (możecie przed smażeniem obtoczyć

Ugotować
Schab pod sosem beszamel i pieczarkami 126

którego wracam najczęściej. Na początku wydawał mi się jakiś skomplikowany jednak po pierwszym wykonaniu stwierdziłam, że to danie jest naprawdę szybkie (nie licząc zmywania garów;) i łatwe do zrobienia. Schab jest mięciutki z sosem beszamelowym i pieczarkami łączy się doskonale. Fajne danie polecam w sam raz na niedzielny obiad.Zapraszam...    Skala smaku 10/10 schaba podsmażamy krótko uważając by się(...)spiekł. Musztardę dijon można zastąpić musztardą rosyjską, która również idealnie sprawdza się do sosów. schab: 6 plastrów pieczarki, pokrojone w talarki: 150 g- dałam 250g. mleko: 250 ml mąka pszenna typu 450: 20 g masło (82% tłuszczu): 20 g ser Emmentaler, starty na drobnych oczkach : 80 g ser Gran Padano : 2 łyżki - może być inny oliwa z oliwek do smażenia

Kubki smaku
Szynka z schabu z pikantną panierką 716

innego. Chociaż przy każdym eksperymencie jest trochę obaw jak to wyjdzie. Ale tym razem wyszło pysznie. Szynka delikatna i łagodna w smaku za to panierka pikantna. Składniki: 1 kg schabu b/k Zalewa: 1 l wody 1 łyżeczka cukru trzcinowego 1 łyżeczka papryki wędzonej słodkiej 1,5 łyżeczki pieprzu cayenne 6 kulek jałowca 1 płaska łyżeczka kolendry (kulki) 10 kulek czarnego(...)pieprzu 2 listki laurowe 2 ząbki czosnku 50 g soli do peklowania Panierka: 2-3 łyżki przyprawy do schabowego Ale-raj 1,5 łyżki oleju Przygotowanie: Schab oczyścić z białych włókien, umyć i osuszyć. Zalewa: Do garnka wlać wodę dodać wszystkie przyprawy oprócz soli do peklowania  doprowadzić do wrzenia i pod przykryciem gotować około 5-8 minut. Zdjąć

Ala piecze i gotuje
Schab pieczony z warzywami 123

Taki przyrządzony schab to świetna pieczeń na obiad, czy też  przystawka na dobrą kolację. Jeśli zostanie nam mięso, będziemy mieli dodatek do kanapek, ale czy zostanie wątpię? Zapraszam do zapoznawania się z przepisem. SKŁADNIKI 2 kg. schabu bez kości  po 1 łyżce przypraw typu: majeranek, bazylia , tymianek, papryka słodka 1 łyżeczka pieprzu 3-4 ząbki czosnku 2 łyżki(...)oliwy 1 łyżka sosu sojowego -ciemny 2 łyżki oleju lub smalcu do obsmażenia schabu Warzywa: 2 marchewki  3 cebule   1/2 pora część biała PRZYGOTOWANIE.  Schab dobrze płuczemy , osuszamy ręcznikiem papierowym. Do miski wlewamy olej, sos sojowy, przyprawy, mieszamy i taka pasta nacieramy dobrze schab. Pozostawiamy na kilka godzin w lodówce - najlepiej zrobić dzień wcześniej. Schab obsmażamy

W kuchennym oknie Ewy
Schab faszerowany podgrzybkami 182

Dzisiaj polecam kolejny przepis na mięso faszerowane sezonowym farszem: grzybami. Tym razem jako farsz do schabu zostały wykorzystane (zebrane przez nas w lesie grzyby) duszone podgrzybki pokrojone wraz z cebulką w drobną kosteczkę. Do doprawienia zastosowano 3 składniki: sól, pieprz i tymianek. Całość do smażenia została zapakowana w domowej roboty papirus, czyli papier do pieczenia posmarowany olejem i posypany przyprawami(...)Polecam również przygotować schab faszerowany cukinią . Składniki: 4 plastry schabu dobrze rozbite, 3 plastry sera żółtego sól, pieprz, suszony tymianek 8 podgrzybków 1 cebula 2 łyżki oleju rzepakowego Przygotowanie: Umyte i osuszone podgrzybki kroimy w drobną kostkę wraz z cebulką. Wrzucamy na rozgrzaną patelnię z 1 łyżka oleju, doprawiamy, chwilkę podsmażamy i podlewamy niewielką ilością wody, dusimy ok. 10 minut

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
pieczony schab 163

Pieczony schab zawijany plastrami wędzonego boczku Dzięki owinięciu plastrami boczku upieczony schab staje się  nie tylko kruchy, ale też niezwykle soczysty. składniki na osiem osób 2 kg schabu 150 g wędzonego boczku marynata 4 łyżki oleju 2 łyżki octu balsamicznego 2 łyki domowego maggi, przepis na którą znajduje się na tej  stronie 1 łyżeczka papryki słodkiej szczypta papryki(...)ostrej sól,  pieprz Dodatkowo sznurek do wiązania pieczeni Sposób przygotowania Wszystkie składniki marynaty wkładamy do sporej miski i dokładnie mieszamy. Schab myjemy, wkładamy do miski  i dokładnie z każdej strony nacieramy marynatą. Miskę szczelnie przykrywamy i odstawiamy w chłodne miejsce na minimum 12 godzin ( najlepiej pozostawić mięso w lodówce na 24 godziny).  Wędzony boczek kroimy na plastry

Miód i pieprz
Schab faszerowany cukinią 162

Masz odwieczny problem co zrobić na obiad? Polecam kolejny przepis na mięso z zielonym, zdrowym farszem: Schab faszerowany cukinią. Tym razem jako farsz do schabu została wykorzystana młoda cukinia pokrojona w cienkie plastry. Do doprawienia czysta klasyka: sól i pieprz. Mięso przygotowuje się szybko, smakuje świetnie i wygląda ekstra. Polecam też również przygotować pierś z kurczaka faszerowana rukolą . Składniki(...)plastry schabu dobrze rozbite, sól i grubo mielony czarny pieprz, domowy sos pomidorowy , może być keczup młoda cukinia 1 łyżka oleju rzepakowego Przygotowanie: Dobrze rozbite plastry schabu doprawiamy solą i grubo mielonym czarnym pieprzem z obu stron. Z jednej strony smarujemy je sosem pomidorowym (moim, domowym) ale może być keczup, na to na całej powierzchni schabu układamy cienkie plastry cukinii

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Schab Duszony z warzywami 126

Mimo upałów trzeba coś jeść . Dzisiaj będzie schab zapiekany w sosie z warzywami . Większość czasu schab spędzi w piekarniku więc umknę przed gorącem ,  będzie pysznie .   Składniki na schab duszony: schab 12 plastrów ( 1,20 kg) 3 łyżki przyprawy Kebabczeta   ( Mieszanka przypraw do kiełbas i wszelkiego rodzaju pieczeni i zrazów mielonych)  sól prowansalska do natarcia(...)mięsa . Dodatkowo: papryka czerwona 1 szt cukinie 100 g pomidory 2 szt   woda 1.1/2 litra keczup 1 łyżka     Wykonanie :   Schab myjemy i osuszamy , nacieramy go kebaczetą i solą dosyć sporo by przeszło , aż do środka . Zawijamy schab w folie spożywczą i wstawiamy na noc do lodówki . Następnego dnia wyjmujemy schab z folii

Różowa kuchnia
Schab pieczony 87

rączka właśnie poszedł, a ja zasiadłem żeby szybko ten przepis wpisać. Szybko, bo ziewam już okrutnie i zaraz zasnę. Madzia zrobiła bardzo prosty i naprawdę pyszny i aromatyczny pieczony schab. 1,4 kg schabu 6 łyżek oleju pół łyżeczki tymianku pół łyżeczki rozmarynu pół łyżeczki szałwii ząbek czosnku 15 kuleczek kolorowego pieprzu 1 łyżeczka octu balsamicznego Olej, ocet balsamiczny, tymianek(...)rozmaryn i szałwię mieszamy ze sobą. Pieprz miażdżymy w moździerzu i też dorzucamy. Smarujemy tym schab. A potem schab kładziemy w naczyniu żaroodpornym i zalewamy tą marynatą. Czosnek kroimy w plasterki i kładziemy na górze schabu. Przykrywamy i chowamy do lodówki na 24 godziny (po 12 godzinach przekręcamy schab na drugą stronę, a czosnek ponownie układamy na wierzchu

Marder&Marder Manufacture
Schab pod chrupiącą marchewkową pierzynką 161

Dzisiaj zapraszamy Was na pyszny pieczony schab w nietuzinkowej odsłonie. Klasyczne wieprzowe mięsko przykryte marchewkową pierzynką z kleksem majonezu po zapieczeniu otula się chrupiąca kołderką. Schab został podany na zielonej salacie z pomidorami i szczypiorkiem. Schab pod chrupiącą marchewkową pierzynką SKŁADNIKI: 3 plastry schabu  sól i pieprz  1 marchewka  1/2 małej cebuli białej(...)ząbki czosnku  3 duże łyżki majonezu (tłuszcz do smarowania naczynia) do podania: sałat masłowa, pomidory malinowe,  szczypiorek PRZYGOTOWANIE: Schab oprószamy solą i pieprzem, rozklepujemy. Naczynie do zapiekania wykładamy torebką do pieczenia (lub smarujemy tłuszczem) układamy rozklepany schab, na nim układamy piórka cebuli białej. Marchewkę obieramy i ścieramy na drobnych oczkach, rozkładamy na schabie, oprószamy solą i pieprzem. Następnie

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Schab na parze w suszonych pomidorach i czosnku 151

Niedawno znalazłam ciekawy przepis na schab w ziołach gotowany na parze. Byłam bardzo ciekawa jego smaku, ponieważ nigdy nie przygotowywałam mięsa w taki sposób. A jednak schab wyszedł naprawdę dobry, wilgotny i kruchy, a aromaty tymianku i rozmarynu oraz sól przeniknęły całe mięso. Postanowiłam przy użyciu tej samej metody przygotować schab z dodatkami, które jeszcze bardziej odpowiadają moim smakom. Suszone(...)przeniknięte takimi smakami jest fantastyczne. Zachęcam do wypróbowania. Idealna wędlina do chleba - bez chemii, bez pompowanej wody, bez barwników, a za to pełna smaku i aromatu. Składniki: 1 kg schabu - najlepiej wąski kawałek pozbawiony tzw. warkocza (mi akurat nie udało się takiego kupić tym razem :)) 3 łyżki czosnku w płatkach 3 łyżki suszonych pomidorów pokrojonych drobno 1 łyżka wędzonej papryki

Trzeci talerz
Pieczeń ognista zamiast wędliny 129

dowolne mięso, odpowiednio przyprawić i upiec. W ten sposób można w jednym czasie upiec w piekarniku kilka rodzajów mięsa przeznaczonego jako zamiennik kupowanej wędliny. Ja piekę boczek rolowany, karczek, schab. Część przeznaczam od razu do jedzenia a część zamrażam. Zawsze mam po ręką dla domowników i dla niespodziewanych gości... świeżą, smaczną, domową wędlinę. Ostatnio zrobiłam eksperymentalnie, pieczeń ognistą.... I wiecie(...)zdała egzamin. Bardzo smaczna       Składniki: 1300 g schabu bez kości gałązki świeżego rozmarynu 1 papryczka chili czosnek marynowany sól świeżo zmielony pieprz olej Ponadto: bawełniany sznurek rękaw do pieczenia     Wykonanie: Schab umyłam i osuszyłam papierowym ręcznikiem. Papryczkę umyłam przecięłam wzdłuż i usunęłam pikantne   nasionka, a paprykę drobno posiekałam. Igiełki rozmarynu posiekałam. Kilka igiełek zostawiłam

Kuchnia u Krysi
Schab pieczony w miodowym piwie, z orzechowym sosem 137

Kupiłam ładny kawałek schabu i nie za bardzo wiedziałam co z niego zrobić. Przewertowałam różne gazetki z przepisami i w oko wpadł mi jeden z nich. Pochodzi z bardzo starej gazety, bo 1997 roku. Przepis wydał mi się na tyle ciekawy, że postanowiłam z niego skorzystać. Miałam wszystkie potrzebne produkty za wyjątkiem piwa, które zastąpiłam ciemnym piwem miodowym. Myślę(...)smak na tym zyskał a alkohol i tak wyparował. Polecam taki schab pieczony w miodowym piwie i podany z orzechowym sosem...     Składki: 700 schabu bez kości 2 ząbki czosnku kostki zamrożonego bulionu warzywnego (lub 250 ml bulionu warzywnego) 200 ml ciemnego miodowego piwa 3 łyżki oleju ½ łyżeczki suszonego rozmarynu 100 g orzechów   włoskich 180 g śmietany

Kuchnia u Krysi
Schab po zbójnicku – doskonała wędlina 495

Schab po zbójnicku – doskonała wędlina Był już schab parzony po węgiersku w dużej ilości papryki , ten jest po zbójnicku . Kolor podobny , ale smak całkowicie różny , dzięki sporej ilości suszonej mielonej cebuli , czosnku i oczywiście papryki , tyle że tym razem słodkiej " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Bardzo, ale to bardzo, dobra wędlinka , jak zrobicie(...)już nie przestaniecie . Polecam domowe wyroby naprawdę nie są trudne , a warto je zrobić , gdyż niema nic bardziej zdrowego , a zarazem smaczniejszego niż cudowny , soczysty i aromatyczny plasterek schabu na kanapce z sałatą i majonezikiem.. Mniam " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki : 2 kg schabu ( dość mocno się skurczy , ale można zrobić mniejszy kawałek

Ogrodnik w podróży
Gulasz ze schabu i kiełbasy 1134

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Gulasz ze schabu i kiełbasy – to propozycja na pyszny i syty obiad. Najlepszą reklamą tego gulaszu jest mój Mąż, który na poczekaniu zjadł 3/4 całego garnka ;) Gulasz ze schabu i kiełbasy – Składniki: 400g schabu 500g kiełbasy, np. podwawelskiej 3 cebule 3 marchewki (ok. 180g) pieprz, sól, papryka słodka do smaku ok. 700ml bulionu (ewentualnie można(...)podczas gotowania dolać trochę wody, gdyby nadmiar wyparował) 3 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego tłuszcz do smażenia (np. olej rzepakowy) 5 średnich ogórków kiszonych (ok. 280g) Gulasz ze schabu i kiełbasy – Wykonanie: Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Kiełbasę pokroić w półksiężyce. Schab również pokroić w kostkę i doprawić solą, pieprzem i papryką słodką (wymieszać, by schab dokładnie był

Kulinarne Przeboje
Schab w sosie musztardowym z warzywami 144

Często zdarza mi się upiec za dużo schabu (szczególnie na Święta) . jeżeli również miewacie taki kłopot – to oto pomysł na podanie pieczonego schabu nieco inaczej niż w tradycyjnym sosie z ziemniakami To schab na grilowanych warzywach z sosem musztardowym i puree ziemniaczanym z szafranem. składniki: kilka plastrów pieczonego schabu kilka ziemniaków 1 mała cukinia 1 mała papryka pół szklanki(...)mleka szczypta szafranu (opcjonalnie curry) sól 50 gr. masła sos: łyżka sosu spod pieczonego schabu łyżeczka masła 1 łyżka musztardy Djon 1 łyżka musztardy Francuskiej 2 łyżki śmietany łyżeczka mąki 100 ml. wody wykonanie: W niewielkiej ilości wody namaczamy szafran. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. W tym czasie robimy sos. Do rondelka wkładamy tłuszcz spod schabu,wodę, masło i musztardy

Sezonowy Garnek
Schab dojrzewający z domowej spiżarni (czy tam strychu). Wędlina z wyższej półki za grosze. 200

Ceny ich są jednak niemałe. Warto więc samemu pokusić się o ich przygotowanie - tym bardziej, że wcale nie jest to trudne. Sprawdźcie sami: Składniki: ok 1,5 kg kawałek schabu środkowego  cukier, sól - tyle co do porządnego natarcia mięsa papryka wędzona papryka słodka majeranek rozdrobniony liść laurowy szczypta ziół prowansalskich pieprz ziołowy mielony lub inne przyprawy wg upodobań Przygotowanie(...)Umyty kawałek schabu obtaczamy w cukrze. Układamy w naczyniu żaroodpornym. Trzymamy dwa dni w lodówce - bez przykrycia. Odlewamy wodę, która "wychodzi" z mięsa. Przez następne 2 dni robimy tak samo - tylko schab równomiernie obtaczamy w soli. Po tym czasie schab opłukujemy i osuszamy. Nacieramy przyprawami. trzymamy w lodówce pod przykryciem przez kolejne trzy dni. Następnie schab przekładamy w siatkę

Kuchnia po mojemu
sałatka z panierowanym schabem 371

Sałatki z panierowanym mięsem (schabem, kurczakiem ) należą do moich ulubionych, a na imprezach wzbudzają zachwyt gości za sprawą swojego apetycznego wyglądu i smaku. Do tego pokrojonymi 3 plastrami schabu w sałatce wykarmi się więcej gości niż gdyby były podane tradycyjne kotlety schabowe . Sałatka jest prosta i szybka w przygotowaniu. Panierowane usmażone kotlety schabowe kroi się w cienkie paski i łączy(...)podaniem skrapia sosem winegret (vinaigrette). Tym razem panierka została przygotowana z bułki tartej wymieszanej z ostrą czerwoną papryką Ta sałatka to odczarowanie nudnego kotleta schabowego Najlepsza sałatka z panierowanym schabem: SKŁADNIKI: 1 sałata lodowa 3 plastry schabu 3 pomidory sól i pieprz do smaku 1 czerwona cebula ½ papryki 1 jajko + 1 łyżka mleka bułka tarta ½ łyżeczka ostrej czerwonej papryki olej

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Schab w czapie z mielonego mięsa i pieczarek 114

Schab pieczony w czapie mielonego mięsa z pieczarkami pięknie prezentuje się po przekrojeniu, równocześnie pozostając smacznym. A smakuje i na ciepło w towarzystwie sosu pieczarkowego, i na zimno z żurawiną. To niekwestionowana ozdoba świątecznego obiadu. Składniki: • kawałek schabu, ok. 1 kg Farsz • 500 g mięsa mielonego z indyka(...)sól, pieprz, zioła prowansalskie do smaku Marynata • 2 litry wody • 3 ząbki czosnku • 3 listki laurowe • 5 ziarenek ziela angielskiego • 1 łyżeczka soli • 1/2 łyżeczki pieprzu mielonego Wykonanie: • Schab zalać zimną wodą, dodać sól, pieprz, ząbki czosnku w całości, liście i ziele angielskie. • Gotować schab 10 minut licząc od momentu, jak woda zacznie wrzeć. • Schab wystudzić

To co kocham
Schab pieczony na chleb, pycha 144

Polecam Wam ten schabik. Super na chleb, podać można również na zimno z różnymi sosami. Schab umyć i osuszyć, odciąć tłuszcz i wyrzucić. W moździerzu zmiażdżyć wszystkie przyprawy i wymieszać z oliwą z oliwek. Natrzeć dokładnie mięso. Włożyć do miski, przykryć i wstawić do lodówki. Co najmniej na 12 godzin. Taki schabik na przepysznym chlebku to niebo, mniam. Przepis(...)chlebek patrz chleb razowy pieczony w piekarniku Majonez wymieszać z keczupem, posmarować schab ze wszystkich stron. Włożyć schab do żaroodpornego, zamknąć. Nagrzać piekarnik do 180 C i piec 1.30 minut. Po tym czasie wyjąć z piekarnika i zostawić w naczyniu, aż lekko przestygnie. Wyjąć z naczynia, zdjąć majonez i wypłukać. Zawinąć schab w folię spożywczą i wstawić do lodówki

Kuchnia Pokoleń
Soczysty schab z sosem chrzanowym 357

Soczysty schab z sosem chrzanowym Klasyka polskiej kuchni , pyszny pieczony schab . No cóż , dzieci podeszły sceptycznie , szczególnie do sosu chrzanowego . Mięso super , ale ten sos jest do chrzanu – brzmiał wyrok . Hmm , a ja uwielbiam sos chrzanowy , więc niech się reszta chrzani " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height(...)class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Dobra dość chrzanienia o chrzanie , czas na gotowanie ! Składniki : 1 kg schabu – najlepiej grubego sól , pieprz do smaku 1 l mleka do moczenia kilka liści szałwi troszkę oleju do nacierania mięsa Sos : 2 łyżki mąki 2 łyżki mąki 2,5 szklanki

Ogrodnik w podróży
Schab kanapkowy, peklowany, parzony w piekarniku. Domowa wędlina. 5610

Dzisiaj chciałam Wam zaprezentować smakowity, pieczony w niskiej temperaturze, w zasadzie parzony w piekarniku, schab kanapkowy. Schab przygotowałam w bardzo podobny sposób jak boczek rolowany peklowany, ( przepis jest już na blogu  klik ) Tak naprawdę, to pierwszy był schab, robiłam go już kilka razy, ale za każdym razem tak szybko znikał, że nie zdążyłam zrobić zdjęć. Schab z tego przepisu(...)wiele, tylko trzeba się uzbroić w cierpliwość i trochę poczekać nim się zapekluje, a potem już tylko pieczenie, studzenie i można zajadać :) Polecam :) Składniki - 1 - 1,5 kg schabu bez kości Zalewa - 40 g soli peklowej - 1 łyżeczka cukru, - 0.5 łyżeczki soli morskiej - 1 łyżeczka czosnku mielonego - 1 łyżeczka papryki wędzonej mielonej - 1 łyżeczka papryki ostrej mielonej - 2 litry zimnej

Kuchnia z widokiem na ogród
Schab pieczony w mleku 112

porobić :-) Przede porozmawiać... jak to mówi moje dziecko "jak za dawnych czasów", tzn. tych kiedy była jeszcze jedynaczką ;-) dziś robimy babeczki, które wkrótce pojawią się na blogu, ale przy schabie też się dobrze bawiłyśmy :-) W sumie to robiła ten schab kilka razy, z różnych przepisów i w końcu z każdego złapałam coś, coś innego dodałam od siebie i wyszła taka(...)wersja jaką Wam dziś przedstawiam. Zalety tego schabu? Soczysty, kruchy, smaczny, robiący się właściwie sam ;-) nic dodać, nic ująć... Pamiętajcie tylko, by czosnek był polski, nie chiński, bo tego w pieczeni zupełnie nie czuć... SKŁADNIKI ok. 1 kg schabu  4 ząbki czosnku 1 cebula 1,5 łyżki soli 1 łyżka suszonego majeranku 1 łyżeczka słodkiej papryki pieprz (ilość

Czary - gary w kuchni
Schab z czubricą w sosie śmietanowym 152

Schab jest moim ulubionym kawałkiem wieprzowiny. Z niego można wyczarować pyszne gotowane, pieczone, duszone czy też smażone kąski - każdy znajdzie coś odpowiedniego dla siebie. Dzisiaj prosta ale także smaczna wariacja schabu w śmietanowym sosie. Odpowiedni kawałek na rodzinny obiad.  Schab z czubricą w sosie śmietanowym SKŁADNIKI : 4 plastry schabu bez kości czubrica do smaku 1 łyżka masła 1 cebula(...)wody 100-125 ml śmietany 30% sól i pieprz do smaku PRZYGOTOWANIE : Schab myjemy, osuszamy, oprószamy czubricą. Na patelni roztapiamy masło, przekładamy schab i go podpiekamy z dwóch stron.  Cebulę obieramy i kroimy w plastry. Schab zalewamy wodą, dodajemy cebulę i dusimy około 40 minut na wolnym ogniu. Następnie doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Kiedy całość odparuje

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Schab pieczony 126

Dzisiaj zdradzę Wam prosty przepis na schab pieczony według, którego od wielu wielu lat moja mama robiła domowe świąteczne pieczyste. Teraz według tego przepisu korzystam ja, bo nie wyobrażam sobie świątecznego stołu bez pieczonego w domu schabu. SCHAB PIECZONY Składniki: 1 kg schabu bez kości 4 ząbki czosnku 1/3 łyżeczki soli  1/3 łyżeczki pieprzu 3-4 łyżki majeranku smalec(...)smażenia Przygotowanie: Schab nacieramy solą i pieprzem oraz przeciśniętym przez praskę  czosnkiem. Obtaczamy dokładnie w majeranku i tak zapeklowany odstawiamy na całą noc do lodówki.Po tym czasie schab obsmażamy na głębokiej patelni z każdej strony około 5 minut. Patelnię zdejmujemy z ognia, mięso podlewamy szklanką wody i wstawiamy ponownie na ogień pod przykryciem, aby mięso mogło się powoli

Bon appetit mon amie
Schab ze śliwką 2 211

Święta tuż tuż , więc pomalutku trzeba pomyśleć o daniach na stół świąteczny.  Zacznę od tradycyjnego schabu ze śliwką. Jest to kawałem chudego mięska które można podać jako danie obiadowe , aczkolwiek o niebo lepiej smakuje na zimno. W tym drugim wydaniu może być w dwóch wersjach : w galarecie lub bez. W zależności co kto lubi, u mnie jest w galarecie(...)Schab pod galaretą jest delikatniejszy i bardziej soczysty. Oczywiście jest to moje zdanie. Składniki - 2 kg schabu - 400g śliwek suszonych - 1 łyżka soli  - 2 łyżki pieprzu - 2 łyżki majeranku - 8 ząbków czosnku - 5 łyżek żelatyny - 2 litr bulionu opcjonalnie rosołu - rękaw do pieczenia Do dekoracji - pomidorki koktajlowe - liść sałaty karbowanej , może  być inna - kilka plasterków szynki Wykonanie - Czosnek

Eli Gotowanie
Schab ze śliwką z szynkowaru 109

przy tym odżywiamy się o wiele zdrowiej. Dzieci przepadają za taką szyneczką domowej roboty. Serdecznie zapraszam do produkcji własnych wędlin z ulubionymi dodatkami. U nas dzisiaj króluje przepyszny schab ze śliwką. 1 kg schabu kilka suszonych śliwek 2 łyżeczki soli 2 łyżeczki majeranku 1 łyżeczka czarnego pieprzu 4 ząbki czosnku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Schab umyć i osuszyć. Długim, cienkim nożem(...)naciąć schab w środku i zrobić nim dziurę na wylot. Do nacięcia wkładać śliwki z jednej i drugiej strony. Przyprawy wymieszać ze sobą, czosnek przecisnąć przez praskę i wymieszać z przyprawami. Gotową mieszanką natrzeć dokładnie schab z każdej strony. Do szynkowara włożyć woreczek (choć nie jest to konieczne, będzie po prostu łatwiej schab wyjąć). Natarty przyprawami schab umieścić w woreczku

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Kiełbasa krakowska parzona 194

powieszona w kuchni czy innym przewiewnym miejscu. Ja bardzo często też ja mrożę tuż po parzeniu, gdy już całkowicie wystygnie. Na blogu znajdziecie też inne przepisy domowe wędliny: Ziołowy schab z pończochy Kiełbasa myśliwska Domowa biała kiełbasa wieprzowa Kiełbasa ze słoika Pieczony boczek w ziołach Schab z pończochy, czyli domowa wędlina Domowy baleron Schab ze słoika w pikantnej panierce Schab(...)majeranku nadziewany śliwką Domowa biała kiełbasa Szynka pieczona w ziołach Polędwica z szynkowara Schab z warkoczem pieczony w majeranku Domowa kiełbasa drobiowo-wieprzowa Wędzona domowa pasztetowa Schab ze słoika Schab karkowy z pończochy Schab pieczony w przyprawach Domowa podsuszana kiełbasa żywiecka Domowa polędwica wędzona Domowa wędzona kiełbasa chłopska Kiełbasa krakowska parzona Czas przygotowania: Składniki na 5 kg kiełbasy Składniki

Kulinarne przygody Gatity
Schab pieczony w mleku 138

www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com   Tak upieczony schab jest soczysty, miękki i niezwykle aromatyczny. Delikatne mięso idealnie komponuje się kremowym, mlecznym sosem. Schab może być doskonałą propozycją na obiad, a po ostudzeniu wspaniale smakuje ze świeżym pieczywem.   1/2 kg schabu bez kości (można robić z większej porcji, nawet do 1,5 kg) + przyprawy (czosnek w proszku, papryka, majeranek, sól(...)pieprz) 1/2 litra mleka 1 listek laurowy 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej Dodatkowo: mąka pszenna/skrobia kukurydziana do zagęszczenia sosu Umyty i osuszony schab dokładnie natrzeć przyprawami i odstawić do lodówki - na minimum kilka godzin. Po tym czasie mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego - wysmarowanego odrobioną oleju. (Uprzednio można go obsmażyć, ale jest to czynność opcjonalna.) Mleko zagotować z listkiem laurowym, gałką muszkatołową

Di gotuje
Schab pieczony w rękawie, aromatyczny i pyszny 190

przygotować takie mięso. Można jeść na zimno, podczas pieczenia wytworzy się sos. Który po ostygnięciu przekształci się w pyszną galaretę. Na ciepło do ziemniaków też będzie pyszne. Ja upiekłam schab z kością, ale możecie upiec bez . Moim zdaniem schab z kością jest bardziej aromatyczny Schab umyć osuszyć. Doprawić solą pieprzem, papryką słodką i ostrą, ziołami. Dokładnie obsypać przyprawami z wszystkich(...)ostudzenia w foli. Dopiero jak będzie zimny, rozciąć folię, wyjąć mięso. Mięso odkroić od kości, pokroić na plastry i obłożyć powstałą galaretą. To jest cudne, mniam. Jeśli chcecie ten schab na obiad to po upieczeniu wyjąć schab z foli. Pokroić na kawałki i polać wytworzonym sosem. Podawać z ziemniakami, frytkami itp. Smacznego

Kuchnia Pokoleń
Schab w warzywach 155

Najpopularniejszy schab, to schab w panierce. My proponujemy kruchy i soczysty schab w warzywach.     Składniki: -ok. 1 kg schabu bez kości -2 marchewki -1 duża cebula -duży strąk czerwonej papryki -kawałek pora -ząbek czosnku -10 suszonych pomidorów -garść niesolonych orzeszków ziemnych -przyprawa do mięs -przyprawa warzywna -pieprz -czosnek niedźwiedzi -olej -1/3 szklanki wody Schab kroimy(...)plastry -cebulę w półplasterki -marchew w półplasterki -czosnek w plasterki -suszone pomidory w paseczki -paprykę w grubą kostkę Mieszamy pora z cebulą i czosnkiem i delikatnie przyprawiamy przyprawą warzywną. Schab podsmażamy na patelni z olejem, na średnim ogniu. Po usmażeniu zdejmujemy na talerz. Na patelnię na pół minuty wrzucamy orzeszki a następnie cebulę z porem i czosnkiem. Podsmażamy do zeszklenia

Maminek kulinarny
Schab pieczony w kapuście kiszonej z grzybami 120

niedziela :)) kiedy nie wszyscy mamy już taką wielką ochotę na śledzie i inne ryby. Dlatego moja propozycja na Pierwszy i Drugi Dzień Świąt to rozpływający się w ustach schab pieczony w kapuście kiszonej z dodatkiem suszonych grzybów, który świetnie współgra z klimatem Świątecznym. Myślę, że tak przygotowane mięso będzie idealną propozycją na Świąteczny obiad w gronie najbliższych(...)Schab piekłam przez 2 godziny w temperaturze 150 stopni, dodatkowo marynowałam mięso przez całą noc, dzięki temu danie jest przepyszne i aromatyczne. Składniki (na 4-5 porcji): 1 kg schabu w jednym kawałku przyprawy do marynaty: 1 łyżeczka majeranku, 1 łyżeczka papryki wędzonej, 1/2 łyżeczki czarnuszki, szczypta kminku, 1/2 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki kuminu, szczypta pieprzu grubo zmielonego

Mango Papaja
soczysty pieczony schab 112

schab pieczony Dziś pragnę zaproponować przepis , który z pewnością przypadnie do gustu, wszystkim miłośnikom domowych pieczeni. Aromatyczny schab, wpierw zrumieniony na maśle a później upieczony, zapewne spotka się z serdecznym przyjęciem, wśród  domowników, jak i również  zaproszonych gości. składniki 1,5 kg schabu 50 g masła marynata 4 łyżki oleju 2 łyżki octu balsamicznego 2 łyżki domowego maggi(...)przepis na przyprawą znajduje się na tej  stronie sól,  pieprz Sposób przygotowania Wszystkie składniki marynaty wkładamy do sporej miski i dokładnie mieszamy. Schab myjemy, wkładamy do miski  i dokładnie z każdej strony nacieramy marynatą. Miskę szczelnie przykrywamy i odstawiamy w chłodne miejsce na minimum 12 godzin ( najlepiej pozostawić mięso w lodówce na 24 godziny).  Następnego dnia

Miód i pieprz
polędwica po węgiersku czyli wędlina z piekarnika 121

polędwica długo pieczona Wieprzowy schab, oraz wykonane z niego wyroby, to wysoce cenione w naszych domach artykuły. Dzisiaj chciałbym zaprezentować sposób,  przygotowania kawałka schabu, poprzez długotrwałe pieczenie go w niskiej temperaturze. Taka temperatura pieczenia, w sumie niewiele się różni od temperatury panującej w wędzarni, podczas wędzenia mięsa ciepłym dymem. W wędzarni oprócz temperatury, to dym daje mięsiwu końcowy efekt(...)zamiast dymu użyjemy suszonych pomidorów, papryczki chilli i skoro ma być po węgiersku bałkańskiego pieprzu. To właśnie ten pieprz ( otrzymałem go od firmy SKWORCU PRZYPRAWY), nasunął mi pomysł przyrządzenia schabu w taki sposób. Pieprz bałkański, składa się między innymi z gorczycy, czosnku i lubczyku, aromat tych przypraw, połączony z ostrą papryką, oraz suszonymi w słońcu pomidorami sprawi, że próbując naszego

Miód i pieprz
Schab ze śliwką w galarecie.-zaproszenie do akcji 134

Serdecznie zapraszam do udziału w  akcji " Co można zalać galaretą." Ten schab powstał przypadkowo . Był deską ratunkową. Dlaczego ? z prostej przyczyny. Robiąc otwór na śliwki ,zrobiłam go za duży . Po upieczeniu farsz śliwkowy wypadał przy krojeniu cienkich plastrów.  Jedynym sposobem uratowania pysznej przystawki ,była galareta . Składniki 1 kg schabu bez kości 200g śliwek suszonych 1 łyżka soli(...)łyżki żelatyny 1 litr bulionu lub rosołu rękaw do pieczenia Wykonanie Krok 1 . Czosnek rozdrobnić dodać sól,pieprz,majeranem . Razem wszystko wymieszać. Krok 2 . Umyć i osuszyć schab . Długim ,cienkim nożem zrobić otwór w schabie . Pojedyńczo wkładać śliwki. Krok 3 . Wypełniony schab dokładnie natrzeć mieszanka przypraw. Odstawić do lodówki na 2-3 godziny. Krok 4 . Włożyć schab do rękawa

Eli Gotowanie

Proponowane wyszukiwania